Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Всеки четвърти българин с носталгия по социализма

Featured Replies

В България цари общо усещане за несигурност и носталгия по миналото. Всеки четвърти българин не вярва, че някога ще дойдат по-добри времена, а 15% от младите (между 18-34 г.) не отричат, че при определени обстоятелства авторитарен режим би бил по-удачно решение.

Това показва изследването "Живот в преход" на Световната банка (СБ) и на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в 29 страни от Централна и Източна Европа и от бившия ОНД, което бе представено вчера. То е правено чрез анкети на 29 000 домакинства от целия регион.

Дори в групата на 18-34-годишните българи, които имат бегли спомени отпреди 1989 г., само 30% твърдят, че сега се живее по-добре. При българите между 34 и 49 години този процент пада на 20%. Около 15% от хората над 50-годишна възраст виждат икономически напредък, а 25% считат, че политическата обстановка сега е по-добра от тази преди 1989 г.

Според изследването по-черногледи в това отношение са само в Черна гора, Сърбия, Македония и Хърватска.

В Румъния се забелязва по-голямо задоволство от живота, отколкото у нас, особено сред най-младите, а всички възрастови групи са изразили оптимизъм и убеденост, че идват по-добри времена.

Авторите на доклада твърдят, че заключенията дали преходът е свършил не бива да се правят само въз основа на икономическите данни. "За много хора в тези 29 държави демокрацията и пазарната икономика не вървят задължително ръка за ръка и мнозина си представят, че идеалното общество е някаква смес от свободен пазар и "желязна ръка", отбелязват те.

Така например 60% от младите в България и Румъния подкрепят демокрацията по принцип, но 15% от българите и 25% от румънците при определени обстоятелства биха предпочели авторитарен режим. Процентът на поддръжниците на демократичните промени намалява с увеличението на възрастта. При хората над 64 години само около 25% подкрепят демокрацията, а други 25% направо искат да се върне миналото.

Ипотечната криза в САЩ, която разтърси и финансовите пазари това лято, неминуемо ще се отрази и върху държавите от Източна и Централна Европа, пише в доклада. Това обаче ще стане косвено - повечето държави и фирми от нашия регион, които имат нужда от външно финансиране, съвсем скоро ще усетят, че капиталовите потоци в света намаляват като цяло, лихвите се увеличават, а условията по кредитите се влошават. Има голяма вероятност цените на недвижимите имоти в някои страни да паднат. От друга страна обаче, трябва да се има предвид, че цените на имотите в страните в преход, включително в България, са много по-високи спрямо доходите на населението, отколкото в развитите страни от ЕС, отбелязват анализаторите.

Източник: Сега

а 15% от младите (между 18-34 г.) не отричат, че при определени обстоятелства авторитарен режим би бил по-удачно решение

Тук съм ЗА! На тази Нация и трябва жлязна ръка!

Дори в групата на 18-34-годишните българи, които имат бегли спомени отпреди 1989 г., само 30% твърдят, че сега се живее по-добре.

Аз съм точният пример по въпроса(70 -те %) и мога твърдо да заявя: В много отношения това си е така. Ама всичко тече, всичко се променя... sad.gif

В България цари общо усещане за несигурност и носталгия по миналото. Всеки четвърти българин не вярва, че някога ще дойдат по-добри времена, а 15% от младите (между 18-34 г.) не отричат, че при определени обстоятелства авторитарен режим би бил по-удачно решение.

Струва ми се, че тези изследвания са доста нагласени.

Първо казват:

"Дори в групата на 18-34-годишните българи, които имат бегли спомени отпреди 1989 г., само 30% твърдят, че сега се живее по-добре."

После:

Така например 60% от младите в България и Румъния подкрепят демокрацията по принцип, но 15% от българите и 25% от румънците при определени обстоятелства биха предпочели авторитарен режим.

Уж 70% казват че преди е било по-добре, но само 15% искат авторитарен режим. Преди 89 година режима за какъв го имат?

