Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

INTEL или AMD: Кой е по-добрият?

Featured Replies

Зная, че вероятно може да вдигна ОСИТЕ с този мой въпрос, но все пак ще опитам.

Въпроса ми се състои в това кой е по-добрият процесор, ДА знае, че някой ще каже е то е трудно да се каже , а пък други, че е елементарна и зависи от това за какво ще го използва.

Въпроса ми се състои в това

1. ЗАЩО като отида в някой фирма и всеки предлага АТЛОН ? ЗАЩОТО е по евтин ли ? Или просто печалбата им от тях твързе значителна от ИНТЕЛ.

2. ЗАЩО Атлоните ги означават с 4000+ Защото ги е страх, че ще останат неразбрани, че по производителност се доближават до интела.

3. Някой може ли да обясни разликата в L2 кеша и в архитектурата

4. Кой е по добрият процесор в УНЕВУРСАЛНА работа без да се впуска този е по добър в това другия в друго трудно е да се каже и т.н.

5. Някой може ли да посочи линк където да се види кой от 2 ГИГАНТА колко % в ГЛОБАЛЕН мащаб е по продажби --- И моля ви не ми включвайте БЪЛГАРИЯ - В цулия свят всички карат автомобилите си с бензин и дизел, но тук ползват ГАЗ - Това ми прилича на ТОВА да сложиж 2 БОКСЬОРА с еднакви възможности - и единия да го храним с ПАРЖОЛИ и КЮФТЕТА а другия със ЗЕЛЕ и МАРУЛИ и после да ги накарате да се бият - ТРУДНО ми е да повярвам, че ЗЕЛЕТО ще победи ПЪРЖОЛИТЕ така, че просто прескочете тези уточнения :)

Та да се върна може ли някой да даде обяснение за да е ясно веднъж завинаги, че ми омръзна все да ми хвалят Единият а, да за уточнение може и да съм пристрастна но поддържам ИНТЕЛ откакто съм понаучила нещичко за компютрите но това си е чист субективизъм ПЪК И НЕОБИЧАМ да съм фурнаджийска лопата и за добро или лошо съм в единият лагер пък бил и може би по слабият.

Е - слушам ви ЛЕЙДИ и ДЖЕНТЪЛМЕНИ !!!

• Отговори 227
  • Прегледи 31,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

За момента като цяло C2Duo процесорите превъзхождат двуядрените си събратя на AMD.Тях ги означават с големи числа защото реално работят на много по-малко мегахерци ама отговарят на повече.Незнам за продажбите ама предполагам че Интел са доста по-напред,едва ли те интересува теб и мен това.

• Автор

Когато ФАКТИТЕ говорят и БОГОВЕТЕ мълчат.

Така, че трябват ми факти за да може някои "НЕРАЗУМНИ ЛЮДЕ" да млъкнат поне за момент и да се вслушат и да избършат пяната от устните си

:)

Като цяло ползвай търсачката , (също така Google или Yahoo) , тази тема доста пъти е разисквана във форума. Има доста материали за архитектурите на CoreDuo , както и на AthlonX2 , просто потърси , изясни си ги малко тези неща , най лесно е да се пита.

Успех.

Когато ФАКТИТЕ говорят и БОГОВЕТЕ мълчат.

Така, че трябват ми факти за да може някои "НЕРАЗУМНИ ЛЮДЕ" да млъкнат поне за момент и да се вслушат и да избършат пяната от устните си

:)

Ето ти сравнения.

Аз си харесвам АМД . Имах процесор от интел , но по-бързах да се отърва от него понеже ми създаваше проблеми . Сега съм с Athlon 64 X2 4600 + , супер е процесора много съм доволен !

Поставен така, въпросът изисква доста време и писане cool.gif

Ще бъда максимално кратък (щото иначе ще пиша цяла нощ).

Относно това, кой какво предлага по фирмите - ами въпрос на лично предпочитание :) А предлагат АМД , първо, защото в момента са по-евтини и, второ, по инерция.

Как ще бъдат обозначенията на процесорите -това е въпрос на фирмена политика. Наскоро АМД промениха означенията на процесорите си.

Повече за архитектурта и кеша от второ ниво ( специално при Интел) може да прочетеш в подписа ми. Иначе и тук, във форума има купища инфо , схеми, обяснения, препратки и к,во ли не относно архитектурата,тестовете , възможностите и представянето на едните или другите процесори.

Някъде из новините бях писал за това какъв е пазарният дял на едната и другата компания. Примерно, АМД се върти окло 30 % , Интел около 70 % - но това са динамични характеристики, които играят непрекъснато малко надолу, малко нагоре. Все пак идвете компании са водещи в световен мащаб и са на основните борси в света.

Тук също има доста интересни неща за четене ( е, вярно, че са малко в научно популярен стил).

