Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за учителската стачка 2007 г.

Featured Replies

Не съм учител и не възприемай отговора ми като защита на учителското съсловие!

Скъпа, спести си сърказма, на никого не е нужен, нито пък някого ще засегне.

Колко сме интелигентни, еваларка от мен...no comment (сАрказъм отново)

Преглеждайки няколко(всъщност немалко) Ваши поста, аз лично си правя заключения, че Вие сте един даскал, който се срамува да си признае това!Хайде по-споко, откога бе създадена тази тема, само Вие драскате тук и защитавате "съсловието".

По темата, отново:

Искам да уточня, че учебната година по закон започва на 15 септември.И с какво децата са виновни, за да им се взима от ваканцията?!Ако "учителите" няма да помогнат на образованието(както е и тръгнало), по-добре да се оттеглят и да не му пречат.Който не е доволен, да си търси късмета на друго място.

Стига се е създавал излишен хаос и объркване на учениците.Споразумение няма да се постигне!Какво ще направят?!Това е една голяма безсмислица, нещо като бъчвите на Данаидите....

Редактирано от wertyusa (преглед на промените)

• Отговори 810
  • Прегледи 70,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Ах този министър. Сега всичкото родители ще ревне, че децата им, които и без друго са супер заети в даскало, ще изгубят част от ваканцията си

wertyusa това им липсва на нашите стачки - солидарност. От всички. От чистача, от счетоводителя, от шофьора. Постоянно ни се казва, че нищо няма да се получи от стачките. Министърът в народното събрание, министърът по новините, Слави Трифонов ( за последния не съм сигурен, учудващо ще е ако още не е взел отношение по въпроса ). И хората вярват. Какво да правят.

Ако е да митингуват за демокрацията, може. И всички ги подкрепят. Ще се избият кой да подкрепи народа първи.

vasko__ ама и ние се учим . . . си ебало майката

l

l

\/

Редактирано от DemoVision (преглед на промените)

Най доброто решение за страната е да се даде на АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ УЧИТЕЛИ в страната МОЛБА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ТРУДОВ ДОГОВОР. Или с две думи да се УВОЛНЯТ ВСИЧКИ учители.След което на тези които искат да продължат да работят на СТАРИТЕ СИ ЗАПЛАТИ да се даде НОВ трудов договор. А на отказалите се да продължат да работят на СТАРИТЕ СИ ЗАПЛАТИ да се назначат НОВИ учители.( АКО НЯКОЙ СЕ СЪМНЯВА ЧЕ НЯМА ТАКИВА ДА НАПРАВИ ЕДНО ПРОУЧВАНЕ КОЛКО БЕЗРАБОТНИ ИЛИ ТАКИВА СЪС ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ КОИТО СТАВАТ ЗА УЧИТЕЛИ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ НА СЕГАШНИТЕ УЧИТЕЛСКИ ЗАПЛАТИ ) А И КОЛКО ЛИ ДАСКАЛИ ЩЕ НАПУСНАТ. СПОРЕД МЕН И СЕГАШНИТЕ ИМ ЗАПЛАТИ СА ВИСОКИ И ДА СПРАТ ДА СЕ СРАВНЯВАТ С ЧУИТЕЛИТЕ В ЧУЖБИНА ЗАЩОТО НИВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕ В НАШАТА ДЪРЖАВА Е ..си ебало майката..

Пример за работата на учител: Преподава нещо си в училище а след часовете СРЕЩУ ОТДЕЛНО ЗАПЛАЩАНЕ ОТ РОДИТЕЛИ доубочават според тях по изостаналите деца. Е това му се вика рекет 10лв/час за ДЕТЕ. ТОВА ГО ИМА ВЪВ ПОЧТИ ВСИЧКИ УЧИЛИЩА. което говори много зле за тъпите даскали.

А ТЕ НЕЗНАЯТ КАКВО ИМ СЕ ГОТВИ СЛЕД ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА САЧКАТА...........