"В Румъния се забелязва по-голямо задоволство от живота, отколкото у нас" - Много ясно че ще е така. Преди 89 година, ние бяхме цвете в сравнение с тях.

Само не мога да разбера защо това изследване не е включило източна Германия? Тях да ги питат искат ли комунизъм или не.

Е и аз съм значи у тоя списък

sad.gif

Ама то като си израснал по това време-няма начин да не ти домилява :P

Липсва ми онзи спокоен живот,без решетките

То и нямаше какво да се открадне де sad.gif

А да-много ми липсват и ги сънувам до ден днешен шоколадовите бисквити "Златна есен",и качествените и вкусни колбаси ми липсват,лютеницата "Хорце" оффф спомени

laugh.gif

Ама то като си израснал по това време-няма начин да не ти домилява :)

Домилява ти за младоста/детството...

То и нямаше какво да се открадне де sad.gif

Да бе, то дори песен имаше за чистачките на колите, а това което се крадеше от държавата и в роман не може да се опише. Колко вили се построиха с бетона за магистралата и колко селски дворове бяха асфалтирани покрай нея...

А да-много ми липсват и ги сънувам до ден днешен шоколадовите бисквити "Златна есен",и качествените и вкусни колбаси ми липсват,лютеницата "Хорце" оффф спомени

Забравяш опашките за елементарни неща, необходимостта от връзки за всичко по така...

Забравяш опашките за елементарни неща...

Ааа това беше след това... cool.gif

Ааа това беше след това...

След кое? След като държавата фалира? Май не знаеш какво значи опашка за банани, веднъж годишно когато ги пуснат, или опашка за бира по празниците.

Ааа това беше след това... cool.gif

Такива са спомените ти, но не и обективните факти. Не се притеснявай, човешката памет е твърде къса за отрицателни емоции. Ако не беше така, главите ни щяха да се пръскат и след псевдосоциализма щеше да има само шепа оцелели.

След кое? След като държавата фалира? Май не знаеш какво значи опашка за банани, веднъж годишно когато ги пуснат, или опашка за бира по празниците.

Точно така. Дал си няколко извадки от един безкраен списък с почти недостъпни за обикновения и честен човек благини. Псевдокомунистите пазаруваха в специални магазини и в Кореком и имаха всичко.

След "Промяната" (ха... ха... ха...) тези хора превърнаха политическата си власт в политическо-икономическа, към тях се присламчи криминалната измет и положението на народа не се подобри. Няма и да се подобри, защото народ, който не умее да хване метлата и да почисти, напълно заслужава потисниците си.

Всеки четвърти българин с носталгия по социализма

Те за това не можем да се отскубнем от руската мафия още.

Е, аиде сега - за бананите се хванахме...

Не искам да се превръщам в адвокат на комунизмо-социализма но общото ми усещане за тогава е, че животът беше по-уравновесен, по-спокоен, по-подреден, законите - закони, ред....(е то това бяха детските ми години и не знам до колко съм обективен :) )

Освен това, някак си ми се струва нереално да е било така зле при положение че така като се замисля, почти всеки от по-възрасните хора, който познавам и е ставало дума по въпроса, казва че животът и без банани си е бил готин тогава!?!

Ама "дупе знае и две и двеста"... cool.gif

... законите - закони, ред....

За някои закони, а за други "врата у поле". За Чората, убит от полицаите разбра цяла България, а за убития по онова време в правешката милиция знаеха само местните.

Освен това, някак си ми се струва нереално да е било така зле при положение че така като се замисля, почти всеки от по-възрасните хора, който познавам и е ставало дума по въпроса, казва че животът и без банани си е бил готин тогава!?!

Носталгия по отминалата младост, човешко е :cheers: .

Е, айде сега - за бананите се хванахме...

