Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Норвегия

Featured Replies

Между другото днес докато гледах кво съм писал видях че без да искам съм предложил уникална идея (ако обаче става въпрос за престой през лятото) - опъва се една палатка в някой от къмпингите в границите на града и се спестяват маса пари. Гледах сайта на един къмпинг който е с уникална гледка и наблизо минават метро и автобус.

http://www.ekebergcamping.no/index-english.html

Цената е 245 крони или 60 лв на вечер, а къпането е 3 лв за 5 мин и тъй ги докарваме до уникалните 2000 лв на месец за 2ма без да се дават депозити и разправии, което е направо уникална сделка.Верно малко неудобно да се спи 3 месеца на палатка и да се мъкне от БГ, но нали говорим за бюджет 5000 евро за 3 месеца, аз миналото лято обиколих полвин Норвегия спейки 2 седмици в къмпинги, знам че може да е приятно и забавно.

Редактирано от nordreamer (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
  • Отговори 525
  • Прегледи 364k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Не, не сме, то и няма нужда, защото така човек се интегрира по-бързо. Аз също имам много малко познати и приятели българи.  Не мога да общувам с някой българин само, защото сме родени в една и съща дъ

• чалгафен
    чалгафен

Аз съм в Норвегия сега,ще събирам пари за жилище в Пловдив и се прибирам завинаги.Толкова я мразя,че думи нямам.Може и да е красиво и да има хубави пари,но няма нищо толкова красиво на света колкото Б

• Амиии, лятото не е толкова студено, просто е последния петък на юли

Публикувано изображение Евла пи4ове :P

Значи освен па4аврите по центъра, сега ще има и палаткадджий :line dance:

Politibetjent Marius Karlsen sjekker ID-dokumentene til «Nadia», en bulgarsk kvinne, og informerer om kriminaliseringen av horekundene fra nyttår. FOTO: ROLF ØHMAN

Публикувано изображение

Между другото днес докато гледах кво съм писал видях че без да искам съм предложил уникална идея (ако обаче става въпрос за престой през лятото) - опъва се една палатка в някой от къмпингите в границите на града и се спестяват маса пари. Гледах сайта на един къмпинг който е с уникална гледка и наблизо минават метро и автобус.

http://www.ekebergcamping.no/index-english.html

Цената е 245 крони или 60 лв на вечер, а къпането е 3 лв за 5 мин и тъй ги докарваме до уникалните 2000 лв на месец за 2ма без да се дават депозити и разправии, което е направо уникална сделка.Верно малко неудобно да се спи 3 месеца на палатка и да се мъкне от БГ, но нали говорим за бюджет 5000 евро за 3 месеца, аз миналото лято обиколих полвин Норвегия спейки 2 седмици в къмпинги, знам че може да е приятно и забавно.

Имаше един герой на Алеко Константинов беше обиколил европа без пари, икономията е маика на мизерията

Имаше един герой на Алеко Константинов беше обиколил европа без пари, икономията е маика на мизерията

Еми аз затва си направих труда да пресметна какво горе долу требва, за да не изпадаме в ситуацията на Ганя, ама па като каузата Ше си заслужава някой път трябват и лиШения откъм комфорт,но не толкоз та да е мизерия, не знам вие дали сте виждали къмпинг в Норге, но фасилитис на някои са по луксозни от 3 звездните хотели в Бг.

:) датски ли Публикувано изображение е я ме светни коя е тая професия в Норвегия с начална заплата 20000 датски крони че не се сещам... Публикувано изображение

fri_flyt, мисля, че някой от форума беше дал цифра 20 000, сметнати в датски. Но тъй като ми стана интересно, имаш ли представа колко е началната заплата на младок, бакалавър?

Аз продължавам с издирването на макс евтин престой, за съжаление офертата е пак само за летния сезон: от средата на април до средата на август. Става въпрос за организация, която стопанисва студентски общежития и съответно човек може да се уреди с такова за период поне един месец в посочения времеви диапазон. Цената която оферират е от 4000 крони на месец плюс още толкова за депозит.Трябва да си носиш спално бельо от вкъщи, иначе собствена баня и кухня. Местото е почти в центъра, сградата е нова, до хотел. телефон 47 22 99 73 00, мейла им е [email protected]

• 2 седмици по-късно...

to Stavanger

Здравей,

понеже мой приятел има огромното желание да започне работа в Норвегия, исках да отправя запитване как точно си заминал и си кандидатствал за работа - дали с българска фирма или направо там. Просто се интересувам за започването на работа в Норвегия и целият път от тук до там. Мерси предварително за отговора. ;)

Редактирано от marisa (преглед на промените)

Благодаря за отговорите и ordreamer но смятам 4е са малко надути сметките. Със по 5000 евро на 4овек 2 можем да отидем мисля.

Наистина прав си че сметките изглеждат малко надути в лв защото съм ги смятал при курс 1:4,3 , но към днеШна дата курса е 1:5 почти, тъй че най-добре да прекалкулирам същия пост в крони, пък всеки да си ги пресмята както иска после:

Самостоятелна гарсониера в Осло от 8000 NOK нагоре с 3 месечен депозит = поне 30000 NOK. Да речем че си намериш само стая с други хора = 15 000 NOK.

