Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за: Kubuntu, Tilix, Debian

Featured Replies

Това за хардуерната поддръжка някой от форума го беше споменал / наистина няма логика/. Въпросът беше, че точно с терминал като напиша

sudo apt-get install /коя да е програма/

не намира пакетът в хранилищата. Тоест, трябва да добавям такива. Вече намерих четиво, ще разлистя и ще видя какво следва... cool.gif

Ако не знаеш името на програмата е търсиш в Synaptic или Adept...

• Отговори 610
  • Прегледи 85,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

След като вчера инсатлирах suse бях много разочарован, защото едни въпросни драйвери съществували така че да засича всички периферни устройства. Сега съм записал cd1 от общо 21 диска за инсталацията на Дебиан, инсталирах го и съм доволен от стабилността и бързината, но имам един проблем- тъй като инсталирам от cd1 имам много ограничен брой пакети. Как след като съм инсатлирал от cd1 да добавя и другите?

П.П.Освен това, като инсталирах Debian засече периферните устройства/писал съм тема в този форум/, само трябва да дръпна драйверите от Интернет-някой беше писал, че хардуерната подръжка в дебиан е по-зле отколкото н Убунту?

/off

Хардуерната поддръжка е една и съща при всички линукс дистрибуции тъй като тя зависи от самото ядро. Друг е въпроса с какви опции е компилирано то. :wors:

Вярно,но някой дистрибуции правят проблем.Ако не се намира нищо за определана дистрибуция,аз лично търся от тук

Посреден въпрос- как да добавя редовете в soureces.list , защото ми връща, че нямам права- каква команда да ползвам?

Посреден въпрос- как да добавя редовете в soureces.list , защото ми връща, че нямам права- каква команда да ползвам?

Отваряш файла с права на root!

В най-общия случай даваш десен бутон върху файла и избираш:"Действия"-->"Edit as Root".Ще те попита за паролата-въвеждаш я и ... редактираш!

Така, имaм проблем с избора на дял къде да се инсталира Тиликс ;)

Разделих си диска ето така:

dqloveqz9.jpg

Като стигне инсталацията до стъпка как да разделя диска и избирам ръчно...появява ми се dev/hda (мисля, че това пишеше)...

Нищо друго не се появява...като натисна да продължи...ми изписва за root-a да отбележа къде да е...не ми се появяват разделените ехt3 дялове sad.gif

Преди стъпката за дяловете не ми се появява това:

screenshot0232008221318uu4.jpg

Форматирах дяла където ми беше Тиликс-а...за да го преинсталирам...

Създадох си другите два дяла...после стартирах Лайв ЦД-то и стигнах до проблематичния момент който се получи sad.gif

Едит:

Сега направих проверка за грешки на диска с опцията oт лайв цд-то и откри грешка в едиин файл...

Тази опция нали проверява хард диска за грешки, или?

Редактирано от Raych (преглед на промените)

Благодаря на Raych, за отзивчивоста.След 5 часа мъки със моя скапан интернет успях да сваля тиликс 2.0.Малко ме е шубе за инсталирането.Има ли някакви инструкции като помощ?В момента работя със Руско XP

Благодаря на Raych, за отзивчивоста.След 5 часа мъки със моя скапан интернет успях да сваля тиликс 2.0.Малко ме е шубе за инсталирането.Има ли някакви инструкции като помощ?В момента работя със Руско XP

Мога само да ти препоръчам да провериш md5 сумата,да провериш за грешки,и предварително да си разделиш диска.Това е :P Успех...

как се инсталира това чудо бе хора,за тиликс 2 става въпрос.Директно не тръгва от CD-то със boot от биоса пак неште,стартова дискета ли му трябва ,команда ли?как да се докопам до ехе-то?АЗ ЧЕ СЪМ СИ МАЛКО БОС ТАКА Е АМА ЗА ТОВА ВИ ПИТАМ!

как се инсталира това чудо бе хора,за тиликс 2 става въпрос.Директно не тръгва от CD-то със boot от биоса пак неште,стартова дискета ли му трябва ,команда ли?как да се докопам до ехе-то?АЗ ЧЕ СЪМ СИ МАЛКО БОС ТАКА Е АМА ЗА ТОВА ВИ ПИТАМ!

