Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за: Kubuntu, Tilix, Debian

Featured Replies

Излязъл е вече Kubuntu Linux 8.04 Alpha 6.Не знам какви са новостите,защото не съм я пробвал тази алфа,който я тества да сподели впечатленията си!Ето и линк !

Трябва да имате търпение,защото зарежда линка бавно-поне при мен!

Лично аз не харесвам последните версии на Кубунту.Първо,че изобщо не е стабилно и инсталацията му се равнява с пълно прецакване на компютъра, второ, че използва KDE 4, по която има още много работа...Изборът е все пак ваш...

• Отговори 610
  • Прегледи 85,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

От ново по темата.Както казват хората проблемите никога не свършват.Въэпозваики се от съветите ви успях да инсталирам тиликса,но се сличи друга гадост.Оказа се че немога да осъществя интернет връзка със новата си ОС. След дълго ровичкане и търсене разбрах че причината за това е че предаватела за безжична връзка или по точно драйвъра на този предавател (Telenor Mobilt Bredband) plug n play -USB-MODEM за Windows и Mac не бил съвместим с Тиликс.Поне аз стигнах до такова заключение.Както обикновенно от трите наи-дългия.Имате ли идеи дали може да се направи нещо по въпроса?Също така моля да ме светнете от къде да дръпна едно българско ХР,защото бащами ми проби дупка на главата.Иска си човека Български.

Имам една програма за бг интерфеис но тя не сработва с руското ХР което е на компа ми.

Лично аз не харесвам последните версии на Кубунту.Първо,че изобщо не е стабилно и инсталацията му се равнява с пълно прецакване на компютъра, второ, че използва KDE 4, по която има още много работа...Изборът е все пак ваш...

последните версии за тестови! отделно има и KDE 3.5.9 backend, ако не ти харесва недостатъците на 4.0.2 можеш да стартираш 3.5.9 а и доколкото разбрах по версия 4 са направени редица положителни промени.

Мисля тази събота или неделя да си инсталирам дебиан / пак /- много ми хареса стабилността и надеждността, които ги няма при ubuntu. Но имам един проблем- тъй като не съм с постоянен IP не мога да изтегля необходимите файлове по време на инсталация. Записвам пърното сд, за минимална инсталация + гном, но след инсталацията новата система ми беше с много малко пакети. Последния път настроих нета, но така и не можах да си оправя хранилищата. Много неща ги нямаше и работата ми наистина беше много некомфортна. Някой може ли да ми обясни как става номера? Благодаря предварително.

Така.. сега съм с Дебиан, обаче пакетите, с които разполагам, са 2000+ малко. Как да добавя останалите, така че да работя комфортно? Да дръпна 4-те dvd-та и да ги добавя ли? ohmy.gif

---

Редактирано 4 минути след написване

Прочетох малко в интернет и разбрах, че трябва да добавя редове в sources.list . В момента е много "скромен"

deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r3 _Etch_ - Official i386 CD Binary-1 20080217-11:50]/ etch contrib main

deb cdrom:[Debian GNU/Linux 4.0 r3 _Etch_ - Official i386 CD Binary-1 20080217-11:50]/ etch contrib main

# Line commented out by installer because it failed to verify:

deb http://security.debian.org/ etch/updates main contrib

deb-src http://security.debian.org/ etch/updates main contrib

Казвайте какво трябва да добавя, от stable версията. :yanim:

---

Пробвах да редактирам файла sources.list чрез gksudo, но не стана. Няма опция за редактиране като root, с gksudo ми изписа , че не ми позволява да редактирам. А въведох паролата си,

паролата ми за root е същата като тази на акаунта, с който влизам.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

Така.. сега съм с Дебиан, обаче пакетите, с които разполагам, са 2000+ малко. Как да добавя останалите, така че да работя комфортно? Да дръпна 4-те dvd-та и да ги добавя ли? ohmy.gif

---

Редактирано 4 минути след написване

Прочетох малко в интернет и разбрах, че трябва да добавя редове в sources.list . В момента е много "скромен"

deb http://security.debian.org/ etch/updates main contrib

deb-src http://security.debian.org/ etch/updates main contrib

Казвайте какво трябва да добавя, от stable версията. :)

---

Пробвах да редактирам файла sources.list чрез gksudo, но не стана. Няма опция за редактиране като root, с gksudo ми изписа , че не ми позволява да редактирам. А въведох паролата си,

паролата ми за root е същата като тази на акаунта, с който влизам.

