Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

Ще паднат още като са дали на тая Янка да ги представлява.

• Отговори 810
  • Прегледи 72,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

82% от учителите продължават да стачкуват

Десети ден продължават ефективните стачни действия и шести месец протестите на българските учители и непедагогически персонал. Днес стачкуват 82% от заетите в системата от средното образование. А министър Даниел Вълчев вместо да води отговорни пеговори с ЕНСК провежда национални срещи с директорите на регионалните инспекторати - може би подготвяйки нов механизъм и начини за административен натиск и спиране на ефективните стачни действия.

ЕНСК остро възразява срещу изразените позиции от една част от българския бизнес, че липсата на квалифицирана работна ръка в страната е породена от дейността на българския учител. Ние категорично заявихме нашата позиция, че обучените млади хора в системата на средното и висшето образование в България - над 1 млн. души, с получените знания в нашите учебни заведения намериха своята реализация в страните на ЕС и света. Може би тази част от българските бизнесмени забравиха, че в годините на прехода, забравиха с месеци и години да плащат работни заплати и осигуровки и да държат на унизително ниски възнаграждения именно тези млади хора, които обърнаха гръб на България.

ЕНСК заявава, че всички протестни действия провеждани и организирани от ЕНСК София, са съобразени със Закона за събранията, митингите и манифестациите, затова и ежедневно ви информираме за мястото, часа и действията които ще се случат. ЕНСК, категорично заявява и вчера с призива и своята позиция за недопускане на безредици и нарушение на българските закони и обществен ред.

Българският учител е достоен гражданин и достойно протестира. Днес, българските учители успоредно с ефективните стачни действия, ще проведат и своите синдикални и граждански протести в:

Бургас – 15 души гладуват. Учителите и непедагогическият персонал ще проведат кръгла маса „Защо все още съм учител”.

София - 16.30 ч. площада пред Народния театър - протестен митинг /3 и 4.10.07/, като утре 4.10.07 г., от протестния митинг ще се организира шествие до МФ, където ще се връчат исканията на протестиращите на финансовия министър Пламен Орешарски.

Варна - от 17.30 ч. - митинг на площад “Независимост”. От днес ще се организира палатков лагер на пл. “Независимост” до подписване на стачно споразумение.

Плевен - 16.30 ч. - протестен митинг в Левски.

Правителството от месец май 2007г. игнорира и се прави, че няма проблеми с доходите на работещите в системата на средното образование, на всички е ясно вече, че финансови възможности за удовлетворяване на стачните искания за поетапно 100% увеличение на работните заплати, съществуват в България от икономии в МОН и от бюджетния излишък, който достигна рекордните близо 2,9 млрд. лева.

На 10-тия ден от ефективните стачни действия се включиха още 47 училища и 23 детски градини, заявяват от КНСБ.

Източник: БГНЕС

ако ни отнемат ваканцият аз тръгвам на протест!

и аз с теб.

Още няколко дни учителска стачка и режат от ваканциите

От 11 до 15 дни е критичната точка на времетраенето на стачката на учителите, след което може да се стигне до намаляване на ваканцията за учениците в страната. Това съобщи Милка Коджабашиева, директор на Дирекция “Координация и контрол в средното образование” в МОН. Според Коджабашиева чисто нормативно ваканцията не може да бъде намалена само за определени училища, но там, където учителите не стачкуват може да се направят изключения и да се стигне и до други варианти. За това са се разбрали днес министърът на образованието и науката Даниел Вълчев на среща с началниците на регионалните инспекторати по образование.

Един от вариантите за преструктуриране на учебния процес заради ефективните стачни действия е взимането на два урока в един учебен час, но това трябва да бъде съобразено със спецификата на предмета и възрастта на учениците, каза Коджабашиева. Възможно е- за да се компенсира неучебният процес, да се намалят дните за спортна дейност, предвидени в графика на съответното училище, както и екскурзии. До момента ефективните стачни действия са в рамките на 8 дни.