Провери пак настройките в Биоса.Тиликс и изобощо Линукс не ползват .exe-те са създадени за win32

Ubuntu Video tutorials

А има ли ръководство на български за "Федора", понеже съм се спрял на тази дистрибуция?

Ако намериш нещо на български за "Федора", моля да дадаш линк.

Интересува ме най-вече как да си подкарам филмите, музиката, офис пакета и записваща програма - "Неро".

Ще съм много благодарен, ако се намери нещо!

малко е стара,но мисля че ще ти свърши работа

post-35887-1204554321_thumb.jpg

post-35887-1204554373_thumb.jpg

Провери пак настройките в Биоса.Тиликс и изобощо Линукс не ползват .exe-те са създадени за win32

да и аз така знам ,но както вече казах ползвам руско XP и като се опитам да отворя диска,защото не тръгва autorun ми излиза шибания надпис D/Tilix-2.0-karposh-i386.iso.bc.! НЕ ЯВЛЯЕТЕСЯ ПРИЛОЖЕНИЕ WIN32.ЧУДЯ СЕ КАКВО ДА ПРАВЯ,ХВАНАХ СЕ ЗА ГЛАВАТА.НЕ ЗНЬМ АКО ФОРМАТИРАМ ХАРДА ДАЛИ ЩЕ ТРЪГНЕ ИЛИ СМО ЩЕ СИ ОМЕТА ИНФОРМАЦИЯТА ОТ НЕГО,А Е МНОГО.Това е

Здравей x3m4eto!

За да тръгне Live CD-то трябва да си настроил в БИОС да зарежда първо от CD,а после от хард диск,USB и т.н.Така както описваш нещата при теб,явно настройките не са такива!Още при стартиране на компа с клавиш Del или F2 или някоя друга комбинация(зависи от дъното,но тези са най-срещаните) влез в БИОС и промени настройките при зареждане.След това сложи CD-то с Тиликс и рестартирай компа.Ако си записал диска както трябва(да е буутващ) компа ще зареди от него.

Успех!

Здравей x3m4eto!

За да тръгне Live CD-то трябва да си настроил в БИОС да зарежда първо от CD,а после от хард диск,USB и т.н.Така както описваш нещата при теб,явно настройките не са такива!Още при стартиране на компа с клавиш Del или F2 или някоя друга комбинация(зависи от дъното,но тези са най-срещаните) влез в БИОС и промени настройките при зареждане.След това сложи CD-то с Тиликс и рестартирай компа.Ако си записал диска както трябва(да е буутващ) компа ще зареди от него.

Успех!

Всичко правя както казваш, само че не тръгва да зарежда тиликса а си зарежда руското ХР.Вероятно проблема е в диска.Вчера като го свалих се зарадвах че най после имам OS на Български за съжаление не за дълго.Кажи нещо за свалянето и испичането.Аз го свалих с Nero 7 без никакви грешки!

4ad3cef61fb273e028e8f0da2c0de80c

b9c65a50fc22bd350e1fac31a818035606afc0bc ТОВА ГО ВИДЯХ НА СЪЩАТА СТРАНИЦА НО НЕ МИ Е ЯСНО ЗА КАКВО Е ,НЕ ГО СВАЛИХ НА ДИСКА!БЯХА 2 ОТДЕЛНИ ФАИЛА.

Докато бях в България веднъж го пуснах тиликса на стария ми комп и си тръгна директно от CD-то без да го боотвам а тука неще и неще ,гадост и проклетия.

x3m4eto, ако беше прочел тази тема, щеше да разбереш "Как да си запиша CD-то?":

Еми тея познания за ИСО и как се записват важат и за Уиндоус.С каквато и програма да записваш,има два режима:

1.записваш като DATA-тогава iso файла ще го запише на CD бланката като един файл и няма да ти върши работа.Така се записват песни,филми и други.