Не искам да се превръщам в адвокат на комунизмо-социализма, но общото ми усещане за тогава е, че животът беше по-уравновесен, по-спокоен, по-подреден, законите - закони, ред....(е то това бяха детските ми години и не знам доколко съм обективен ;) )

Освен това, някак си ми се струва нереално да е било така зле при положение, че така като се замисля, почти всеки от по-възрастните хора, който познавам и е ставало дума по въпроса, казва че животът и без банани си е бил готин тогава!?!

Ама "дупе знае и две и двеста"... cool.gif

Обективността не се основава на спомени и чувства. Тя се храни факти.

Човешката памет е къса. Човек помни нещата такива, каквито би искал да са били. Благодарение на това свойство на човешката памет се стига до идеализиране на миналото и загубване на реален поглед върху нещата.

По повод "животът и без банани си е бил готин тогава" мога само да кажа, че има хора и хора. Едни се задоволяват с трохи, други движат света напред. За първите е валидна поговорката "За грош петел - за грош пее".

ПП. Безразлично ми е дали ще промениш мнението си за миналото.

Благодаря за пояснението относно свойствата на човешката памет, както и за поправките в правописа ми :P

Но...

...тук става въпрос за впечатленията на хората от тогава и сега и какво е тяхното усещане и желание за бъдещето. Всичко това, разбира се, на базата на чувства и усещания, така че да запитам: какви факти, какви пет...?

Ако дадеш мнение и по темата ще ми бъде любопитно, ако възрастта ти го позволява, разбира се!

Точно така. Дал си няколко извадки от един безкраен списък с почти недостъпни за обикновения и честен човек благини. Псевдокомунистите пазаруваха в специални магазини и в Кореком и имаха всичко.

След "Промяната" (ха... ха... ха...) тези хора превърнаха политическата си власт в политическо-икономическа, към тях се присламчи криминалната измет и положението на народа не се подобри. Няма и да се подобри, защото народ, който не умее да хване метлата и да почисти, напълно заслужава потисниците си.

... тоест тогава ли е бил или сега е по-добър животът според теб? Иначе за метлата - подкрепям! cool.gif

Редактирано от iasparuhov (преглед на промените)

...

Ако дадеш мнение и по темата ще ми бъде любопитно, ако възрастта ти го позволява, разбира се!

... тоест тогава ли е бил или сега е по-добър животът според теб? ...

Възрастта ми е близка до посочената в профила и вероятно се отнася към твоята като 3:1. Почти всички мои връстници вече ги няма.

Има два вида хора. Едните знаят какво да правят с живота си, другите търсят ръководство свише. Първите са винаги недоволни и се стараят да постигнат повече, стига да няма кой да им пречи.*** Другата група е задоволена, когато има овчар и добра паша.

Сам си отговори кой кога е живял по-добре. Като стигнеш до истината, ще разбереш защо голяма част от нашия овчедушен народ сега се чувства по-зле, отколкото при Тато. При това изобщо не може да разбере, че много от причините за това усещане за безперспективност се крият в собствения му мироглед.

------------------

***От първата група са изключени откровените престъпници, узурпирали ръководните постове в държавата, и тогава, и сега. Отпадат и мошениците от сивия сектор. Всички те винаги се чувстват добре, макар че битието им едва ли може да се нарече пълноценен живот, а и често приключва преждевременно.

не се мъчете да гледате философски на нещата.Хората които са били "силни" при Тато сеа живеят супер яко,децата и внуците им.Нищо няма да се оправи скоро,даже нищо няма да се опраи никога,ще си продължават нещата така както са си,свиквайте.Решение няма,оправия също,оцелявайте сами.

И запомнете едно мн важно нещо: В БГ оцеляват замо кучетата!

Нямам носталгия по нещо,което те кара да вървиш по релси.

Дадеш ли мнение-дотам.А за руската мафия,за кратко помагах на приятелка в

магазин.Бях сама,млада и много изплашена.Търсеха собственика,за да им даде

под наем друг магазин.Казах им,че няма да идва,но те,около осем човека

стояха,гледаха ме и не вярваха.В крайна сметка го принудиха да им даде

магазина.Няма отърване от...

