Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за: Kubuntu, Tilix, Debian

Featured Replies

• Автор

Kubuntu Hardy Alpha 5 съдържа : KDE 3.5.9 + KDE 4.0.1 , Wubi windows installer , KOffice 2 Alpha 6 , System Config Printer и много други подобрения .

Новата версия може да си изтеглите от Тук

За повече подробности : Домашна страница

Успех , на тестърите ! cool.gif

• Отговори 610
  • Прегледи 85,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Не знам дали ще ти реши проблема, но днес във в."Компютри" има една статия: "Disk Manager - автоматично, лесно и безпроблемно управление на твърди дискове в Linux". Ето ти link към сайта на програмата. Там има готови пакети за Ubuntu, но са за предишни версии - feisty и edgy. Аз изпробвах този за feisty. При мен (Ubuntu 7.10 "Gutsy Gibbon") се инсталира нормално, но по-правилният начин, описан във въпросната статия, е да ги компилираш от сорскод.

Можеш да погледнеш този Disk Manager и да прецениш дали ти върши работа. Ако решиш да компилираш, в статията е написано какви са необходимите пакети и как става (в момента нямам време да ги опиша тук).

ръчното компилиране има смисъл, само ако трябва да се ползва опция която е спряна или тр. да се спре нещо което е пуснато в прекомпилираната версия. но да се компилира нещо което го има готово е безсмислено и загуба на време, от гледна точка на зависимости и грешки.

Немога да отварям рар-архиви...а, zip-архиви се отварят без проблем с Ark...

Kaто опитам да разхивирам рар...ми изписва това:

snapshot4fg3.jpg

Естествено избирам рар...но после ми изписва това:

snapshot5rs0.jpg

Инсталирах чрез Adept- unrar...но нищо не се промени :)

Благодаря, Предварително!

Редактирано от Raych (преглед на промените)

Трябва ти unrar-non-free или нещо такова. Можеш да направиш справка с:

sudo su (Ако си с Кубунту. Само su ако си с Дебиан)

apt-cache search rar

ръчното компилиране има смисъл, само ако трябва да се ползва опция която е спряна или тр. да се спре нещо което е пуснато в прекомпилираната версия. но да се компилира нещо което го има готово е безсмислено и загуба на време, от гледна точка на зависимости и грешки.

Благодаря за уточнението. Напълно съм съгласен.

Само да уточня, че "по-правилният начин", е мнение на автора на статията, а не моето (трябваше да го напиша като цитат).

Аз използвах готов .deb пакет.

А иначе програмата върши работа. Особено, ако не искте да редактирате fstab файла на ръка.

А само rar имаш ли. Пак мисля че беше non-free?

btw Аз си ползвам unrar в конзолата и нямам проблеми. Ето основно как се работи с него.

unrar --help

unrar l файл.rar вади съдържанието на архива

unrar e файл.rar екстрактва

Дано съм бил полезен. ;)

Редактирано от Progres (преглед на промените)

Как става настройката на VPN под Kubuntu 7.10 ?

Успях да си настроя локалната мрежа, ама VPN - не.Много съм зле с тази конзола.Обяснете с ваши думи по възможно най-прост начин, а не да копирате готови текстове.Благодаря ;)

А само rar имаш ли. Пак мисля че беше non-free?

btw Аз си ползвам unrar в конзолата и нямам проблеми. Ето основно как се работи с него.

unrar --help

unrar l файл.rar вади съдържанието на архива

unrar e файл.rar екстрактва

Дано съм бил полезен. :nono:

Помоща ти ми беше от полза :)

Написах в конзолата unrar --help...изписа ми, че го няма инсталирано и ми изписа какво да напиша за да се инсталира...