Отново хиляди учители се събраха днес следобед на протестен митинг пред Народния театър "Иван Вазов" в София. На митинга председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева съобщи, че учителската стачка се подкрепя от Международната организация на труда и Европейската конфедерация на труда. Лидерът на КНСБ д-р Желязко Христов каза, че Консултативният съвет на КТ “Подкрепа” и КНСБ са решили да бъдат единни в преговорите с министъра на образованието и да не отстъпват пред правителството за 5% от БВП за образование. КНСБ и КТ Подкрепа оттеглят подписите си от Пакта за икономическо и социално развитие на България до 2009 година. Това обявиха преди протеста на пресконференция лидерите на двата синдиката Константин Тренчев и Желязко Христов. Двамата бяха категорични, че бизнесът и синдикатите са направили възможното за изпълнение на заложеното в Пакта, но правителството не спазва голяма част от договореностите , а друга част отлага за неопределено време. Това засяга преди всичко сферата на доходите, реформата в образованието, науката и здравеопазването, както и бюджетната сфера.

Източник: dnes.bg

Сега покрай учителите ще пострадат учениците. Преди викаха, че било критично, ако стачката продължи над месец, а сега 15 дена.

Режат наполовина минутите за изпитване

СОФИЯ. Само още седем дни имат образователното министерство и стачкуващите учители да постигнат договореност, преди да се наложи удължаване на първия срок. Това съобщи вчера експертката от МОН Милка Коджабашиева след среща на министър Даниел Вълчев с шефовете на Регионалните инспекторати по образованието. Ако стачката бъде прекратена до 12 октомври, децата ще могат да наваксат липсващите часове с известно преструктуриране на учебната програма. То може да включва намаляване на часовете за преговор и за упражнения, а също и като учениците вземат по два урока на час вместо един. Възможно е също така писмените изпитвания да се правят за 20, вместо за 40 минути, поясни Коджабашиева.

Ако проблемът с учителската стачка обаче не бъде решен до 12 октомври, ще се наложи удължаване на първия срок и рязане от ваканциите, категорични бяха от МОН.

Зам. образователният министър Мукаддес Налбант поясни, че по закон ваканцията на всички ученици ще бъде отрязана, независимо дали тяхното школо е стачкувало частично, или изобщо не е стачкувало.

Мярката се налагала, за да може всички родни ученици да завършат първия учебен срок по едно и също време.

в. "Стандарт"

А матурите?

Как 12-класниците ще се подготвят за матурите?

Писна ми да съм опитно зайче ;)

Браво на учителите, най-накрая им дойде акъла в главата и се вдигнаха на протести. А учениците ако искат да не им срежат ваканцията, да ходят да протестират заедно с учителите.

ПП Имам чувството, че скоро ще летят павета.

Бюлетина на областния стачен Сливен комитет можете да изтеглите от:

Кликни тук

Редактирано от kmvasilev (преглед на промените)

Бой и еб*н му е майката, писна ми вече да слушам и чета как учителки колабират, минават на глад, истерично се пенят на тема "Качество на образованието" и след това скандират само за по-високи заплати. Трябва да се хванем и да ги изколим всичките от МОН като гергьовски агнета. България вече на нищо не прилича, това положение не може да се трае повече. Според мен, ако не се наложат предсрочни избори, българите сме най-големите овце и си заслужаваме съдбата.

Правителството, което ни управлява, трябва да бъде сменено в най-кратък срок. Или да се установи народна диктатура, защото вече стана ясно, че политици, способни и желаещи да превърнат България в нормална страна, просто няма извън приказките и програмните бюлетини на партиите. Партии, на чиито свинщини, вярвам, всички сме се нагледали.

Вече разбирам защо в Гърция хлапетата са вандалствали по време на учителските стачки; и мене ме избива на агресия.

Заплатите са ниски и образованието е лошо. Но не мисля, че е лошо, щото заплатите са ниски. Просто в цялата държава властва чалгата и бабаитщината и на никой не му дреме примерно за физически, космически, историечски и т.н. изследвания, хептен пък на учениците. В манталитета е проблема, този който иска да научи и с лош учител ще научи. Аз не съм се научил да програмирам, щото съм имал добър учител.

