Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Младите не искат на гурбет

Младите не искат на гурбет 102 гласували потребители

1. 1. Бихте ли емигрирали ?

• да,ще го направя
      46%
      44
    • не съм мислил още
      6%
      6
    • само за известно време
      33%
      32
    • никога няма да емигрирам
      9%
      9
    • бих,но само в случай на брак
      4%
      4

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Младите българи харесват държавата си - 54% от тях смятат, че страната върви към по-добро. Почти година след присъединяването на България към ЕС младите смятат, че членството ни в съюза ще донесе просперитет главно на хората с висше образование. По-голямата част от анкетираните искат да получат образованието си в родината - 44 на сто, 23% - в ЕС и около 10 на сто - в САЩ. Новото поколение е на мнение, че образованието е съставна част от конкурентоспособността на пазара на труда.

Данните са от представително изследване на програмата за развитие на ООН и "Галъп Интернешънъл" у нас. Проучването е направено сред 1000 българи между 15 и 30 години, съобщи изпълнителният директор на "Галъп" Марчела Абрашева. Изследването е по съвместна програма с ПРООН "България отвъд фактите" с тема: "Икономическа конкурентоспособност и младите в България".

Нов момент в разбиранията на хората между 15 и 30 години е, че към 23-24-годишна възраст те държат да са напълно независими и да живеят отделно от родителите си. Преди десетилетие възрастта за окончателна независимост е била 35, дори 40 години. Такава нагласа имат и по-младите и като цяло 68% от анкетираните смятат, че трябва да живеят отделно от родителите си и да бъдат икономически независими.

Друга нова тенденция, различна отпреди 10 години, е, че едва 8 на сто имат категорична нагласа да заминат като кандидат-гурбетчии в чужбина, но само 2% смятат, че това трябва да бъде окончателно. Една трета от младите от тази група вече са пътували в чужбина, биха учили и работили там, но с връщане в България. Младите хора са пътували повече от родителите си и имат по-реална представа за работата и образованието, за да направят своя избор.

По отношение на избора за висше образование все още младите не са наясно каква специалност да изберат, за да им носи това повече доходи, но приемат като важна и необходима конкуренцията и по-либералните възгледи за икономиката, като предпочитат да работят в частния сектор. В сравнение с преди 10 години има промяна и в предпочитаните специалности. В момента модерни са инженерните специалности, които са на първо място по предпочитание. Причината е, че големите компании в България търсят именно такива специалисти.

Източник: Дума

Само погледни източника :) Обаче, отде го измислиха това, че аз преди 10 години съм искал да стана независим на 35 или 40? Явно имат предвид периода, в който БСП сдаде власта на Костов. Разбирам ги милите комунисти! По гръб не падат, дори след тежка загуба на избори! Ха, аз тогава бях ходил вече на гурбет, но никога не съм си мислил, да заминавам пак, още по-малко да остана завинаги, някъде на майната си! И 6 месеца безработен точно преди десет години( август - февруари) с 50 лева изкарани за целия период и без помощи от бюрото по труда, пак не съм и помислял да забегна на Запад!

Не мога обаче да кажа това за младите сега. Има достатъчно теми, в които се говори точно за това - как всички ние, искаме да избягаме от България! Интересното е, че никой не ме защити, че аз никога не бих напуснал страната си! Fifa, защо не пуснеш подобна анкета във форума?

Всъщност съм сигурен, че бихте се съгласили с мен, че винаги реалността е по-тежка от тези проучвания.. Попитали 1000 подбрани софиянци, и хоп-ето ти резултатите за цяла България.. Според мен пък нещата отиват на лошо, отново.. Това, че мас-медиите замазват нещата(а това е чисто промиване на мозъка), не значи нищо, защото много неща се пропускат, изкривяват, нагласят и най-вече - пропускат. Не съм черноглед, нито писимист, но си имам гледна точка, и тя не е особено положителна за всичко в България, която разбира се обичам. Малоумщината, простотията, наглостта, наивността и много други лоши неща са в огромни проценти тук, дори в повечето ''интелигенти'' хора, които би трябвало да дърпат останалите на където трябва.. А не обратното-като неизлечима зараза, която много трудно може да избегнеж, а само видиш, усетиш и отвращиш от нея(или не..).

Добра идея за подобна анкета, bildera_.

Редактирано от PcMan (преглед на промените)

Аз ще го направя,

само да завърша и се махам...

На това може да се отговори- да защото останаха тъпите и мързеливите.свястното е вече зад граница.

