Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Принуждава ли ни някой да ползваме пиратски софтуер и ОС?

Featured Replies

Колкото и да е странно - отговорът е да. Но още по "странното" е че това са именно Майкрософт. Как?

Наскоро реших да си купя лаптоп. Той разбира се, както 90% от моделите на пазара (ни) с ОС се предлагаше само с Windows Vista Home Premium. Тъй като се занимавам със разработка на софтуер, в случая система хоствана в IIS, проверих какви са ограниченията в Home изданието, тъй като смятам да мигрирам системата постепенно към Windows 2008, и междувременно да мога да я доразработвам "мобилно" на Vista. Естествено оказа се че Vista Home Premium не ми върши никаква работа:

http://msmvps.com/blogs/bernard/archive/20...-for-iis-7.aspx

http://technet2.microsoft.com/windowsserve...3.mspx?mfr=true

Vista Home Premium е около $160, а Vista Ultimate - около 260$.

Поинтересувах се в сайта на Майкрософт , както и лично звънях в Майкрософт България да питам как стои въпроса с тъй наречения допълнителен лиценз (за минаване към Vista Ultimate от долна версия). Оказа се, че цената е една и съща, независимо дали имате XP или Vista Premium - $250. Останах силно озадачен, тъй като очаквах цената дори да е по-малка от разликата между двете издания ($100). Средата ми трябва спешно, а поради големия разход около хардуера няма да мога да си купя втора ОС за колекцията си. И излиза, че въпреки доброто ми желание и намерение да ползвам лицензиран и чист софтуер (и да не ограбвам бедната Майкрософт) имам само един изход - пиратска Ultimate...

Колкото и да е странно - отговорът е да. Но още по "странното" е че това са именно Майкрософт. Как?

Наскоро реших да си купя лаптоп. Той разбира се, както 90% от моделите на пазара (ни) с ОС се предлагаше само с Windows Vista Home Premium. Тъй като се занимавам със разработка на софтуер, в случая система хоствана в IIS, проверих какви са ограниченията в Home изданието, тъй като смятам да мигрирам системата постепенно към Windows 2008, и междувременно да мога да я доразработвам "мобилно" на Vista. Естествено оказа се че Vista Home Premium не ми върши никаква работа:

http://msmvps.com/blogs/bernard/archive/20...-for-iis-7.aspx

http://technet2.microsoft.com/windowsserve...3.mspx?mfr=true

Vista Home Premium е около $160, а Vista Ultimate - около 260$.

Поинтересувах се в сайта на Майкрософт , както и лично звънях в Майкрософт България да питам как стои въпроса с тъй наречения допълнителен лиценз (за минаване към Vista Ultimate от долна версия). Оказа се, че цената е една и съща, независимо дали имате XP или Vista Premium - $250. Останах силно озадачен, тъй като очаквах цената дори да е по-малка от разликата между двете издания ($100). Средата ми трябва спешно, а поради големия разход около хардуера няма да мога да си купя втора ОС за колекцията си. И излиза, че въпреки доброто ми желание и намерение да ползвам лицензиран и чист софтуер (и да не ограбвам бедната Майкрософт) имам само един изход - пиратска Ultimate...

Хм... а до сега под каква лицензирана ОС си работил?

Защо да не инсталираш XP примерно?

Извинението "нямам пари, за да си го купя и за това ще ставам пират" всеки може да го използва. Повярвай ми няма човек, който да не иска софтуерът на компютъра му да е напълно лицензиран.

Честно казано не схващам идеята на темата ти?

• Автор
Хм... а до сега под каква лицензирана ОС си работил?

Защо да не инсталираш XP примерно?

Извинението "нямам пари, за да си го купя и за това ще ставам пират" всеки може да го използва. Повярвай ми няма човек, който да не иска софтуерът на компютъра му да е напълно лицензиран.

Честно казано не схващам идеята на темата ти?

