Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за: Kubuntu, Tilix, Debian

Featured Replies

Няма да е проблемb да махнеш Кубунту.Тази дистрибуция използва Grub.Форматираш дискът където си го инсталирал,пускаш инсталационния диск с Уина, пусаш конзолата.В нея пишеш fix mbr и това е.... :)

• Отговори 610
  • Прегледи 85,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

На 20 гб хард и джам и линукс? Става. Значи swap-а по правило трябва да ти е 1,5 пъти повече от рамта. Та ти трябват два дяла, единия за swap и другия за кореновата с-ма или един дял и да монтираш папка със swap, но е препоръчително отделен дял. А ако искаш и боза на харда, тогава си правиш swap, дял за кореновата система (Линукс), трети дял за бозата- колкото искаш да оставиш.

http://wiki.ittoolbox.com/index.php/Sugges...sizing_on_Linux

Не изказвай ултимативни твърдения. Размера на виртуалната памет зависи от толкова много параметри че рядко можеш да си сигурен че си го избрал правилно!

http://wiki.ittoolbox.com/index.php/Sugges...sizing_on_Linux

Не изказвай ултимативни твърдения. Размера на виртуалната памет зависи от толкова много параметри че рядко можеш да си сигурен че си го избрал правилно!

ако имаш достатъчно реална памет, можеш да паднеш и под тази граница.

ако имаш достатъчно реална памет, можеш да паднеш и под тази граница.

Под коя? Практически е възможно и да не слагаш виртуална памет, но не го препоръчвам на никого! А ако беше прочел документа щеше да разбереш че е написано че стойностите са препоръчителни.

прав си, не го прочетох.. но на десктоп система има смисъл виртуалната памет да се припокрива с реалната, когато се ползва hibernate

http://www.xmms.org/download.php с Тиликс съм и не мога да си инсталирам ХММС sad.gif .Тегля Сорс версията,но като я разархивирам и не мога да намеря,как да я инсталирам.Някой ще ми помогне ли?

За да го инсталираш от сорс код трябва да го компилираш, а за целта трябва да инсталираш допълнителни неща -май беше build-essentials пакета. Аз лично избягвам такъв начин на инсталиране и не мога да съм от полза, но знам, че е писано поне на няколко места из форума.

Наистина ли държиш да е XMMS? Пише, че е GTK+ приложение. За KDE си има прекрасен плейър - amaroK. Списък с други плейъри може да видиш тук.

http://www.xmms.org/download.php с Тиликс съм и не мога да си инсталирам ХММС sad.gif .Тегля Сорс версията,но като я разархивирам и не мога да намеря,как да я инсталирам.Някой ще ми помогне ли?

А един файл кръстен README намери ли?

Редактирано от peter2003 (преглед на промените)

А един файл кръстен README намери ли?

И още един наречен INSTALL. RPAngelov, по-добре намери компилирана версия за твоята дистрибуция

• Автор

Здравей!

Отвори Adept и на търсачката напиши XMMC. Кликни на резултата и го инсталирай. Това е най-лесния начин!

Успех!

Левите ctrl и shift не ми работят отакто инсталирах линукса. Също така, независимо какви бутони избера за смяна между layout-итите, също не работят. С kubuntu 8.04 съм

След извесно ровене стигнах до извода, че проблема идва от тук, но така и не успях да добавя левите бутони...

~$ xmodmap

xmodmap:  up to 3 keys per modifier, (keycodes in parentheses):

shift	   Shift_R (0x3e)

lock		Caps_Lock (0x42)

control	 Control_R (0x6d)

mod1		Alt_L (0x40),  Alt_R (0x71),  Meta_L (0x9c)

mod2		Num_Lock (0x4d)

mod3

mod4		Super_L (0x7f),  Hyper_L (0x80)

mod5		Mode_switch (0x5d),  ISO_Level3_Shift (0x7c)

Редактирано от the_X_files (преглед на промените)

Клавишната комбинация за превключване на подредбата на клавиатурата (май) не работи в KDE (настройките в GNOME работят).

Превключването може да става с кликване върху индикатора в таскбара (не се сещам точното име в момента).

За да заработи клавишната комбинация трябва да се редактира (като root) секцията за настройка на клавиатурата в xorg.conf (директория /etc/X11/). Как точно става може да видиш например тук.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Проблема с левите ctrl и shift се оправи с нова инсталация на линукса. Проблема с shift + ctrl го имаше и на новия и след известно google-ване успях да го отстраня. Явно kde има проблеми с Xkb. За да мога да сменям клавиатурите с shif + ctrl трябваше да сменя стандартната клавишна комбинация(alt + ctrl + k) в kcontol.