Книга за Дебиан

Интересно, как ти е харесала стабилността на Дебиан, като си нямаш и хал-хабер ...

Редактирано от dedmen (преглед на промените)

• Автор
Излязъл е вече Kubuntu Linux 8.04 Alpha 6.Не знам какви са новостите,защото не съм я пробвал тази алфа,който я тества да сподели впечатленията си!Ето и линк !

Трябва да имате търпение,защото зарежда линка бавно-поне при мен!

Здравейте !

Първо - Линка , който си дал е за Alpha 5 . На следващия ден излезе линка за "6" .

Второ /по темата/ - Няма нищо ново от предната версия , освен подобреното ядро .

Трето /лично мнение/ - тествам 6 поредни тестови версии и забелязах , че това , което беше в първата - нищо се е променило в останалите .

Четвърто - май ще изчакам финалната версия на 8.04 .

До скоро ! cool.gif

Така.. сега съм с Дебиан, обаче пакетите, с които разполагам, са 2000+ малко. Как да добавя останалите, така че да работя комфортно? Да дръпна 4-те dvd-та и да ги добавя ли? ohmy.gif .....

Здравей !

Интересно ми е защо си избрал този ник ?! В интернет има доста написано за Линукс . Вярно , че трябва да се търси , да се чете , да се изпробва ....

ohmy.gif

Предполагам мога тук да си задам въпроса?!!!

Преди няколкко дни си инсталирах Debian заедно с Windows на една машина. Имам няколкко дребни проблема, който не знам как да отстраня, защото нямам опит с Debian. Много съм доволен от работата на системата, но самият Debian не ми разчита файловите системи на другите дискове които са NTFS. Как мога да си възтановя системата от грешки, които не мога да отстраня, примерно самата система да я върна в момента на първото стартиране (веднага след инсталацията). Проблема е че не съм задавал точки на възтановяване и незнам дали така ще стане. Тази машина не е свързана към Intenet и всъчките пакети който до момента са инсталирани са от трите диска на Debian (нямам намерение да я свързвам към нета защото няма как - мястото не позволява).

Моля ако има някой който меже да ми помогне да го направи!!!

Предварително Благодаря за отговорите!!!

Редактирано от scullBox (преглед на промените)

Първо, ника трябваше да го избирам за много малко време и честно казано много не ме интересува.

Второ, благодаря за книгата за дебиан.. надявам се да не е толкова стара колкото тези, които дръпнах от нета /такива от 2001/

Трето, по стабилност разбирам да не ми забива гном, да се логва в системата и да извършвя много от операциите със светкавично скорост- все неща, които ги няма нито при бозата, нито при много дистрото ;) Благодаря на отзовалите се.

---

След малко четене в Инетрнет добавих няколко реда /на progres, които той е написал по-назад във форума в темата за деб/ чрез менюто, предоставено от synaptic . Сега всичко е наред, освен, че нямам ключ за да използвам http://www.debian-multimedia.org etch но не ми пречи. Системата е супер cool.gif

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

stable версийте си имат безспорни предимства, но когато хардуера ти е по - нов от версията на софтуера се налага да ползваш bleading edge технологии. в момента съм с алфа на 8.04 и има доста бъгове, но поне всичко хардуерно (освен камерата) ми работи прилично и ги нямам проблемите с безжичната мрежа и с ядрото което постоянно ми пишеше, че ту съм на батерия, ту на АС.. а доколкото забиване на гном.. дори с алфа версията на убунту не ми се е случвало да забие.

Привет!Ще задам един прост въпрос ,но в същото време на който не намирам отговор в интернет-има ли нещо подобно на BSoD в Линукс и какво представлява?Благодаря ви предварително....

И аз имам един въпрос - почнах да чета за език /за програмиране/ Python, обаче ми е малко трудно в избора за редактор. Знам, че професионалистите работят с най-добрите ViM и Emacs, втория създаден от самият R.K. Stallman cool.gif обаче аз съм новак и искам нещо по-просто. Ползвам Debian Etch+Gnome. Ще ми дадете ли някакви препорки?

И аз имам един въпрос - почнах да чета за език /за програмиране/ Python, обаче ми е малко трудно в избора за редактор. Знам, че професионалистите работят с най-добрите ViM и Emacs, втория създаден от самият R.K. Stallman cool.gif обаче аз съм новак и искам нещо по-просто. Ползвам Debian Etch+Gnome. Ще ми дадете ли някакви препорки?

