Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за: Kubuntu, Tilix, Debian

Featured Replies

Ще опитам довечера, но имам един съществен проблем...Tilix, Ubuntu, Knoppix безпроблемно разпознават безжичната мишка Logitech MX-620, която е с usb приемник, но под Dreamlinux курсорът върви само нагоре и надолу, не работи правилно...Някакви предложения, че не знам "Мечтаният" какво си въобразява...

При мен този проблем с курсора се появи само докато беше на ЛайвСиДи-то ,когато го инсталирах на харда си -изчезна и всичко беше ОК.А в форума им ,хората са много отзивчиви и наистина ще гледат да помогнат без да се надуват :)

• 2 седмици по-късно...
  • Отговори 610
  • Прегледи 85,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Така..."гайдите" и фанфарите на DreamLinux са по-комунистически от М$, честно казано-дай, братче, форматирай всичко, бекъпи... angry.gif Инсталирах си Xp, Vista, и отделно DL, ГРУБиянинът си зарежда и двете, но...блокира при зареждане на DL, от харда.Уж reb00t and have fun, а пък...Като с Partition Magic си направя SWAP, ми дава само 2055 МВ, други варианти няма, може би, защото има 2 GB DDR2 RAM.Правя си отделно 15GB ext3...Някакви идеи? Нямам намерение да деля с Линукската програма, сигурен съм, че ще ми затрие диска, все пак, говорим за 1,5 ТВ...

Редактирано от Fixt00l (преглед на промените)

Така..."гайдите" и фанфарите на DreamLinux са по-комунистически от М$, честно казано-дай, братче, форматирай всичко, бекъпи... angry.gif Инсталирах си Xp, Vista, и отделно DL, ГРУБиянинът си зарежда и двете, но...блокира при зареждане на DL, от харда.Уж reb00t and have fun, а пък...Като с Partition Magic си направя SWAP, ми дава само 2055 МВ, други варианти няма, може би, защото има 2 GB DDR2 RAM.Правя си отделно 15GB ext3...Някакви идеи? Нямам намерение да деля с Линукската програма, сигурен съм, че ще ми затрие диска, все пак, говорим за 1,5 ТВ...

Имам спомени че има ограничение на swap до 2 гигабайта. Можеш да направиш няколко партиции. Предлагам ти да си пуснеш vmware и там да тренираш разбиване, създаване и т.н. на партиции.

sudo kate /etc/fstab/

като го въведох:

onizuka@ubuntu:~$ sudo kate /etc/fstab/

[sudo] password for onizuka:

Error: "/var/tmp/kdecache-onizuka" is owned by uid 1000 instead of uid 0.

Error: "/tmp/kde-onizuka" is owned by uid 1000 instead of uid 0.

Error: "/tmp/ksocket-onizuka" is owned by uid 1000 instead of uid 0.

и Kate отвори празен файл...

като го въведох:

onizuka@ubuntu:~$ sudo kate /etc/fstab/

[sudo] password for onizuka:

Error: "/var/tmp/kdecache-onizuka" is owned by uid 1000 instead of uid 0.

Error: "/tmp/kde-onizuka" is owned by uid 1000 instead of uid 0.

Error: "/tmp/ksocket-onizuka" is owned by uid 1000 instead of uid 0.

и Kate отвори празен файл...

sudo kate /etc/fstab

това е файл, не директория

За някои приложения трябва да се използва kdesu, не sudo (има нещо свързано със security-cookie). Опитай така:

<Alt>+<F2>: kdesu kate /etc/fstab

<Alt>+<F2>: kdesu kate /etc/fstab така стана и редактирах fstab-а

но пак нищо немога да правя в /media/disk-1 и /media/disk-2

...

Какво означава "нищо немога да правя"? Може да прозвучи тъпо, но да попитам - дяловете с ext3 файлова система ли са? Да си ги форматирал или преоразмерявал след инсталирането (при това се променя UUID)? Вероятно имат значение и установените permissions на директориите, където монтираш дяловете? Може да ги видиш (и покажеш) с "ls -alF /media".

Не знам как е при KDE, няма ли възможност за автоматично монтиране? С него е най-лесно.

Тук има повече инфо за редактиране на fstab. Наскоро имаше други въпроси за монтиране на дялове в темите за "...Ubuntu" и "... за начинаещи". Може да погледнеш и там.

В DL гайдата съветват 1GB, тъй като формулата swap= 2 x RAM била отпреди много години, когато машините са имали мизерно количество системна памет.А по интернет много потребители съветват да ти е равен на обема на тая памет, моята е 2 GB DDR-1171 @ 5x.Вярвам и на гайдата, и на опитните потребители, но...някакъв съвет?? :wors::yanim:

Ако не ползваш Hibernate или Suspend to disk (две неща, които при мен така и не искат да проработят като хората), тогава (според мен) можеш да минеш с 1GB swap. Не знам дали в такъв случай може да се ползва swap файл (с размер малко по-голям от обема RAM), който да работи с Hibernate или Suspend?