• Автор

Благодаря на всички ето и няколко линка дадени от други тук във форума аз само обобщавам

http://www.computers.bg/statia.php?mysid=5...b2cb69aa8b289b4

http://www.computers.bg/statia.php?mysid=1...831d5fd62a65761

http://www.computers.bg/statia.php?mysid=1...831d5fd62a65761

Факт е , че в момента процесорите на Intel са по-производителните на пазара .

От гледна точка на купувача обаче се гледа да се вземе най -доброто за парите си(т.е. за определена сума ), без клок и т.н. , а там вариантите са доста.

Всичко се определя от това за какво ще се ползва компа .

Аз съм си твърдо за Intel мани ги AMD . Верно по-евтини са ,но с по-малка произвидителност . ;)

Земай Intel не се чуди ;)

Отдавна не бях влизал в форума на Kaldata и съвсем не очаквах точно тука да видя подобен въпрос.

Разликата в цената на платформите е значителна и точно заради това в по-бедните страни като България всички търговци предлагат на клиентите си AMD. Защото са малко хората който могат да си позволят новите и скъпи Intel.

За печалбата не съм наясно как седят нещата ,но съм работил в магазин,не в България и печалбата на магазина от двете марки беше идентична.

Понякога има огромна разлика в печалбата ,но това е само за продукти който имат някаква промоция.

Означаването на AMD с 4000+ ,тези цифри се наричат (PR) Pentium Rating и те показват производителноста на процесора в сравнение с тези от Intel

За това кой от двата е по-добър няма да споря ,защото всеки от двата гиганта си има издигания и падежи в годините на жестока конкуренция.

А за момента ,кой процесор е по-добрият то спор няма Core2Duo е номер 1.

Отдавна не бях влизал в форума на Kaldata и съвсем не очаквах точно тука да видя подобен въпрос.

Разликата в цената на платформите е значителна и точно заради това в по-бедните страни като България всички търговци предлагат на клиентите си AMD. Защото са малко хората който могат да си позволят новите и скъпи Intel.

За печалбата не съм наясно как седят нещата ,но съм работил в магазин,не в България и печалбата на магазина от двете марки беше идентична.

Понякога има огромна разлика в печалбата ,но това е само за продукти който имат някаква промоция.

Означаването на AMD с 4000+ ,тези цифри се наричат (PR) Pentium Rating и те показват производителноста на процесора в сравнение с тези от Intel

За това кой от двата е по-добър няма да споря ,защото всеки от двата гиганта си има издигания и падежи в годините на жестока конкуренция.

А за момента ,кой процесор е по-добрият то спор няма Core2Duo е номер 1.

Напълно съгласен! (Core2Extreme Quad май е най-добрия ама и цената му е мама и тате biggrin.gif )

Аз си харесвам АМД . Имах процесор от интел , но по-бързах да се отърва от него понеже ми създаваше проблеми . Сега съм с Athlon 64 X2 4600 + , супер е процесора много съм доволен !

А какви проблеми ти създаваше?Да не би ти да си му създавал проблеми? cool.gif

Неможете да пртавите сравнение между два различни класа процесора.

За пример ще дам Celeron и Athlon .

Ако ще сравнявате ,то тогава сравнявайте само продукти от един клас.

Защото според твойте думи ти си заменил старият Intel за нов AMD ,при всички положения новият е по-добрият.

Ако не се лъжа АМД не са изкарвали нещо тотално ново, нов скок в производството си и т.н. Те правят само леки козметични промени на старите си модели...Поне доколкото аз схващам е така, докато интел стрелят на пазара със всичко, което имат, и за сега това им носи успех... АМД в момента са в застой и отделят повече внимание на чипсетите отколкото на генерална промяна в процесорите си... Поне с такова впечатление оставам... Ако АМД кихнат на пазара нещо напълно ново и независимо (доколкото е възможно) от Х2 процесорите, някоя нова линия процесори, то тогава не се знае... А може АМД точно за това да са в застой, защото потготвят нещо голямо... Не се залъгвайте, АМД са стабилна фирма и си знаят работата... Много съм съгласен с хората, които казват "Интел са по-добнри ЗА МОМЕНТА"... А и не зная каква е тая дива мания за сравнение между 2-та процесора... Ако имаш пари си вземаш Интел, защото знаеш за какво си даваш парите, ако нямаш си вземаш АМД, защото върши същата работа, само дето ти излиза по-евтино...

Ако греша някаде очаквам поправки...