Приятелю за Левски може и да знаеш много,но от професията на учителите си нямаш халхабер!И ти не се грижи за времето след стачката!Също така и в момента има незаети места за чужди езици и информатика,но няма желаещи!И нито един от завършилите география и биология студенти не е пожелал да стане учител , въпреки предоставената им възможност!Затова гледай си футбола,радвай се на успехите на любимия отбор и остави учителите!По-малко от 10% дават частни уроци и то по определени предмети-най-вече математика и български език!

Еми дай да им направим заплатите 2000 евро.И как ще се промени образованието към по добро ? Много добре знам как даскалите ги мързи да преподоват.Еми да ги направим с най големи заплати че да почнат да учат децата както трябва.

Аз предлагам на лекарите да направят като учителите да спрат да работят и да оставят хората да измират по улиците докато не им вдигнат заплатите с 300%.

Знаеш ли по какво са си приличали гръцкото и българското село по време на турското робство? По това,че в тях най-важни са били попа,кмета,доктора и даскала.Приеми съвременна България за едно голяяяяяяяяямо село от турското робство,нещата не са се променили много,все още едни от най-важните неща са религията,държавната администрация,здравеопазването и образователната система.Лично аз съм за образователната система,и не,не съм учител, ако те интересува.Аз съм просто ученик,който следва своите интереси,а в момента интересите ми са добре мотивирани учители,които могат да мотивират с малко психология всичките ученици да направят нещо за себе си.Ще държа матура по български,надявам се на 3,защото българския ми е гола вода,но това е по обясними причини :computer8: ,но искам нещата да се оправят,защото от 12 години гледам как системата ни си отива на кино. И това всичкото заради господин Даниел Вълчев, но прост народ по-добре се управлява и депутатите ще си пълнят гушите,а вие ще тънете в мизерия,а аз отдавна няма да съм в България...

Дървена ваканция дочух..браво, браво! Разбрахме, че не им пука за учениците. Стачкувайте си, ама през ваканциите! Селяни! Ако можех, щях да им намаля заплатите! А фактът, че шофьорите получават повече от учителите...оставка на Станишев! Не трябваше да се поддава правителството на натиска им!

Редактирано от prwvu (преглед на промените)

Колко сме интелигентни, еваларка от мен...no comment (сАрказъм отново)

Преглеждайки няколко(всъщност немалко) Ваши поста, аз лично си правя заключения, че Вие сте един даскал, който се срамува да си признае това!Хайде по-споко, откога бе създадена тази тема, само Вие драскате тук и защитавате "съсловието".

По темата, отново:

Искам да уточня, че учебната година по закон започва на 15 септември.И с какво децата са виновни, за да им се взима от ваканцията?!Ако "учителите" няма да помогнат на образованието(както е и тръгнало), по-добре да се оттеглят и да не му пречат.Който не е доволен, да си търси късмета на друго място.

Стига се е създавал излишен хаос и объркване на учениците.Споразумение няма да се постигне!Какво ще направят?!Това е една голяма безсмислица, нещо като бъчвите на Данаидите....

Ха такааааа, сега и за даскал ме набедиха/после върви доказвай, че нямаш сестра/!!!

Хахаха, ми да взема да ти изпратя ксерокопие от дипломите си за висше образование, че да се убедиш, че не съм учител! Страхотни умозаключения! Впечатлена съм!

Уверявам те, ако бях учител, нямаше да го крия, а щях да се гордея с това!

И, хайде, моля те да не си мерим интелекта или простащината, да не издребняваме чак толкова! До колкото знам темата тук не е за това!

Ако, имаш нещо против надрасканите от мен постове/в защита на съсловието/ в тази тема, бих ти предложила просто и лесно приложимо решение-не ги чети, щом толкова те дразнят и нарушават душевното ти спокойствие! На мен пък твоите са ми много интересни и ще продължа да ги чета! Това все пак е публичен форум, ако не се лъжа и всеки може да изразява свободно гледната си точка, която не винаги съвпада с тази на другите! Само дето аз няма да се тръшна да умирам поради този факт!

