Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за: Kubuntu, Tilix, Debian

Featured Replies

освен ъпдейт, ако сте чели правилно инструкциите от http://kubuntu.org/announcements/kde-4.0.php

apt-get install kde4-core

• 3 седмици по-късно...
  • Отговори 610
  • Прегледи 85,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

• Автор

Здравейте !

Днес излезе Kubuntu 8.04 (Hardy Heron) Alpha 4 . Тя съчетава едновременно KDE 3 и KDE 4 . Добавени са опциите : "system-config-printer-applet-kde" за бързо конфигуриране на принтера , Desktop Effects - за конфигуриране на десктоп ефекти , в това число и за по-лесно инсталиране на Compiz и други . За новостите може да научите Тук , а новата версия версия може да си изтеглите от Тук .

cool.gif

Здравейте !

Имам проблем с настройките на интернета на Kubuntu 7.10. От интернет доставчика имам предоставени IP Adress, Subnet Mask, Gatewar, DNS, юзер нейм и парола. От настройките на мрежовата карта мисля че успях да въведа всичко без юзер нейма и паролата, просто не намерих къде мога да ги въведа ? Може би и това е причината да не ми тръгва интернета....

Много ще съм благодарен ако някой ми помогне ! cool.gif

Интернет доставчика ми е БГМрежа ако има това значение ..

Редактирано от Ionized (преглед на промените)

• Автор

.... или Тук :wors:

Мерси за помощта и на двамата. Обаче пак има проблем да му се не види! След като въведох юзер нейма и паролата по начина от линка на maicky интернета ми се появи, но за не повече от 10 минути. В момента съм на уиндоуса и имам интернет, значи не е от доставчика. Какво може да е станало този път ?

Може pppoe да не ти се зарежда при буут. Настрой си нета. Инсталирай rcconf. Стартирай го и виж дали е така.

Редактирано от Progres (преглед на промените)

Незнам дали е при буут, но преди малко като отидох на Линукса и имах нет веднага след стартирането му, но след по-малко от 5 мин пак падна.

А това където ми го даде незнам как да го прехвърля на Линукса cool.gif Освен интернета друг проблем ми е достъпа до NTFS дисковете през Линукса. Kubuntu-то ги вижда, обаче неможе да ги отвори като ми изплюва този надпис "hal-storage-fixed-mount-all-options refused uid 1000".

• Автор

Здравей !

За интернета им и още един "тънък" трик - отваряш Системни настройки , намираш Връзка -> Мрежови настройки , и като root си написваш IP-адреса /ако го знаеш/ . И рестартираш по стандартния начин /не с бутона за бърз рестарт/ .

Успех !

Незнам дали е при буут, но преди малко като отидох на Линукса и имах нет веднага след стартирането му, но след по-малко от 5 мин пак падна.

А това където ми го даде незнам как да го прехвърля на Линукса cool.gif Освен интернета друг проблем ми е достъпа до NTFS дисковете през Линукса. Kubuntu-то ги вижда, обаче неможе да ги отвори като ми изплюва този надпис "hal-storage-fixed-mount-all-options refused uid 1000".

ако си на pppoe и след 5мин ти спира нета пусни в конзола едно: plog и виж защо ти спира връзката. ако ползваш обикновен ethernet пусни един ifconfig + netstat -r и от там може да се направи извод защо се губи нета. отделно ping <ip address> ; ping <gateway>; ping <dns server> всичко това е диагностика. но при ethernet доста вероятно е dhclient-а да се стартира и да затрива ip настройките, но това може да се види само от ifconfig.

Може pppoe да не ти се зарежда при буут. Настрой си нета. Инсталирай rcconf. Стартирай го и виж дали е така.

update-rc.d прави същото и е инсталиран по default

Здравейте отново !

Оправих всички проблеми с интернета и достъпа до дисковете, за което благодаря на всички отзовали се cool.gif

Обачеееееее отново имам проблех хаха ;) След като успях най-накрая да маунтна двата дяла с музиката ми и другите неща, след 1-2 дена те просто ИЗЧЕЗНАХА. Ей така от нищото, пускам компютъра и ги няма. А като вляза в бозата там си ги има. Незнам какво е станало, аз ли нещо съм човъркал и съм оплескал нещо или нещо друго е станало нямам идея. Та, за пореден път се обръщам към вас за помощ. Благодаря предварително cool.gif

Здравейте отново !

Оправих всички проблеми с интернета и достъпа до дисковете, за което благодаря на всички отзовали се cool.gif

Обачеееееее отново имам проблех хаха ;) След като успях най-накрая да маунтна двата дяла с музиката ми и другите неща, след 1-2 дена те просто ИЗЧЕЗНАХА. Ей така от нищото, пускам компютъра и ги няма. А като вляза в бозата там си ги има. Незнам какво е станало, аз ли нещо съм човъркал и съм оплескал нещо или нещо друго е станало нямам идея. Та, за пореден път се обръщам към вас за помощ. Благодаря предварително cool.gif

Отвори си gconf-editor - apps->nautilus->desktop и там виж дали имаш чавка на volumes_visible.

Здравейте отново !

