Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за избор на акумулатор.

Featured Replies

Има ли сухи автомобилни акумулатори. ако има могат ли да се сложат без допълнително регулиране на кола предвидена за оловен акумулатор. Кой от бг.оловни акумулатори да си взема: Монбат или Добрички , а може би вносен какъв ? Отнася се за два автомобила с първият мисля да се търкалям за това ми трябва сух,пробвах със запечатан не обслусжваем но се спука и стана мазало. предварително благодаря kmvasilev Благодаря още веднаж

Редактирано от Стоби (преглед на промените)

В тази тема има отговор на всичките ти въпроси, надявам се :rolleyes:

Имам един приятел, който се занимава професионално с кар-аудио. Там ключова роля играе акумулатора. Според него, най-смотаните акумулатори са Монбат. Все ме ръчка да си взема Искра, а аз все си вземам Монбат, защото ми ги дават на по-тънка лайсна. Аз лично нямам наблюдения кой е по-по-най.

Имам един приятел, който се занимава професионално с кар-аудио. Там ключова роля играе акумулатора. Според него, най-смотаните акумулатори са Монбат. Все ме ръчка да си взема Искра, а аз все си вземам Монбат, защото ми ги дават на по-тънка лайсна. Аз лично нямам наблюдения кой е по-по-най.

Не съм ползвал Монбат, а и дори сега не зная с какъв съм. Тези Искра не са ли Пазарджишките от завода тук - Елхим Искра! Ако е така, то знам, че се правят по европейските стандарти, имат най-големия сертификат за качество и повечето им продукция се произвежда за износ! Друг е въпросът какви са тези на българския пазар, но ако са с качеството за износ - значи са хубави! :huh:

Мое лично мнение и предпочитание към момента са за нашенските Искра. От серията Екстремна енергия - цени.

Макар, че и аз имам както Maximilian Монбат и то по същата тъпа финансова причина, един мой човек ми ги дава по тънко и колко ми трябва на мене Публикувано изображение

Стоби, ако и този с гела се посчупи ще има мазило. Не зная финансовите ти възможности, аз разсъждавам в момента от моята бедна камбанарийка. Един Бош от този вид т.н. сух е на цена, която ми позволява да си купя Искра с два пъти по-голям ток и капацитет и да остане за почерпка Публикувано изображение . Нещо като постоянните спорове за Интел вс АМД става, ами ние по-бедните си купуваме по-евтиното - АМД, за да свършим същата работа.

Ако се налага, може да се изведе акумулатора на друго място в купето, само и само за да се гарантира по-голяма сигурност и надеждност, с един по-дълъг кабел, е, да не е повече от 2 метра де.

Моят Монбат навлезе в шестата си годинка. веднъж годишно го поизкъпвам и зареждам и това е. Най-добрите резултати съм имал с една Трепча, сръбски, 8.5 години перфектна служба и изведнъж капна. На млади години си играех да сменям дори заминали клетки на стария тип батерии а колко зарядни и изправители съм направил - само Създателят може да каже. Отказъл съм се от подобни неща. В момента имам само един (1) електрожен в къщи... Публикувано изображение продадох останалите. Казвам това защото съм си ги навивал сам и задължително им слагах изводи за изправител за стартер и зарядно. При проблемно палене, ремонт на кола или подобни върши чудесна работа и спестява евентуално голямо напрежение за батерията, понякога едно пълно натоварване е фатално за нея. Особено зимно време, едно продължително въртене на студената батерия и рязкото и загряване поражда силни механични напрежения и може да развали връзките между клетките а това е най-честата повреда за батериите на възраст до 3 години Публикувано изображение

Ако си мангизлия обаче Публикувано изображение един Бош си е най-добрият избор. Няма проблеми относно тоците и свързването, слагаш го и газ до ламаринката Публикувано изображение

...

Ако си мангизлия обаче Публикувано изображение един Бош си е най-добрият избор...

