Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за: Kubuntu, Tilix, Debian

Featured Replies

Всяко едно LiveCD на дистрибуциите, които са излезли тази есен (Ubuntu, openSUSE, Fedora, Mandriva One) би трябвало да има поддръжка на NTFS. Всяка от тези дистрибуции си има своите особености и трябва да се прочете нещо, за да може да се ползва.

Ако ти е допаднал Tilix, може би ще ти хареса Ubuntu или Kubuntu. Ubuntu, за разлика от Tilix, използва GNOME десктоп, а Kubutnu използва по-нова версия на KDE десктоп - KDE4. Друг вариант, който е още по-подходящ за ползване като LiveCD e Linux Mint, защото освен поддръжка на NTFS има добавена поддръжка за много мултимедийни формати и други улеснения за новаците.

Може да се изпробват няколко и в зависимост от предпочитанията да се избере някоя от тях. За целта са достатъчни едно или две презаписваеми CD-та.

• Отговори 610
  • Прегледи 85,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Всяко едно LiveCD на дистрибуциите, които са излезли тази есен (Ubuntu, openSUSE, Fedora, Mandriva One) би трябвало да има поддръжка на NTFS. Всяка от тези дистрибуции си има своите особености и трябва да се прочете нещо, за да може да се ползва.

Ако ти е допаднал Tilix, може би ще ти хареса Ubuntu или Kubuntu. Ubuntu, за разлика от Tilix, използва GNOME десктоп, а Kubutnu използва по-нова версия на KDE десктоп - KDE4. Друг вариант, който е още по-подходящ за ползване като LiveCD e Linux Mint, защото освен поддръжка на NTFS има добавена поддръжка за много мултимедийни формати и други улеснения за новаците.

Може да се изпробват няколко и в зависимост от предпочитанията да се избере някоя от тях. За целта са достатъчни едно или две презаписваеми CD-та.

благодагя много,ще пробвам с някоя от тези.

@vladkoo

Пробвай Kubuntu 8.04 LTS!

Kubuntu 8.04 не е LTS версия

мерси за съвета.може ли линк за ubuntu но да е live cd.

• Автор
...може ли линк за Kubuntu но да е live cd.

Заповядай!

След като отвориш страницата - избери си с кое KDE искаш да е дистрибуцията. Имай в предвид, че KDE 3.х е с поддръжка до Октомври 2009-та година, а KDE 4.х е до Април 2010-та.

Моя съвет: KDE 3.х е по-стабилно, но ти си решаваш.

Успех!

Ето линк и за Ubuntu - Цък

cool.gif

свалих ubuntu 8.10 няма проблем зареди си нормално нета работи разпозна дяловете само

старт лентата се вижда на полвина.незнам дали е от резолюцията.монитора е 19 инча

и всякаш картината е разпъната за 20 инча.а от едната страна им черна лента все едно

е свита картината а на горе и на долу е разпъната

Заповядай!

След като отвориш страницата - избери си с кое KDE искаш да е дистрибуцията. Имай в предвид, че KDE 3.х е с поддръжка до Октомври 2009-та година, а KDE 4.х е до Април 2010-та.

Моя съвет: KDE 3.х е по-стабилно, но ти си решаваш.

Успех!

Ето линк и за Ubuntu - Цък

cool.gif

не е точно така,

при излизане на 9.04 спират 7.10, при излизане на 9.10 спират 8.04, където kde 3.5.9 е с последна официална поддръжка и кде 4.0, с обществена поддръжка.. кде 4.х няма да спре да се поддържа, докато не излезе 5.х

не е точно така,

при излизане на 9.04 спират 7.10, при излизане на 9.10 спират 8.04, където kde 3.5.9 е с последна официална поддръжка и кде 4.0, с обществена поддръжка.. кде 4.х няма да спре да се поддържа, докато не излезе 5.х

8.04 не е ли LTS? Би трябвало да има 3 години поддръжка за такива версии.

Ако не се лъжа поддръжщата на версия на Убунту е 18 месеца, така че съм съгласен с горното мнение.

Ако не се лъжа поддръжщата на версия на Убунту е 18 месеца, така че съм съгласен с горното мнение.

Има специални версии с удължен срок на поддържка (LTS)

LTS не бяха ли Long Time Supported, т.е. вместо 18 месеца, двойно повече (3 години) ?

Ubuntu 8.04 Е LTS версия, Kubuntu 8.04 НЕ Е LTS версия. Причината е в прехода от KDE3 към KDE4.

KDE4 още не е достатъчно стабилен за да бъде включен в LTS версия, а поддръжката за KDE3 ще спре преди изтичането на 3 годишният период за LTS версиите.

@vladkoo, за проблеми свързани с Ubutnu може да прегледаш темата, която е за него, и да пускаш постовете там. Ако си спомням правилно, имаше описан подобен проблем с изместване на картината.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Ubuntu 8.04 Е LTS версия, Kubuntu 8.04 НЕ Е LTS версия. Причината е в прехода от KDE3 към KDE4.

KDE4 още не е достатъчно стабилен за да бъде включен в LTS версия, а поддръжката за KDE3 ще спре преди изтичането на 3 годишният период за LTS версиите.