Та, по темата:

Ако, учителите се оттеглят от образованието, за да не му пречат/по твоите думи/, питам се аз, ще има ли въобще образование?!

Ами, ако учителите решат да отстояват до край своите искания и провалят не само ваканциите, ами и учебната година на учениците?!

Учителската дилема - свобода или салам

Досега стачката на даскалите винаги се оказва чудо за три дни

Стела Стоянова-в. "Стандарт"

--------------------------------------------------------------------------------

Малко преди да започне ефективната учителска стачка, моя позната, майка на първокласник, каза: "Пак ще трябва да викаме бабата за три дни". Защо само за три, попитах. "Ами те повече няма да издържат".

По това си приличат всички учителски стачки у нас, по какъвто и повод да са вдигани - винаги се превръщат в чудо за три дни. Когато таксиджии протестират, знаем, че тарифите ще скочат. Когато шофьори от градския транспорт надигнат глас, знаем, че всичко ще приключи с увеличение на заплатите им. Когато стане дума за учители, знаем, че трябва да впрегнем бабите от три до пет дни, след което протестите

ще дегенерират до мрънкане в учителската стая

и договор за увеличение на заплатите точно с толкова, колкото е предложило правителството в началото. Самият министър Даниел Вълчев и премиерът също го знаят. Затова стоят и гледат до болка познатия им сценарий, докато накрая всичко стане, както са го планирали. А единият дори си позволява арогантността да нарича протестите на хората, които учат децата ни, "диктат на улицата". Дума, с която в демократична България, където стачката е конституционно право, не е наричано нито едно друго съсловие.

Каква е причината за вечните учителски неуспехи - едва ли само в некадърните синдикални лидери, които вече не помнят как изглежда класна стая отвътре. Нито само в предварителното разединение на съсловието, което превърна протеста в атракция "тука има-тука нема стачка". И ще я превърне в още по-голям панаир, когато започне щафетното протестиране в стил "един час има - един час няма стачка", за да не загубят преподавателите и без това мизерните си възнаграждения. Една от основните причини "унизеното и оскърбено" и вечно виновно учителско съсловие редовно да губи е във факта, че

неговата работа не носи печалба

на икономиката. Ако автобусите не вървят, транспортната компания ще губи, а и пътниците няма да стигат навреме до работните си места. Това пречи на икономиката, доколкото има такава, да реализира реални приходи. Учителите не носят реален приход на никого, държавата не печели от тях, затова спокойно може да не им обръща внимание и да ги подмята, както си иска. Нещо повече - преподавателите носят загуби, ако решат да стачкуват и родителите трябва да се ангажират да гледат децата си вместо тях. Носят разходи на семействата, доколкото всеки родител априори предполага, че преподавателят не учи децата на нищо в учебния час, но същият този преподавател става необикновено умен и мотивиран, когато му броим 20 лв. за частен урок (нека си признаем, че щом с такава охота даваме пари за частни уроци, значи всички мислим, че за мизерните пари на държавния даскал и самите ние не бихме мръднали малкия си пръст). Носят вината, когато зле възпитаното ни дете направи някоя беля или се надруса, и почти никога не получават слава, ако детето се е справило добре.

След като не носят пари на държавата и са поначало виновни за всички грешки на децата ни, значи можем просто да не ги забелязваме. Да им вменяваме нови и нови вини, както и нови, и нови задължения като летни часове например. Не съм видяла шофьор, на който първо да му кажат, че ще работи извънредно, а после да му обещаят да не му вдигат заплатата. А след това да му определят диференцирано заплащане с три-четири финансови стълба, в зависимост дали кара по улица с дупки или по ремонтирана например. Само образователното министерство си позволява да прави такива експерименти, именно защото не очаква от учителите реални печалби, а само идеален продукт. Който може и само да си произведе, като завиши точките от изпитните тестове например и произведе толкова много отличници, че накрая няма да има кой да завива гайки. Няма производство, в което да се правят толкова много експерименти с неясни резултати, защото в производството се чакат пари.