2.записваш като CD образ -тогава на CD бланката ще се запише съдържанието на исо файла като няколко директории и файлове и ще може да се стартира.

Така че дали Убунту или ПСлинуксОС и двете са живи дистрота и исо файловете им трябва да ги "пекнеш" с опцията "запис като СД образ"

и "Как да стартирам от CD?":

За нерото File>open> и избираш файла

Кратко и малко глупавно обяснение какво е Iso файла: това е огледален образ( копие 1към 1) на диска. Това означава че е записано всички фаилове и папки , с техните атрибути, точното им място на диска( дали в началото средата или края). Та записваш файла ISO на диск, настройваш си BIOS-a за FIRST BOOT DEViCE> CDROM и системата ти се пуска от CD-то. Под LiveCD това да операционни системи( Linux, Windows) който нямат нужда от хард за да ги пуснеш, т.е. всичката информация ти се записва в рамта и след рестарт не се помни нищо. Много хубаво е за сърфиране в нета , по простата причина че не остават АБСОЛЮТНО никакви следи къде си ходил. Повечето LiveCD имат и опция да се инсталират на харда, когато вече си навлязъл малко. За да станеш линукс потребител е важното да гледаш какво ти изписва съобщение и др. и по възможност да си го преведеш. Така се разбира какъв е проблема и може да отидеш в някой форум с точен(конкретен) въпрос и да ти помогнат бързо и лесно. Като при споменаване на проблема е хубаво да поясниш какво точно си правил преди да се появи. Това е от мен , най-откровенно ти пожелавам успех

По-нагоре в тази тема е даден и друг добър съвет:

Мога само да ти препоръчам да провериш md5 сумата,да провериш за грешки

Не разбирай казаното от мен като "четене на морал". Просто, за да работиш с Linux, трябват начални компютърни умения, трябва да можеш сам да си намираш информацията и трябва много четене.

SectorD ти е казал за настройката на BIOS-а. Съветът на kai 99 e да си провериш сваленият файл и записаното след това CD.

Сваляш .iso файла и контролната сума - md5sum файла. За проверка под Windows може да използваш HashCalc. Инсталираш и го стартираш. За Data Format избираш File, в Data отваряш .iso файла на Tilix, генерираш MD5 сумата за този файл (цък върху Calculate), сравняваш я със сумата записана в md5sum файла, който е текстов файл. При съвпадение всичко при download-а е било наред.

Записваш .iso-то с опцията "запис като СД образ" (в Nero: Recorder->Burn Image...). Може да избереш опцията за проверка след края на записа или да си провериш CD-то като избереш "Проверка на компакт диска за дефекти" при стартиране на Tilix.

Конкретно за твоя случай. Този файл "Tilix-2.0-karposh-i386.iso.bc.!" ми прилича на временен файл на някой download manager, а не на изцяло свален .iso файл. Има по-нова версия Tilix 2.1, а това е md5sum файла с контролната сума. Съветът ми е да прочетеш внимателно постовете в темите, а може да погледнеш и видеоуроците за Ubuntu (dedmen е дал линк). И опитай отново. Успех!

Здравей x3m4eto!

Успех!

Всичко правя както казваш, само че не тръгва да зарежда тиликса а си зарежда руското ХР.Вероятно проблема е в диска.Вчера като го свалих се зарадвах че най после имам OS на Български за съжаление не за дълго.Кажи нещо за свалянето и испичането.Аз го свалих с Nero 7 без никакви грешки!

4ad3cef61fb273e028e8f0da2c0de80c

b9c65a50fc22bd350e1fac31a818035606afc0bc ТОВА ГО ВИДЯХ НА СЪЩАТА СТРАНИЦА НО НЕ МИ Е ЯСНО ЗА КАКВО Е ,НЕ ГО СВАЛИХ НА ДИСКА!БЯХА 2 ОТДЕЛНИ ФАИЛА.

Докато бях в България веднъж го пуснах тиликса на стария ми комп и си тръгна директно от CD-то без да го боотвам а тука неще и неще ,гадост и проклетия.

Важно!