Редактирано от trosho (преглед на промените)

<Alt>+<F2>: kdesu kate /etc/fstab така стана и редактирах fstab-а

но пак нищо немога да правя в /media/disk-1 и /media/disk-2

snapshot1p.th.png

Имам спомени че има ограничение на swap до 2 гигабайта. Можеш да направиш няколко партиции. Предлагам ти да си пуснеш vmware и там да тренираш разбиване, създаване и т.н. на партиции.

В DL гайдата съветват 1GB, тъй като формулата swap= 2 x RAM била отпреди много години, когато машините са имали мизерно количество системна памет.А по интернет много потребители съветват да ти е равен на обема на тая памет, моята е 2 GB DDR-1171 @ 5x.Вярвам и на гайдата, и на опитните потребители, но...някакъв съвет?? :huh::P

хм ..ограничение .....

Swap: 8249324k total, 0k used, 8249324k free, 524524k cached

нека уточня малко .... значи при мен това се получава с 2 броя swap ..... просто в един момент тестово ми се бяха събрали 8gb рам , а най- вече, че на дисковете имам обособени такива дялове от различно време , които просто няма как удобно да ползвам с такъв мизерен размер и си ги държа ...и монтирам.... Казано честно така и не разбирам нуждата от особенни сметки за тоя размер ...не съм забелязал да влияят на скороста , ама вероятно защото имам доста рам а линукс не е толкова хищен като джамлъка, но това като гледам е на път да се промени ..... особено това kde не си поплюва ...

В DL гайдата съветват 1GB, тъй като формулата swap= 2 x RAM била отпреди много години, когато машините са имали мизерно количество системна памет.А по интернет много потребители съветват да ти е равен на обема на тая памет, моята е 2 GB DDR-1171 @ 5x.Вярвам и на гайдата, и на опитните потребители, но...някакъв съвет?? ;):wors:

Ето едно мое писание по въпроса. Имай предвид че става въпрос основно за сървъри, но нещата при десктоп не са много по-различни, само трябва да разделише препоръчителните числа на две. И все пак има голямо значение какви приложения ще работят :P

http://it.toolbox.com/wiki/index.php/Sugge...sizing_on_Linux

хм ..ограничение .....

Swap: 8249324k total, 0k used, 8249324k free, 524524k cached

нека уточня малко .... значи при мен това се получава с 2 броя swap ..... просто в един момент тестово ми се бяха събрали 8gb рам , а най- вече, че на дисковете имам обособени такива дялове от различно време , които просто няма как удобно да ползвам с такъв мизерен размер и си ги държа ...и монтирам.... Казано честно така и не разбирам нуждата от особенни сметки за тоя размер ...не съм забелязал да влияят на скороста , ама вероятно защото имам доста рам а линукс не е толкова хищен като джамлъка, но това като гледам е на път да се промени ..... особено това kde не си поплюва ...

1. споменах че това са само спомени

2. много порочна практика е да имаш няколко такива партиции на един диск. Ако са разпределени по различни физически дискове ОК, но тогава за да са максимално ефективни трябва партициите да са еднакви

3. виртуалната памет не се маунтва в конвенционалния смисъл на файловите системи

4. С толкова рам можеш да се задоволиш с половин или един гигабайт

П.П. Стартирай един jboss с тежко приложение и тогава ще си говорим за използването на реална и виртуална памет

2. много порочна практика е да имаш няколко такива партиции на един диск. Ако са разпределени по различни физически дискове ОК, но тогава за да са максимално ефективни трябва партициите да са еднакви

Ха ! оказа се , че съм и медиум .... моите са точно на 2 физически диска и са равни по размер .... 1вото е обусловено с постепеното придобиване на дисковете , а второто - от единтичния начин на определяне на размера .... cool.gif по този повод спонтано ми възниква въпроса : добре , да са на различни дискове е разбираемо ( или си мисля така ) но какво е обяснението за еднаквия размер ? то ОС го брои за памет .... това не ми е ясно .... няма да ги включвам като 2 канална я .....

относно 3 е разбираемо а за 4 го вярвам ... за последното гарантирано си прав ...... :P

Ха ! оказа се , че съм и медиум .... моите са точно на 2 физически диска и са равни по размер .... 1вото е обусловено с постепеното придобиване на дисковете , а второто - от единтичния начин на определяне на размера .... cool.gif по този повод спонтано ми възниква въпроса : добре , да са на различни дискове е разбираемо ( или си мисля така ) но какво е обяснението за еднаквия размер ? то ОС го брои за памет .... това не ми е ясно .... няма да ги включвам като 2 канална я .....