В същото време преподавателите ни стигнаха дотам, че да се делят за или против стачката не от чувство за отговорност, а от глад. Мнозина от онези, които продължават да преподават,

не са

по-отговорни,

а просто

по-гладни

Защото на тях Масларова не им раздава кифли в голямото междучасие. Да работиш срещу заплатата на сегашния преподавател означава или да имаш богат съпруг и реституирани имоти, или да си възрожденец, или да се маргинализираш напълно. Защото, когато нямаш пари да нахраниш семейството си и преподаваш "Свободата, Санчо, е на върха на копието", все по-често си мислиш за онази популярна реклама на шпек "Свободата! Саламът!" И си по-склонен да избереш салама.

Редактирано от Дяволският ангел (преглед на промените)

Даскали бягат в Румъния за пари

Вълчев с ултиматум - реже ваканцията, ако стачката продължи

ПЕРНИК/СОФИЯ. Отчаяни от заплатите си у нас даскали ще бягат в чужбина за повече пари. Учители от Перник решиха да се откажат от българското си гражданство и да търсят убежище в Румъния с мотив, че у нас имат сериозни икономически проблеми. Стачкуващите даскали от 9 ОУ в града са подали вчера молби в чуждите посолства у нас, съобщи регионалният председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" Юлия Ганчева. За да обяснят проблемите си, даскалите са изпратили в мисиите и фишове за заплатите за август. Парите не ни стигат за храна, облекло, за отглеждане на децата и за професионална подготовка, се казва в декларациите.

В същото време образователният министър Даниел Вълчев постави ултиматум на учителите. Ако стачките се проточат повече от 3 дни, ще отрежа ваканциите, за да може годината да завърши нормално, отсече Вълчев. Той не пожела да съобщи колко школа не са отворили врати вчера. По данни на Единния стачен комитет 70 на сто от училищата и 72% от детските градини са се вдигнали на бунт за по-високи заплати. Синдикалната лидерка Янка Такева пък огласи, че 83% от училищата са стачкували. Тя отново заплаши образователното министерство, че ако е необходимо, учителите няма да приключат първия срок и дори учебната година, както и че ще провалят приема на деца след 7-ми и 8-ми клас. Ще разговарям пак със синдикатите, когато имат промяна в позициите си, отговори Вълчев. Според него учителските заплати могат да се вдигнат, но с пари от друга бюджетна сфера, например от пътища, пенсии или доктори.

Искането за 100% увеличение на учителските заплатите е абсолютно нереалистично в рамките, коментира в Пловдив премиерът Сергей Станишев. Той обясни, че кабинетът никога не е отказвал диалог, но няма да действа под ултиматум.

в. "Стандарт"

Та, по темата:

Ако, учителите се оттеглят от образованието, за да не му пречат/по твоите думи/, питам се аз, ще има ли въобще образование?

А сега има ли? :sobbing:

Не съм запознат с твоята биография, незнам и през коя година си завършила средното си образование, но сега нещата ми се струват малко променени. За времето през което ходех на училище аз в това училище не научих нищо! Да, съвсем сериозно. Давам пример:

Имахме проект по информатика...май беше в 10-ти клас

Аз: заповядайте госпожо нося си проекта 2 дни предварително

Тя: Що не е на дискета, а на диск?

Аз: Защото съм вградил няколко клипа и музика по време на презентацията

Тя: имаш 2-ка!

Аз: Как 2-ка вие дори не извадихте диска от опаковката

Тя: Туй с клиповете учили ли сме го в час? А туй с музиката? Не, нали? Значи някой ти го е направил.

Аз: ама...как...аз ....такова....сам съм си го правил

Тя: Айде айде аз не знам как се слага клип, че ти ли ще знаеш. Имаш 2-ка и не ме тормози вече. Оценката е окончателна

Та......на таз' "другарка" каква заплата да й дадат?