Много точно казано... :)

Да,аз също ги ползвам,kmvasilev,и четири зими нямам проблем с тях/"Искра" Пазарджик/. Батериите искат и обслужване от време-навреме ! Човек трябва да отвори,да види клетките да сипе ако трябва дестилирана вода,която лятото се поизпарява...!

• Автор

Благодаря на всички. От септември тази година акумулаторите са почити с изравнени цени, българските вървят около 120 лв. за 55 АН. и са дефицитни защото западна Европа е спряла производството на акумулатори защото им замърсявала околната среда. И нещо което не знам да ли е хубаво за България,основни производители за Евросъюза на акумулатори стават Словения и България. Спрях се на "старт" Добрич ,защото в Пазарджик работят пандисчии и само да им падне ще направят някоя поразия,я някоя клетка наопъки ще сложат .

И аз се чудя защо им скачат цените в последните месеци, а то каква била работата. Моя нов акумулатор трябва да пристигне днес. Естествено ще е Монбат 75ah със усилен стартов ток. Демек с по-малко вътрешно съпротивление. На продажна цена е около 160лв. но аз ще се сдобия с него за 137лв. Преди месец и нещо купих за другата кола пак Монбат 75ah нормален(без засилен стартов ток) и го взех за 96лв. Продажната му цена бе 120 лева. Сега е 150лв на магазина. Тоз ЕС ще ни вземе здравето на бедняците, но пък богатите ще станат още по-богати.

• Автор

И аз се чудя защо им скачат цените в последните месеци, а то каква била работата.

Моя нов акумулатор трябва да пристигне днес. Естествено ще е Монбат 75ah със усилен стартов ток. Демек с по-малко вътрешно съпротивление. На продажна цена е около 160лв. но аз ще се сдобия с него за 137лв.

Преди месец и нещо купих за другата кола пак Монбат 75ah нормален(без засилен стартов ток) и го взех за 96лв. Продажната му цена бе 120 лева. Сега е 150лв на магазина.

Тоз ЕС ще ни вземе здравето на бедняците, но пък богатите ще станат още по-богати.

Богатите ще дишат чист въздух и ще ядат храни без примеси на олово, за това иде реч.

Една от гадостите с приемането ни в Евросъюза. Публикувано изображение

Благодаря на всички.

От септември тази година акумулаторите са с почти изравнени цени, българските вървят по около 120 лв. за 55 Аh

и са дефицитни, защото западна Европа е спряла производството на акумулатори, тъй като им замърсявало околната среда.

И нещо, което не знам ДАЛИ е хубаво за България - основни производители на акумулатори за Евросъюза стават Словения и България.

Спрях се на "Старт" Добрич, защото в Пазарджик работят пандиЗчии и, само да им падне, ще направят някоя поразия, я някоя клетка наопАки ще сложат.

Тогава къде ще се произвеждат акумулаторите с марка "Bosch"? Сигурно в Китай или някъде в Африка... М-да-а...

ПП. А чувал ли си какви пияндета работят в завода в Добрич? ;)

• 4 седмици по-късно...

Моля ви помогнете!!! Преди време имах проблем с акумулатора и сега пак го имам и тук някъде из форума имаше препратка към друг форум или към някаква тема където имаше много добра страница с ценоразпис на акумулатори и някаква доставка,но не мога да го намеря!Трябва ми спешно!Не съм сигурна кой го беше постнал,но май беше Максимилиан ако не греша!Моля ви ако някой се сети за кой линк говоря да ми го прати!

Да,аз също ги ползвам,kmvasilev,и четири зими нямам проблем с тях/"Искра" Пазарджик/.

Батериите искат и обслужване от време-навреме !

Човек трябва да отвори,да види клетките да сипе ако трябва дестилирана вода,която лятото се поизпарява...!

Да, разбрах, че моят също е Искра. Знам, че е на две години. Е още е в перфектно състояние. Доволен съм от него. Веднъж ми се намокри колата и се наложи да въртя 25 минути постоянно докато изсъхне, за да мога да запаля. Е акумулаторът издържа.

Моля ви помогнете!!!

