Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за: Kubuntu, Tilix, Debian

Featured Replies

използвах до сега кубунту 7.10 без никакви проблеми но реших да го ъпгрейдна до 8.04 през adept. по време на ъпгрейда няколко неща се крашнаха но завърши. след като реснах системата се оказа че немога да отворя adept и другото нещо което забелязах е че в терминала не възприема "sudo" при изпълнение на команди.

live@bobovieri:~$ sudo dpkg --configure -a

sudo: unable to resolve host bobovieri

live@bobovieri:~$

някой има ли идея как да постъпя и какво точно се е объркало.

най - вероятно е проблем с /etc/sudoers

• Отговори 610
  • Прегледи 85,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

предишния проблем се "поправи" с нова инсталация и нов ъпгрейд. но отново има проблем след ъпгрейда. ttf-thai-tlwg дава грешка, това е фонт в defoma, всичко което го използва нито може да бъде премахнато или реинсталирано, винаги дава грешка във въпросния фонт. дори се опитах да го инсталнирам през gdebи, където дава следната грешка

The package file does not exist

A nonexistent file has been selected for installation. Please select an existing .deb package file.

фатален ли е проблема с този фонт?

мисля че нещата са вече ок след "defoma-reconfigure -f"

Редактирано от live1102 (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...

Днес инсталирах kubuntu 8.04...имам следния проблем...

Диска ми е разделен и монтиран така:

snapshot1zo2.png

Създадох папки в disk-1 и disk-2...но като опитам да сваля нещо в тях не ми позволя да се съхранят там sad.gif

Какво трябва да пипна?

Редактирано от Raych (преглед на промените)

Днес инсталирах kubuntu 8.04...имам следния проблем...

Диска ми е разделен и монтиран така:

snapshot1zo2.png

Създадох папки в disk-1 и disk-2...но като опитам да сваля нещо в тях не ми позволя да се съхранят там sad.gif

Какво трябва да пипна?

Доколкото разбирам, искаш да пишеш върху NTFS дяла? Ако е така, няма да стане, защото Линукс може да чете от Windows-ки дялове, но не и да пише върху тях. Или поне прави грешки и създава проблеми.

Редактирано от Wankata
Айде малко коректност... Бози и банички - в сладкарницата, не тук. (преглед на промените)

Не, искам да пиша върху двата дяла в reiserfs които са монтирани като:

/dev/sda5 /media/disk-1

/dev/sda6 /media/disk-2

Ето, как изглежда fstab-a...

snapshot2ln5.png

Пробвай да промениш в /etc/fstab следното:

/dev/sda5 /media/disk-Х reiserfs noatime,notail 0 1

или

/dev/sda6 /media/disk-У reiserfs noatime,notail,rw,user,exec,auto 1 1

като:

* noatime turns off atimes for increased performance (atimes normally aren't needed)

* notail increases performance of ReiserFS (at the expense of storage efficiency).

* rw read & write...

* user any user can mount it, not just root,

* auto mounted at bootup

или

/dev/sda5 /media/disk-Х reiserfs defaults 0 2

като след това изпълниш:

sudo chmod -R 777 /media/disk-Х

за да получиш достъп до диска!

Линк1,Линк2

Успех!

Редактирано от SectorD (преглед на промените)

Пробвай да промениш в /etc/fstab следното:

/dev/sda5 /media/disk-Х reiserfs noatime,notail 0 1

или

/dev/sda6 /media/disk-У reiserfs noatime,notail,rw,user,exec,auto 1 1

като:

* noatime turns off atimes for increased performance (atimes normally aren't needed)

* notail increases performance of ReiserFS (at the expense of storage efficiency).

* rw read & write...

* user any user can mount it, not just root,

* auto mounted at bootup

или

/dev/sda5 /media/disk-Х defaults 0 2

като след това изпълниш:

sudo chmod -R 777 /media/disk-Х

за да получиш достъп до диска!

Линк1,Линк2

Успех!

