Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

Дяволско ангелче,

Хайде сега малко точни сметки.

Основната заплата на учителите не е както тук се твърди 300 лв. Започва от 350 лв. на учител в селско училище, минава през 390 на учител в град и над 410 лв. на учител в София. Към тези средства се прибавят парите от класа за прослужено време.

Оставям настрана, че на огромна част от учителите брутната сума на възнагражденията за септември е над 500 лв, а на някои над 550. Има такива и с над 600.

От тези стойности махаме към 100 лв. данъци и осигуровки и получаваме чистото възнаграждение

А сега една сметка подобна на горната:

Тричленно семейство. Единият е учител.

Заплати: 330+340 = 670 лв. на месец

Разходи:

Ипотечен кредит - 278 лв.

Потребителски кредит - 62 лв.

Остатък за живот: 670 - 340 = 330 лв.

С толкова средства нали трудно се живее. Да, трудно е. И затова това семейство търси и намира странични доходи. Работа през лятото на морето, през останалото време се използват други възможности.

Благодарение на тази си активност това семейство си позволи - лаптоп, видеокамера, газов котел, МP4 плеър на детето, тетрадки и дрехи за детето и дрехи за себе си.

Да, няма почивка или ако има е не повече от 10 дни. Работният им ден започва сутрин рано и често завършва след полунощ.

Още в началото почваш с грешни изчисления Аз съм учител по информатика в елитна гимназия в ГРАД Благоевград

основната ми заплата след 7г трудов стаж е 330 лв +20лв за стаж=350лв

след облагане с данъци ми остават 280лв Наемът ми е 150лв Остават ми 130лв ти ми кажи ток, вода , телефон, дрехи или храна, кое по-напред. Както каза да - двамата с мъжа ми да сме учители остават 410 от тях 50лв ток *15лв телефон 10лв вода остават 320. Е за какви деца изобщо можем да си помислим с 320лв чист доход? Няма защо да се лъжем, че с 160лв на човек при 2-членно семейство е невъзможно. А зимата като трябва да се мисли и за отопление? Искате качествено образование с този доход ми се налага да работя допълнително. Нямам време за абсолютно нищо камо ли да подготвям уроците си така както се иска. Добре че си знам материала и ми е достатъчен 1/2 час за подготовка за следващият ден. Но за някакви иновационни методи и тем подобни НЯМА ВРЕМЕ. Станах многословна така че стига толкова Преценете сами

• Отговори 810
  • Прегледи 70,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Учителите стачкуват с митинг-шествие днес

Протестиращи учители ще внесат в Министерския съвет и в Народното събрание декларация "срещу бездействието на заместник-министри и кабинета". Това съобщиха от пресслужбата на КТ "Подкрепа". Учителите и непедагогическият персонал в системата на средното образование ще участват в национален митинг - шествие, организиран от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", от Синдиката на българските учители и от Независимия учителски синдикат към КНСБ. Пред сградата на Министерския съвет, ще се състои мълчалив митинг - бдение.

Участниците в шествието започнаха да се събират още в 8 ч на 3 лъча – от националния стадион Васил Левски, от площад "Македония" и от храм паметника "Александър Невски". В сградата на Народното събрание участниците в митинга ще внесат протестна срещу "бездействието на ресорните заместник-министри и кабинета като цяло, за разрешаването на острия социален конфликт, който не касае само 155 хиляди работещи в системата на средното образование, а и "стотици хиляди български деца, ученици и родители". От 16 ч участниците ще се върнат с шествие на площад "Независимост" пред Министерския съвет, където, както всеки ден, ще се проведе мълчалив митинг.

Това е поредната акция на стачкуващите трета седмица учители, които настояват за 100% увеличение на работните си заплати. Националният протест бе организиран, след като в неформален разговор с образователният министър Даниел Вълчев министърът на финансите Пламен Орешарски нарече преговорите "седянка".

Източник: БТА и Дарик

Сега минаха покрай мен на Мария Луиза,много народ.

Иначе ето нещо от Дир.бг:

Полиция огради парламента, опозицията напусна

Опозицията възрази срещу поставените около сградата на Народното събрание заграждения срещу живата верига, която се готвят да направят протестиращите учители.

Около сградата на парламента, докъдето трябва да стигне единият лъч на шествията, предвидени в рамките на националния протест днес, има много полиция, от страната на БАН има коли на жандармерията, а от страната на университета и Националната художествена академия са поставени ограждения и не се допускат пешеходци, съобщи БГНЕС.