-------------------------------------------------------

Друг пример:

В час по математика(11 или 12 клас беше):

Аз: г-жо в къщи решавах една задача и стигнах до някъде, но после не се сещам какво трябваше да се прави

Тя: 1-во тези задачи не сме ги учили, 2-ро не се прави на интересен да решаваш кандидат-студентски задачи и 3-то айде щом си положил усилия да впечатлиш някой дай да я видя

След два дни.....

Аз: г-жо какво стана със задачата ми

Тя: много е трудна, незнам какво трябва да се прави. Намери някой друг

Аз: ами ако мислех, че господинът по физическо може да ми помогне щях да питам него нали вие преподавате математика

Тя: Май не всички от този клас ще завършат успешно.....

--------------------no comment----------------------------------

Само да питам колко да й дадат?---->предлагам......110лв

Аз обаче по него време ходех на урок и като попитах госпожата изобщо не чух, че задачата е трудна. След около 10 сек задачата беше решена на ум. Оставаше само да се напише

После бях изнамерил един сборник от '67 или 70-и някоя година. Едва се държеше горкият. толкова беше стар. Питах за една задача. Същата ситуация-->след няколко секунди(не мунути а секунди) госпожата имаше идея как ще се реши задачата. Трябваше само да сметне точните стойности

Колко заплата да й дадат на нея? Аз предлагам 2500лв, а понеже тя като учителка сигурно взема 250, а разликата 2500-250=2250лв предлагам да дойде от намаляването на заплатите на горните 2 учителки. Мисля си че така е справедливо. А ти?

Ами, ако учителите решат да отстояват до край своите искания и провалят не само ваканциите, ами и учебната година на учениците?!

Ами после да вземат 2 години за една, ама как да стане като учителките са повечето като първите две за които стана дума по-горе.

Лелееее, ми то какво стана?! Не само дипломите си, ами и биографията си трябва да излагам на показ?! biggrin.gif

За мен лично темата започна да се върти в затворен кръг, а диалога стана неконструктивен!

Обсъждат се едни и същи неща, дават се едни и същи примери!

Уверих се за пореден път, че злобата и омразата в България вземат връх! А, ние като нация не сме единни, нито в собствената си държава, нито извън нея!

Всички тичат да се хапят един друг, като глутница озверели кучета, без да се поставят на чуждото място, без да помислят, че и другите са хора със своите положителни и отрицателни черти, със своите падове и възходи, със своите позитивни и негативни чувства и настроения.

Идеални хора няма!

Колко от вас плюещи и храчещи по учителското съсловие си зададохте въпроса: Аз идеален ли съм, постигнал ли съм съвършенство, че да очаквам и да изисквам това от другите?!

Или какво, май всичко се върти около шопския принцип: Я не сакам на мен да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле?!

Жалко за такова общество, жалко за такъв народ, жалко за такава държава!

Щом искате и това ви харесва продължавайте да се заливате с негативизъм, но мен не ме бройте!

Айде, успех на всички!

Редактирано от Дяволският ангел (преглед на промените)

От всички отрицатели на вдигането на учителските заплати, аз вдигам "белия байрак" само пред nrs. И то защото работи с факти, а не сипе празни приказки за спорта. АЗ не зная къде и в какво училище е учил, но факта, че двама от учителите й/му са се случили от тези, които не стават за такива е показателен. И ако е от т. нар. "елитни" гимназии, то наистина жалко за българското образовение. Затова, както вече писах е много важно не само да се дискутира диференцирано заплащане, а много ясно да се уточнят критериите за това. И нека добрите учители (като тази от уроците) получат наистина достойно заплащане, а тези които нито знаят, нито пък искат да се научат, сами да разберат, че не им е мястото в училище.

Затова ще създам нова тема, а именно "какви да бъдат критериите за диференцираното заплащане при учителите", която ще включа в съответния раздел "Образование" на форума

Иначе аз продължавам да ги подкрепям, защото това е принципен въпрос - по-висококвалифицираните да вземат повече от нискоквалифицираните (не само в рамките на гилдията, а в обществото като цяло).