Ако не се лъжа АМД не са изкарвали нещо тотално ново, нов скок в производството си и т.н. Те правят само леки козметични промени на старите си модели...Поне доколкото аз схващам е така, докато интел стрелят на пазара със всичко, което имат, и за сега това им носи успех... АМД в момента са в застой и отделят повече внимание на чипсетите отколкото на генерална промяна в процесорите си... Поне с такова впечатление оставам... Ако АМД кихнат на пазара нещо напълно ново и независимо (доколкото е възможно) от Х2 процесорите, някоя нова линия процесори, то тогава не се знае... А може АМД точно за това да са в застой, защото потготвят нещо голямо... Не се залъгвайте, АМД са стабилна фирма и си знаят работата... Много съм съгласен с хората, които казват "Интел са по-добнри ЗА МОМЕНТА"... А и не зная каква е тая дива мания за сравнение между 2-та процесора... Ако имаш пари си вземаш Интел, защото знаеш за какво си даваш парите, ако нямаш си вземаш АМД, защото върши същата работа, само дето ти излиза по-евтино...

Преди CORE 2 DUO AMD бяха моментно по-добри,след него INTEL са моментно по-добри.Ключовата дума е моментно.Аз съм фен на Интел,но заради това да отричам една доказала се фирма,не го виждам за нормално. cool.gif

Преди CORE 2 DUO AMD бяха моментно по-добри,след него INTEL са моментно по-добри.Ключовата дума е моментно.Аз съм фен на Интел,но заради това да отричам една доказала се фирма,не го виждам за нормално. cool.gif

Евала за изказването и аз съм на същото мнение cool.gif

2. ЗАЩО Атлоните ги означават с 4000+ Защото ги е страх, че ще останат неразбрани, че по производителност се доближават до интела.

Човек. Вече големите GHz не значи че процесорите са по мощни, Това е така и при Intel - pentium4 3GHz да не мислиш че е по мощен от Core2duo na 2Ghz. Просто това + е рейтинга на процесора(при AMD).

AMD и Intel са като BMW и Мерцедес.

Кое е по добро това е въпрос на избор. И двата производителя са конкурират между тях.

Просто има моменти в които AMD водят, но има моменти и Intel водят, пример това беше като излезна X2, тогава просто Intel нямаха способен процесор да се конкурира с X2, а сега се промениха нещата с Core 2 Duo - AMD каквото и да направи, не може да мине Core 2 Duo за сега. Но След месец позиите ще се променят изведнъж като победителя за 2008 ще е AMD с новата платформа Phenom X4 - това ще е революция в процесорите както стана с X2.

Intel също има четири-ядрен процесор, но не предлага максимален перформанс с ядрата! а при AMD е 100% perfeormance.

Аз лично съм фен на AMD. Просто какво и да стане тях избирам.

Редактирано от Lyudmil (преглед на промените)

МД в момента са в застой и отделят повече внимание на чипсетите отколкото на генерална промяна в процесорите си

Май за ФЕНОМ забравихте, а?

НЕка изчакаме още 2-3- седмици и да видим какво ще си говорим тогава ...

добавено - на едно мнение сме с @husi

Редактирано от zdravko87 (преглед на промените)

Да, честно казано забравих за фенома... :rolleyes: сори... въпреки това АМД изостават, защото 4ядрените машини още не им е времето и не са навлезли достатъчно за да са определящи... Вярно е, че отминава ерата на едноядрените машини, но в най-масовите 2-ядрени АМД сериозно изостават. Компанията обръща внимание на чипсета, като може би се опитва да навакса в цялостната стабилност на една многоядрена АМД базирана система. Факт е, че 2-ядрените процесори на АМД са по-слаби в сравнение с тези на Интел. Въпроса е, че двуядрените машини са масовото потребление в момента и докато АМД изостават при тях Интел ще са водещата компания.

Това имах предвид. Ако греша отново очаквам поправки.

ПП. Самото сравнение е неправилно според мен дотолкова, доколкото и едните и другите си имат своите предимства и недостатъци... Май...

ПП2: и аз съм фен на АМД, и както всеки фен на АМД бих си купил Интелска конфигурация ако имах парите...

Редактирано от psycho_666 (преглед на промените)

Подобни сравнения са глупави. Тази тема е в подобие Левски с/у ЦСКА и би трябвало модераторите да я заключат, докато е време.

Да, честно казано забравих за фенома... сори... въпреки това АМД изостават, защото 4ядрените машини още не им е времето и не са навлезли достатъчно за да са определящи... Вярно е, че отминава ерата на едноядрените машини, но в най-масовите 2-ядрени АМД сериозно изостават. Компанията обръща внимание на чипсета, като може би се опитва да навакса в цялостната стабилност на една многоядрена АМД базирана система. Факт е, че 2-ядрените процесори на АМД са по-слаби в сравнение с тези на Интел. Въпроса е, че двуядрените машини са масовото потребление в момента и докато АМД изостават при тях Интел ще са водещата компания.

Това имах предвид. Ако греша отново очаквам поправки.

ПП. Самото сравнение е неправилно според мен дотолкова, доколкото и едните и другите си имат своите предимства и недостатъци... Май...