направо chmod 777 / -R и да стане като Windows, по ламерско не успяхте ли да го измислите, не знам кой те излъга че Линукс пише по дялове NTFS с грешки, след като от 7.04 на Убунту ползвам ntfs-3g и нямам проблем с информацията и в двете посоки (линукс<->уиндоус), дяла наистина се монтира със собственик root:root, но тъйкато NTFS не поддържа системата за права на достъп, която Уникс ползва няма как да промениш собственика, правата. при всяко монтиране на дяла те ще са си root:root

Редактирано от sanddaemon (преглед на промените)

направо chmod 777 / -R и да стане като Windows, по ламерско не успяхте ли да го измислите, не знам кой те излъга че Линукс пише по дялове NTFS с грешки, след като от 7.04 на Убунту ползвам ntfs-3g и нямам проблем с информацията и в двете посоки (линукс<->уиндоус), дяла наистина се монтира със собственик root:root, но тъйкато NTFS не поддържа системата за права на достъп, която Уникс ползва няма как да промениш собственика, правата. при всяко монтиране на дяла те ще са си root:root

@sanddaemon

1. Не става въпрос за ntfs,а за reiserfs!

2.Ако Raych държи само той да има права за писане в дяла,а всички останали само да четат,то да изпълни 744 вместо 777.Апропо,дал си много добро обяснение на това тук!

3.Аз също ползвам без никакъв проблем ntfs-3g за писане върху ntfs дяловете си!

@Raych

С /media/disk-Х и /media/disk-У съм означил съответно /media/disk-1 и /media/disk-2.Просто се опитах да направя обяснението по-универсално,но явно не се е получило! sad.gif В примера с кода замести Х съответно с 1 или 2,в зависимост от това за кой дял искаш да направиш промяна!

Редактирано от SectorD (преглед на промените)

@Raych

С /media/disk-Х и /media/disk-У съм означил съответно /media/disk-1 и /media/disk-2.Просто се опитах да направя обяснението по-универсално,но явно не се е получило! sad.gif В примера с кода замести Х съответно с 1 или 2,в зависимост от това за кой дял искаш да направиш промяна!

Да точно така направих...схванах, че с Х и У даваш пример и ги заместих съответно с 1 и 2!

То, само аз използвам пс-то...няма други user-и и така си ме остройва...

Пак благодаря за помоща! :clap:

2.Ако Raych държи само той да има права за писане в дяла,а всички останали само да четат,то да изпълни 744 вместо 777.Апропо,дал си много добро обяснение на това тук!

То, само аз използвам пс-то...няма други user-и и така си ме остройва...

Не става въпрос дали само ти или още някой ползва компютъра.Става въпрос за сигурност!Прочети малко повече за сигурността в Линукс;за собственик,група и останали потребители;за правата за четене -r ,писане -w и изпълнение -x на файлове от тези потребители,както и темата от линка по-горе!

Успех! cool.gif

;) Всичко друго тръгва - филми, музика, 3Д, ама тея миди-та - не знам защо не искат да свирят, ХММС-то ги рънва, обаче не се чува звук, а всички други плеъри дори не искат да ги подкарат, някакви идеи?

Оф, то имало тема за Дебиан, ама не я видях, ако може модераторите да ми преместят въпроса там.

• Автор

Здравей!

midi-файловете "тръгват" с XMMS-а. Ако е нужно инсталирай си чрез Adept - "gstreamer" за ALSA .

Сега да видя правилно ли съм разбрал...

Оставих fstab-а както съм показъл в предните си мнения...и после въведох този код:

sudo chmod -R 744 /media/disk-Х

Така, правилно ли е...или fstab-a трябва да го променя?

Добър ден на всички.Изтеглих си Кубунту,но при инсталацията ми иска повече от един дял на ХДД-то.Някой може ли да ми обясни как да настроя дяловете и да го инсталирам и дали ако си разделя ХДД-то (20гб) на 2 дяла примерно,дали е добра идея да го правя,ако мисля после да използвам този твърд диск за Уиндоус?

