Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всичко за: Kubuntu, Tilix, Debian

Featured Replies

Добре де, поставям в работната директория firmware-extractor без да го разархивирам (firmware-extractor.tar.gz), както и SpeedTouch330_firmware_3012, който след като разархивирам се появяват двата файла KQD6_3.012 и ZZZL_3.012. След това изписвам командите

cd speedtouch (това е работната ми директория)

chmod +x firmware-extractor

./firmware-extractor KQD6_3.012

и ми изписва, че няма такава директория. Аз затова умишлено вчера разархивирах firmware-extractor.tar.gz, за да излезе папката firmware-extractor, за да има и такава директория biggrin.gif .

Не мога да разбера къде точно бъркам.

Нещо не мога да ги разбера тези команди. След като имам в работната директория SpeedTouch330_firmware_3012.zip, аз го разархивирам с командата unzip SpeedTouch330_firmware_3012.zip, което си е логично. Ама как след като имам в същата директория firmware-extractor.tar.gz трябва да пиша командата chmod +x firmware-extractor, а не командата chmod +x firmware-extractor.tar.gz. Затова и вчера реших да разархивирам firmware-extractor.tar.gz, а днес дори пробвах само да му изтрия tar.gz. Ами чудя се вече какво да направя за да се появят най-накрая speedtch-1.bin и speedtch-2.

Редактирано от Emil777 (преглед на промените)

• Отговори 610
  • Прегледи 85,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Публикувани изображения

какъв е проблема да ползваш версията на Убунту в Кубунту??? до сега не съм имал проблем със стартиране на gtk в Кубунту и обратното..

Ами пробвах ама не става. Но ще пробвам пак.

Добре де, поставям в работната директория firmware-extractor без да го разархивирам (firmware-extractor.tar.gz), както и SpeedTouch330_firmware_3012, който след като разархивирам се появяват двата файла KQD6_3.012 и ZZZL_3.012. След това изписвам командите

cd speedtouch (това е работната ми директория)

chmod +x firmware-extractor

./firmware-extractor KQD6_3.012

и ми изписва, че няма такава директория. Аз затова умишлено вчера разархивирах firmware-extractor.tar.gz, за да излезе папката firmware-extractor, за да има и такава директория .

SpeedTouch330_firmware_3012 май беше zip архив, а firmware-extractor.tar.gz е компресиран tar архив.

За unzip командата не съм сигурен, но може би разархивира съдържанието в текущата директория.

Когато разархивираш firmware-extractor.tar.gz (с команда в терминал), той ще направи директория firmware-extractor и вътре в нея ще имаш файл firmware-extractor. Може да пишеш "chmod +x firmware-extractor" в директория, в която нямаш въобще такъв файл, а да имаш директория със същото име (не съм опитвал да правя каквато и да е директория изпълнима).

Linux_user го е казал вече: " Направи операциите не през терминал, ако не си сигурен... "

Има графични инструменти (архиватор, файлов мениджър). Може да ползваш и комбинация - команди в термнал и графични инструменти. Просто трябва да знаеш коя команда какво прави.

Отвори работната си директория с Nautilus (ако си в Ubuntu) или Konqueror (ако си в Kubuntu) и виж какви файлове и папки се появяват като изпълняваш командите в терминала.

SpeedTouch330_firmware_3012 май беше zip архив, а firmware-extractor.tar.gz е компресиран tar архив.

За unzip командата не съм сигурен, но може би разархивира съдържанието в текущата директория.

Когато разархивираш firmware-extractor.tar.gz (с команда в терминал), той ще направи директория firmware-extractor и вътре в нея ще имаш файл firmware-extractor. Може да пишеш "chmod +x firmware-extractor" в директория, в която нямаш въобще такъв файл, а да имаш директория със същото име (не съм опитвал да правя каквато и да е директория изпълнима).

Linux_user го е казал вече: " Направи операциите не през терминал, ако не си сигурен... "

Има графични инструменти (архиватор, файлов мениджър). Може да ползваш и комбинация - команди в термнал и графични инструменти. Просто трябва да знаеш коя команда какво прави.

Отвори работната си директория с Nautilus (ако си в Ubuntu) или Konqueror (ако си в Kubuntu) и виж какви файлове и папки се появяват като изпълняваш командите в терминала.

Ами явно проблемът е в това, че като разархивирам firmware-extractor.tar.gz се появява директория firmware-extractor, но в нея липсва файл с име firmware-extractor. Излиза, че не съм свалил правилния extractor...