Преди време имах проблем с акумулатора и сега пак го имам и тук някъде из форума имаше препратка към друг форум или към някаква тема където имаше много добра страница с ценоразпис на акумулатори и някаква доставка,но не мога да го намеря!Трябва ми спешно!Не съм сигурна кой го беше постнал,но май беше Максимилиан ако не греша!Моля ви ако някой се сети за кой линк говоря да ми го прати!

За това ли говориш, от kmvasilev http://www.kit93.com/images/kit93_ceni.pdf
  • 3 години по-късно...

Има ли сухи автомобилни акумулатори. ако има могат ли да се сложат без допълнително регулиране на кола предвидена за оловен акумулатор.

Кой от бг.оловни акумулатори да си взема: Монбат или Добрички , а може би вносен какъв ?

Отнася се за два автомобила с първият мисля да се търкалям за това ми трябва сух,пробвах със запечатан не обслусжваем но се спука и стана мазало.

предварително благодаря

kmvasilev Благодаря още веднаж

Няма проблеми да сложиш и сух акумулатор.

В момента, акумулаторите на българските производители са на много високо ниво.. и са с гаранция но все пак за необслужваем акумулатор те съветвам да избереш или варта или бош.

Редактирано от avtochasti365 (преглед на промените)

Няма проблеми да сложиш и сух акумулатор.

В момента, акумулаторите на българските производители са на много високо ниво.. и са с гаранция но все пак за необслужваем акумулатор те съветвам да избереш или варта или бош.

За тези четри години от както е пусната темата, човека трябва да е "утрепал" още един акумулатор.
  • Автор

За тези четри години от както е пусната темата, човека трябва да е "утрепал" още един акумулатор.

още добричкия пали като змей, а като издъхне пак ще си допитам за мнение тук
  • 1 месец по-късно...

Темата е стара, но все пак мога да помогна на някой ако разкажа на кратко за моя опит с Монбат Formula, закупен 08 месец миналата година и умря 11месец тази година, като казвам "умря" означава че тотално се скапа при напълно изправен автомобил напрактика ме остави на пътя, не подлежи на зареждане и на ремонт а гаранцията едва ли ще ми свърши работа при положение че не съм го монтирал в сервиз (така ми казага в Бриколаж, но се оказа греда), така че моя личен съвет е да не купувате от тази марка аз се набутах въпреки предупрежденията от запознати с тематиката, успех на всички и дано съм помогнал с нещо.

Вече няколко години си карам с акумулатор gigawat и съм много доволен.Не е скъп, а засега /да чукна на дърво/ съм нямал проблем и в най студените дни :P

Абе аз си бях купил преди десетина години акумулатор на Искра Пазарджик ( не знам, дали сега съществува още завода), но поради ред причини, не карах колата цяла зима, а лятото направо се отказах от нея. Акумулаторът нямаше грам ток. Един колега пожела да го купи, понеже и неговия акумулатор бе сдал багажа от старост. Дадох му го и казах, да го зареди, белким му свърши работа. Оказа се, че акумулаторът се възстанови и той кара дълго време с него ( вероятно докато си продаде Ладата). Та човека искаше да ми дава пари и аз му казах да ми даде, колкото му се откъснат от сърцето. Даде ми 15 лева и по живо по здраво. Така, че останах с добри впечатления от Искра, след като акумулаторът е продължил да работи като нов, дори след няколко месечен престой зимата и тоталното му разреждане.

• 1 година по-късно...

Отзив за акумулатор Елхим Искра Енерджи 12V/77 Ah - максимален ток 700 А .

През месец декември 2011 г. се наложи да си търся нов акумулатор за дизеловата Алфа 145 1.9 JTD . Воден от идеята -"Избери българското", а също така от сравнително приличните цени на акумулаторите Елхим Искра реших да си купя такъв.

Речено сторено и от квартален дистрибутор се сдобих с 12V/77 Ah макс. ток 700 А  Елхим Искра Енерджи.