Редактирано от Sessily (преглед на промените)

Ето, че стачката има отзив, води до резултат!

Това, че някой плюе си е реакция все пак. Особено ме досмеша, мнението на човек който твърди:

Не съм запознат с твоята биография, не знам и през коя година си завършила средното си образование, но сега нещата ми се струват малко променени. За времето през което ходех на училище аз в това училище не научих нищо! Да, съвсем сериозно.

Ще ми се да попитам и как така, като не си научил нищо успя да напишеш горното? Или плати на някого 20 лева да ти го набере? Надявам се, че няма да се обидиш, че след такова встъпление приведените примери не звучат правдоподобно... Е не, че не може да случиш на некадърен преподавател, ама чак до там....

И вече по друг пост (няма да цитирам) виновни ли са преподавателите, че ще орежат ваканциите на децата? Едва ли, не го решават те. Могат ли да орежат ваканциите - могат, но как ще стане, след като на учителите не им се плащат заплати за времето което стачкуват? Нали това е целта на стачката - да не вършиш работата си с някакво искане и след като си удовлетворен по някакъв начин да продължиш да я вършиш. Е как тогава ще искат да се учи извънредно? Такова решение на МОН цели - да обезсмисли стачката на учителите, да настрои учениците и родителите срещу учителите и т.н.

Аз съм учител, учителската заплата не ми е основен доход, не давам уроци. В училището в което работя най-младият преподавател е на 31 години.... Над 60 процента от учителите имат над 20 години стаж, добри учители, с много опит и доста отличавани през годините. Но въпреки това има доста голям процент ученици със слаби знания. Дали са виновни учителите? Ако математиката, физиката, езиците и т.н. са се променили - то да, ако не са се променили - вината едва ли е в учителите. Как става така, че жената, която вкара почти целият ни клас в университети и институти, без да ходим на частни уроци, днес не може да обучи над 50% от учениците, поне до толкова, че да изпита удовлетворение?

Как става така, че ученици с по 200 - 300 отсъствия в 12 клас успяват да са студенти?!?!? ето това е въпрос на който не мога да дам удовлетворителен отговор. И какви учители ще бъдат те след време, ако решат да споделят знанията си с тези които идват след тях? А това време не е далеч, след още 5-6 години старите преподаватели ще са пенсионери.

Заслужават ли учителите по-високи заплати? Определено - да! Също толкова, колкото и пенсионерите заслужават да вземат пенсии, по високи от социалните помощи на никога не работилите роми. Но кой ще обърне внимание на пенсионерите, как да протестират те, с какво да объркат живота на родното общество? Много са странностите в Европейска България и цената на учителския труд е само едно от тях.

Как станаха нещата в Гърция и Румъния - на гръцките учители им изпълниха исканията на 4 ден, на румънските на 23 или 27, тук на 4 ден се говори, че исканията са неизпълними, защото е нужна огромната сума от половин милиард лева, която всъщност е не чак толкова голямата сума от 250 милиона евро.

И като последно искам да се извиня, на родителите, които изпитват затруднения с отглеждането на децата си по време на учителските протести, вина за което имам и аз лично. И също така, ще ги помоля да подкрепят исканията ни, точно сега имаме възможност да оценим реално образованието, защото усещаме истинската цена на нещо едва след като го загубим (макар в дадения случай и не за винаги).

И колко щастливи дечурлигата че не учат-ами ще ви вземат от ваканциите,през носа ще ви излезе после biggrin.gif

