Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за: Kubuntu, Tilix, Debian

Featured Replies

омазано ядро на дебиан stable след ъпдейт??? това ще да е нещо съвършенно ново за мен?!

• Отговори 610
  • Прегледи 85,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

омазано ядро на дебиан stable след ъпдейт??? това ще да е нещо съвършенно ново за мен?!

Дам, нещо такова се получава, и аз останах изумена, но се случи sad.gif и много се ядосах...... Искам си Дебиан-а, просто нищо друго не ми харесва, никой друг линукс не ме е грабнал така досега, да си призная започнах 1-во с Убунту 5.05 - там изчетох цялата информация кое как се прави, инсталирва и т.н. докато после разбрах, че е базирано на Дебиан - рекох си ми щом е така то и при Дебиан-а ще е същото , смъкнах го, инсталирах го и ..... пей сърце. Та не ми се сменя с друго, ще поизчакам, може да е някакъв бъг, по-нататък-а да го оправят....знам ли. Дали пък проблема не е в мен, защото избирам български хранилища....? А трябва сигурно от някой чуждестранни да го обновя м?

Редактирано от bademka (преглед на промените)

Дам, нещо такова се получава, и аз останах изумена, но се случи sad.gif и много се ядосах...... Искам си Дебиан-а, просто нищо друго не ми харесва, никой друг линукс не ме е грабнал така досега, да си призная започнах 1-во с Убунту 5.05 - там изчетох цялата информация кое как се прави, инсталирва и т.н. докато после разбрах, че е базирано на Дебиан - рекох си ми щом е така то и при Дебиан-а ще е същото , смъкнах го, инсталирах го и ..... пей сърце. Та не ми се сменя с друго, ще поизчакам, може да е някакъв бъг, по-нататък-а да го оправят....знам ли. Дали пък проблема не е в мен, защото избирам български хранилища....? А трябва сигурно от някой чуждестранни да го обновя м?

Няма значение от къде. Обновяванията по сигурността са от "централния" сървър, в щатите мисля. При мен след поне 10-тина обновявания не е имало никакви проблеми. Та обновяванията по ядрото касаят нови модули за по-нов хардуер и обновявания по сигурността :headphones: Сигурно нещо не пипаш като хората. Спазваш ли инструкциите, какви грешки ти дава - ако въобще дава?

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

Нещо не правиш както трябва, bademka. Вчера си обновявах дебиана и нямам никакви проблеми. Има едно нещо, което може би пропускаш. Ако примерно си инсталирала първоначално stable версия, за да преминеш успешно на test, трябва да се изпълни оасвен apt-get upgrade, след това трябва да изпълниш apt-get dist-update.

Освен това е възможно при чиста инсталация xorg да не успее автоматично да се настрои и да нямаш х среда. Нещата се оправят с редактиране на xorg.conf, който е иначе почти празен. Така че, запази си един такъв файл от работещо дистро да имаш под ръка.

За мен оптимален вариант е debian test. Пакетите не са най-новите, но са достатъчно актуални и стабилни. Убедих се, че търсенето на най-новите версии не носи голяма радост на човека, така че вече не ламтя за такива.

Този път го инсталирах и обнових като по ноти, всичко мина ок ;) Я ми кажете сега как да си инсталирам флаш плеъра на операта и на Epiphany browser, мерси предварително :wors:

П.П: Това за графичната среда ми се случи на дебиан тест версията, инъче на стабилната версия нямам проблем с xorg.... А пък инсталацията на драйверите на Нвидиа е направо песен, само че трябва да си с ядро 2.6.18.6-486 инъче не става при другите ядра..... ohmy.gif

и още нещо, май бях питала някъде, ама не получих отговор - все пак - как да махна този прозорец, който се отваря при зареждането на Акробат-а:

http://i.data.bg/08/08/28/1123581_orig.jpg

Редактирано от bademka (преглед на промените)

Този път го инсталирах и обнових като по ноти, всичко мина ок :P Я ми кажете сега как да си инсталирам флаш плеъра на операта и на Epiphany browser, мерси предварително ;)

П.П: Това за графичната среда ми се случи на дебиан тест версията, инъче на стабилната версия нямам проблем с xorg.... А пък инсталацията на драйверите на Нвидиа е направо песен, само че трябва да си с ядро 2.6.18.6-486 инъче не става при другите ядра..... ohmy.gif

и още нещо, май бях питала някъде, ама не получих отговор - все пак - как да махна този прозорец, който се отваря при зареждането на Акробат-а:

http://i.data.bg/08/08/28/1123581_orig.jpg

Значи трябва да инсталираш gnash. При Opera може да не работи или да работи зле, но с epiphany се разбира много добре.

Ползвай софт под gpl, опера според някои може да е по-добър браузър от Лиско, обаче поддръжка за contrib и non-free софтуер няма! ;)

Относно adobe програмката - това се прави от настройките, но не я ползвам и не мога да ти кажа кое да пипнеш. И пак се връщам към предното изречение- има достатъчно добри програми за разглеждане на pdf файлове. Пробвай evince или kghost viewer.