Обачеееееее отново имам проблех хаха :) След като успях най-накрая да маунтна двата дяла с музиката ми и другите неща, след 1-2 дена те просто ИЗЧЕЗНАХА. Ей така от нищото, пускам компютъра и ги няма. А като вляза в бозата там си ги има. Незнам какво е станало, аз ли нещо съм човъркал и съм оплескал нещо или нещо друго е станало нямам идея. Та, за пореден път се обръщам към вас за помощ. Благодаря предварително cool.gif

Alt+F2: gnome-terminal

$mount

$sudo cat /etc/fstab

покажи резултата

Ето резултата от двете команди:

fena@fena-desktop:~$ mount

/dev/hdd1 on / type ext3 (rw,errors=remount-ro)

proc on /proc type proc (rw,noexec,nosuid,nodev)

/sys on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)

varrun on /var/run type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,mode=0755)

varlock on /var/lock type tmpfs (rw,noexec,nosuid,nodev,mode=1777)

udev on /dev type tmpfs (rw,mode=0755)

devshm on /dev/shm type tmpfs (rw)

devpts on /dev/pts type devpts (rw,gid=5,mode=620)

lrm on /lib/modules/2.6.22-14-generic/volatile type tmpfs (rw)

securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw)

binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)

fena@fena-desktop:~$ sudo cat /etc/fstab

[sudo] password for fena:

# /etc/fstab: static file system information.

#

# <file system> <mount point>   <type>  <options>	   <dump>  <pass>

proc /proc proc defaults 0 0

# /dev/hdd1

UUID=4a3feb3a-0351-4a74-bf3a-45ce28f315b3 / ext3 nouser,defaults,errors=remount-ro,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 1

# /dev/hdd5

UUID=1d8db717-135b-4e60-8442-499a8f6583e5 none swap sw 0 0

/dev/hdc /media/cdrom0 udf,iso9660 user,atime,noauto,rw,dev,exec,suid 0 0

/dev/fd0 /media/floppy0 auto user,atime,noauto,rw,dev,exec,suid 0 0

UUID=B240633F40630985 /media/to6omir auto nouser,atime,auto,rw,nodev,noexec,nosuid 0 0

/dev/hdb1 /media/to6omir2 auto nouser,atime,auto,rw,nodev,noexec,nosuid 0 0

Progres, нещо не можах да намеря това което ми каза

Редактирано от Ionized (преглед на промените)

Вчера инсталирах Тиликс...skype-а днес го няма инсталиран...

Като опитам да го инсталим през Аdept...не тръгва :wors:

И, когато го имах камерата не тругваше...с Тиликс 2.1

Редактирано от Raych (преглед на промените)

В Тиликс 2.1 Скайп-а се инсталира по подразбиране.Причината да го няма е,че сигурно си го "затрил".Версията на програмата е стара и не поддържа видео.Ако искаш видео,то си дръпни пакета от ТУК (версията за Ubuntu) и го инсталирай!

Успех! cool.gif

Редактирано от SectorD (преглед на промените)

В Тиликс 2.1 Скайп-а се инсталира по подразбиране.Причината да го няма е,че сигурно си го "затрил".Версията на програмата е стара и не поддържа видео.Ако искаш видео,то си дръпни пакета от ТУК (версията за Ubuntu) и го инсталирай!

Успех! cool.gif

Aз го свалих, но как да го инсталирам?

Както се инсталират деб пакети.

dpkg -i името_на_файла.deb

Може ли малко разяснение :speak:

Като го въведох в конзолата ми изписа това;

kipp@lagan:~$ dpkg -i skype-debian_2.0.0.43-1_i386.deb

dpkg: requested operation requires superuser privilege

kipp@lagan:~$

Едит: Оправих се...просто дадох десен бутон върху скайпа и избрах Kubuntu package menu > install

И, вече имам скайп :speak:

Като го въведох в конзолата ми изписа това;

kipp@lagan:~$ dpkg -i skype-debian_2.0.0.43-1_i386.deb

dpkg: requested operation requires superuser privilege

kipp@lagan:~$

Едит: Оправих се...просто дадох десен бутон върху скайпа и избрах Kubuntu package menu > install

И, вече имам скайп ;)

когато не си '#' (root) се прави със sudo dpkg -i <package>

Още като отвориш конзола пишеш: sudo su после паролата и повече не се притесняваш за администраторските права :speak:

За моя проблем никой ли неможе да ми помогне ??

Не знам дали ще ти реши проблема, но днес във в."Компютри" има една статия: "Disk Manager - автоматично, лесно и безпроблемно управление на твърди дискове в Linux". Ето ти link към сайта на програмата. Там има готови пакети за Ubuntu, но са за предишни версии - feisty и edgy. Аз изпробвах този за feisty. При мен (Ubuntu 7.10 "Gutsy Gibbon") се инсталира нормално, но по-правилният начин, описан във въпросната статия, е да ги компилираш от сорскод.

Можеш да погледнеш този Disk Manager и да прецениш дали ти върши работа. Ако решиш да компилираш, в статията е написано какви са необходимите пакети и как става (в момента нямам време да ги опиша тук).

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.