После ти трябва транспорт, да речем че си вземеш месечна карта 550 NOK. Глобата за гратис е около 1000 NOK.

После ако целта е курса - най евтиния вариант е този който общината предлага - 5500 NOK първо ниво минава се за 2 месеца, но аз чаках 3 месеца и това беше късмет и постоянен тормоз от моя страна да почна. Учебни помагала фрее срещу депозит от 550 NOK. После имаш фолкеуниверситет, където е 8 модула по 4000 NOK. Частни уроци от 800 NOK на час нагоре.

После трябва да ядеш май, да речем че караш на основни неща хляб = 30-35 NOK, сирене = 100-150 NOK/кг, салами или шунка 200-250NOK лв/кг, мляко на 20 NOK/литър,

Сандвич или парче пица от лавка = 30 NOK, пластмасова чаша кафе 25-30 NOK, халба бира полвинка 60 NOK, и в тоя дух все почти. Аз не се уливам, но на седмица оставям в магазина по 1000 NOK.

Тъй после ти трябва предплатена карта за разговори, което не знам колко се плаща , роуминга ми беше 60 ст на минута входящи.

За всички плащания като курс и наем и бла бла ти трябва банкова сметка, а такава не можеш да имаш ако нямаш Д номер, който пък получаваш ако работиш или учиш, малко омагъосан кръг, да речем че ползваш нечия друга.

Не те съветвам хич да пробваш да излизаш насам натам - една скромна вечеря ще е около 400 NOK на човек, вход за клуб 100 NOK

Самолетни билети - 300/500 eur с austrian, check airlains, lufthansa 250 eur през лятото с Norwegian.

Автобуса от/до летището е 80 NOK, не ползвай такси моля!!!

В заключение ако си само 3 месеца тук ти остава един депозит от 8000 NOK накрая все пак.

• 4 седмици по-късно...

Здравейте на всички.Бих искал да ви попитам или по конкретно хората които вече живечт там.От скоро се интересувам от реализация в чужбина,а Норвегия изглежда доста интересно. Значи интересувам се от сверата на туризма и хотелиерството(по конкретно рецепция или управление и маркетинг-такова образование имам).Трудно ли се намира работа в тази сфера и дали е добре палтена( спрямо високия стандарт за живот).Аз все пак не говоря Норвежки и предполагам че ще е необходимо да се учи езика в началото поне няколко месеца, но владея Английкси и Френски(почти перфектно).Та като за начало е това което ме интересува.Благодаря ви предварително и успехи на всики Публикувано изображение

Ako владееш английския и френския както българския ... Публикувано изображениеПубликувано изображение

на рецепцията трябва да говориш и пишеш езика по-добре от перфектно, а за "сверата на ... - управление и маркетинг" работа не се намира, т.е. забравИ и простИ Публикувано изображение

Трудно ли се намира работа в тази сфера и дали е добре палтена( спрямо високия стандарт за живот).

Здравей,

Дали е добре платена, предвид високата минимална ставка в сектора и ниския данък при такава не би трябвало да имаш притеснения за високия стандарт.

Дали се намира трудно, може да си повече от сигурен, особено сега, но пък никога не се знае дали няма да си късметлията,тъй че пробвай.

Наблегни на стабилност и отговорност ако ги притежаваш разбира се.

Аз пък да питам на свой ред, подочух от непотвърдени източници че другите посолства имали традиция да канят своите сънародници на среша, прием или каквата и да била там форма на внимание, по празници, коледа особено и тъй нататък, някой да е преживял подобна манна небесна от нашето? :speak:

Редактирано от nordreamer (преглед на промените)

Значи от темите които прочетох разбирам че без да знам езика не мога да почна работа това от своя страна значи че поне 2-3 месеца ще се учи език и няма да има доходи а само харчене,та мисълта ми е с какви начални пари ще трябва да се тръгне от БГ,Все пак дет се вика да не стоя на улицата.И последно как е по добре чрез агенция или директно да си търся работодател с който да комуникирам.благодаря предварително

Редактирано от Trozo (преглед на промените)

какво има6 впредвид Мариса чсно ми е че за 2-3 месеца език не се учи просто сум дал като пример

В такъв случай, не съм саркастична. :wors:

Просто наистина има хора, които вярват, че спокойно могат да научат език за 2 месеца. А когато опре до скандинавските езици, това съвсем не е реалистично.

Така или иначе ти желая успех, все пак норвежкият е далеч по-лесен от датския, така че току виж дори да ме изпревариш в ученето. :wors:

В такъв случай, не съм саркастична. :clap:

Просто наистина има хора, които вярват, че спокойно могат да научат език за 2 месеца. А когато опре до скандинавските езици, това съвсем не е реалистично.

