Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за: Kubuntu, Tilix, Debian

Featured Replies

Ако имаш диск с XP или dvd Vista пак ще стане...В краен случай отново Grub.

• Отговори 610
  • Прегледи 85,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

Използвах ХР диска :huh:

Благодаря и на двама ви за помощта!

простете за оф-топика, но защо п.д. всеки път като влизам в тази тема се чудя защо пък и Debian заедно с Kubuntu(KDE)?

• Автор
простете за оф-топика, но защо п.д. всеки път като влизам в тази тема се чудя защо пък и Debian заедно с Kubuntu(KDE)?

Здравей !

Темата беше замислена от мен и сметнах , че след като "Тиликс" и "Кубунту" са базирани на "Дебиан" , да включа и него тук . Съветите и идеите за "Дебиан" се отнасят в частност и за другите две дистрибуции . Може и да греша , но смятам , че така е правилно .

Здравей !

Темата беше замислена от мен и сметнах , че след като "Тиликс" и "Кубунту" са базирани на "Дебиан" , да включа и него тук . Съветите и идеите за "Дебиан" се отнасят в частност и за другите две дистрибуции . Може и да греша , но смятам , че така е правилно .

ми да сложим, убунту, кнопикс, мепис, минт,... всичко базирано на дебиан тук.

• 2 седмици по-късно...

здравейте имам XP и Ubuntu 8.04b .... въпросът ми е следният, понеже под XP съм с MAC MAKE UP, щот ползвам нет на 2 компа и само места кабела. Реших да си сложа на лаптопа и Ubuntu щот ми казаха че е най-добрата за новаци, а аз съм пълен новак, а XP-то ми омръзна....та как мога да си сменя мак-а под Убунту, и от къде да си сваля WINE....и последно трябват ми драйвери за линукс за VGA - SIS MIRAGE 3

и последно трябват ми драйвери за линукс за VGA - SIS MIRAGE 3

Ами би трябвало убунту да е свършил работата cool.gif имаш ли някакъв проблем? Виж дали се поддържа твоето видео тук.

здравейте имам XP и Ubuntu 8.04b .... въпросът ми е следният, понеже под XP съм с MAC MAKE UP, щот ползвам нет на 2 компа и само места кабела. Реших да си сложа на лаптопа и Ubuntu щот ми казаха че е най-добрата за новаци, а аз съм пълен новак, а XP-то ми омръзна....та как мога да си сменя мак-а под Убунту, и от къде да си сваля WINE....и последно трябват ми драйвери за линукс за VGA - SIS MIRAGE 3

драйвера за видеокартата мисля че го има или в restricted modules или в ubuntu modules.

МАС address-а се сменя по начин 1:

Посети моят уебсайт

начин 2:

ifconfig ethX hw ether XX:XX:XX:XX:XX:XX

това го пробвах не знам защо но не действа, дава ми Permission Denied или нещо такова

това го пробвах не знам защо но не действа, дава ми Permission Denied или нещо такова

За да го изпълниш с администраторски права, сложи едно sudo отпред

sudo ifconfig ethX hw ether XX:XX:XX:XX:XX:XX

пробвах със sudo и с кво ли не, няколко неща намерих в интернет...сега ще ги напиша всичките...просто подивявам. вече 2 дни не мога да го променя, аз съм с Убунту 8.04бета, възможно ли е да е заради това. ето и нещата които пробвах

sudo gedit /etc/init.d/bootmisc.sh

killall dhclient

killall dhclient3

ifconfig eth0 down

ifconfig eth0 hw ether <mac>

ifconfig eth0 up

/sbin/dhclient

/sbin/dhclient3

след това рестарт на network-а ама не става, като в този файл не знаех къде точно да го впиша

N2

sudo gedit /etc/network/interfaces

auto lo

iface lo inet loopback

auto eth0

iface eth0 inet dhcp

hwaddress ether <mac>

N3

$ ifconfig

$ cd/etc/init.d -> този ред не ми го разпознава, някой да знае тва $ закво се слага и дали не означава нещо друго ?