ПРИМЕР: ПРАВЯ СЕ ЧЕ НЕ ЗНАМ НИЩО ПИШАТ МИ ДВОЙКА И ВИКАМ КОМИСИЯ ДА МИ ОЦЕНИ ЗНАНИЯТА И ДАСКАЛА ДА ГО ..... ИНТЕРЕСНОТО Е ЧЕ ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ МАСОВО ЯВЛЕНИЕ

Браво пич! :) Само така! Добре, че в тая държава има и трезвомислещи хора, че иначе.....сме за никъде. Аз също подкрепям мнението ти :

Еми дай да им направим заплатите 2000 евро.И как ще се промени образованието към по добро ? Много добре знам как даскалите ги мързи да преподоват.Еми да ги направим с най големи заплати че да почнат да учат децата както трябва.

Аз предлагам на лекарите да направят като учителите да спрат да работят и да оставят хората да измират по улиците докато не им вдигнат заплатите с 300%.

И КО ПРАИМ..........?

Браво пич! :) Само така! Добре, че в тая държава има и трезвомислещи хора, че иначе.....сме за никъде. Аз също подкрепям мнението ти :

Ти сериозно ли го поздравяваш за това изказване или си ироничен?!

Нема пробрлем - вдигаме всички заплати със 100 - 200%. ............................. И след това папкаме хлебче по 5-10 кинта парчето. Не след година, не след две ,а само след 3 месеца, колкото да се получат заплатите и нарасналата парична маса се излее на пазара и към икономика, които не могат да ги поемат. Инфлацйката тръгва нагоре, вноса расте главоломно, дефицита по текущата сметка на държавата става огромен. Икономическият растеж се забавя и спира. Следва икономическа криза. ................................ ииии се връщаме с 5-10 години назад.

Нямам нищо против учителите. Но главоломното скачане на доходите не е най-доброто за България като цяло. Ако се удоволетворят техните искания, ще скочат всички, дори и тези с високи доходи.

Оставям настрана, че оная синдикална пачавра Янка Такева води учителите за носа за да си прави политиката и париците. Нали получава париците си от членския внос. Както и синдикалните активисти между другото.

Не е тайна, че още миналата година се говореше да се въведе система в образованието, подобна на френската. Но учителите не я искат и то не тези кадърните и които горят в работата си, а онези, които искат да получават пари без да си вършат работата.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

Нема пробрлем - вдигаме всички заплати със 100 - 200%. ............................. И след това папкаме хлебче по 5-10 кинта парчето. Не след година, не след две ,а само след 3 месеца, колкото да се получат заплатите и нарасналата парична маса се излее на пазара и към икономика, които не могат да ги поемат. Инфлацйката тръгва нагоре, вноса расте главоломно, дефицита по текущата сметка на държавата става огромен. Икономическият растеж се забавя и спира. Следва икономическа криза. ................................ ииии се връщаме с 5-10 години назад.

Нямам нищо против учителите. Но главоломното скачане на доходите не е най-доброто за България като цяло. Ако се удоволетворят техните искания, ще скочат всички, дори и тези с високи доходи.

Оставям настрана, че оная синдикална пачавра Янка Такева води учителите за носа за да си прави политиката и париците. Нали получава париците си от членския внос. Както и синдикалните активисти между другото.

Не е тайна, че още миналата година се говореше да се въведе система в образованието, подобна на френската. Но учителите не я искат и то не тези кадърните и които горят в работата си, а онези, които искат да получават пари без да си вършат работата.

Сериозно ли мислиш, че вдигането на заплатите на учителите ще напомпа до такава степен инфлацията? Това са именно съшитите с бели конци "аргументи" на правителството, за да не вдигне заплатите. Интересно къде бяха напролет, когато дадоха двойно, че и тройно на шофьорите от Софийския градски транспорт. Пак повтарям - не е нормално хора с ниско образование да взимат повече от хора с високо образование. И именно това нагнети учителските протести. Аз съм сигурна, че ако не беше този "подарък" към шофьорите, учителите нямаше да дигнат аларма.