относно 3 е разбираемо а за 4 го вярвам ... за последното гарантирано си прав ...... :)

Обикновено тези партиции се достъпват по round-robin и ако не са еднакви част от едната (по-голямата) в зависимост от алгоритъма или въобще няма да се достъпва (при някои UNIX-и) или ще се достъпва по-често т.е. ще се загуби балансирането на натоварването ;)

За някои приложения трябва да се използва kdesu, не sudo (има нещо свързано със security-cookie). Опитай така:

<Alt>+<F2>: kdesu kate /etc/fstab

Какво означава "нищо немога да правя"? Може да прозвучи тъпо, но да попитам - дяловете с ext3 файлова система ли са? Да си ги форматирал или преоразмерявал след инсталирането (при това се променя UUID)? Вероятно имат значение и установените permissions на директориите, където монтираш дяловете? Може да ги видиш (и покажеш) с "ls -alF /media".

значи, нито мога да пиша, нито да трия по /media/disk-1 и /media/disk-2...само мога да ги отварям

в ext3 са, не съм ги форматирал или преоразмерявал след инсталирането

ето, какво ми даде "ls -alF /media".

onizuka@ubuntu:~$ ls -alF /media

total 24

drwxr-xr-x 6 root root 4096 2009-06-17 12:57 ./

drwxr-xr-x 21 root root 4096 2009-06-15 22:47 ../

lrwxrwxrwx 1 root root 6 2009-06-15 22:44 cdrom -> cdrom0/

drwxr-xr-x 2 root root 4096 2009-06-15 22:44 cdrom0/

lrwxrwxrwx 1 root root 45 2009-06-15 23:01 .directory -> /etc/kubuntu-default-settings/directory-media

drwxr-xr-x 3 root root 4096 2009-06-15 22:43 disk-1/

drwxr-xr-x 3 root root 4096 2009-06-15 22:44 disk-2/

lrwxrwxrwx 1 root root 7 2009-06-15 22:44 floppy -> floppy0/

drwxr-xr-x 2 root root 4096 2009-06-15 22:44 floppy0/

-rw-r--r-- 1 root root 0 2009-06-17 12:57 .hal-mtab

lrwxrwxrwx 1 root root 42 2009-06-15 23:01 .hidden -> /etc/kubuntu-default-settings/hidden-media

Редактирано от Raych (преглед на промените)

Проблем са директориите /media/disk-1 и /media/disk-2, в които монтира два дяла ext3. На предишната страница е показал /etc/fstab.

Въпросът е, имат ли значение зададените permissions на директориите за достъпа до файловете на монтираните в тях дялове? Имаше (май) нещо писано във форума, но нямам време да го търся в момента.

ПП

Raych, направи твоят user собственик на директориите disk-1 и disk-2 с помощта на chown.

опитах и ми даде това:

onizuka@ubuntu:~$ chown onizuka /media/disk-1

chown: changing ownership of `/media/disk-1': Operation not permitted

а, правилно ли съм пробвал?

Не, забравил си, че трябва да имаш права на root, за да променяш нещо, което е негова собственост. Трябва да бъде със sudo отпред.

Но все пак, не бързай. Трябва по-внимателно да се разгледат някои неща за начина на монтиране и собствеността на директориите, а нямам време в момента.

опитах и ми даде това:

опитах и ми даде това:

да, само че има няколко особености.

1. директорията е собственост на root, т.е. трябва като този потребител да смениш правата

2. собственост се сменя при откачен (unmount-нат) диск

unmount-нах ги с:

sudo umount /media/disk-1

но при chown onizuka /media/disk-1 пак изписва...

unmount-нах ги с:

sudo umount /media/disk-1

но при chown onizuka /media/disk-1 пак изписва...

точка едно!!!

sudo chown onizuka /media/disk-1

Raych, нещо ме е напекло слънцето и пиша глупости.

1. Правата за достъп до файловете и директориите (и собственикът им) се съхраняват в самата файлова система, т.е. "някъде" в самите дялове (от тук). Трябва да оправиш тях, за да имаш право да четеш и записваш в главната или в някоя от поддиректориите от тези дялове (като обикновен user).

2. Правата за директориите, където монтираш дяловете, се пазят във файловата система на "/" дяла. Собственикът (и атрибутите r/w/x за user, group и others) на тези директории може да се промени по време на самото монтиране. Т.е. първоначално собственик на директорията може да е root, но след монтиране на дял в нея, собственик може да стане твоят user, ако той е собственик на основната директория от файловата система в монтираният дял.