Лидерите на опозиционните партии поискаха да бъде подложено на гласуване решението дали парламентът да бъде заграден, но председателят на Народното събрание Георги Пирински отказа да приеме искането им и в знак на протест опозицията напусна залата, предаде БГНЕС. той обясни, че е длъжен да осигури неприкосновеността на сградата на Народното събрание.

Лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че управляващите трябва да се изправят срещу протестиращите и да покажат социална чувствителност. Какво ще кажат нашите партньори от ЕС, някакви страхливи хора са се заградили от всякъде, обърна се Костов към управляващите. Заради вашия страх и арогантност и опозицията ще се черви, не може Народното събрание да бяга от отговорност, добави той. Костов припомни, че е предложил решение на проблема с протестиращите учители - премиерът да излезе при тях и да каже: Аз излъгах в предизборните си обещания. Хората ще го разберат, ще кажат призна си и ще си отидат, отбеляза лидерът на ДСБ. Заместник-председателят на ПГ на ОДС Яне Янев обвини управляващите, че в момента реакцията им е същата като през 1997 година, когато правителството е водело държавата към банкрут. Сега отново сте на път да докарате държавата до същото положение, но гражданското общество няма да го позволи, каза Янев. Той настоя министърът на вътрешните работи Румен Петков да дойде в парламента и да обясни кой е разпоредил НС да бъде заградено сякаш в него има зверове. Ако продължават реакциите на правителството, които неглижират протестите, следващата седмица те ще бъдат повече и тогава опозицията ще бъде не в пленарната зала, а с хората, каза Яне Янев.

Председателят на ПГ на КБ Михаил Миков призова опозицията да бъде по-отговорна в тази ситуация. Опозицията, която в миналото участва в палежи на Народното събрание, трябва да се въздържа и да бъде малко по-отговорна в тази ситуация, когато правителството търси решение на проблема, каза Миков. Много е удобно в такава ситуация опозицията да превръща един синдикален протест в политически, живата верига не е патент на демокрацията, тя и паленето са патент на тези, които влязохте в тази зала чрез палежи, а постепенно избирателите ви избутаха назад, добави Михаил Миков.

От стачния комитет очакват в националния митинг и шествията да се включат около 40 000 учители от цялата страна. Днес е 14-ият ден на учителските протести.

Ето и снимката,съжалявам за големината(~1mb):

601607_t.jpg

Забравяте да включите в сметката частните уроци.

Не ги включвам частните уроци, защото при семейство (деца , грижи) и необходимото време за подготовка за следващия ден не ми оставаше време за това, а и добрите учители си заслужават тези доходи отгоре, защото частни уроци дават в повечето случаи добри, доказали се преподаватели. Така че това е истинският бонус за преподавателите, а твърдата им заплата трябва да е по-голяма.

А бе това ИЗМИСЛЕНО правителство се огради с тежки прегради,като ,че ли банда БАШИБОЗУЦИ,ще нападнат парламента,а не отрудени хора които са тръгнали да си търсят правата,от САМОЗАБРАВИЛИТЕ се ВЛАСТНИЦИ,които използват византийски похвати да скарат хората от различни съсловия и професии.

НИЩО ново под слънцето. РАЗЕЛЯЙ и ВЛАДЕЙ-това да ви напомня на нещо?

На това "измислено" правителство учителите трябва да влязат в министерския съвет и да им счупят главите.Аман от комунизъм в тая държава.

50 000 протестиращи превзеха ”Независимост”

11 октомври 2007 / News.dir.bg

Десетки хиляди се събраха на националния митинг-шествие на учителите на площад “Независимост”. Протестът ще се провежда цял ден - до 21 часа.

По оценка на синдикатите на митинга са се събрали над 50 000 души - запълнили пространството пред МС, НС и Президентството. Виждат се плакати от Видин, Пловдив, Русе, Благоевград, Кърджали, Димитровград и др., предаде "Фокус". Всички учители скандират “оставка”, “победа”, “много сме, силни сме” и други лозунги. Целият площад е огласян от освирквания, скандирания и мощни лозунги. Има засилено полицейско присъствие.

Гражданска подписка с над 1 милион подписа са събрали синдикатите в подкрепа на исканията на учителите за повишаване на заплатите, съобщи пред журналисти председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева, цитирана от БТА. По думите й, към митинга непрекъснато се присъединяват нови преподаватели и техният брой сега е достигнал 75 000 души. Президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев каза пред събралите се, че такъв митинг не е правен от 90-те години, когато хората вярваха, че мечтите им ще станат реалност. Той призова премиерът да "разпусне седянката" и да дойде при протестиращите. Председателите на трите синдиката в образованието Янка Такева, Крум Крумов и Аспарух Томов внесоха протестна декларация в Министерския съвет от участниците в националния протестен митинг. В документа се настоява за поетапно увеличаване на работните заплати в средното образование от 1 октомври т.г., 1 януари и 1 юли 2008 г., както и за 5 на сто от БВП за образование за следващата година. Това е искането на 152 000 работещи в системата. Ако не се събере тройната коалиция да обсъди проблема с учителите и да излезе с политическо решение, днешните преговори, нарочени за 17 часа, са безсмислени, заяви Крум Крумов от КТ "Подкрепа".