имам малък проблем с торент даунлоуда. инсталирах за първи път deluge (а след това и азуреус) но нито един торент не ми тръгва - дава "Error:failed" и то след като първоначално е качил торент файла, проверил е сийд и лийч и аха да започне ама не ще. (Мъча се на Дебиан 4 etch)

едит: И още нещо което току-що забелязах: като задържа мишката в/у иконата на торент файла ми изписва: "Failed to create parent directory '/home/pmagic-2.0" ... sad.gif deluge пък въобще не се стартира :) - пусна го - лоудва се за известно време и изчезва без въобще да покаже прозорец.

Редактирано от wwzulu (преглед на промените)

Здравейте отново !

Оправих всички проблеми с интернета и достъпа до дисковете, за което благодаря на всички отзовали се cool.gif

Обачеееееее отново имам проблех хаха :) След като успях най-накрая да маунтна двата дяла с музиката ми и другите неща, след 1-2 дена те просто ИЗЧЕЗНАХА. Ей така от нищото, пускам компютъра и ги няма. А като вляза в бозата там си ги има. Незнам какво е станало, аз ли нещо съм човъркал и съм оплескал нещо или нещо друго е станало нямам идея. Та, за пореден път се обръщам към вас за помощ. Благодаря предварително cool.gif

И аз изпаднах в същата ситуация.

Мисля,че проблема се получава, когато си работил с Windows и не направиш нормален Restart или Shutdown (напр. компютъра забие или се рестартира). Ако след това се стартира (K)Ubuntu, NTFS дяловете не се монтират, въпреки че ги има в fstab файла. Вероятно е направено така, за да не загубиш информация.

За да се оправи, стартираш Windows - той си проверява файловата система, даваш рестарт и стартираш (K)Ubuntu. Вече всичко би трябвало да е нормално. Поне при мен дяловете бяха монтирани.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

И аз изпаднах в същата ситуация.

Мисля,че проблема се получава, когато си работил с Windows и не направиш нормален Restart или Shutdown (напр. компютъра забие или се рестартира). Ако след това се стартира (K)Ubuntu, NTFS дяловете не се монтират, въпреки че ги има в fstab файла. Вероятно е направено така, за да не загубиш информация.

За да се оправи, стартираш Windows - той си проверява файловата система, даваш рестарт и стартираш (K)Ubuntu. Вече всичко би трябвало да е нормално. Поне при мен дяловете бяха монтирани.

Това е едната причина. Другата е че може да няма права за писане върху уиндолските дялове. Силно препоръчвам те да се ползват само при крайна нужда. Имах няколко случая на развалени файлове - iso-та,които бях свалил на фат32 дялове.

Всичко което свалям откакто съм с Тиликс 2.1...записвам всичко което свалям в NTFS дяловете...

Вчера забелязах, че iso-та които са ми игри за псп-то ги дава в мемори стика като развалени файлове, а през Уин-а свалени и качечени в стика всичко си е нормално...

Та, сега се чудя...дали да не оставя само дяла където са ми 3-4 игри в NTFS и Уин дяла, естествено...А, другите където свалям файлове да ги направя ext3...

Дали iso-та...пак ще се съсипват?

Доста неща реших откакто съм с Тиликс и много ми допадна...но това сега ми е на дневен ред...

Мм...виж в Adept програми за .iso .А относно ext3 - има много повече преимушества от NTFS ,но все пак не се поддържа от Уйндоус...

Както казах NTFS дял ми трябва само за PC игрите...Уин-а сега въобще не го включвам...само вчера ми се наложи да го включа за да сваля и кача игри за псп-то...

Ако няма да имам проблеми с iso-та свалени върху ext3...ще си запазя най-важната информация и ще направвя NTFS в extt3...

Има ли някой да ми помогне по моя въпрос по-горе?

Има ли някой да ми помогне по моя въпрос по-горе?

провери си къде запазваш торента. azureus не съзвада директории с '-p' опцията. т.е. ако даваш да се запазва в папка която не съществува, azureus не я създава. според мен това правиш с оглед на това, че ме съмнява user-a ти да се казва /home/mp... нещо си..