Колкото до инфлацията, основната част от парите са в тези, които работят в реалния сектор. И там заплащането е "куче влачи диря няма". Има невероятни разлики в зависимост от ефективността на производството и затова за съжаление се получава куриоза чистачката в една фирма да взима повече от ОТКК-то в друга. Да не говорим за сивия сектор, където осигуровките са на смешни суми, а заплатите "под масата" са сериозни. НО това е тема за друг разговор.

Иначе за Янка Такева и за ефективността на образованието, подкрепям напълно. Тази жена, както и д-р КЕхайов на Лекарския съюз гледат само собствения си джоб и собствения си рахат.

Сериозно ли мислиш, че вдигането на заплатите на учителите ще напомпа до такава степен инфлацията? Това са именно съшитите с бели конци "аргументи" на правителството, за да не вдигне заплатите. Интересно къде бяха напролет, когато дадоха двойно, че и тройно на шофьорите от Софийския градски транспорт. Пак повтарям - не е нормално хора с ниско образование да взимат повече от хора с високо образование. И именно това нагнети учителските протести. Аз съм сигурна, че ако не беше този "подарък" към шофьорите, учителите нямаше да дигнат аларма.

Колкото до инфлацията, основната част от парите са в тези, които работят в реалния сектор. И там заплащането е "куче влачи диря няма". Има невероятни разлики в зависимост от ефективността на производството и затова за съжаление се получава куриоза чистачката в една фирма да взима повече от ОТКК-то в друга. Да не говорим за сивия сектор, където осигуровките са на смешни суми, а заплатите "под масата" са сериозни. НО това е тема за друг разговор.

Иначе за Янка Такева и за ефективността на образованието, подкрепям напълно. Тази жена, както и д-р КЕхайов на Лекарския съюз гледат само собствения си джоб и собствения си рахат.

Ти учителка ли си?

Предложиха на учителите 32% на 4 пъти

Без напредък - след 3 часа преговори в МОН, синдикалистите и представителите на държавата се разбраха да продължат разговорите в неделя от 11 часа. "Говорихме си много хубаво, но не се разбрахме нищо конкретно. Затова в неделя продължаваме", каза Крум Крумов.

Министър Даниел Вълчев предложи на синдикалистите проект за споразумение, включващо 15 точки. Сред тях е ангажиментът за изпреварващо увеличаване на заплатите на учителите, предвиждащ увеличение с 32% натрупване на 4-ри етапа през 2008 г. Също и осигуряване на допълнителни средства от бюджета на образователното министерство за 2008 г. общо 230 милиона лева. Министерството се ангажира в срок до 1 декември да направи разчети за икономиите в системата на образованието, които да бъдат използвани за допълнителни възнаграждения. Даниел Вълчев обясни на синдикалистите, че разчети за икономиите в системата на образованието би могло да има след 15 октомври, тъй като 9-месечието още не е изтекло. (Интересен факт е, че 15 октомври е 16-ият критичен ден след началото на стачката, когато вече трябва да се мисли за орязване на ваканциите, бел.ред.)

„Три пъти върху по-голяма база по 25 прави приблизително 100%", отбеляза Вълчев. Той каза, че очаква от синдикатите да направят в неделя ново предложение. Според синдикалистите в предложението на Даниел Вълчев също нямало нищо ново Ако не се споразумеем, както досега не сме се споразумявали, стачката продължава, категоричен е Крумов. Министър Вълчев изтъкна, че най-важното е, че преговорите са започнали. „Бяхме упреквани, че не сме представили конкретни предложения, но всички видяха, че предложенията ни са много конкретни", каза той. Когато се сяда на масата на прeговорите, добре е да седнем със смекчени позиции, коментира Вълчев и изрази неудовлетворение, че исканията на синдикатите остават непроменени.