$ sudo nano ChangeMAC -> в този прозорец също не ми е много ясно

sudo ifconfig eth0 down

sudo ifconfig eth0 hw ether <mac>

sudo ifconfig eth0 up

sudo /etc/networking stop

sudo /etc/networking restart

-> save

$sudo chmod +x ChangeMAC

$sudo update -rc.d ChangeMAC

Този метод мисля че аз нещо не правя както трябва, моля ви помогнете

гледах и едно друго с MacChanger - sudo apt-get install MacChanger - ама тази програма не ми е намира

П.П. това е за лаптоп, имам 2 ланки - нормална и безжична, под Windows си сменям мака с MacMakeUp. там на първа позиция ми излиза wireless-ката. ако има някакво значение де. иначе ако трябва, ще напиша какво ми излиза като напиша < ifconfig > в терминала ако от там се вижда кое устройство кое е, аз като гледам мисля че е eth0 но какво ли разбирам :S

Редактирано от CoCa-CoLa_FAN (преглед на промените)

На няколко места е обяснено. Първо, спираш мрежата. Второ, сменяш MAC адреса. Трето, стартираш мрежата.

Тази последователност, изпълнена в терминала, би трябвало да ти реши проблема:

sudo ifconfig eth0 down

sudo ifconfig eth0 hw ether <mac>

sudo ifconfig eth0 up
За да не го пишеш всеки път, можеш: 1) да си направиш скрипт файл (това се опитваш да правиш във вариант 1 и 3), който скрипт да изпълняваш ръчно в терминала. 2) да следваш примера, даден от sanddaemon, и да редактираш файл interfaces, намиращ се в /etc/network/. По-добрият вариант е 2. За стартиране на редактора gedit и отваряне на файла пишеш:
sudo gedit /etc/network/interfaces
Предполага се, че мрежовата ти карта е eth0 и е разрешен dhcp. Тогава в отвореният файл намираш нещо подобно на това:
auto eth0

iface eth0 inet dhcp
и го заместваш с това:
auto eth0

iface eth0 inet dhcp

hwaddress ether 01:02:03:04:05:06
Естествено заместваш 01:02:03:04:05:06 с необходимият ти MAC адрес. Записваш файла. За да влязат в сила промените рестартираш PC-то или изпълняваш това:
sudo /etc/init.d/networking restart

писах кво писах, кво направих не знам, по едно време като написах ifconfig и ми изписа МАК-а който исках....е да ама пак нямаше нет, като рестартирах и загуби. преди това като исках да рестартирам мрежата ми даде cannot up eth0, busy or .... предположих да рестартирам но не стана...другото е...после се поровичках и в Систем - мрежови устройства ли къде влезнах, ми изписа Ethernet Adapter (eth0) и като дам configure и ми дава че няма драйвери за него, UNKNOWN, явно ще трябва да свалям драйвери ли... не знам. иначе DHCP e Enabled

КАКТО И ДА Е, ИЗТРИХ ГО..

Редактирано от CoCa-CoLa_FAN (преглед на промените)

писах кво писах, кво направих не знам, по едно време като написах ifconfig и ми изписа МАК-а който исках....е да ама пак нямаше нет, като рестартирах и загуби. преди това като исках да рестартирам мрежата ми даде cannot up eth0, busy or .... предположих да рестартирам но не стана...другото е...после се поровичках и в Систем - мрежови устройства ли къде влезнах, ми изписа Ethernet Adapter (eth0) и като дам configure и ми дава че няма драйвери за него, UNKNOWN, явно ще трябва да свалям драйвери ли... не знам. иначе DHCP e Enabled

КАКТО И ДА Е, ИЗТРИХ ГО..

ти май здраво си умешал работата.. аз лично до сега с линукс не ми се е налагало да инсталирам ЛАН драйвери, ВиФи да.. а иначе аз сменям адреса без да свалям интерфейса.. този адрес се ползва за енкапсулацията на пакетите в кърнъла..

Много отдавна не съм имал нерешим проблем (вероятно и този не е, ама се оплетох).Та на въпроса, сутринта след като пуснах комютъра и Убунтуто и се зареди 'диспечера на катуализациите се измъдри това:

902082.jpg

Не си спомням скоро да съм се ровил и да съм качвал нов софтуер или да съм променял права и т.н.Просто ми дойде изнивиделица.

Предложете начин за решаването на проблема.Благодаря предварително. :P

Много отдавна не съм имал нерешим проблем (вероятно и този не е, ама се оплетох).Та на въпроса, сутринта след като пуснах комютъра и Убунтуто и се зареди 'диспечера на катуализациите се измъдри това:

902082.jpg

Не си спомням скоро да съм се ровил и да съм качвал нов софтуер или да съм променял права и т.н.Просто ми дойде изнивиделица.