То толкова учите и без стачка понеже - седми клас и неграмотни sad.gif

Учителският бунт засенчи таксиджиите

Над 7 хиляди учители заляха столичния площад "Независимост" пред Министерски съвет. "Такова море на гнева не е имало от 10 години", коментираха синдикалисти. "На фона на нашия бунт Виденовата зима ще изглежда като пролет, а таксиджийските протести като детска сценка", заявиха преподаватели. Митингът започна в 16 часа с химна "Върви, народе възродени". Викове "Оставка" се редуваха с "Победа". Учителите издигнаха плакат, на който премиерът Сергей Станишев бе нарисуван като Пинокио. На него пише "За даскало и наука въобще не му пука, но за да капне в катрана и мед, рече: "Образованието е приоритет". На друг плакат бе нарисувана картата на Балканския полуостров, върху която бяха изписани заплатите на учителите в съседните ни държави: Румъния - 340 евро, Гърция - 900 евро, Македония - 300, Сърбия - 400 евро. Част от протестиращите бяха направили дълъг гирлянд от залепени фишове на учителски заплати. На тях се виждаха възнагражденията на преподавателите от последния месец - между 316 и 374 лева.

За митинга дойдоха десетки автобуси с учители от цялата страна. Стотина родители и ученици също се включиха в шествието. Час след началото на митинга двама преподаватели припаднаха от изтощение.

По-рано през деня доктори спасяваха и детска учителка от Ахелой, която колабира пред колегите си. Жената паднала в несвяст, след като от три дни била в гладна стачка.

Стотици пловдивски учители пък блокираха възловото кръстовище между булевардите "Васил Априлов" и "6 септември". Те също поискаха оставката на просветния министър Даниел Вълчев.

в-к Стандарт

• Автор

Министър Даниел Вълчев каза, че след заседание на политическия кабинет е подписал искане до регионалните инспекторати по образованието, които да направят анализ на ситуацията на учебната година във всяка област и да предложат до сряда конкретни мерки за това какво трябва да бъде извършено.

В сряда ще се проведе среща в министерството с регионални инспектори и ще бъдат взети съответните решения, каза още Вълчев.Той съобщи, че засега преобладава мнение е, че не е необходимо да бъдат орязвани ваканциите.

„Надявам се следващите дни да се постигне разумен компромис и да не се налага преструктуриране на учебното съдържание" - каза Вълчев.

Той бе провокиран да вземе отношение по темата за учителската стачка след избухването на стачката, тъй като депутатите Нено Димов от ДСБ и Мартин Димитров от СДС в негово присъствие направиха конкретно предложение за решаване на проблема с учителските заплати.Двамата депутати предложиха съкращения в администрацията, заета с държавното управление и въвеждане на електронно правителство, като с тази оптимизация могат да се освободят около 1 милиард лв и 120 000 учители да получат още от 1 декември тази година 40% увеличение на заплатите.

В изявлението си направено в присъствието на министър Вълчев в кулоарите на парламента, депутатите Нено Димов и Мартин Димитров изтъкнаха, че продължаваща учителска стачка е резултат на пренебрегнатите проблеми в образованието и неизпълнените правителствени обещания.Според тях правителството лъже и пари има.

„Още миналата година премиерът обеща разходите за образование да бъдат 5.8 от БВП, а днес те са едва 4.2%, или с 500 милиона лева по-малко от обещаните, изтъкна Мартин Димитров. Той допълни, че според обещанията на премиера заплатите на българските учители трябва да бъдат не по-малко от средната заплата в обществения сектор, която е 484 лв., а днес средната заплата на учителите е 320 лв. Даниел Вълчев отговори от своя страна, че ще е най-щастливият човек, ако парламентът даде 5% от БВП за образование.Той благодари на Ненов и Димитров за отправеното предложение за съкращения и модернизиране на администрацията, които биха осигурили ресурс за вдигане на учителските заплати.По време на парламентарния контрол депутати настойчиво искаха вицепремиерът и министър на образованието Даниел Въчев да каже как ще бъде преодоляна кризата в образованието и ако стачката на учителите са засили, какво ще предприеме.Даниел Вълчев обясни, че за да се седи на масата на преговори е важно двете страни да не поставят ултиматуми и отново изрази надежда, че ще бъде намерено подходящото решение.Той каза, че може да бъде даден сигнал на учителите, че техният труд е уважен, но с ясното съзнание, че синдикатите поемат своята отговорност и няма да последва верижна реакция от стачки в други сектори. Министърът беше сериозно разкритикуван от депутата Иван Иванов за снабдяването на училищата с учебници.Дори Иванов настоя министърът да уволни главния си секретар, тъй като министерството се превръща в развъдник на корупция.Даниел Вълчев призна от парламентарната трибуна, че има вина за забавянето на учебниците и коментира, че може би има проблеми със спедицията.Той обаче изтъкна, че министерството успява да защити държавния интерес, като припомни, че след въвеждането на ДДС, имаше настоявания за 20% увеличение на цените на учебниците и че след тежки преговори резултатът бил, че няма учебник, който да е по-скъп от с 10%.