Много полиция има и около сградата на парламента, докъдето трябва да стигне по-късно днес единият лъч на шествията, има много полиция, от страната на БАН има коли на жандармерията, а от страната на университета и Националната художествена академия са поставени ограждения и не се допускат пешеходци, съобщи БГНЕС. по-рано опозицията напусна заседанието на парламента в знак на протест срещу ограждането му срещу протестиращите учители.

Сега минаха покрай мен на Мария Луиза,много народ.

хм,явно си ми съсед!за жалост аз не ги видях,още съм спял просто! biggrin.gif

Е това ли е начина, това ли е нормално решение да счупиш на някой главата....абе защо не гледате от др гледна точка. Да не мислите, че останалите хора в тая държава получават повече пари при положение че работят по 8 часа на ден даже често ....и над 8 ч. Защо не гледат полезното за ДЕЦАТА! Строителните работници вземали повече от тях ...ами да отидат и да мъкнат по цял ден кофите с цимента и да се катерят по скелета, а не да стоят в учителстата стая и да не свалят цигарата и кафето от устата. Не съм казала че всички учители са такива, има учители които заслужават не 100% а 1000 %, но те вече са на изчезване...за съжаление

Напълно съм съгласна с теб. Защо никой не се отказа да подпише трудов договор, когато кандидатстваше за работа. Тогава никой не е протестирал срещу заплата, която са му предложили. А срещу тази заплата стоят съответни задължения, които малко учители (на изчезване вече) съвестно изпълняват. А сега без дори да са си заработили и тези заплати имат наглостта да протестират.

А какво да кажем за политическите партии (такива като СДС и ОДС). Когато трябва да яхнат нечие недоволство се нареждат първи, но когато трябва да гласуват парите от държавния бюджет, които се отпускат за партиите да се дадат за образование и здравеопазване, не са съгласни. Ето колко ги интересува благоденствието на народа. Интересува ги само как да се доберат до властта.

хм,явно си ми съсед!за жалост аз не ги видях,още съм спял просто! biggrin.gif

В поста ми има и снимка която направих с телефона.В сайта на агенция Фокус и news.bg също има качени снимки от днес.Стачката днес е много по-силна отвсякога.Казвам го защото всеки ден минавам покрай министерски съвет и ги виждам колко са.

Аз пък съм за някакво диференцирано плащане, защото не всички даскали са на ниво. Някои заслужават по-добро заплащане, други заслужават уволнение.

А що се отнася до частните уроци знам учителки, които са такива профани, че нямам думи... Някои добри преподаватели дават уроци и се подготвят за тях, така е .

Пак го казвам, аз съм за разумен компромис. 5 процента всяка година не са по възможностите на държавата, доколкото все още тя функционира както трябва. Пет процента значи да не финансипаме армията, полицията или нещо друго.

"Едно време хората са давали мило и драго в селото да има училище"-да ама едно време даскалите са давали всичко от себе си, понякога са разчитали на помощ да оцеляват, но не са преподавали за пари, а от чувство за отговорност. cool.gif Сега един ученик може да се изучи по-добре вкъщи, чрез интернет, и на даскалите не им пука.Не не надграждат над нивото си за да бъдат актуални, по-интересни за учениците. Една немалка част не си мърда пръстът- е с такива не бих седнал на масата :ph34r:

Ако сте гледали преди няколко дни по бтв изказването на Антон Дончев, той даде една реална оценка на образованието.Нима то ще се промени към по-добро ако даскалите получат двойна заплата? "Едно време" образованието ни е било на много по-високо ниво отколкото сега.

И какво искате от учителите, за да се промени образованието? Трябва цялостна реформа в начините на обучение и преподаване. А не в единствената парарелка с профил 'информатика' в града да работим на компютри от преди 20 години, с ОС-ДОС и черно-бели монитори. Вярно е, че исканите пари са много, но са заслужени. Въобще всички, които получават пари от държавата (в така наречения публичен сектор) взимат много малко за тежката си работа.