ПП2: и аз съм фен на АМД, и както всеки фен на АМД бих си купил Интелска конфигурация ако имах парите...

Отговора е към теб и всички фенове на тази "flame on" тема:

1. Intel процесор (едно/двуядрен) няма по-бърз от AMD от един ценови диапазон, освен във високия клас (над 200$ които повечето от Вас така и няма да си купят), защото AMD са си пресметнали цените така че да са конкурентни. C2D се клоква по-добре, но трябва да си с хубаво дъно (захранване, охлаждане, памет...) и да отбираш малко (и да не ползваш Linux защото не обича клока :angry:)
  2. Intel не са "по-маркови" от AMD - и двете фирми са прастари (на поне половин век) и двете фирми произвеждат процесори от преди да се родите. Тъй-че избор на базата на "реноме" е също толкова глупав, колкото и да се водите по това "кой е по-най" в тежката категория.
  3. Сегашното поколение AMD процесори са били предвидени да се състезават с P4 Netburst архитектурата (предишното поколение Intel) - от там и объркващата маркировка (4000+) от която за щастие AMD се отказаха.
  4. Фирмите предлагат повече AMD, предполагам защото машина с тях е по-изгодна от Intel ценово (не забравяйте разликата в цените на добрите дъна, особено с вградена видеокарта)...

И т.н. и т.н. cool.gif

Мисълта ми е, че няма толкова значение марката на процесора, а крайният резултат (машината) - с какви компоненти ще е.

Редактирано от Q-tech (преглед на промените)

Подобни сравнения са глупави. Тази тема е в подобие Левски с/у ЦСКА и би трябвало модераторите да я заключат, докато е време.

Отговора е към теб и всички фенове на тази "flame on" тема:

1. Intel процесор (едно/двуядрен) няма по-бърз от AMD от един ценови диапазон, освен във високия клас (над 200$ които повечето от Вас така и няма да си купят), защото AMD са си пресметнали цените така че да са конкурентни. C2D се клоква по-добре, но трябва да си с хубаво дъно (захранване, охлаждане, памет...) и да отбираш малко (и да не ползваш Linux защото не обича клока :))
  2. Intel не са "по-маркови" от AMD - и двете фирми са прастари (на поне половин век) и двете фирми произвеждат процесори от преди да се родите. Тъй-че избор на базата на "реноме" е също толкова глупав, колкото и да се водите по това "кой е по-най" в тежката категория.
  3. Сегашното поколение AMD процесори са били предвидени да се състезават с P4 Netburst архитектурата (предишното поколение Intel) - от там и объркващата маркировка (4000+) от която за щастие AMD се отказаха.
  4. Фирмите предлагат повече AMD, предполагам защото машина с тях е по-изгодна от Intel ценово (не забравяйте разликата в цените на добрите дъна, особено с вградена видеокарта)...

И т.н. и т.н. cool.gif

Мисълта ми е, че няма толкова значение марката на процесора, а крайният резултат (машината) - с какви компоненти ще е.

1.screenshot5362qt0.jpg

1а.screenshot542iu0.jpgАко си пуснеш брада,обезателно трябва да си купиш гребен.GA P35C DS3R,т.н. ...

2.Абсолютно съгласен,но съм роден през 1961 cool.gif

3.Така...

4.За мен по изгодно е да платя повече за по-добро,ще купиш ли по-лоша храна защото е по-евтина?Същото е.

Като процесора и видеокартата на AMD не са по-добри,чудно какви ли ще бъдат компонентите,и каква ли ще бъде конфигурацията? :) :) ;)

Редактирано от питон357 (преглед на промените)

Ако си пуснеш брада,обезателно трябва да си купиш гребен.GA P35C DS3R,т.н. ...

Като стана дума за поговорки да не стане "Пет лева коня, петнадесет лева кандармите" :ph34r:

Редактирано от Sun1 (преглед на промените)

Бих искал и аз да се включа в спора Левски-ЦСКА (саааамо Левски :-)

1.Наборите преди 68(примерно), твърдо залагат на Intel, щот в началото нямаше нищо друго читаво, но братлета времената се промениха...

2.Аз понеже съм в България, пък и живея в Гб, почти винаги залагам на практичността и съотношението цена/производителност-в тази битка АМД печели в момента, особено в "средния"(процесор за 120$) и нисък клас!

3.Все още вградения контролер за паметта е по-доброто (в некои отношения) решение и дава някои преимущества на АМД...

Тук искам да повторя, погледнете колеги за едни и същи пари, коя фирма ви дава повече :-)

В заключение ще обобщя, че и с INTEL или АМД, могат да се направят и добри и лоши конфигурации, много зависи от майстора който си оставя ръцете вътре, от дънната платка, от захранването, от охлаждането и т.н.

Само еЙеМДииииии :-)

Гост
Тази тема е заключена за нови отговори.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.