Различните синдикати по горепосочените предложения са категорично против. Техните очаквания са други. Синдикатите обявиха за неприемливи и предложенията на министъра за регулиране на механизмите за определяне на натовареността на учителите и създаване на възможности за гъвкав подход при определянето на хорариумите, както и включване на лекторските възнаграждения в основната заплати. Неприемливо за синдикатите е и друго предложение на министъра - осигуряване на нормативна възможност при желание от страна на училищата да се увеличи броят на учениците в паралелките. Вместо последните две предложения от проекта на Даниел Вълчев, Янка Такева предложи в споразумението да се включи ангажимент за намаляване на норматива на броя на децата при назначаване на психолози. 68 млн. лв. са икономиите в системата на средното образование, според разчетите на синдикатите. Това съобщи на първите преговори след началото на учителската стачка председателят на просветния синдикат към „Подкрепа" Крум Крумов. По думите му тези пари са спестени от закрити училища през годината, 1000 съкратени учители, при 2500 незаети щатни бройки в системата, както и болнични и неплатени отпуски. Според синдикатите с тези пари трябва да се увеличат заплатите на учителите от 1 октомври тази година. Съветникът на финансовия министър Атанас Кацарчев уточни, че МОН може да реализира от икономии от 5 до 10 млн. лв. Днес стачкуващите учители отново ще се съберят на пощада пред Министерски съвет, където ще се проведе поредният им митинг. Това е 6-тото мероприятие на площада, а днес е 10-тия ден на ефективната стачка.

Източник: news.bg

Ти учителка ли си?

За n-ти път в този форум отговарям - не. Но ги подкрепям заради принципа - по-високо образование, по-висока заплата.

За n-ти път в този форум отговарям - не. Но ги подкрепям заради принципа - по-високо образование, по-висока заплата.

Ами ти само за тях мислиш, как да не се усъмни човек.

Ти сериозно ли го поздравяваш за това изказване или си ироничен?!

Разбира се, че съм сериозна.

Ама ти верваш ли си, че като се вдигне заплатата и ще се оправи образованието. Хайде не се заблуждавай. Позволи ми да съм доста по-навътре от теб в проблемите на образованието. От една страна съпругата ми е начален учител, а от друга - работя в общинска администрация. Оставям настрана факта, че за училищата в общината сме защитили толкова проекти с колегите, че някои от тях - тези с по-разтропани директори и учители, са с много по-добра база от градски училища и в по-добър вид. Общината е селска.

При нас учителите с ината си сами се прецакаха. Как ли? Ами много просто. Училищата са 15 на брой, с маломерни и слети паралелки.

Предложихме им да затворим 5 училища защото са на ръба на оцеляването и догодина ще бъдат затворени поради липса на деца. Предложението беше по цялостна програма за реформа в образованието. Щяха да се формират средищни училища, с минимално съкращение на учители - не повече от 5 души. На общината издръжката едва кретащи училища ( не заплати ) - ток, топлина, ремонти и ред други ни струват прекалено много, нивото на образование - под нулата (слети паралелки). Е, учителите отказаха. Сега догодина без работа ще останат не 5, а няколко пъти по толкова. Училищата ще бъдат затворени, но парите за една година издръжка и ремонт ще са похарчени на вятъра. А можеха да са насочени към модернизация на средищните училища, които неизбежно ще бъдат създадени. Освен това загубихме и ние и те 300 000 лв, които щяха да бъдат предоставени на общината за средищните училища при условие, че ще се закрият училищата на ръба. Ината не винаги е полезен. Както казват старите хора - гъз глава затрива.

Редактирано от nickfox (преглед на промените)

...Е, учителите отказаха. Сега догодина без работа ще останат не 5, а няколко пъти по толкова. ...