Ами "нямам лицензирана XP" примерно добре ли е като отговор? И най-вече, кое те кара да мислиш, че XP предлага повече функционалност от Vista?

Всъщност аз пък не разбрах каква е твоята идея - хем всички искали, пък хем парите не били извинение...?

Ами "нямам лицензирана XP" примерно добре ли е като отговор? И най-вече, кое те кара да мислиш, че XP предлага повече функционалност от Vista?

Всъщност аз пък не разбрах каква е твоята идея - хем всички искали, пък хем парите не били извинение...?

Ситуацията у нас, а и в немалко други държави е такава - ние сме потребители без да сме клиенти. Т.е. ако няма от къде да го вземем на по-ниска цена или безплатно просто няма да си го купим и ще намерим някакъв заместител. В случая въпроса е на стандарт на живота. Този факт е известен на всички големи и нетолкова големи компании и за това в известна степен те си затварят очите за пиратството, особено що се касае до домашните потребители

Не съм казал, че предлага повече функционалност, даже напротив...

Идеята ми е, че искаме много, но не можем да си го позволим. Но все пак искаме. Всички искаме.

Разработчик си => трябва ти еди какъв си софтуер и т.н. Щом ти трябва ще инвестираш в това. Няма да купиш еди какво си, но ще купиш лиценз, щом си решил да си легален.

Не го приемай лично, просто се дразня на изцепки от типа "аз искам, но не ми стигат парите и за това ще съм нелецинзиран". Като си се хванал на хорото - ще го играеш по правилата, или ако не го играеш - ще си мълчиш. Нима мислиш, че всички хора, които си изкарват хляба с работа с Фотошоп например им се дават по $1000 и кусур долара за един лиценз, но като знаеш, че трябва - го правиш.

Какво правим ако MS направят толкова добра система, че наистина да не може да се кракне (хипотетично). Ако наистина ти трябва за това да ти върви бизнеса ще си я купиш, дори и $1000 да струва.

Поздрави!

Всичко това е вярно.Просто пиратството си е пиратство-няма да се отървем от него скоро.Но замислете се-колко ли ще ни струва всичко това,което сега сме качили по машините си,обаче ако бяхме решили да сме легални?Действително софтуерът щеше да ни излиза колкото,а защо не и повече от хардуера-дали щяха компютрите да са толкова популярни и да ги има в 80% от домовете ни.Най-лесно е да си свалим всичко наготово от нета и просто да го инсталираме.Не знам как мислите вие,но според мен тук,в България,пиратството ще остане още дълги времена-просто явно стана част от ежедневието.Еми това е от мен cool.gif

Да не забравяме, че пиратство има по целия свят без изключение, не става въпрос само за ОС или програми, а и филми, музика - всичко се разпространява пиратски. Освен това поне 80, ако не и 90 % от пиратските продукти, който са налични при нас са дошли именно от страни с много, много по-висок стандарт на живот от нашия. Така че да не се правим на прекалени светци, като си знаем хала - под всяка критика. Всичко мара втасала та и легално вече да сме ползвали софтуер :clap:

Така че моя отговор по темата е: ДА, принуден съм, ако искам да имам пари за храна и дрехи, да мога да си платя тока, телефона и кабелната, ДА НЕ СИ КУПУВАМ СОФТУЕР

Така че моя отговор по темата е: ДА, принуден съм, ако искам да имам пари за храна и дрехи, да мога да си платя тока, телефона и кабелната, ДА НЕ СИ КУПУВАМ СОФТУЕР

А какво би станало ако: си купиш софтуера, а изпиратстваш храна, дрехи, тока или телефона?... Пресъпление, нали?

Ето тук е същността на проблема с ползването на пиратски софтуер - повечето хора не си дават сметка, че ползването на такива програми е същото както и "придобиването" на стоки без да се заплащат ;) Оправданието "нямам пари, затова крада" е доста често срещано у нас, но това не трябва да го прави приемливо и правилно.