Извинявам се предварително,ако отговорът на въпросите ми е споменат в предишните мнения,но нямам време да прегледам всичките 18 страници.Благодаря ви предварително.

Добър ден на всички.Изтеглих си Кубунту,но при инсталацията ми иска повече от един дял на ХДД-то.Някой може ли да ми обясни как да настроя дяловете и да го инсталирам и дали ако си разделя ХДД-то (20гб) на 2 дяла примерно,дали е добра идея да го правя,ако мисля после да използвам този твърд диск за Уиндоус?

Извинявам се предварително,ако отговорът на въпросите ми е споменат в предишните мнения,но нямам време да прегледам всичките 18 страници.Благодаря ви предварително.

http://www.computers.bg/statia.php?mysid=1...0490aebe83464eb

http://www.kaldata.com/articles.php?action...showarticle=130

Много добре обяснено :P Трябва да имаш два дяла за линукс - минимум де - един за SWAP и един за кореновата файлова система.

Успех.

http://www.computers.bg/statia.php?mysid=1...0490aebe83464eb

http://www.kaldata.com/articles.php?action...showarticle=130

Много добре обяснено :P Трябва да имаш два дяла за линукс - минимум де - един за SWAP и един за кореновата файлова система.

Успех.

Виртуалната памет не е задължителна, но е силно препоръчителна. Нормално е на отделен дял, но би могла да бъде просто файл във някоя файлова система

Виртуалната памет не е задължителна, но е силно препоръчителна. Нормално е на отделен дял, но би могла да бъде просто файл във някоя файлова система

Да, така е - и преди си го казвал. Впрочем, ако се избегне правенето на отделен дял, в коя папка се монтира swap?

Да, така е - и преди си го казвал. Впрочем, ако се избегне правенето на отделен дял, в коя папка се монтира swap?

там, където го създадеш. Например:

dd if=/dev/zero of=/path/to/swap_file bs=1000000 count=1024

mkswap /path/to/swap_file

swapon /path/to/swap_file

П.П. възстановявам по памет, може и нещо да съм пообъркал :P

П.П.П. трябва да отбележа че в горния случай производителността на виртуалната памет е по-ниска (5-15% по-бавен достъп)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

И все пак ако си разделя твърдия диск (20гб) на 2 части,за да инсталирам Линукс,после като тръгна да инсталирам Уиндоус няма ли да е проблемно?Дайте някакъв съвет.

Благодаря за отговора на въпроса ми и дадените линкове ;) .

И все пак ако си разделя твърдия диск (20гб) на 2 части,за да инсталирам Линукс,после като тръгна да инсталирам Уиндоус няма ли да е проблемно?Дайте някакъв съвет.

Благодаря за отговора на въпроса ми и дадените линкове :) .

На 20 гб хард и джам и линукс? Става. Значи swap-а по правило трябва да ти е 1,5 пъти повече от рамта. Та ти трябват два дяла, единия за swap и другия за кореновата с-ма или един дял и да монтираш папка със swap, но е препоръчително отделен дял. А ако искаш и боза на харда, тогава си правиш swap, дял за кореновата система (Линукс), трети дял за бозата- колкото искаш да оставиш.

То не е проблем и няколко ОС да имаш на тея 20 гб, но.. само за спорта ли ще инсталираш ? Защото ако искаш данни да запазваш на харда, по-добре си стой само с линукс ( или джамове).

1во Уиндоуса!Тея от Майкрософт са гадняря и изтриват MBR...След това Линукса,която дистрибуция искаш.Ще се инсталира Grub или Lilo и автоматично ще засекат Уиндоуса.Успех... :)

Не се изразих правилно.Мисля да форматирам този твърд диск и да инсталирам Кубунту,но ако после реша да махна Кубунту и да върна прозореца...дали няма да е проблем след като съм разделил този хард диск на 2 ?10 гб ще е малко за Уиндоус-а ми според мен...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.