Гледай дългосрочно - разучи vim. Изобщо не е толкова сложен, но пък е страхотно мощен и го има инсталиран почти навсякъде. За по лесно инсталирай gvim.

Гледай дългосрочно - разучи vim. Изобщо не е толкова сложен, но пък е страхотно мощен и го има инсталиран почти навсякъде. За по лесно инсталирай gvim.

Благодаря за съвета. Значи все пак е най-добре да се захвана с най-доброто, ще отделя известно време и на двете, после ще преценя с коя да продължа.

Благодаря за съвета. Значи все пак е най-добре да се захвана с най-доброто, ще отделя известно време и на двете, после ще преценя с коя да продължа.

Ако имаш желание, мога да ти пратя книги за vim - на английски (pdf)

Надявам се и аз да получа отговор...

BSoD

BSoD for Linux

vim е идеален за текстова среда, когато нямаш графичен интерфейс и няма програмки като pico, nano, t.n. но за програмиране не мисля, че е най-удачният.

аз съм с (К)Убунту и ползвам за редактиране на скриптове Bluefish editor/ Kate/ Kwrite. ако си с (К)Убунту или Дебиан провери в Add/Remove Programs секцията под Development има доста инструменти, както за писане, така и за дебъгинг и още доста, наистина доста неща..

vim е идеален за текстова среда, когато нямаш графичен интерфейс и няма програмки като pico, nano, t.n. но за програмиране не мисля, че е най-удачният.

аз съм с (К)Убунту и ползвам за редактиране на скриптове Bluefish editor/ Kate/ Kwrite. ако си с (К)Убунту или Дебиан провери в Add/Remove Programs секцията под Development има доста инструменти, както за писане, така и за дебъгинг и още доста, наистина доста неща..

Vim is a highly configurable text editor built to enable efficient text editing. It is an improved version of the vi editor distributed with most UNIX systems.

Vim is often called a "programmer's editor," and so useful for programming that many consider it an entire IDE. It's not just for programmers, though. Vim is perfect for all kinds of text editing, from composing email to editing configuration files.

Features:

Characters and Languages:

Vim supports for right-to-left editing (eg with Arabian, Farsi, Hebrew),

and multi-byte texts, ie languages with graphical characters represented

by more than one "byte", such as Chinese, Japanese, Korean (Hangul),

(Technically speaking, Vim supports text in UTF-8 and Unicode.)

Text Formatting and Visual Mode:

With Vim you can select text "visually" (with highlighting) before you

"operate" on it, eg copy, delete, substitute, shift left or right,

change case of letters or format the text incl preserving indented text.

Vim allows selection and operations on rectangular text blocks, too.

Completion Commands:

Vim has commands which complete your input -

either with commands, filenames, and words.

Automatic Commands:

Vim also has "autocommands" for automatic execution of commands

(eg automatic uncompression of compressed files).

Digraph Input:

Vim allows you to enter special characters by a combination

of two characters (eg the combination of " and a yields an ä) -

and allows you to define other combinations, too.

Fileformat detection and conversion:

Vim automatically recognizes the type of files (DOS, Mac, Unix)

and also lets you save them in any other format -

no need for unix2dos on Windows any more!

History:

Vim has a "history" for commands and searches, so you can

recall previous commands or search pattern to edit them.

Macro Recording:

Vim allows to "record" your editing for replaying for repetitive tasks.

Memory Limits:

Vim has much higher memory limits for line length

and buffer sizes than vanilla Vi.

Multiple Buffers and Split Screen:

Vim allows editing of multiple buffers and you can split the

screen into many subwindows (both horizontally and vertically),

so you can see many files or many parts of some files.

Number Prefix to commands:

Vim allows a number prefix for more

commands than with Vi (eg for "put").

Runtime Files (Helpfiles and Syntax Files):

[Additional files which are used when the program runs -

but these not contain code which has to be compiled and linked.]

Vim-5.7 comes with 70 help files (about 2080K of text) on

commands, options, with tips on configuration and editing.

(Vim-6.0x [010311]: 85 files, ca 2796K of text). Some files are

specific to the use of Vim on each operating system. [010311]

Scripting:

Vim has a built-in scripting language for easy extension.

Search Offset:

Vim allows offsets for search commands, so you

place the cursor *after* the found text.

Session Recovery:

Vim allows to store information of an editing session into a file ("viminfo")

which allows them for being used with the next editing session, eg

buffer list, file marks, registers, command and search history.