И сега новия не толкова значим проблем. При настройка за пускане на NumLock при старт на kde индикатора работи наобратно (когато NumLock е пуснат не свети, а когато е спрян - свети), когато е настоен да не го промоня винаги е спрян при startup (индикатора работи нормално). Въпроса е как да го направя да е винаги пуснат при стартиране и разбира се да работи и индикатора..

• Автор
Клавишната комбинациа за превключване на подредбата на клавиатурата (май) не работи в KDE (настройките в GNOME работят).

Превключването може да става с кликване върху индикатора в таскбара (не се сещам точното име в момента).

За да заработи клавишната комбинация трябва да се редактира (като root) секцията за настройка на клавиатурата в xorg.conf (директория /etc/X11/). Как точно става може да видиш например тук.

Здравей!

Не съм съгласен с теб! Клавишната комбинация работи перфектно с KDE! Настройването е по подразбиране, но могат да се направят промени в Главно меню -> Системни настройки -> Клавиатура и мишка -> Бързи клавиши. В tilix.org има статия за настройване на клавиатурата. cool.gif

Не прочетох предните коментара, но този първи ме впечатли и за това отговорих на него.

Успех!

Някакви предложения за NumLock-а? + още един проблем, за който не откирвам решение. При преглеждане на страници с flash в Opera 9.5 процеса operapluginwrap натоварва над 50% комютъра ми, а при отваряне на няколко страници 70-80%. Ползвам последна версия на flash-a.

След доста търсене стигам до извода, че няма решение за двата проблема..

няма, само май на ФФ не точи толкова ресурси.

За Opera май няма нативни plugin-и и се ползват теза за Mozilla. Да не е от това?

нативни? Ползвам плъгина на adobe, а пробвах и с пакета flashplugin-nonfree. Между другото трябваше да оставя само /usr/lib/opera/plugins за път към плъгини в операта (по дефаулт имаше и пътища към папката с плъгини на ФФ), за да върят макар и с толкова голямо натоварване. Преди да напаря това всякаки flash клипове насичаха + голямото натоварване. В един друг форум бяха дали съвет да се ползва по-стара версия на flash-a, отново натоварването беше същото, но пък не се налагаше да оставям само /usr/lib/opera/plugins... :)

Като излезе Opera 9.50 я пробвах в Ubuntu. Четох разни неща от това място. За Adobe flash не съм сигурен, но за video plugin ползвах някакъв, който беше за Mozilla.

Накрая стигнах (за себе си) до извода, че под Linux е по-добре да карам с Firefox, а Opera-та да я ползвам под Windows.

Здравей!

Не съм съгласен с теб! Клавишната комбинация работи перфектно с KDE! Настройването е по подразбиране, но могат да се направят промени в Главно меню -> Системни настройки -> Клавиатура и мишка -> Бързи клавиши. В tilix.org има статия за настройване на клавиатурата.

Не прочетох предните коментара, но този първи ме впечатли и за това отговорих на него.

Успех!

maicky, привет.

За да съм сигурем в написаното, изтеглих Kubuntu 8.04 и пробвах да настроя превключването на подредбите на клавиатурата. Това го правя чрез KDE Control Center. Първо добавям BG (phonetic) от Regional & Accessibility ->Keyboard Layout /tab Layout/. В tab Xkb Options слагам чавка на Enable xkb options, а за Layout switching избирам Ctrl + Shift change layout. За мен това е секцията, в която се прави настройката. Още повече, че при кликване с десен клавиш върху индикатора (KDE Keyboard Tool) и избор Configure... те праща точнo на това място от Control Center-а. Като напрвих настройките по този начин, те не работят.

Един начинаещ трудно ще се сети да рови в Regional & Accessibility ->Keyboard Shotcuts. Настройката по default там Alt+Ctrl+K, работи само в едната посока - US->BG, след което при натискане на Alt+Ctrl+К(българско) не действа. Когато на това място зададох Ctrl+Shift, също не дeйстваше, но работеше при задаване на Shift+Ctrl !?

Въобще е доста объркващо, а може просто аз да съм оплел конците (не ползвам много KDE).

Обаче в openSUSE 11 (KDE4) настойките (през Xkb Options??) тръгват от раз. Може би нещата там са оправени?

ПП.

maicky, ако е тази статия (на SectorD), то тя наистина е полезна. Стъпките са описани подробно и на чист български, а малко по-надолу е споменат и начина с редактиране на xorg.conf.

the_X_files, благодаря за съвета (отметка на "Include latin layout"). Така всичко работи на 6 и дори комбинацията по default ми се видя доста удобна.

Сега вече мога лесно да се оправя с тези настройки в KDE. Надявам се писанията тук да помогнат и на други.