А какво би станало ако: си купиш софтуера, а изпиратстваш храна, дрехи, тока или телефона?... Пресъпление, нали?

Ето тук е същността на проблема с ползването на пиратски софтуер - повечето хора не си дават сметка, че ползването на такива програми е същото както и "придобиването" на стоки без да се заплащат ;) Оправданието "нямам пари, затова крада" е доста често срещано у нас, но това не трябва да го прави приемливо и правилно.

Така си е- но табутата със възприемането на кражбите на храна, дрехи и т.н. от магазините са насаждани от хилядолетия, а софтуеър, който да се краде- има от десетилетия.

Плюс това има и една психологическа граница- за да откраднеш нещо-трябва не си в къщи, да отидеш до мястото, където е "нещото" (магазин, чужда къща) и да го откраднеш.

А при софтуеъра, филмите,музика и т.н. не е необходимо да излизаш от дома си.Ти просто си седиш и си вземаш необходимото, без да е нужно да се криеш, да ходиш по нощите да се страхуваш....

Всеки възприема интернет като свое, домашно място, където добрият дядо Коледа му е оставил подаръчета- я новия Windows, я Photoshop, я най-новите филми и т.н.

Просто си търсиш и намираш подаръчетата си.

Порастнали деца, ровещи под коледната елха сме.

Трябва да се пречупи мисленето тотално, за да се изкорени пиратството-защото повечето от нас не го възприемаме като нещо лошо.

Просто си търсим подаръците , които сме си поръчали на дядо Коледа.....

Аз пък пиратствам, защото съм принуден.

Ако си купя 1 лиценз за фотошоп, колко трябва да работя, за да си върна парите за него(тук в Б-я и на запад - несъпоставимо е нали).

Кажете ми колко от софтуерните компании имат специални цени за нашия регион, съобразени с възможностите ни? А нямат проблем да го направят, тъй като лицензите обикновено важат само за определени страни/региони. Сами са си виновни - вместо да спечелят малко (но по-добре от нищо) те си зариват главата в пясъка, след като на тях не им пука за мен и моето положение защо на мен да ми пука за тях.

Аз ако открадна 1 пуловер от магазина, той изчезва от магазина и идва вкъщи. Е да ама ако открадна софт. той идва вкъщи, ама остава и в магазина.

Морално не е правилно, но и аз искам да се развивам и да съм в крак с нещата - така че правя каквото мога.

Не мога да не спомена, че на повечето платени програми има и безплатни заместители. Преди няколко дни си инсталирах OpenOffice и спокйно мога да кажа, че е по добър от офис пакета на Майкрософт. Когато става дума за професионални програми(например Photoshop) вече се налага да се охарчим малко.

Е има и една добра страна на монетата...Вече има достатъчно на брой добри безплатни алтернативи...ефектни за домашна употреба (казвам домашна употреба, защото не са чак толкова разпространени сред фирмите...и ако трябва да ходиш на интервю за работа бие на очи дали си писал дали можеш да работиш на Adobe Photoshop или GIMP, или MS Office 2003 поне или Open Office).Вярно че така се лишавате в повечето случаи от техническа поддръжка и други екстри, но за по непретенциозния потребител (домашния) може да се възползва съвсем спокойно от тях...особено ако не са му нужни допълнителните функции които предлагат платените му събратя...(аз на работа използвам доста платен софтуер като Cool Edit Pro {не Audition-a} а у нас си ползвам Audacity.Също така там използвам и програмата за видео-монтаж => dpsVelocity - която освен че е много скъпа изисква и специализиран хардуер за да работи...а у нас използвам по-прости приложения за видео-обработка - Avi Trimmer, VirtualDub (зависи от конкретните нужди).Е трябва да се правят повече маневри и да се използват повече приложения и резултатите пак не са блестящи, но се кара някак си.Само трябва да се свикне с потребителския интерфейс и няма проблеми.Не винаги безплатното означава по-лошо! cool.gif

Редактирано от B-boy[StyLe] (преглед на промените)

Не мога да не спомена, че на повечето платени програми има и безплатни заместители. Преди няколко дни си инсталирах OpenOffice и спокйно мога да кажа, че е по добър от офис пакета на Майкрософт. Когато става дума за професионални програми(например Photoshop) вече се налага да се охарчим малко.