Що ли пък ми се струва, че това зависи не от тях, нито дори и от вас , а от главното действащо лице на тройната коалиция -Ахмед Доган :rolleyes:

Ама ти верваш ли си, че като се вдигне заплатата и ще се оправи образованието. Хайде не се заблуждавай. Позволи ми да съм доста по-навътре от теб в проблемите на образованието. От една страна съпругата ми е начален учител, а от друга - работя в общинска администрация. Оставям настрана факта, че за училищата в общината сме защитили толкова проекти с колегите, че някои от тях - тези с по-разтропани директори и учители, са с много по-добра база от градски училища и в по-добър вид. Общината е селска.

При нас учителите с ината си сами се прецакаха. Как ли? Ами много просто. Училищата са 15 на брой, с маломерни и слети паралелки.

Предложихме им да затворим 5 училища защото са на ръба на оцеляването и догодина ще бъдат затворени поради липса на деца. Предложението беше по цялостна програма за реформа в образованието. Щяха да се формират средищни училища, с минимално съкращение на учители - не повече от 5 души. На общината издръжката едва кретащи училища ( не заплати ) - ток, топлина, ремонти и ред други ни струват прекалено много, нивото на образование - под нулата (слети паралелки). Е, учителите отказаха. Сега догодина без работа ще останат не 5, а няколко пъти по толкова. Училищата ще бъдат затворени, но парите за една година издръжка и ремонт ще са похарчени на вятъра. А можеха да са насочени към модернизация на средищните училища, които неизбежно ще бъдат създадени. Освен това загубихме и ние и те 300 000 лв, които щяха да бъдат предоставени на общината за средищните училища при условие, че ще се закрият училищата на ръба. Ината не винаги е полезен. Както казват старите хора - гъз глава затрива.

Не, не вЯрвам. Дори съм убедена в противното. НО принципа, който изповядвам е едно, а качеството на образованието - съвсем друго. Принципът важи не само в обществената сфера, а и в реалния сектор, в който имам честта да си изкарвам хляба. А колкото до качеството на образованието - цяла тема съм открила в раздел Образование на настоящия форум - "Критерии за диференцирано заплащане при учителите". Интересно защо ли обаче няма отзив. Явно когато опрат нещата до креативно мислене, а не само до плюене по образованието, нещата не са толкова привлекателни. Така че ако имате идеи за подобряване на качеството и съответно отразяването му в заплащането - включете се. СИгурна съм, че мнението на служител от общинската администрация може да бъде ценно. Лично аз, като родител, например, съм против увеличаване броя на децата в паралелка, защото това няма да бъде полезно за знанията, които ще получат. И бизнесът с частните уроци вместо да умре, ще се вихри с пълна сила.

Всъщност за слетите паралелки по селата съм на вашето мнение, но с едно уточнение - какво ги правим децата от закритите училища?

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

Преди да започна със статията желая всички в този форум, които имат мнение относно стачката и/или са пряко засегнати да споделят мислите си ТУК.

Докато в България една чистачка взема повече от един учител, няма да има истински елит, твърди колегата Явор Дачков в анализ по повод стачката на българските учители.

Когато шофьорите в София стачкуваха на никой не му дойде на ум да ги обяви за нахалници, медиите отразяваха много внимателно стачката им, а нито една социологическа агенция не излезе, за да насъсква обществото с „изследвания”, относно интелектуалния и професионален багаж на стачкуващите. Всичко мина бързо и почти незабележимо. Защо ли? Отговорът е прост: всички се страхуваха да понесат повече от три дни блокирано движение. Шофьорите поискаха по 1000 лева и ги получиха без никакви уговорки и проучвания за това колко процента от обществото одобряват подобно увеличение. Медиите не правеха опит да насъскват хората срещу шофьорите, както го правят сега с учителите и всичко мина като по вода. Тук само ще припомня, че сегашната учителска стачка не е първата. Преди няколко месеца учителите отново стачкуваха, но бяха излъгани с обещанието за увеличение, което така и не се случи. Излизането им на улицата днес беше предизвестено, заради поведението на управляващите тогава.