Относно Opera-та, всичко съм направил както е описано в сайта. Единствената разлика е, че за application/futuresplash:spl ми е Shockwave Flash, а не FutureSplash Player, но не вярвам това да е проблем. Май и аз ще минвам към FF колкото и да съм свикнал с Opera в Winboze.

Относно Xkb..явно е бъг в Kubuntu-то. Както казах и при двете инсталации, които направих, не работеше. И едно пояснение - за да работи Alt+Ctrl+К(българско) трябва в Sistem Settings -> Regional & Language -> Keyboard layout да се кликне върху българската клавиатура и да се сложи отметка на "Include latin layout"

EDIT: реших да мина към FireFox, но той натоварва дори повече .. При вас колко %cpu използва FireFox например при отваряне на 4-5 таба със сайтове, в които има flash банери? Да не е нормално в linux да изпозлва толкова ресурси когато отваря flash?..нямам много опит

Opera 9.50: http://img61.imageshack.us/img61/415/snapshot5uf7.png

FireFox 3.0: http://img61.imageshack.us/img61/9839/snapshot6ws0.png

Konqueror: http://img61.imageshack.us/img61/9672/snapshot7vz8.png

Имам чуството, че това натоварване се дължи на www.######. Наблъскан е с flash анимации. Само като го отворя и натоварването скача в рамките на 50-60% (Opera под Windows). А и новите версии на Opera и Firefox гълтат повече RAM от предишните.

ПП. В темата за Firefox има предложение да се ползва Flashblock add-on. Намалява значително натоварването на процесора, а позволява и да го изключиш при нужда (plugin-а, не процесора :clap: ).

това с оставянето само на 1 път не е решение, защото има и други плъгини които опера ползва и те не са в папката и. а и с различни версии на опера и с различни видео-карти производителността е коренно различна, на лаптопа ми флашовете забиват и вървят бавно, на дом. ми комп. вървят без проблем. едната ми карта е radeon M1250, другата GF6600

• Автор
maicky, привет.

За да съм сигурем в написаното, изтеглих Kubuntu 8.04 и пробвах да настроя превключването на подредбите на клавиатурата. Това го правя чрез KDE Control Center. Първо добавям BG (phonetic) от Regional & Accessibility ->Keyboard Layout /tab Layout/. В tab Xkb Options слагам чавка на Enable xkb options, а за Layout switching избирам Ctrl + Shift change layout. За мен това е секцията, в която се прави настройката. Още повече, че при кликване с десен клавиш върху индикатора (KDE Keyboard Tool) и избор Configure... те праща точнo на това място от Control Center-а. Като напрвих настройките по този начин, те не работят.

Един начинаещ трудно ще се сети да рови в Regional & Accessibility ->Keyboard Shotcuts. Настройката по default там Alt+Ctrl+K, работи само в едната посока - US->BG, след което при натискане на Alt+Ctrl+К(българско) не действа. Когато на това място зададох Ctrl+Shift, също не дeйстваше, но работеше при задаване на Shift+Ctrl !?

Въобще е доста объркващо, а може просто аз да съм оплел конците (не ползвам много KDE).

...............................

Здравей!

За смяна на клавиатурната подредба използвам само един-единствен клавиш - клавиша под "Еsc". Работи и в двете направления! От други потребители разбрах, че на фонетичен език това е буквата "ч" , но аз не използвам него. Забелязал съм, че има още един свободен клавиш от клавиатурата, който може да се използва - клавиша пред "z" cool.gif . На втория си компютър именно него съм настроил за смяна на езика.

Успех!

Относно Opera-та, всичко съм направил както е описано в сайта. Единствената разлика е, че за ......

Здравей!

Съветвам те да използваш FireFox-а! При добра настройка - няма да ти прави никакъв проблем.

До скоро! cool.gif

maicky, с FireFox е същата работа..стигам до извода, че flash-a за Linux не е толкова добър колкото на win.. Сега съм бета версията на flash 10 и ми се струва, че върви по-нормално.

trosho, багодавя за съвета за Flashblock, но не мисля, че е задоволително решение ..

sanddaemon, копирал съм нужните плъгини в папката на Opera. Не знам откъде идваше и този проблем, но факт е че след като оставих само пътя до папката на Opera, макар и с голямо натоварване, flash-овете вървят. Преди това насичаха..

ПП: athlon64 3000+@1800mhz, ati x1300 256mb, 512mb ddr400 ram, не ми е кой знае какво компютъра, но на win се справяше с flash-а biggrin.gif

the_X_files, ще вземеш да се окажеш прав.

Погледни тук (заглавието "По-добре недей!"). Може да посетиш и тази страница на сайта на Adobe. Някаква разлика в хардуерните изисквания??? ohmy.gif

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.