Това горното е вярно само ако ползваш (както повечето потребители) 5 % от възможностите на офис пакетите. Но в OpenOffice няма Outlook, Visio и ред други нещица. Да не говорим ако работиш с CAD, 3D или програми за предпечат

Аве те най големите пирати са баш Бил и компания , тръгнали да реват като обрани попове. Патентовал на времето ОС която не е негова и сега забравил от къде тръгнал. За лош късмет обаче на мене само ОС е легална понеже дойде с лаптопа, всякакви други програми са радка пиратка, не че не мога да си го позволя ама излишни главоболия. Ще поръчам нещо с кредитната карта и след два дена да я видя празна, ако ми го носеха пред вратата и да плащам кеш мога и да се замисля.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Господа мислите ли ,че големите компании разработчици на софтуер не знаят за пиратството?Как мислите се популизира даден нов продукт? Като уж случайно разработчиците са изпуснати ключове за програмата и други такива в мрежата..Нали трябва по някакав начин да научат хората за него,колкото се може по бързо.Не ви ли се струва ,че това се прави напълно съзнателно.............

Продават се машинки без Уиндоус.Взимаш,слагаш едно Kubuntu и си готов.Да кажеш че някой те кара насила да ползваш нещо...Линукс има десетки декстоп версии.

Аве те най големите пирати са баш Бил и компания , тръгнали да реват като обрани попове. Патентовал на времето ОС която не е негова и сега забравил от къде тръгнал. За лош късмет обаче на мене само ОС е легална понеже дойде с лаптопа, всякакви други програми са радка пиратка, не че не мога да си го позволя ама излишни главоболия. Ще поръчам нещо с кредитната карта и след два дена да я видя празна, ако ми го носеха пред вратата и да плащам кеш мога и да се замисля.

Точно така излиза. Особено момента където намерили начин да седят денонощно (без да плащат) на универститетския компютър и т.н. Не че тогава са били бедни.

И още нещо. По добре си плащайте софтуера който смятате че си заслужава. Майкрософт така или иначе намират начин да си вземат и то много повече отколкото им се полага. Тези пари ще ги разпределят в някой безнадежден проек, като например как да смачкаме Гугъл.

Второ, не си представям как съседчето ще си купи фотошоп. Днеска го инсталира утре ще му омръзне. Ползва пиратската версия, защото има най-много възможности и се инсталира най-лесно. Не като смотаните пробни/учебни версии.

Трето, Light би трябвало да знае че продуктите на натегаческите компании не са създадени за изолирани програмисти. Общо взето, фирмите които ги ползват се стремят много бързо да направят софтуер, на който му искат висока цена. Качеството е без особено значение, важна е бързата и евтина разработка и високата продажна цена. Така че цената на платформата за разработка не е от особено значение.

Наистина, компаниите които държат софтуера им да не се пиратства, имат достатъчно добра защита. Така че пиратската версия излиза след половин или една година. Време достатъчно.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Едно допълнение-никой не те задължава да използваш нелиценззиран софтуер!Относно Microsoft-рейтингът им много падна с излизането на Виста и от няколко месеца има различни места откъдето можеш да си вземеш 100% легална операционна система XP.Изборът е твой!

Призовавам всеки, който желае да използва легален софтуер да погледне ТУК! Веднъж направите ли няколко крачки в правилната посока, вече няма да учавствате в безмислени спорове. Всеки човек има свободна воля и никой не може да те накара да направиш нещо против нея (освен чрез изнудване, може би).