Двойният стандарт на власт, медии и общество спрямо стачките на учителите и шофьорите издава все пак примитивност в публичните ни отношения. Правото е на по-силния, по-грубия и по-първичния. Не искам да обидя шофьорите, но техният труд не е по-квалифициран от този на учителите. Няма равенство в едно общество и не може да има. Впрочем, опитът за неговото насилствено налагане, както и разпалването на класова омраза, което стар похват на социалистите, през последните 50 години ни доведе до там, че в България портиерът е по-важен от директора, секретарката от началника, чистачката от служителя, сценичните работници от режисьора, строителите от архитекта, санитарите от лекарите и т.н. Затова и качеството на живот в България е такова, каквото е. Лошото е и друго. Хората с изброените професии, за които е нужна по-малка квалификация, са убедени, че са родени за професори. Никой не се чувства добре на мястото, мечтае да бъде нещо друго и не изпълнява съвестно задълженията си. По-голямата част от сервитьорите и продавачите в България ви гледат обидено, защото вътре в себе си са убедени, че тяхното призвание е да бъдат богати, нищо не работещи рентиери. Впрочем, поради спецификата на прехода, точно такива хора станаха богаташи. От друга страна, останалите, които са положили усилия и имат някаква компетентност, нямат самочувствието на хора с положение, защото тяхното заплащане и социален статус много често са по-ниски от тези на шофьори, монтьори и сервитьори.

Ако в България някой строител ви нареди лошо плочките, не свърши навреме обещания ремонт и остави след себе си сума ти неща за оправяне, ще му дадете толкова пари, колкото поиска. И през ум няма да ви мине да се пазарите. Обикновено такива „майстори” не падат под 100 лева на ден надница, а на всичкото отгоре си вършат калпаво работата. Когато учителите, към които цялото общество има претенции, поискат заплатата им от 160 да стане 320 евро месечно, започва негодувание. Обвиняват ги в алчност.

Искам да съм пределно ясен. Сега учителите не бива да отстъпват. Защото отстъпят ли още веднъж, както преди няколко месеца, никога няма да получат адекватно заплащане на труда си. А освен това България за дълго ще остане в сегашната си зависимост от обслужващия персонал и никога тук няма да се роди истински духовен елит.

Източник- Дойче Веле

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Преди две седмици започна стачката на учителите, преди една тя прерасна в политически протести, а сега - в управленска криза.

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът Демократи за силан България Иван Костов.

„При най-благоприятни условия - огромен бюджетен излишък, икономически растеж, ниска регистрирана безработица и внушително парламентарно мнозинство Тристранната коалиция не е в състояние да управлява" - посочи Костов.

Той допълни, че заедно с рекордната инфлация, кризата в управлението дестабилизира нашето общество.

„Две седмици мнозинството на БСП, НДСВ и ДПС крие премиера Станишев от депутатите. Днес той за трети път се скри от парламентарния контрол в щраусов опит да избяга от реалността в управляваната от него страна" - отбеляза лидерът на ДСБ.

По думите му премиерът демонстрира пълно отсъствие на управленска воля и отговорност пред обществото - неща до болка познати от 1990 и от 1996 година, но днес това пречи на българчетата да учат.

„Милиони родители правят извънредни усилия, зарязват работата си, за да поемат всички грижи за своите деца" - коментира Иван Костов.

Според парламентарната група на ДСБ, при съществуващия безпрецедентен бюджетен излишък е неморално и политически неприемливо да се правят реформи за сметка на ниските заплати на хората.

Тъмносините подчертават, че мизерното възнаграждение на учителите е препятствие пред модернизацията на българското училище.

Депутатите от ДСБ са на мнение, че сега съществуват всички материални предпоставки да се решат, и то веднага, отлаганите проблеми не само в образованието, но и в другите, намиращи се в криза, отрасли.

Тъмносините посочват, че се очаква БВП да бъде близо 56 млрд. лева и затова отсега бюджетните приходи се преизпълняват с над половин милиард лева месечно, докато планираните 2.1 млрд. лева разходи за образование, ще бъдат едва 3.8% от БВП, а не 4.2%, както е приело Народното събрание.