А относно debian testing, най-добре прочети внимателно информацията от тази страница - http://www.debian.org/doc/FAQ/ch-choosing.en.html

И какъв е проблема, че ще качи малко кде пакети? При съвременните дискове 100 мб са капка в морето. Нито ще пречат, нито нищо. А определено qt програмите не са за изпускане. Виж примерно SMplayer - аз по добър плаер не съм срещал не само за линукс, но и за уиндоус. Amarok също е недостижим, KTorrent и Kget бачкат и изглеждат перфектно и т.н.

И не само. Записването на дискове под Линукс от много време се свързва с K3B. На моята машина ползвам Gnome, но имам поне 4-5 програми, ползващи qt библиотеки.

Bademka, kghost ще работи без проблем под Gnome пък и 10-тина библиотеки надали ще ти бъдат такъв проблем.

съгласен съм, КДЕ програмите са много по - добри от тези на ГНОМЕ.

Не съм съгласен. Това не е вярно за ВСИЧКИ приложения . Примерно Konqueror не е на нивото на Firefox, The GIMP е много по-популярен (според много и по-добър) от Krita; има и много други примери.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

kghost viewer - Това предполага, че трябва да слагам КДЕ компоненти, което хич не ми се нрави ;) Както и да е ще го приживеем това с рийдер-а ;)

И какъв е проблема, че ще качи малко кде пакети? При съвременните дискове 100 мб са капка в морето. Нито ще пречат, нито нищо. А определено qt програмите не са за изпускане. Виж примерно SMplayer - аз по добър плаер не съм срещал не само за линукс, но и за уиндоус. Amarok също е недостижим, KTorrent и Kget бачкат и изглеждат перфектно и т.н.

съгласен съм, КДЕ програмите са много по - добри от тези на ГНОМЕ.

• 2 седмици по-късно...

търся програм коята да конвертва всякакви видео формати в mp4...

търсих но нищо не намерих...поне под Wine нещо ако може да се подкара...

търся програм коята да конвертва всякакви видео формати в mp4...

търсих но нищо не намерих...поне под Wine нещо ако може да се подкара...

mplayer/mconvert

Ако не ти се занимава с команден ред, потърси на старницата на MPlayer подходящ frontend за MEncoder (нещо подобно на този).

Ако пък искаш нещо под WINE, може да опиташ с MediaCoder.

Ако не ти се занимава с команден ред, потърси на старницата на MPlayer подходящ frontend за MEncoder (нещо подобно на този).

Ако пък искаш нещо под WINE, може да опиташ с MediaCoder.

Вярно че беше mencoder, а не mconvert :-), благодаря

Здравейте, искам да попитам, дали мога да премина от 64 битова, към 32 битовата версия на Kubuntu 8.04, без да преинсталирам.

Здравейте, искам да попитам, дали мога да премина от 64 битова, към 32 битовата версия на Kubuntu 8.04, без да преинсталирам.

Не, но защо ти е това? повечето програми (32) ще си работят прилично :)

Ами имам два лаптопа - и на двата имам инсталирани Kubuntu 8.04, единия е с 32 битовата версия, а другият с 64 битовата, на (32) без проблем инсталирах opera със флашплеара и skype, а на (64) все ми дава грешка за грешна архитектура 386.

Ами имам два лаптопа - и на двата имам инсталирани Kubuntu 8.04, единия е с 32 битовата версия, а другият с 64 битовата, на (32) без проблем инсталирах opera със флашплеара и skype, а на (64) все ми дава грешка за грешна архитектура 386.

преинсталиране (доколкото знам)

Лошото е, че беше на ремонт и сега ми иска парола за да вляза в биоса, а не ще да зареди през CD-то.

Та за това търсех някакъв по лесен начин.

Някакви други идеи?

Лошото е, че беше на ремонт и сега ми иска парола за да вляза в биоса, а не ще да зареди през CD-то.

Та за това търсех някакъв по лесен начин.

Някакви други идеи?

От Support-а на Adobe кават, че Flash Player не работи на 64-bit browser, но може да работи на 32-bit browser пуснат в 64-bit OS.

Тук някой си е играл да го подкарва под Firefox като е добавял 32-bit библиотеки.

За Skype for 64-bit Linux положението е същото.

За Ubuntu 8.04 има "HOWTO: Install Skype on 64-bit Ubuntu".

Имаш и още един вариант - да си инсталираш 32-bit OS (Linux, Windwos,...) във виртуална машина и под нея да си инсталираш и стартираш каквито ти трябват приложения.

Имаш и още един вариант - да си инсталираш 32-bit OS (Linux, Windwos,...) във виртуална машина и под нея да си инсталираш и стартираш каквито ти трябват приложения.

Също добър вариант, на моята машина имам обикновено десетина виртуални машини

При зареждане на grub имам опция да зареди от CD/DVD, но даже да маркирам CD, пак не ще да боотва от CD-то, а зарежда инсталираното Kubuntu на харда.Това с виртуалната машина е добър вариант, да ми предложите някоя.

А също да попитам, има ли начин да преинсталирам kubuntu 8.04, без да влизам в биоса и да задавам да зарежда от cd/dvd, примерно ако затрия сегашната ОС.

Благодаря на отзовалите се.

Редактирано от stambena (преглед на промените)

Един може би тъп въпрос, но как мога да си затрия сегашната ОС - Kubuntu 8.04

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.