Ето един пример (от тук):

rob@rob-desktop:~$ umount /media/storage

rob@rob-desktop:~$ sudo chown root:root /media/storage

Password:

rob@rob-desktop:~$ ls -l /media | grep storage

drwxr-xr-x 2 root root 4096 2006-10-03 00:29 storage

rob@rob-desktop:~$ mount /media/storage

rob@rob-desktop:~$ ls -l /media | grep storage

drwxr-xr-x 6 rob root 4096 2006-10-03 14:22 storage

Записът в /etc/fstab в конкретния случай е този :

/dev/sda4 /media/storage ext3 users,rw,auto 0 0

При него се разрешава файловата система да бъде монтирана/демонтирана от не-root потребител с права за четене и запис (забележи, че за монтирането в този случай не е необходимо sudo).

В твоя запис в /etc/fstab се повтарят някои от default опциите: rw, suid, dev, exec, auto, nouser, async (от тук), което е излишно. А относно опцията notail, струва ми се, че важи за ReiserFS (може и да бъркам).

Предполагам, че за да оправиш нещата, ще е необходимо следното:

1. Трябва да провериш/оправиш fstab. Задължително е да имаш users, което косвено ще доведе до прилагане на noexec, nosuid,nodev (т.е. ще трябва да добвиш и exec, ако ти е необходим). Тази опция ще ти позволи да монтираш/демонтираш дяловете като обикновен user. Опция rw (не е задължителна, защото е по default) означава, че файловата система се монтира с възможност за четене/запис (в съответствие с правата), докато опция ro означава, че файловата система се монтира само за четене, при което дори root не може да запише нещо върху нея. Другите опции са по желание (relatime ми се струва по-добър вариант от noatime?).

2. Ако вече си променял собственика на /media/disk-1 и /media/disk-2, може (ако искаш) да ги върнеш в първоначално положение с подобна команда: "sudo chown root:root /media/disk-1" (след като си демонтирал дяла!). Провери и дали за others (последната тройка символи) има права r и x.

3. При създаването на дяла и файловата система си работил като root. Съответно собственикът е той и само той има права за достъп до файловете и директориите. За да станеш собственик на файловете във въпросните дялове и да можеш "да правиш нещо" по тях като обикновен user, трябва (след като си монтирал дяла) да изпълниш тези команди (отново от тук):

cd /media/disk-1

sudo chown -R твоят_user ./
(ако дялът е нов и не са създавани файлове и директории в него, за които да искаш смяна на собственика, може да се мине без опцията за рекурсия "-R" и да се смени само собственикът на основната директория: "sudo chown твоят_user ./") Пише, че собственик на lost+found трябва да бъде root. Заради това, трябва да върнеш собствеността върху нея отново на root с команда:
sudo chown -R root ./lost+found

Надявам се да се получи.

• 3 седмици по-късно...

Здравей народе... При upgrade на Kubuntu 8.10 ми дава следната грешка:

Failed to fetch http://ubuntu.linux-bg.org/ubuntu/pool/universe/libc/libcaca/libcucul0_0.99.beta16-1_all.deb 403 Forbidden

Failed to fetch http://ubuntu.linux-bg.org/ubuntu/pool/universe/a/adept/adept_3.0~beta4ubuntu6.1_i386.deb 403 Forbidden

Failed to fetch http://ubuntu.linux-bg.org/ubuntu/pool/universe/a/acpi/acpi_1.2-1ubuntu1_i386.deb 403 Forbidden

Failed to fetch http://ubuntu.linux-bg.org/ubuntu/pool/universe/t/ttf-kochi/ttf-kochi-mincho_1.0.20030809-8_all.deb 403 Forbidden

Имате ли представа какво може да е...?

Здравей народе... При upgrade на Kubuntu 8.10 ми дава следната грешка:

Failed to fetch http://ubuntu.linux-bg.org/ubuntu/pool/universe/libc/libcaca/libcucul0_0.99.beta16-1_all.deb 403 Forbidden

Failed to fetch http://ubuntu.linux-bg.org/ubuntu/pool/universe/a/adept/adept_3.0~beta4ubuntu6.1_i386.deb 403 Forbidden

Failed to fetch http://ubuntu.linux-bg.org/ubuntu/pool/universe/a/acpi/acpi_1.2-1ubuntu1_i386.deb 403 Forbidden

Failed to fetch http://ubuntu.linux-bg.org/ubuntu/pool/universe/t/ttf-kochi/ttf-kochi-mincho_1.0.20030809-8_all.deb 403 Forbidden

Имате ли представа какво може да е...?

Някой (не ти) е омазал правата за четене на файлове/директории. Смени сайта от който теглиш или им пиши да си ги оправят

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.