Предложете начин за решаването на проблема.Благодаря предварително. ;)

apt-get autoclean

или влез в тая папка /var/lib/apt ... и я почисти, погледни правата и

@sanddaemon, мерси за отговора.

След като изчистих с rm /var/lib/apt/lists/ppa.launchpad.net_awn-testing_ubuntu_dists_gutsy_main_binary-i386_Packages и ъпгреитнах sudo apt-get update под root нещата се нормализираха. :)

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Здравейте!

Появиха се две нови версии :

Rock Solid Kubuntu 8.04

Cutting Edge Kubuntu 8.04 KDE 4 Remix

В първата е включено стабилното KDE 3.5.8 , а втората версия - KDE 4 Desktop , с поддръжка до Октомври 2009 .

Включени са : Desktop Special Effects , Kaffeine will automatically install the necessary DVD codecs , File System Support , Wubi /за любителите и на Windows/ , Linux 2.6.24 , GCC 4.2.3 , X.org 7.3 , Python 2.5.2 , Qt 3.3.8 or Qt 4.3.4 и други .

Може да видите повече подробности на Домашната страница .

Изтеглете от Тук

cool.gif

Оле, мисля, че тези Линукси са твърде много сложни за обикновен потребител като мен, който веднъж туикнал Джама си за не повече от час след суровата му инсталация, не му се е налаголо да го преинсталира или попрява вече почти 2 години и малко отгоре.

Оле, мисля, че тези Линукси са твърде много сложни за обикновен потребител като мен, който веднъж туикнал Джама си за не повече от час след суровата му инсталация, не му се е налаголо да го преинсталира или попрява вече почти 2 години и малко отгоре.

Е, и, кво искаш да кажеш?

Че ние сме необикновени потребители и сме адски по-умни от тебе ли?

Мерси за комплимента.

ПП. Аз съм обикновен автодиагностик на леки коли - абер си нямам от програмиране, обичам да си ползвам мишката и обичам да ми е лесно.

Здравейте и от мене.Отскоро съм с Kubunto и имам един въпрос.Понеже имам ХР и инсталирах Кубунтото с wubi но му зададох само 15GB за инсталация, когато ги напълня ще може ли Кубунтото само да си разшири мястото или ще трябва да се мъча ръчно/крачно сам да завземам нови територии.

Между другото само с вашите коментари успях да подкарам Кубунтото и безжичната мрежа.

Здравейте и от мене.Отскоро съм с Kubunto и имам един въпрос.Понеже имам ХР и инсталирах Кубунтото с wubi но му зададох само 15GB за инсталация, когато ги напълня ще може ли Кубунтото само да си разшири мястото или ще трябва да се мъча ръчно/крачно сам да завземам нови територии.

Сам няма да се разшири. Трябва ти чиста инсталация.

Здравей. При инсталация с wubi "...файловата система НЕ е върху реален дял на диска, а се намира във файлове - напр. в C:\ubuntu\disks\root.disk (и swap.disk)...". Мисля, че тези файлове не могат да се увеличат. А и 15GB не са малко.

Има тема във форумите на Ubuntu. Доколкото разбирам, има варианти за преместване на /home (потребителската директория) или дори / (root дяла) в нов по-голям файл, но ако си новак и нямаш ръководство "стъпка по стъпка", ще ти е трудно.

Може би е по-лесно да се добавят нови виртуални дискове/дялове (във вид на файл), като се създадат по описаният там начин и се монтират към файловата система на Ubuntu. Не съм пробвал и не мога да дам точните команди. И в този случай ще е трудно за новак. Прецени си силите - дали има смисъл да се търси подобно решение.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Ясно за сега ще гледам да не запълвам мястото много бързо, а след време както каза linux user - една чиста инсталация.

И благодаря за бързите отговори.

използвах до сега кубунту 7.10 без никакви проблеми но реших да го ъпгрейдна до 8.04 през adept. по време на ъпгрейда няколко неща се крашнаха но завърши. след като реснах системата се оказа че немога да отворя adept и другото нещо което забелязах е че в терминала не възприема "sudo" при изпълнение на команди.

live@bobovieri:~$ sudo dpkg --configure -a

sudo: unable to resolve host bobovieri

live@bobovieri:~$

някой има ли идея как да постъпя и какво точно се е объркало.

Редактирано от live1102 (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.