Защо не опиташ да изтеглиш firmware-extractor от упътването на help.ubuntu.com . Там има линк към бинарен файл, който само трябва да направиш изпълним. След това няма проблем с извличането на speedtch-1.bin и speedtch-2.

Ами излизат ми разни йероглифи. Не знам какво е това. Би ли ми обяснил по-подробно? Какъв точно е този файл? Аз затова започвам да го търся на друго място... biggrin.gif

Излизат йероглифи, защото това е бинарен файл и като кликнеш линка с ляв бутон, браузърът ти се опитва да го отори. Опитай с клик с десен бутон и избери някаква опция подобна на "Save target as ..." (така е при мен в Opera).

Или можеш да използваш wget в терминала, както е показано на страницата:

wget http://www.linux-usb.org/SpeedTouch/firmware/firmware-extractor

Ще се изтегли в текущата директория - тази в която се намираш в теминала. Надявам се, че вече си усвоил основните команди cd, pwd, ls... Може да си изтеглиш и някой от тези "пищови" - цък.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Излизат йероглифи, защото това е бинарен файл и като кликнеш линка с ляв бутон, браузърът ти се опитва да го отори. Опитай с клик с десен бутон и избери някаква опция подобна на "Save target as ..." (така е при мен в Opera).

Или можеш да използваш wget в терминала, както е показано на страницата:

wget http://www.linux-usb.org/SpeedTouch/firmware/firmware-extractor

Ще се изтегли в текущата директория - тази в която се намираш в теминала. Надявам се, че вече си усвоил основните команди cd, pwd, ls... Може да си изтеглиш и някой от тези "пищови" - цък.

Мерси много, trosho! Точно такива "пищови" ми трябваха.

Взеха вече да се получават нещата, но остана само едно нещо, което не ми е напълно ясно. Става въпрос за файловете pap-secrets и chap-secrets . Във тях трябва да има следният текст:

touch secrets

echo ""username@isp" "*" "password"" >> secrets

nano secrets

И се предупреждава: don't forget about the spaces in the ' * '

Не ми става ясно кои кавички остават и къде има разстояния, след като се заменят username@isp и password. :angry:

touch secrets

echo ""username@isp" "*" "password"" >> secrets

nano secrets

Това са команди в терминала, а не съдържанието на pap-secrets и chap-secrets. С тези команди се създава файл secrets, чието съдържание трябва да е "username@isp_*_password"(без кавичките). Заменяш username@isp и password с твоите, а "_" са местата на шпациите. За да се увериш, че е така, накрая се отваря редактора nano със зареден файл secrets - "nano secrets".

Файловете pap-secrets и chap-secrets се създават после с тези команди:

sudo install -m 600 secrets /etc/ppp/chap-secrets

sudo install -m 600 secrets /etc/ppp/pap-secrets

като при това им се задават права 600 (rw- --- ---) (тук може и да бъркам нещо).

Всички тези редакции може да направиш и с графични инструменти - редактор и файлов мениджър, но ще е далеч по-бавно и ще трябва да си "превеждаш" действията на командите в терминала.

Направих вече всичко както трябва, ама пак нещо не се появява интернета biggrin.gif

Утре ще си поръчам нов модем, защото всеки път когато пробвам някоя нова OS, губя по една седмица докато подкарам Thomson модема.

Така че, ако имам проблем с новото Kubunru 8.10 (което ще си инсталирам утре) и с новия модем, ще пиша пак.

Благодаря на всички за помощта!

Здравейте.Инсталирах си Кубунту 8.10 ,но не мога да инсталирам .деб пакети.Защо става това?

Прочети темите във форума. В тази тема само страница или две назад са споменати KPackage, GDebi и dpkg.

И Ubuntu, и Kubuntu идват с Help, в който са обяснени основните неща. Прочети що за чудо са Synaptic или Adept.

В интернет е пълно с информация, включително и на български. Не е лошо да прегледаш и тази тема - "Препоръчайте ми някоя книга за Линукс".

сега забелязах, че има ново Kubuntu...

заслужава ли си да му хвърля един поглед? и какви са му минималните системни изисквания?

Редактирано от Raych (преглед на промените)

• Автор

заслужава ли си да му хвърля един поглед? и какви са му минималните системни изисквания?

Здравей!

Не знам на коя версия си, но ще те посъветвам да не инсталираш най-новата! Може да я изтеглиш и да я тестваш на Live CD, за да я видиш /както направих и аз/. Всичко зависи от теб и твоето желание!

Естествено GNOME пак е усран с извинение.