• Автор
Както казах NTFS дял ми трябва само за PC игрите...Уин-а сега въобще не го включвам...само вчера ми се наложи да го включа за да сваля и кача игри за псп-то...

Ако няма да имам проблеми с iso-та свалени върху ext3...ще си запазя най-важната информация и ще направвя NTFS в extt3...

Здравей !

Не съм напълно сигурен , но мисля че така ще "омажеш" fstab и няма да "виждаш" дяла . Този вариант го пробвах на един колега на компа и след това си играх още 2 часа докато му "види" дяла . Опитай , но ще трябва да преработиш и fstab след това .

Успех !

А, ако направя двата дяла в ext3 под хп-то и после преинсталирам Тиликс-а...ще ги разпознава ли?

Да , така ще стане и ще е най-добре по този начин .

Редактирано от maicky (преглед на промените)

А, ако направя двата дяла в ext3 под хп-то и после преинсталирам Тиликс-а...ще ги разпознава ли?

След като вчера инсатлирах suse бях много разочарован, защото едни въпросни драйвери съществували така че да засича всички периферни устройства. Сега съм записал cd1 от общо 21 диска за инсталацията на Дебиан, инсталирах го и съм доволен от стабилността и бързината, но имам един проблем- тъй като инсталирам от cd1 имам много ограничен брой пакети. Как след като съм инсатлирал от cd1 да добавя и другите?

П.П.Освен това, като инсталирах Debian засече периферните устройства/писал съм тема в този форум/, само трябва да дръпна драйверите от Интернет-някой беше писал, че хардуерната подръжка в дебиан е по-зле отколкото н Убунту?

biggrin.gif Това ми хареса .Дебиан и Убунту използват едни и същи пакети,но Убунту е по-юзер фриендли.Относно драйверите и допълнителни програми-Adept,Synaptic и естествено Apt-get . Успех ;)
След като вчера инсатлирах suse бях много разочарован, защото едни въпросни драйвери съществували така че да засича всички периферни устройства. Сега съм записал cd1 от общо 21 диска за инсталацията на Дебиан, инсталирах го и съм доволен от стабилността и бързината, но имам един проблем- тъй като инсталирам от cd1 имам много ограничен брой пакети. Как след като съм инсатлирал от cd1 да добавя и другите?

П.П.Освен това, като инсталирах Debian засече периферните устройства/писал съм тема в този форум/, само трябва да дръпна драйверите от Интернет-някой беше писал, че хардуерната подръжка в дебиан е по-зле отколкото н Убунту?

Вземи прочети някоя книга за Линукс - даже за Дебиан има на български из Интернет.

Вземи прочети някоя книга за Линукс - даже за Дебиан има на български из Интернет.

А има ли ръководство на български за "Федора", понеже съм се спрял на тази дистрибуция?

Ако намериш нещо на български за "Федора", моля да дадаш линк.

Интересува ме най-вече как да си подкарам филмите, музиката, офис пакета и записваща програма - "Неро".

Ще съм много благодарен, ако се намери нещо!

А има ли ръководство на български за "Федора", понеже съм се спрял на тази дистрибуция?

Ако намериш нещо на български за "Федора", моля да дадаш линк.

Интересува ме най-вече как да си подкарам филмите, музиката, офис пакета и записваща програма - "Неро".

Ще съм много благодарен, ако се намери нещо!

http://www.fedorafaq.org

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

biggrin.gif Това ми хареса .Дебиан и Убунту използват едни и същи пакети,но Убунту е по-юзер фриендли.Относно драйверите и допълнителни програми-Adept,Synaptic и естествено Apt-get . Успех :)

Това за хардуерната поддръжка някой от форума го беше споменал / наистина няма логика/. Въпросът беше, че точно с терминал като напиша

sudo apt-get install /коя да е програма/

не намира пакетът в хранилищата. Тоест, трябва да добавям такива. Вече намерих четиво, ще разлистя и ще видя какво следва... cool.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.