Ruud`van ,без съмнение си прав.Целият ми съзнателен живот е бил по времето на "тато" Тодор Живков.Всички го мразехме,но в същото време ползвахме десетки привилегии,които имахме.Ще спомена някои-например правото ни да ползваме профсъюзни карти за почивка на цена приблизително 40-50 лева,при заплата от 120-130 лева(едва ли сега можем да идем на море).Да не забравяме и факта,че в страната почти нямаше безработица.Наистина имаше грандомански проекти,които сринаха икономиката.Мразехме и партийните секретари,завиждайки им за специалните привилегии и големи заплати.Управляваха ни и ни лъжеха,че ни плащат,но и ние ги лъжехме че им работим.Да помислим какво имаме сега,демокрация ли-"да-ама не"-както казваше известен журналист.В момента има демокрация само за богатите,а като вземем,че пенсионерите в болшинството бедни са около 2 милиона,безработните 1 милион,получаващи заплата около 400-500лева са към 2 милиона минимум,то не можем да говорим за това,че хората са доволни.За това има носталгия по миналото,когато нямаше гладни,бедни и хората се чувстваха спокойни.Сега и да знаеш,и да можеш трудно можеш да живееш и да се реализираш достойно,ако не си обвързан с мафията,която е навсякъде(и убива безнаказано по улиците).Помислете и кои са богати у нас-домата,картофа,банана,сливата и и други плодове и зеленчуци и се разхождат въоръжени до зъби.И крайният извод е,че бившите комунисти отново ни управляват,само че некадърно,защото алчноста им е безкрайна. :) Някой беше казал,за какво ми е свобода на словото,като съм гладен.

Редактирано от milpetm (преглед на промените)

То и сега има яко привилегии - като нарушиш закона плащаш минимална сума и излизаш чист.

Ruud`van ,без съмнение си прав.Целият ми съзнателен живот е бил по времето на "тато" Тодор Живков.Всички го мразехме,но в същото време ползвахме десетки привилегии,които имахме.Ще спомена някои-например правото ни да ползваме профсъюзни карти за почивка на цена приблизително 40-50 лева,при заплата от 120-130 лева(едва ли сега можем да идем на море).Да не забравяме и факта,че в страната почти нямаше безработица.Наистина имаше грандомански проекти,които сринаха икономиката.Мразехме и партийните секретари,завиждайки им за специалните привилегии и големи заплати.Управляваха ни и ни лъжеха,че ни плащат,но и ние ги лъжехме че им работим.Да помислим какво имаме сега,демокрация ли-"да-ама не"-както казваше известен журналист.В момента има демокрация само за богатите,а като вземем,че пенсионерите в болшинството бедни са около 2 милиона,безработните 1 милион,получаващи заплата около 400-500лева са към 2 милиона минимум,то не можем да говорим за това,че хората са доволни.За това има носталгия по миналото,когато нямаше гладни,бедни и хората се чувстваха спокойни.Сега и да знаеш,и да можеш трудно можеш да живееш и да се реализираш достойно,ако не си обвързан с мафията,която е навсякъде(и убива безнаказано по улиците).Помислете и кои са богати у нас-домата,картофа,банана,сливата и и други плодове и зеленчуци и се разхождат въоръжени до зъби.И крайният извод е,че бившите комунисти отново ни управляват,само че некадърно,защото алчноста им е безкрайна. :) Някой беше казал,за какво ми е свобода на словото,като съм гладен.

От написаното излиза че ти харесва да не работиш по цял ден и след това да получаваш минимална заплата. Обаче всичко е наред, щом и комшиите и те не получават повече. Имам предвид че онази почивка за 40-50 лева ти е излизала много повече. А, и не разбрах ако не членуваш в профсъюза, как ходиш на почивка?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.