@vladkoo, за проблеми свързани с Ubutnu може да прегледаш темата, която е за него, и да пускаш постовете там. Ако си спомням правилно, имаше описан подобен проблем с изместване на картината.

да въпросът ми беше доста тъп.просто трябваше да вляза във настроики и да оправя резолюцията.

и сега си работи доста добре и колкото повече работя с linux толкова повече се убеждавам че

всичко си работи.само трябва да се избере подходящата дистрибуция и с малко четене всичко

си идва на място.

Редактирано от vladkoo (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

здравейте, има следния неприятен проблем. когато влязох в контролния център на кде 3.5.10 в system services някой от менютата илизаха с арабски символи. по подразбиране кде ми е с български интерфейс. как да премахна тази глупост за да ми излиза изцяло бг или англииско меню?

здравейте, има следния неприятен проблем. когато влязох в контролния център на кде 3.5.10 в system services някой от менютата илизаха с арабски символи. по подразбиране кде ми е с български интерфейс. как да премахна тази глупост за да ми излиза изцяло бг или англииско меню?

Защо не пробваш да настроиш средата с kpersonaliser?

Защо не пробваш да настроиш средата с kpersonaliser?

никакъв ефект, само ми разбъзика старите настройки, но се орпавих с тях...ето снимка

f94138ff7f4fc868d6a269c52bb05d66_120x90.jpg

Редактирано от live1102 (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

нормално ли е да дърпа толкова рам Xorg...

snapshot1zn4.png

забелязах, че и firefox дърпа повече от обикновенно...

сега съм с firefox 3.0.6....при firefox 3.0.5 беше по малко дори с 4-5 extesins...

а сега без тях дърпа 118 ohmy.gif

Редактирано от Raych (преглед на промените)

нормално ли е да дърпа толкова рам Xorg...

snapshot1zn4.png

забелязах, че и firefox дърпа повече от обикновенно...

сега съм с firefox 3.0.6....при firefox 3.0.5 беше по малко дори с 4-5 extesins...

а сега без тях дърпа 118 ohmy.gif

Onizuka Kun, това е проблем известен отдавна. Аз съм писал доклад за бъг, има и други хора- с други дистрибуции- със същите оплаквания, но просто самият Xorg е пренатъпкан и явно разработчиците не се замислят сериозно за проблема :)

освен това ( не твърдя че е точно такъв проблема ) когато има някои проблеми в видео драйверите понякога Х са и лисугера харчат повече ...та чак много .... разбира се , това съм го наблюдавал най-вече ( хм само там ) на бившето ми основно дистро slackware , когато изведнъж си дръпна най новия kernel от кернел.орг и "изненадам " nvidia драйвера ..... за тази дистрибуция ме съмнява , че може да се случи - като гледам дебиан lenny с кой кернел се движи , ми е ясно , че такива "напредничави " изпълнения могат да се случат само при фанатици-ентусиасти ...... biggrin.gif

• 1 месец по-късно...

Здравейте и от мен.Темата е много дълга и объркваща, а трябва да реагирам като спецчасти, все аз да спасявам...В предприятието имаме около 20 компютъра, сравнително добри, които са в мрежа с DHCP, и програмата в счетоводството е независима от OS, web-базирана е.На компютрите само се разпечатва и влиза в Интернет, и документи.Днес видях как един нагъл тип, който се прави на адски разбиращ, и аз всеки път го правя на посмешище пред всички, убеждаваше шефа да сме купили winxp+office, за 20 машини :angry: Казах им за БГ Линукс и БГ Open Office, шефът се засмя и отряза онзи.Никога не съм ползвал Линукс.Та, смятам да експериментираме, тъй като една нагла варненска фирма изнудва хората да си купуват софтуеър от тях, и ги плашат с незаконната и некредитирана BSA BG, която няма нищо общо с истинската BSA.Доколкото знам, Линукс се ползва безплатно за всякаква употреба.Спрях се на Tilix, и BG OPEN OFFICE, и смятам да занеса ощеутре една купчина Tilix Live CD, да свикват, няма да пипаме още нищо.Четох, че е предвидена за хора, които за пръв път виждат Линукс, и имат желание да се научат.Главното ми притеснение е подръжката на NTFS @ 4kb cluster, не зная дали има лесно четене/писане, или трябва да обърна хардовете на FAT32? Не зная какво означава NTFS-3G, така дават в Линукс-бг...Също, как стои въпросът с фонетична, и БДС клавиатурна подредба?

хм ..не бих се нарекъл разбиращ , ама да си кажа де ... cool.gif за подредбите на клавиатурите - грижа НУлева ..... за ntfs - ако не е нещо специфично - грижа нулева ...за Тиликс - :ph34r: - губене на време .....

Човек, хората на работа НИЩИЧКО не разбират, ни една единствена програма да си инсталират, питат ме как да си влезели в пощата, и за какво служи Мозила, представящ ли си колко сериозно ти говоря? По-лесен начин от този няма.Задължително трябва да е Линукс на БГ, да има open office На български, и клавиатурните подредби.Надявам се, че ще подкараме и няколко принтера.Това е, и влизане в интернет, гарантирано нищичко друго...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.