Tab expansion:

Vim can expand tabs within the text with spaces (expandtab, :retab).

Tag system:

Vim offers to find text in files by using an index with "tags"

together with many tag stack commands.

Text Objects:

Vim knows more text objects (paragraphs, sentences, words and WORDS -

all with and without surrounding whitespace) and allows to configure

the definition for these objects.

Syntax Coloring:

Vim shows text in color - according to its "(programming) language".

You can define the "language" ("syntax") of the files yourself.

Vim comes with 200+ syntax files for colorizing text in

common programming languages (Ada, C, C++, Eiffel, Fortran,

Haskell, Java, Lisp, Modula, Pascal, Prolog, Python,

Scheme, Smalltalk, SQL, Verilog, VisualBasic),

math programs (Maple, Matlab, Mathematica, SAS), markup text

(DocBook, HTML, LaTeX, PostScript, SGML-LinuxDoc, TeX, WML, XML),

program output (diff, man), setup files of programs (4DOS, Apache,

autoconfig, BibTeX, CSS, CVS, elm, IDL, LILO, pine, procmail, samba, slrn),

shell scripts and setups (shells: sh, bash, csh, ksh, zsh),

script languages (awk, Perl, sed, yacc)

system files (printcap, .Xdefaults) and

of course for Vim and its helptexts.

Special code:

Vim has optional integration with Perl, Tcl and Python.

Vim can act as an OLE automation server under Windows.

Vim can also be installed with code for X-windows,

adding configurable menus and support for the mouse.

And more. Lots more!

Мм наистина прочетох доста характеристики и мнения относно двата редактора и честно казано май повече се обърках. Общо взето, Vim е изключително удобен и лесен, бърз и приятен. Докато emacs се ползва то повече професионални хакери, защото макар и по-труден, тромав и грозен има изключително много опции. ohmy.gif Така че се уча и на двата, както съветват в повечето четива за python, пък като почна да схващам нещата като хората ще се ориентирам.

Благодаря за всичките съвети и мнения.

Привет!Ще задам един прост въпрос ,но в същото време на който не намирам отговор в интернет-има ли нещо подобно на BSoD в Линукс и какво представлява?Благодаря ви предварително....

понякога се случват kernel panic или забиване/крашване на Х, но поне не е BSoD.

сетих се за един проблем, който ми се получава когато съм в КДЕ и искам да ви питам да не би да има и други като мен.

та проблема ми е, че при стартиране на КДЕ 3.5.9 не ми зарежда винаги иконките на мрежата, батерията, звука.. ако рестартирам Х се зареждат нормално.. понякога се появяват като прозорчета на десктопа и се преместват в таскбара едва след като стартирам нещо, което си поставя иконка в таска. доста е дразнещо понякога, особенно когато трябва да се връзвам към безжична, а нямам иконка на knetworkmanager. ако рестартирам приложението по време на сесия се оправя иконката, но не ми е това целта. странното е, че в KDE 4.0.2 този проблем го нямам, поне за сега.

Редактирано от sanddaemon (преглед на промените)

• Автор

Здравейте !

Излезе "Kubuntu 8.04 Beta" . Във версията е комбинирано KDE 3.5.9 и KDE 4.0 . Добавено е конфигурирането на plasma , KHTML . Поправени са грешките в KMail , KOrganizer , KPDF и други . Добавен е Amarok 1.4.8 . И най-важното : Kaffeine Codec Installation . Дооправени са проблемите с NTFS Support .

Повече подробности : Тук

За изтегляне : Тук

13245_745.PNG

Успех ! cool.gif

Здравейте!

Имам следния проблем с премахване на Кубунту 7.10. Ако форматирам дяла, където е Кубунту, Grub остава, но е 'повреден'. Изписва грешка, мисля че беше Error 21 и не буутва Уиндоуса. Активният ми дял си е C. Един от начините да реша този проблем е да преинсталирам Уиндоус след премахването на Кубунту biggrin.gif , някой може ли да ми каже за друг :rolleyes:

Във форума е обяснено това на няколко места.Използваш инсталациония диск на XP,пускаш конзолен режим и пишеш fixmbr .

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

Само че не използвам ХР, а Сървър 2003 и като пусна инсталационния диск няма Recovery console...

Вариант едно: ползваш Hiren's Boot CD, там има богат набор от програми.

Вариант две: инсталираш друга линукс ос, като grub ще ти показва всичко пак.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.