Не може един строител без договор и с основно образование, 19 години да взима по 35 лв надница на ден, а един учител, лекар, счетоводител и т.н. да взимат по 300 лв заплата.

А и за частните уроци: Учителите от професионалните гимназий (т. нар. техникуми) да не би да могат да дават частни уроци? Учителите в помощни училища, в основни училища и т.н.?

А ето и заплатите по фиш на няколко човека от мойто у-ще:

Класната ми - 312 лв

Счетоводителя - 345 лв

Директорката - 389 лв

Просто държавата трябва да разбере, че за да просперираме напред ни трябват умни хора. А не Киро мангала да взима 600-700 лв, па да не може името си да напише, а човека с висшето да взима 300-400 лв само, защото е решил да стане лекар, учител или горски служител.

Но това държавата го иска- нали знаете, че неук човек се манипулира най-лесно.

А и парите не са толкова малко, както реве държавата. А иначе могат всяка година да си купуват нови Аудита и Мерцедеси и да строят палати.

Ами за това говорим, първо да се промени материалната база, защото не може както каза nikolay6_pl децата да се обучават на тикава компютри от световната война...и то не са само компютрите са такива. Защо учителите не стачкуват това да се промени, училищата да станат истински училища, а не свърталища, да може на децата да е удобно. Но кой ти гледа удобството на децата...В случая политиците си гледат техните неща, от опозицията яхат протеста, за да се докопат до властта, учителите не мислят в момента за това и готово ....да затрием държавата и да се сложи край.

С риск да скочите отгоре ми.

Говоря за селски училища При нас всички училища са оборудвани с нови компютри. Това стана миналата година по правителствена програма. Някои имат по един, а други по два компютърни кабинета. Единият с тези по правителствената програма, а другият със средства от общината. Всички кабинети са с подменени маси, столове. Оборудването включва - сървър, компютри, мрежово оборудване, принтери, многофункционално устройство, лаптоп, мултимедиен проектор. Всички имат достъп до интернет. В повечето училища материално - техническата база е обновена на 100%, а в други на 70-80%. Черните дъски са вече само спомен от миналото. Всички бяха заменени с нови, бели.

Транспортът на учениците, които се учат в нашите училища е безплатен за техните родители, всички от 1 до 8 клас получават безплатна закуска. За социално слабите учебниците са безплатни.

Учениците имат свой младежки парламент, заедно с НПО и общината разработват проекти, реализират ги. Подкрепяме всяка тяхна разумна и добра инициатива.

В града положението е подобно. Всички училища получиха компютри. Включително и държавните. Не само общинските.

В поста ми има и снимка която направих с телефона.В сайта на агенция Фокус и news.bg също има качени снимки от днес.Стачката днес е много по-силна отвсякога.Казвам го защото всеки ден минавам покрай министерски съвет и ги виждам колко са.

добре си ги хванал. :lock: покрай нас също минаха. ама бяха някакво друго училище.имаше свирки,звънци,викове,какво ли още не.все едно цирк мина покрай нас.

И тия имаха фанфари и свирки.Носеха плакати от много училища по различни населени места.

Ами за това говорим, първо да се промени материалната база, защото не може както каза nikolay6_pl децата да се обучават на тикава компютри от световната война...и то не са само компютрите са такива. Защо учителите не стачкуват това да се промени, училищата да станат истински училища, а не свърталища, да може на децата да е удобно. Но кой ти гледа удобството на децата...В случая политиците си гледат техните неща, от опозицията яхат протеста, за да се докопат до властта, учителите не мислят в момента за това и готово ....да затрием държавата и да се сложи край.

Потърси и виж колко милиона са дадени за компютри по училищата... Всяко що годе нормално училище (на тези пред закриване не им трябват) има нова компютърна зала.

В нея разбира се не е е нужно да се преподава ДОС, както искаше един от горните потребители (за учебния план са отговорни училищата)....

В крайна сметка по мое мнение учителите жертват учениците си за по-високи заплати! 1 месец не се наваксва и няма как да се навакса. По документи ще се навакса, но знанията... Ще си проличи по кандидатстиденските изпити следващите 2-3 години.

Достойните учители не стачкуват!

Цитат от форума на УКТЦ (www.uktc.bg/forum)

zspasov - Преподавател в ПГ по КТС

Да,"стачка" ще има и тя ще е безсрочна и под формата на стриктно провеждане на учебните часове и интензивно изпитване и оценяване на учениците в тях!

Това ще бъде нашия отговор на упреците на Премиера и Министъра на образованието,че не си вършим работата!

Да, това са достойни хора, хора които няма да съсипят годината на учениците си...