Така или иначе ти желая успех, все пак норвежкият е далеч по-лесен от датския, така че току виж дори да ме изпревариш в ученето. :clap:

На мен след четвъртия месец все още ми бе трудно да си купя хляб или кафе без да объркам прономен :speak:

nordreamer, много ми е интересно, а все забравям да питам норвежката в класа ми... четете, това, което пишете, обаче имате ли това, на което датчаните му викат stød...например като имате brød, брьод или брьол го изговаряте? или datter - датъ или дедь?

nordreamer, много ми е интересно, а все забравям да питам норвежката в класа ми... четете, това, което пишете, обаче имате ли това, на което датчаните му викат stød...например като имате brød, брьод или брьол го изговаряте? или datter - датъ или дедь?

Значи норвежците пишат на датски, ама го произнасят по шведскому. За stød не съм чувал, може би понеже Бергентеста ми предстои все още Публикувано изображение

brød е брьо, datter - дате.

Най-интересно е с "i like måte". Все си спомням учителката вика внимание, това идва от стар датски израз и се произнася "и лиге модъ".

А тоя ни-норшка е издялан тотално след говора на Вестлане, та и граматиката му тича подир речта. Много беше смешно, помня в курса бяха доста омъжени тук, та ги разпитваха мъжа ти от кой край е и по това определяха дали да учат артикъла за женски род "ei" или не.Тука в Осло например е модерно сега сичко да се слага в мъжки род.

А за датския, ъргхххх. Тука върви един датски сериал за един отряд бързо реагиране, с една мацка дето е бодигард на новоизбраната културна министърка от арабски произход ,някакви неонацисити, сърби, абе чорба, не знам дали си имала възможност да го видиш, та опитах се да хвана нещо понеже все така твърдят като научиш норвежкия ше разбираш и датския ама не би, изобщо нищо не хванах.Ти беше в Охгрхус, нали? :ph34r:

Toва са митове, според мен :ph34r: Датският и норвежкият имат общо само писмено - норвежците, шведите си произнасят буквите, не като братята датчани - от една дума с 9 й произнасят 3 :nono: Норвежкия и шведския звучат къде-къде по-човешки. Аз наскоро гледах "Преводачката" по норвежка телевизия и бая време ми трябваше докато загрея, че субтитрите са норвежки, а не датски. :clap:

Е то до колкото знам писмения и на двата е много, много близък, така че няма как. Аз пък гледах Rich Kids, който си е датски с шведски субтитри и по едното време си казах: е този, който е правил субтитрите знае точно толкова датски, колкото и аз...и после чета svensksub. ph34r.gif

i lige måde [и лийе мьоде]...е един от първите изрази, които научих от раз...казах на едно момче колко е сладко и като ми върна това i lige måde, то не беше скачане до небето ахахахха.

@Би, как върви при теб, зубкаш ли...имам изпит другия месец, пак трябва да чета някакви олигофренски книжчици. angry.gif

@Nordreamer, аз съм от мъничкия, идиличен Хернинг...Бианка е от Орхус.

А относно разбирането, датчанка, норвежка и шведка от класа спокойно си говорят всяка на своя език. Преди време се забелязваше как някоя от тях завлачва говоренето, сега вече си дават на пълна скорост. Но сериозно си мисля, че на датчаните им е в пъти по лесно да минат на норвежки отколкото обратното.

@Nordreamer, аз съм от мъничкия, идиличен Хернинг...Бианка е от Орхус.

Оооп, извинявам се тогава, аз все ви бъркам коя-откъде, а и понеже си говорите така сякаш живеете на едно място...Както и да е, сега ще се постарая да запомня.

А това за кой чий език говорел беше в кръга на майтапа, всеки си има езика,граматиката и особеностите, е вижте те и македонците скачат вече като кажем че говорят наш диалект, тъй че внимателската с шовинистките изказванията Публикувано изображение

Оооп, извинявам се тогава, аз все ви бъркам коя-откъде, а и понеже си говорите така сякаш живеете на едно място...Както и да е, сега ще се постарая да запомня.

А това за кой чий език говорел беше в кръга на майтапа, всеки си има езика,граматиката и особеностите, е вижте те и македонците скачат вече като кажем че говорят наш диалект, тъй че внимателската с шовинистките изказванията Публикувано изображение

Ми има няма 2 часа път с влак Публикувано изображение

Имаме един запомнящ се уикенд в Орхус с нея, та за това така си говорим.

Аз трябва да й ида на гости в Хернинг в някакъв момент, преди да ме е изяла с парцалките.... :rolleyes:

Здравеите.

Аз съм в Норвегия и не мога да си намеря работа Публикувано изображение разбирам английски но все още уча норвежкия език. Някои може ли да ме посаветва каде да си търся работа? Някоя агенция или някои човек, че финансите ми земаха много да намаляват и ако не си намеря скоро време работа няма да мога да си плащам за храна дори...

Благодаря ви предварително.

Здравейте, Аз бих искала да попитам как (къде) да започна изучаване на норвежки език в Норвегия.Предварително благодаря!

Редактирано от Penelope (преглед на промените)

Здравейте,

Аз бих искала да попитам как (къде) да започна изучаване на норвежки език в Норвегия.Предварително благодаря!

Ами в момента аз съм в Asker и тук има университет регистрирах се платих си таксата от 1000 крони и готово ... предполагам че и в другите университети предлагат такива курсове просто трябва да обиколиш и да разпиташ

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.