Пускам го да се инсталира, стига до началото на инсталацията (тамън е минал надписът UBUNTU и отдолу лентичката, която се зарежда) и едно голямо нищо.

Естествено GNOME пак е усран с извинение.

Пускам го да се инсталира, стига до началото на инсталацията (тамън е минал надписът UBUNTU и отдолу лентичката, която се зарежда) и едно голямо нищо.

избери директен инстал и няма да ти зарежда GNOME

За моите нужди не е добър избор. Вече няма KDE3.5. В сравнение с предишното Kubuntu 8.04 KDE4, в тази версия има голям напредък, но има още много да се желае. Повечето недостатъци (лично за мен) са свързани с KDE4 - нещо ново, което още не е напълно готово.

Старт менюто, взето от SUSE, направо ме побърква с неудобството си. Трябва да кликам като гламав за да мога да се придвижвам по него и освен това губиш представа къде точно в структурата на менюто се намираш. Да не говорим, че не може да запомни къде съм бил само преди секунда.

Dolphin би трябвало да замести Konqueror като файлов мениджър, но лентата му е като на браузър (Back, Forward) - няма стрелка за преминаване нагоре в йерархията на директориите. В мултимедия има само Dragon Player, с който мога да гледам някое клипче, но не и филм със субтитри. Опитах да добавя SMPlayer и стигнах до използването на Adept (пакетният мениджър в Kubuntu). Може и да върши работа, но е много далеч от удобството на Synaptic-а в Ubuntu. Като се натрупат такива дребни на пръв поглед неща, накрая си казваш това не е за мен.

Дали си заслужава да се тества? Според мен - да. Поне ще си наясно с тенденциите.

Дали трябва да преминеш на Kubuntu? Сам трябва да прецениш. Както е казал maicky, "Всичко зависи от теб и твоето желание!".

вече е в процес на сваляне...

едит: преди малко го разгледах...наистина KDE4 не е още напълно готов

друго което не ми хареса...е старт менюто...много дразнещо

това са ми първите впечатления...

Редактирано от Raych (преглед на промените)

• Автор
вече е в процес на сваляне...

едит: преди малко го разгледах...наистина KDE4 не е още напълно готов

друго което не ми хареса...е старт менюто...много дразнещо

това са ми първите впечатления...

Здравей!

Аз съм на същото мнение и по тази причина те посъветвах да го разгледаш и тогава да решиш какво да правиш. Все още KDE 4х е бъгаво и има проблем.

Писна ми това убунту да ме дразни и се опитах на дебиан да мина и какво стана...Като започва да се зарежда debian 4 etch и си зарежда и както си текът надписите кое се е заредило и накрая остава на черен екран. Писна ми пробвах да инсталирам 64битовата версия, 32бит. Пробвах с текстово и графично инсталиране и все така. И това не става само с дебиан а още с openSuSe11, ubuntu 8.10, sabayon, freebsd 7, pc-bsd 7, goblinx. Успях да подкарам само убунту 8.04 и opensuse 10.3. С лаптоп съм fujitsu siemens amilo pa 3553, video card: Ati radeon hd 3400. Незнам просто как да го оправя. (Междодругото изняшайте за новата тема която бях пуснал, но не намерих бутон за триене при грешка)

Писна ми това убунту да ме дразни и се опитах на дебиан да мина и какво стана...Като започва да се зарежда debian 4 etch и си зарежда и както си текът надписите кое се е заредило и накрая остава на черен екран. Писна ми пробвах да инсталирам 64битовата версия, 32бит. Пробвах с текстово и графично инсталиране и все така. И това не става само с дебиан а още с openSuSe11, ubuntu 8.10, sabayon, freebsd 7, pc-bsd 7, goblinx. Успях да подкарам само убунту 8.04 и opensuse 10.3. С лаптоп съм fujitsu siemens amilo pa 3553, video card: Ati radeon hd 3400. Незнам просто как да го оправя. (Междодругото изняшайте за новата тема която бях пуснал, но не намерих бутон за триене при грешка)

Добър вечер.

Не даваш много информация, така ще ни е малко трудно да ти отговорим. Какво значи "остава черен екран"? Single-user mode? Случайно да има съобщение за грешка? Иначе щом проблема се появява при доста дистрибуции има вероятност да е от драйверите на видео-картата. Дай малко повече информация (и направи усилие за правописа).

---

Edit:

Ако не си ровил в Интернет, този сайт вероятно ще ти помогне.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

Ами като имам предвид, черен т.е. няма нищо по екрана все едно е изгасен, а повод правописа... нямам фонетика и ми е доста трудно да пиша... едвам нацелвам буквите.