Евтината издръжка на един бюджетен отрасъл никога няма да принуди управляващите да го реформират, категорични са от ДСБ.

Във връзка с преодоляването на кризата тъмносините предлагат правителството да внесе в Народното събрание проектозакон за актуализиране на бюджета за 2007 г., в който да предложи решение на проблемите с нова политика - чрез повишаване на разходите, но и осъществяване на структурните реформи от правителството.

Освен това, от ДСБ настояват кабинетът да разработи законопроекта за бюджета на страната за следващата година на основата на гарантираната още сега много по-висока база за приходи.

Източник -news.bg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Преговорите между МОН и учителите се провалиха

Министър Даниел Вълчев предложи 32% увеличение на заплатите, преподавателите не отстъпиха

05.10.2007

Преговорите между Министерството на образованието (МОН) и представителите на учителските синдикати се провалиха и ще бъдат подновени в неделя предиобед.

След 3-часови разговори днес не се стигна до единодушие.

Министър Даниел Вълчев бе подготвил текст на споразумение в 15 точки, който предлагаше 32% увеличение на учителските заплати, но преподавателите не отстъпиха от исканията си за 100-процентно увеличение.

В проектоспоразумението МОН предлагаше от 1 януари 2008 г. всички общини да въведат делегирани бюджети за училищата.

Според текста трябваше да се създаде законова забрана за прехвърляне на средства за образование към други дейности. т.е реализираните икономии в края на годината от средства за образование, които остават в общинските бюджети, да се изразходват само за образование.

Друг момент в предложеното споразумението беше включването на лекторските възнаграждения в основната работна учителска заплата, както и възможност за увеличаване на броя на учениците в паралелките.

Споразумението залагаше и на цялостното въвеждане на системата на диференцираното заплащане с нейните 3 стълба.

Министър Вълчев предложи през 2008 г. увеличението за учителите да бъде общо 32%, заедно с диференцираното заплащане, а за непедагогическия персонал то да бъде на два пъти с по 10% - от 1 януари и от 1 юли.

За тези две увеличения ще са необходими общо 230 млн. лв., се посочва в текста.

По време на преговорите министър Вълчев каза, че няма да се подписва частично споразумение със синдикатите, а споразумение до края на мандата.

Той увери, че правителството ще направи всичко възможно да има увеличение на заплатите от 1 октомври т.г., но по думите му информация за икономиите в системата на МОН ще има към 15 октомври.

Синдикатите съобщиха днес, че икономиите в системата на МОН са 68 млн. лв., които според тях могат да се използват за увеличение с 25% на всички работещи 152 815 души в средното образование от 1 октомври т.г.

"Не искам да правя оптимистичен прогнози. Удовлетворен съм от вчерашния разговор с изразена воля за решение на проблема. Това беше предварителен разговор, но трябва да се сверят принципите и подходите", коментира президентът Георги Първанов в Благоевград.

Държавният глава беше посрещнат пред ЮЗУ "Неофит Рилски" от протестиращите учители, които му връчиха декларация.

Първанов посъветва учителите да подхождат към проблема с по-малко емоции и допълни, че не са нужни излишни илюзии като на този етап всичко зависи от експертите.

Президентът се надява да не се затворят разговорите само за заплатите, а да се изготви едно споразумение между двете страни, което засегне и други въпроси и проблеми в образованието.

Следващата среща ще бъде за сближаване, което не е лек процес, подчерта държавният глава.

Всичко можем да говорим за проблема, но от финансова гледна точка прогнозата не е оптимистична, заяви президентът. Той каза още, че е разговарял и с премиера Станишев, който "бил настроен разумно".

Източник- netinfo.bg

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Абе преди стачката Р Петков каза, че ще блокира стачните действия, ама то какво стана...

Синдикатите искат да провалят учебната година. Един хубав бой добре ще им дойде.Даскалите искат намалена ваканция след 15 дни от стачката, синдикатите искат нулева година-е, все пак те нямат ученици- или те учат в чужбина, кой знае... :) Да му мислим ние.

Редактирано от uberalles (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.