С риск да скочите отгоре ми.

Говоря за селски училища При нас всички училища са оборудвани с нови компютри. Това стана миналата година по правителствена програма. Някои имат по един, а други по два компютърни кабинета. Единият с тези по правителствената програма, а другият със средства от общината. Всички кабинети са с подменени маси, столове. Оборудването включва - сървър, компютри, мрежово оборудване, принтери, многофункционално устройство, лаптоп, мултимедиен проектор. Всички имат достъп до интернет. В повечето училища материално - техническата база е обновена на 100%, а в други на 70-80%. Черните дъски са вече само спомен от миналото. Всички бяха заменени с нови, бели.

Транспортът на учениците, които се учат в нашите училища е безплатен за техните родители, всички от 1 до 8 клас получават безплатна закуска. За социално слабите учебниците са безплатни.

Учениците имат свой младежки парламент, заедно с НПО и общината разработват проекти, реализират ги. Подкрепяме всяка тяхна разумна и добра инициатива.

В града положението е подобно. Всички училища получиха компютри. Включително и държавните. Не само общинските.

И с това ,което изброяваш-с какво се подобри положението на учителите и учениците?Бил ли споделил своите наблюдения?

Кел файда от ново оборудване,като в банката не желаят да ти дадат кредит,защото учител за банкера означава-"социално слаб.......

Кел файда от подобрената база,след като учениците масово бягат от час,а ти не можеш и копче да им кажеш,защото някой разярен родител ще дойде и ще те пребие,ако кажеш нещо на отрочето му........

Кел файда от компютрите и интернет-след като директорите се назначават от министерството,не по заслуги,а по политически пристрастия,и директорът забранява учениците да ползват интернет.......

Кел файда от безплатните закуски,които никой не ги яде...

Кел файда от безплатния транспорт,след като учениците се возят на него само за да отидат в близката до училището кръчма....

На гол тумбак-чифте пищови му се вика на обновлението,което си описал,Ники.....

И тия имаха фанфари и свирки.Носеха плакати от много училища по различни населени места.

Имам една леля учителка от Монтана организирали са се и сега и те са тук. Абе въобще голяма стачка, голямо нещо...Интересно какъв ще и е края.

Имам една леля учителка от Монтана организирали са се и сега и те са тук. Абе въобще голяма стачка, голямо нещо...Интересно какъв ще и е края.

на всички ни е интересно.хубово е че са се обединили,така шансът им за успех е по-голям.

Хайде сега малко точни сметки и от мен:

В Благоевград (не знам защо уточнявам това, тъй като смятам, че във всички села и градове заплащането на учителите е еднакво, но за по-голяма достоверност) в момента моята колежка, която е със 7 години стаж, без клас квалификация, магистър филолог

Пропускатe важен момент - много учители останаха през 2007/2008 г. с половин и непълен норматив, а това означава за незнаещите и още по-малка заплата. А от 2008/2009 техния брой ще да е повече! Но завистта я има в хората! Работили сме били 2-3 часа! Предлагам им да дойдат и да заемат мястото ми и тогава да видим какви ще да ги приказват/пишат по форумите! Да не говорим за ниското възпитание и пълната незаинтересованост на децата да учат! Но не питат кой доведе до този хал нещата! Е, как да обясниш на младия човек да учи като неговите кумири не са учителите, а Азис и Гергана и някои други? Хора опомнете се! Ако сте решили да строите затвори вместо училища!!? :clap::wors::rolleyes:

Потърси и виж колко милиона са дадени за компютри по училищата...

А ти потърси и сметни реално колко струват тия компютри....но едва ли ще намериш cool.gif Ей затова става на въпрос: Защо българите са съгласни по безобразен начин да бъдат крадени данъците, които плащат...но за нищо на света тези пари да бъдат дадени за образованието на децата им.

Един въпрос към всички недоволни родители:

ВИЕ, ДРАГИ, ИСКАТЕ ОБРАЗОВАНИЕ ЗА ДЕЦАТА СИ, ИЛИ БЕЗПЛАТНИ ЗАБАВАЧНИЦИ?

Е.....за съжаление първото няма как да го получите безплатно вече....сори cool.gif

Да стачкуват докрай,един път да се обединят и те.Да разкарат тая патка Янка Такева и да искат увеличение със 100%(и нито един по-малко) и то със задна дата.Тия от правителството си играят игрички с обещания за 25% и то на няколко пъти.В същото време си купуват за служебни коли само лимузини за по 200000 лева.Да продават лимузините и за взимат Шкоди.Сега ще дойде и @Кико затова нека купят и Фордове.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.