Ами като имам предвид, черен т.е. няма нищо по екрана все едно е изгасен, а повод правописа... нямам фонетика и ми е доста трудно да пиша... едвам нацелвам буквите.

Добро утро.

За лаптопи по приниц се препорчва Debian Testing, което сега е Lenny. И според мен проблема е в това, че Debian etch не зарежда драйверите. Видео-картата е сравнително нова и от компанията са пуснали документация, както и драйвери. Те обаче са налице в най-новите версии на дистрибуциите обаче. За елементарен 2d образ ти трябва само Vesa. Щом не ти зарежда системата, ще ползваш LiveCD - препоръчвам ти Knoppix. Чрез него редактираш xorg.conf -

Section "Module"

Load ...

...

Load vesa

EndSection

И постни какво има в xorg log файла. Може да има нещо интересно ;)

--

Сред 2-3 секунди с помощта на чичо Google видях, че си постнал проблема и в друг форум - http://linux-bg.org/forum/index.php?topic=33032 . Значи, остави 64-битовата версия и ползвай 32. С 64-те бита само си усложняваш живота. Та, от втория лог се вижда, че зарежда vesa . Но пак няма екран? Пробвай със Lenny- 32-битовата версия- там може да има по-нови драйвери, а защо не и Radeonhd.

Редактирано от Linux_user (преглед на промените)

За моите нужди не е добър избор. Вече няма KDE3.5. В сравнение с предишното Kubuntu 8.04 KDE4, в тази версия има голям напредък, но има още много да се желае. Повечето недостатъци (лично за мен) са свързани с KDE4 - нещо ново, което още не е напълно готово.

Старт менюто, взето от SUSE, направо ме побърква с неудобството си. Трябва да кликам като гламав за да мога да се придвижвам по него и освен това губиш представа къде точно в структурата на менюто се намираш. Да не говорим, че не може да запомни къде съм бил само преди секунда.

Dolphin би трябвало да замести Konqueror като файлов мениджър, но лентата му е като на браузър (Back, Forward) - няма стрелка за преминаване нагоре в йерархията на директориите. В мултимедия има само Dragon Player, с който мога да гледам някое клипче, но не и филм със субтитри. Опитах да добавя SMPlayer и стигнах до използването на Adept (пакетният мениджър в Kubuntu). Може и да върши работа, но е много далеч от удобството на Synaptic-а в Ubuntu. Като се натрупат такива дребни на пръв поглед неща, накрая си казваш това не е за мен.

Дали си заслужава да се тества? Според мен - да. Поне ще си наясно с тенденциите.

Дали трябва да преминеш на Kubuntu? Сам трябва да прецениш. Както е казал maicky, "Всичко зависи от теб и твоето желание!".

dolphin има възможност за добавяне на бутони, тези които ти трябват ги има като допълнителна опция..

adept е супер удобен, не знам какво на теб ти липсва де-факто.. а за player- kaffeine..

Kmenu - (start menu е в една друга ОС..), с дясно копче можеш да го промениш да е като това на KDE 3.x

не знам какво толкова мрънкаш, че не ти харесва, но всичко което си изброил може да се "тунингова" за 5мин..

дистрибуцията е доста по - добре от 8.04, а КДЕ 4 - "rocks"

dolphin има възможност за добавяне на бутони, тези които ти трябват ги има като допълнителна опция..

adept е супер удобен, не знам какво на теб ти липсва де-факто.. а за player- kaffeine..

Kmenu - (start menu е в една друга ОС..), с дясно копче можеш да го промениш да е като това на KDE 3.x

не знам какво толкова мрънкаш, че не ти харесва, но всичко което си изброил може да се "тунингова" за 5мин..

дистрибуцията е доста по - добре от 8.04, а КДЕ 4 - "rocks"

Не съм се ровил да търся този бутон, защото превключих на Konqueror. Kmenu-то (забравих, че всичко в KDE започва с "K") в стил KDE 3.x го добавих като нов widget, с десен бутон не успях.

"В сравнение с предишното Kubuntu 8.04 KDE4, в тази версия има голям напредък...". За мен Adept не е удобен колкото Synaptic (липсват му опции), не че не мога да си свърша работата с него. KDE 4 "rocks" - може би за някои. Аз не мога да кажа за нещо, което още не е на нивото на предшественика си, че е "супер". Затова и мрънкам. Ако пък успеят да го подобрят, ще е от полза за всички.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.