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Пуснах темата с цел да се замислят и двете страни как да се преодолее проблема с пиратството. От една страна повечето хора в България дори не си правят труда да се замислят колко главоболия би им създало едно подозрително и "осквернено" копие на софтуер и дали да не опитат да се сдобият с легален продукт. От друга страна, като че ли Майкрософт тотално нехаят за това, че един обикновен българин с чист доход около 300 лв трябва да се прости с цяла заплата всяка година САМО за операционната система на компютъра си. За офис и още 3-4 тривиални продукта плюс антивирусна ще му замине още една или две заплати.

Ако Майкроофт пуснат географски диференцирани цени и ОС струва 80 лв за български граждани, продажбите на Windows ще скочат близо 10 пъти. Или приходите им ще скочат 2-3 пъти, за лавинообразно нарастващата им популярност при такъв сценарии да не говорим...

Цената на проектирането, разработката, тестването и поддръжката на една ОС се оправдава с тоталните приходи след това. Едно копие само по себе си не струва нищо освен цената на носителя.

Пуснах темата с цел да се замислят и двете страни как да се преодолее проблема с пиратството. От една страна повечето хора в България дори не си правят труда да се замислят колко главоболия би им създало едно подозрително и "осквернено" копие на софтуер и дали да не опитат да се сдобият с легален продукт. От друга страна, като че ли Майкрософт тотално нехаят за това, че един обикновен българин с чист доход около 300 лв трябва да се прости с цяла заплата всяка година САМО за операционната система на компютъра си. За офис и още 3-4 тривиални продукта плюс антивирусна ще му замине още една или две заплати.

Ако Майкроофт пуснат географски диференцирани цени и ОС струва 80 лв за български граждани, продажбите на Windows ще скочат близо 10 пъти. Или приходите им ще скочат 2-3 пъти, за лавинообразно нарастващата им популярност при такъв сценарии да не говорим...

Цената на проектирането, разработката, тестването и поддръжката на една ОС се оправдава с тоталните приходи след това. Едно копие само по себе си не струва нищо освен цената на носителя.

Да така е, но кой да го проумее от страна на Майкрософт.

Погледнете от тази гледна точка. Софтуер се използва от всички потребители на компютри. Но само част и то по малката са в състояние да си платят за него. Ако се направи уидоус който НАИСТИНА не може да бъде кракнат знаете ли какво ще стане? Първоначално ще намелеят хората които ползват компютри, а после рязко ще скочи потреблението на линукс и въобще свободен софтуер. Приходите от продажби ще се увеличат но не драстично, и само за определен период. Иначе казано ще се създаде нова пазарна ниша в която ще се наместят производители на софтуер с далеч по разумни цени и вероятно по добри продукти. Затова и бате Бил си затваря очите за кракове и пачове. Той знае че тези хора така или иначе няма да му платят, него те го вълнуват като обекти и субекти на рекламата му и да не им позволи да почнат да ползват други ос. Все пак за да не ползват всички само кракнати програми е внесена доза трудности.

Има нещо което всички забравяте!

Софтуер записан върху празен носител е лицензиран софтуер! (за домашно ползване)

Правата си ги платил със закупуването на празния носител!

Всяка компания произвеждаща празни носители "плаща" % от печалбата за права!

Тук не става въпрос за софтуер използван за печелене на пари!

Ако един софтуер ти носи пари извинявай, но трябва да си го заплатиш!

Един Photoshop е около 2000лв. а за едно лого направено на него от рекламните агенции взимат около 200лв. .

Мисля че си заслужава да си го платиш..............!

Никой не принуждава никого да ползва пиратски софтуер. Всеки прави избора сам за себе си. Сигурен съм, че всеки който има желание, ще намери безплатни решения за работата си или ежедневието. Всичко друго са оправдания от рода: ама аз нямам пари затова ми е кракнат фотошопа и за всичко са виновни онези хора, които са го създали и искат пари за труда си... еми предполагам, че и вие като ходите на работа искате да ви се заплаща. Ама може би тук се стига и до въпроса...кой за каквото е учил.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.