Акумулаторът работи като хората точно 12 месеца и се почна ходенето по мъките - месец декември 2012 г. сутрешното(първо за деня) палене беше силно затруднено въпреки изправните подгревни свещи на двигателя и рециклираният стартер ( смяна на четки, смяна на втулки, смяна на т.нар - шалтер).Към днешна дата акумулаторът има сила за едно палене сутрин и ако ситуацията се изпусне от контрол няма палене.След като гореописаните възможности за затруднено палене( свещи и стартер бяха отстранени) беше направена проверка как зарежда алтернатора.Резултати - напразен ход под товар ( дълги светлини, отопление на задно стъкло, пуснати аварийни и вентилатор на парното на максимална степен) - 14,1 V , при изключени консуматори - 14,2 V.При средни обороти без консуматори - 14,2 V.

Състояние на електролита - бистър и в границите на нормалната плътност за зареден акумулатор, ниво на електролита - до марките за ниво.Напрежение на батеритя - 12,7 V .Според компетентните лица - всичко е наред, ноооо......първото палене след една нощ е мъчително, после цял ден няма проблеми!?Реших да направя проба с друг акумулатор - Exide 64 А/h макс. ток 640 А - разлика огромна - Exide-то на студен двигател след една нощ върти така като Елхим-а на топъл двигател, нищо , че Exide-to  е с 60 А по-малък максимален ток!!??

За мен изводът е ясен и само един  - ако ви трябва акумулатор , особенно оза дизелова кола, в никакъв ама в никакъв случай не залагайте на български и в изборът си не се подавайте на разни евтини "патриотични" теории - ".....избери българското..." и прочие глупости обслужващи лъжци и измамници!!Българските акумулатори може би са прекрасни за бензинови двигатели и този мой 77 A/h акумулатор още дълго време ще ми пали джипа , който е с 2.3 литра  бензинов мотор и безпроблемно пали дори и с 55 A/h акумулатор на Варта, но този Елхим-ски акумулатор макар и по каталог със завиден пусков ток - 700 А не става за дизел!!!

Съвсем друга е темата за гаранцията на такъв акумулатор - аз извървях целия път с гаранцията и според всичките представители на Елхим акумулаторът е перфектно........но въпреки това сутрин едвам пали и ако изпусна ситуацията  ми трябва ток от някой друг автомобил!!!

Обикновенно , когато си купувате акумулатор като стане дума за гаранция всичките дистрибутори казват "Няма проблеми", но проблемите започват , когато се появиш с гаранционната карта.

За край - Не си купувайте български акумулатори , въпреки десетките търговски трикове и приказките, че тези акумулатори са на световно ниво - Пълни глупости!!!По-добре дайте някой лев отгоре и си купете читав акумулатор - примерно Варта!Особенно ако става дума за паленето на дизелов мотор!!

И за да не съм голословен - номерът на моя акумулатор е ЦО1177 според гаранционната карта и според това , което е ударено на кутията му.......интересно как се продават акумулатори с маркировка на кирилица в чужбина......или този е терто качество за България и евентуално Русия......това последното ми се струва много гадно и ми се ще да не е така.

Ако някой се интересува мога да му пратя на .pdf  сканирана гаранцинната карта и фактурата!

Не си купувайте български боклуци.....аз поне повече няма да го правя!

• 10 месеца по-късно...

Кой е най-добрите акумулатори за кола ?

Новия акумулатор е най-добрия. Гледаш колко гаранция дават  и избираш по-дългосрочната.То и без това сега така ги правят - да изкарат три зимни сезона.

Но на коя Фирма ?

Новия акумулатор е най-добрия. Гледаш колко гаранция дават  и избираш по-дългосрочната.То и без това сега така ги правят - да изкарат три зимни сезона.

Крали, аз от дека си купувах акумулатора ми казаха, че Монбат не зареждат, заради големият брой рекламации? Varta са добри, но и цената им е добра. От по-поносимите с прилично качество са Ennexy/Fiam например. Аз карам с един Ennexy.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.