След като си свалиш .iso файла(може да го даде и като rar файл) НЕ го отваряй!Дай десен бутон върху него и от контекстното меню избери да го отвориш с Nero Burning Rom!Печеш CD-то,нагласяш БИОС-а както ти казах и ... подкарваш джаджата! :)

Важно!

След като си свалиш .iso файла(може да го даде и като rar файл) НЕ го отваряй!Дай десен бутон върху него и от контекстното меню избери да го отвориш с Nero Burning Rom!Печеш CD-то,нагласяш БИОС-а както ти казах и ... подкарваш джаджата! :)

Здравеите пичове! Пак съм аз. Искам да благодаря на всички за вниманието което ми оказвате.Като за новак за мен това е много.Приятно е да се контактува с културни хора.Калдата е готино място,където се чувствам добре като сред приятели.От съветите ви разбрах че не съм си подготвил диска правилно.Това е защото до сега не бях свалял подобни фаилове от интернет.Правил съм копия на WINDOWSI но директно от CD.Със много проблеми до сега съм се справял сам ,но има и неща за които още не съм дорасъл.Амбициите ми са от "А" до "Я" но тук се чувствам изолиран и няма от къде да уча.

Винаги ще приемам с благодарност компетентните ви съвети.Кажете ми къде е А-то демек от къде да започна,нямам никаква литература.тия тука учат така като че ли ще живеят 300 години.А аз нямам време.

Здравеите пичове! Пак съм аз. Искам да благодаря на всички за вниманието което ми оказвате.Като за новак за мен това е много.Приятно е да се контактува с културни хора.Калдата е готино място,където се чувствам добре като сред приятели.От съветите ви разбрах че не съм си подготвил диска правилно.Това е защото до сега не бях свалял подобни фаилове от интернет.Правил съм копия на WINDOWSI но директно от CD.Със много проблеми до сега съм се справял сам ,но има и неща за които още не съм дорасъл.Амбициите ми са от "А" до "Я" но тук се чувствам изолиран и няма от къде да уча.

Винаги ще приемам с благодарност компетентните ви съвети.Кажете ми къде е А-то демек от къде да започна,нямам никаква литература.тия тука учат така като че ли ще живеят 300 години.А аз нямам време.

Най-важното е да имаш желание да се учиш. Ако имащ желание, помощ винаги ще се намери.

Ето тук намерих "Как се записва . iso file" (с Nero). Виж на картинката под този пост:

Като си отвориш Неро-то отиди на менюто Recorder и избери Burn Image.От там само посочи пътя до имидж файла и дай Burn.Това е.

Това е, което имах в предвид в предишният си пост - "в Nero: Recorder->Burn Image...".

Защо трябва да го направиш по този начин, а не по друг? ISO-то може да го разглеждаш като копие (1:1) на стартиращо CD, което е записано във файл. Ако запишеш този файл върху CD не правиш нищо - просто имаш копие на този файл върху CD. Ако отвориш ISO файла, вземеш съдържанието му и го запишеш върху CD, ще имаш съдържанието на оригиналното CD, но твоето няма да е стартиращо. Затова се прави с Burn Image и ако записът е станал без грешки, ще имаш стартиращо CD, което е 1:1 с оригиналното.

(Всъщност в Nero има и друг начин за запис на iso, през File->New..., но там има възможност да се объркаш.)

Ако си свалил ISO-то, проверил си го за грешки при трансфера, записал си го без грешки и по правилният начин, не виждам какви проблеми може да имаш със стартиране от CD-то. Единствената възможност за проблем е CD устройството ти да е много старо и да не е стартиращо.

И не се предавай :). Никой не се е родил научен.

преди да пишете каквито и да е дискове, с winmd5sum проверете сваленият диск дали е цял, като сравните получената сума със сумата от md5sum файловете на сайта.

Излязъл е вече Kubuntu Linux 8.04 Alpha 6.Не знам какви са новостите,защото не съм я пробвал тази алфа,който я тества да сподели впечатленията си!Ето и линк !

Трябва да имате търпение,защото зарежда линка бавно-поне при мен!

Редактирано от Nikolai1990 (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.