news.bg

Добре де в крайна сметка всеки от нас е минал през учителя... ако не е бил той като малък да ви хване ръката да ви помогне да се научите да пишете или да срича с вас , за да почнете да четете ,какво щяхте да правите? Щяхте ли да сте толкова важни и да казвате "На тях не им трябват пари те карат на половин работен ден" , не нали? Щяхте да си бъдете едни необразовани хорица копаещи с кирката в някой рудник кални до уши...

Кажете ми по какво запомнихте вашият/вашата учител/учителка ?

Аз лично по старата шубичка и още по-старите рамки на очилата ,а не със някое Версаче или БМВ ...

И естествено има хора дето имат много злоба към учителите от ученическите години и ако могат сега да си върнат за всичките 2ки... да вземат да им спрат заплатите , да ги уволнят и т.н. и не знам кой беше този умник дето каза ,че могат да се намерят толкова хора ,че като се уволнят учителите да ги заместят нови... тоя човек с акъл се бори... сигурно иска неговите деца да ги учи някой тих и плах учител ,който пише 6тици наред и гледа само да му е сигурна работата и мизерната заплатка ,както и диференцираното заплащане заради високият успех...

Редактирано от Dobrqka (преглед на промените)

Учителският бунт засенчи таксиджиите

Ей,измъчиха се,а ефект още няма sad.gif

А колко бързо вдигнаха заплатите на шофьорите от градския транспорт не е истина laugh.gif

Дигнат ли се шофьорите на стачка малко след тях са учителите. От училище съм запомнила тези учители, който имаха това признание, но далеч не всички го имаха. В Мароко преди години отишла да преподава наша учителка. В училището й казали, ако учениците посещават часовете ви значи предмета ви е интересен, но избяга ли от час 3 пъти значи или предмета или ти не си учител и нов договор няма. В бившето ми училище има само един клас, а в съседното училище в първи клас има четири паралелки. Така че аз лично съм за диференцирано заплащане на учителите. Щом родителите искат децата им да бият по - дълъг път до другото училище, значи тези учители заслужават повече пари. Така си мисля.

Между другото, какво стана, ще продължат ли стачката и следващата седмица?

До колкото знам продължава и другата седмица

Между другото, какво стана, ще продължат ли стачката и следващата седмица?

При нас ще продължи до сряда със сигурност ,а по нататък незнам ;)

Редактирано от ToBy (преглед на промените)

Искаме поетапно увеличение на учителските заплати - с 25% от октомври, с 25% от януари и с 25% от юли. Това съобщи синдикалната лидерка Янка Такева пред Дарик вчера. По думите й над 82% от училищата и детските градини у нас стачкуват, като в протеста участвали над 100 хиляди души. Общо 25 на сто увеличение, за каквото говори просветният министър Даниел Вълчев, е абсурдно, то няма да покрие инфлацията, коментира Такева. При 300 лв. това прави около 390 лв. средно брутно възнаграждение, най-много 402 лв., пресметна синдикалната лидерка. Тя заяви, че от 2 месеца не е разговаряла с министър Вълчев, но е готова за преговори. Среща със синдикатите за днес не се предвижда, отговориха от ведомството на Даниел Вълчев. Пред агенция Фокус обаче Такева заяви, че по нейна информация днес ще има срещу между премиера Сергей Станишев, Велчев и финансовия министър Пламен Орешарски.

Източник: 24 часа

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.