Не го мисля но ми се ще да го кажа в отговор на хвалебствената статия на малотирашката "Дума" cool.gif

хвалебствената статия на малотирашката "Дума" cool.gif

която не плаща хонорари и поради тази причина никой не ще да й бъде сътрудник

;)

Всеки втори студент иска родна диплома

Всеки втори нашенец иска да учи в България и да се сдобие с родна тапия. Това показа проучване на Галъп Интернешънъл. 44% от младите хора у нас на възраст между 15 и 30 години искат да следват в родни ВУЗ, 23% - в страна от ЕС, 10% - в САЩ. От анкетираните 27 на сто са готови да заминат в чужбина да си вадят хляба за повече от година, но само 8% са за трайно емигриране. От мераклиите да работят зад граница 60% нямат претенции каква да е работата там, 32% обаче искат да работят по специалността си. Близо 15% от младите имат среден месечен доход на домакинство от 1500 лв., като 50% от тях са с висше образование, 84 на сто живеят в София или друг областен център. Запитаните са заявили, че доходът им не се е променил през последните 2-3 години.

standartnews.com

• 4 седмици по-късно...

Аз гласувах че, никога няма да напусна България!

Много съм обикалял из Европа и мога да ви кажа че кадето и да спра, в който и магазин да вляза, на което и място да попадна навсякъде ми викат "Добър Ден"!

Бих емигрирала,но за месец,два.Трайно отсъствие не оставям тука,близки роднини няма да оставя.Не бих си представила да живея в друга държава,където ще съм сред чужди.

Бих емигрирала,но за месец,два.Трайно отсъствие не оставям тука,близки роднини няма да оставя.Не бих си представила да живея в друга държава,където ще съм сред чужди.

Като мамино детенце и аз разсъждавах така в началото. Но истината е, че това са романтични приказки. Ако ти се наложи да отидеш някъде, ще отидеш. Дали ще е по-добре или по-зле от Бг е въпрос и на избор, и на шанс. Въпросът е, че свикваш! И не само това, установяваш се, изграждаш взаимоотношения, приятелства и главно разбираш, че имаш избор. А това променя разбирането ти за живота.

Не разбирам хората, които казват, че са патриоти и само мъртви ще бъдат изкарати от Бг. Не разбирам хората, които афишират, че живеят в чужбина и го представят само от бляскавата му страна. И едните, и другите са посредствени, изпълнени с предрасъдъци...и честно казано не виждам как това ще ги направи по-щастливи.

Аз гласивах с "да,ще го направя" защото според мен човек не трябва да живее в трана където свичко е с главата надолу (меко казано). Неможе хем да сме най-бедната страна в Европа, а пък тук сичко е най скупо, а да не говорим че цените на вода, ток и т.н. са *****.

• 4 месеца по-късно...
Аз незнам от кое поколение съм :) ама и аз не ща да ходя в чужбина !

Не ти и трябва,всичко в България ще бъде перфектно.Има време,ще доживеем да видим как европейската паплач ще работи в България за повече пари

Не ти и трябва,всичко в България ще бъде перфектно.Има време,ще доживеем да видим как европейската паплач ще работи в България за повече пари

Предпочитам да доживея това време в Европа работейки за тази "паплач" тупайки се в гърдите кат бай Ганьо викайки- Булгар Булгар, вместо да си губя времето тук. Едно приятелче и без това ме кани та все по сериозно се замислям. Каза ми - всеки изработен час в България е изгубен - искам да проверя дали е бил прав :)

• 4 месеца по-късно...

Изумявам се на голия ти оптимизъм :ph34r: Наистина не разбирам обаче хората, които живеят в далечното бъдеще, а не в настоящето :) Самозаблудата сигурно е много сладка, но и нездравословна cool.gif

Изумявам се на голия ти оптимизъм :wors: Наистина не разбирам обаче хората, които живеят в далечното бъдеще, а не в настоящето :wors: Самозаблудата сигурно е много сладка, но и нездравословна cool.gif

Ако всички разсъждаваха като теб,досега да не са останали хора в България.Не става въпрос само за оптимизъм,а и а за патриотизъм.Точно това ни е спасило сега да не сме северна провинция на Турция.

Пък и няма по-хубаво място от родния дом,в чужбина винаги ще се чувстваш не на място,казвам го от собствени наблюдения.Обичам да пътувам,но след 2-3 седмици започва да ми липсва България.

Патрьотизъм в името на какво?

Май някой още не е разбрал, че новите бригадири са дошли, но народа си стои в Трънския

отряд...

Например, е ли е по-малко патрит Пенчо П.Славейков, който напуска България и заминава в

странство, разочарован и омерзен от ставащото в родината му...

Патрьотизъм в името на какво?

Май някой още не е разбрал, че новите бригадири са дошли, но народа си стои в Трънския

отряд...

Например, е ли е по-малко патрит Пенчо П.Славейков, който напуска България и заминава в

странство, разочарован и омерзен от ставащото в родината му...

Патриотизмът е любовта към родината. Четох някъде в Интернет изказвания от типа: "Обичам родината, мразя държавата". Позамислих се и стигнах до извода, че тези хора правят ясна разлика между двете понятия. Те са патриоти - обичат родината, но мразят държавата, предполагам под държавата разбират политиците и другите управляващи. Склонен съм да се съглася с позицията им, макар че аз не мразя - просто съм се махнал от там.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.