Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Влечението към цигарите е генетично обусловено

Featured Replies

18d5d804cd.jpg

Предразположеността към пушенето е заложена в гените на човека, твърдят немски и американски учени, които са изследвали гените на повече от 4000 души, пристрастени към никотина. Получените резултати показват, че влечението към никотина е от 50 до 70% генетично обусловено и едва след това то зависи от външните фактори като стрес, негативен пример на околните и т.н.

Най-важна роля за формирането на вредния навик според учените, цитирани от ВВС, играят два гена: ТРН1 и ТРН2. При промени в първия никотиновата зависимост се проявява много силно и от нея човек може да се избави много трудно, докато промените в гена ТРН2 способстват за влечението към цигарите още в ранна възраст. И двата гена са свързани с производството на серотонин, чийто недостиг освен, че води до развитието на фобии и депресия, се смята и за една от причините за формирането на наркотична зависимост към различни вещества.

Източник: zdrave.bg

Влечението към наркотиците, алкохола, секса и т.н. също. :angry22:

• 4 седмици по-късно...
18d5d804cd.jpg

Предразположеността към пушенето е заложена в гените на човека, твърдят немски и американски учени, които са изследвали гените на повече от 4000 души, пристрастени към никотина. Получените резултати показват, че влечението към никотина е от 50 до 70% генетично обусловено и едва след това то зависи от външните фактори като стрес, негативен пример на околните и т.н.

Най-важна роля за формирането на вредния навик според учените, цитирани от ВВС, играят два гена: ТРН1 и ТРН2. При промени в първия никотиновата зависимост се проявява много силно и от нея човек може да се избави много трудно, докато промените в гена ТРН2 способстват за влечението към цигарите още в ранна възраст. И двата гена са свързани с производството на серотонин, чийто недостиг освен, че води до развитието на фобии и депресия, се смята и за една от причините за формирането на наркотична зависимост към различни вещества.

Източник: zdrave.bg

Направо убиха и рибата и вожда с това откритие! :Pcool.gif

:yanim:;):lol6: :lol6: :lol6: :lol6: :lol6: :lol6:

Айде сега оправдания от тютюневите компании - "Ние не сме виновни, хората са си програмирани да пушат"

Айде сега оправдания от тютюневите компании - "Ние не сме виновни, хората са си програмирани да пушат"

Може и да има нещо вярно.

• 1 месец по-късно...

Негативно настроен съм към твърдението и ще се обоснова, прилагайки себе си като пример: пуша от година и 3 месеца (преди този период съм запалвал, но много рядко, само за лиготия) и факторът при мен се състоеше в това, че ходейки на уроци за кандидатстудентски изпити, се притеснявах много и намирах успокоение в цигарите. Това тъй наречено успокоение, което мисля, че ми дават цигарите, може би е повече на психологическа основа, но кой знае ... толкова много хора пушат ... Като малък питах баща ми: защо продават цигари, след като са вредни? Той ми отговаряше: -Защото това е много печеливша търговия и няма кой да я забрани. Аз си казвах: след като има такива глупаци, които си купуват и употребяват вредни неща, то си е за тях, ако никой не ги купува, няма да ги продават, а, уви, сега и аз се причислявам към тези глупци. Дори в момента, докато пиша това съобщение, с периферното си зрение виждам как дима се издига над пепелника ;). Има и още нещо: установявам, а със сигурност и не само аз, че възрастта, от която почват да пушат хората, рязко спада и това се превръща в тенденция ... Който може, нека ме опровергае :). Лек ден/лека вечер на всички.

Като малък баща ми ме накара да изпуша цяла кутия сега нямам никакво влечение към тези цигари. Интересно когато тютюна не е бил разпространен из Европа и света, а си е виреел само в Америка какво са пушили за да утолят генетично заложения си глад към никотина хората :P ? А и друго навсякъде и по телевизията и по филмите и изобщо навсякъде се показват пушачи - как да преодолеят генетично заложената си слабост хората при такова присъствие ;) Наскоро гледах един филм - "Завръщане в Грейсланд" мисля, че му беше заглавието ( както и да е заспах пътувах за Монтана а "шофера" беше решил, че филма е подходщ, но това е друга тема .... :P ) та в този филм всяка сцена започваше с палене на цигара :) и не просто палене ами "палене" сещате се как някои пушачи се надуват докато палят за да изглеждат по - по - по (смешници ама това пак е друга тема biggrin.gif )

Редактирано от DEAM (преглед на промените)

Като малък баща ми ме накара да изпуша цяла кутия сега нямам никакво влечение към тези цигари. Интересно когато тютюна не е бил разпространен из Европа и света, а си е виреел само в Америка какво са пушили за да утолят генетично заложения си глад към никотина хората :P ? А и друго навсякъде и по телевизията и по филмите и изобщо навсякъде се показват пушачи - как да преодолеят генетично заложената си слабост хората при такова присъствие :) Наскоро гледах един филм - "Завръщане в Грейсланд" мисля, че му беше заглавието ( както и да е заспах пътувах за Монтана а "шофера" беше решил, че филма е подходщ, но това е друга тема .... :P ) та в този филм всяка сцена започваше с палене на цигара :P и не просто палене ами "палене" сещате се как някои пушачи се надуват докато палят за да изглеждат по - по - по (смешници ама това пак е друга тема biggrin.gif )

хахах, това за смешниците много ми хареса, браво! През годините, които изкарах в гимназията, забелязах, че когато ходя до тоалетна в училище, колкото по-горен клас ставах, толкова повече представители на по-по-по-долните класове се забелязваха да пушат в мъжката тоалетна. :P) Според мен тези представители на по 14-15-16 години започват да пушат, мислейки си, че изглеждат много авторитетно пред другите и че изглеждат по-големи, отколкото са (мое мнение). Лека вечер/Лек ден на всички :).

П.С. Правя последна цигара и лягам - питам се дали това ми решение е генетично заложено? ;)

Редактирано от drnick (преглед на промените)

хахах, това за смешниците много ми хареса, браво! През годините, които изкарах в гимназията, забелязах, че когато ходя до тоалетна в училище, колкото по-горен клас ставах, толкова повече представители на по-по-по-долните класове се забелязваха да пушат в мъжката тоалетна. :)) Според мен тези представители на по 14-15-16 години започват да пушат, мислейки си, че изглеждат много авторитетно пред другите и че изглеждат по-големи, отколкото са (мое мнение). Лека вечер/Лек ден на всички :P.

П.С. Правя последна цигара и лягам - питам се дали това ми решение е генетично заложено? ;)

Ами да съня е генетично заложен biggrin.gifcool.gif:Plaugh.gif за фаса не ми пука biggrin.gif

Баси, чувствам се все едно гените ми са се сбърлкалi, какво правим с генетиците като пуша вече 5-6 години? Май ще пробвам експериментите в генното изженерство :P :P

И вии пък сте... Само си хабите парите с тези боклуци! Пушете арсеник! Да умрете по-бързо biggrin.gif

По темата: Това е хубаво - генното инжинерство напредва. Скоро порока ще се лекува.

Предразположеността към пушенето ...

...влечението към никотина ...

Най-важна роля за формирането на вредния навик...

Няма предразположеност към пушене нито влечение към никотина.

Има по-бързо или по-силно пристрастяване в случай на редовна употреба.

А вредният навик е същинска зависимост от никотина.

Редактирано от Gizmoto (преглед на промените)

Вярно е-аз нося гените на татко,Бог да го прости-той беше все с цигара

И аз съм същата

А майка ми не пуши и мрази цигарите

Като бях 8ми клас ги спрях казах си , че няма смисъл да се правя на мъж ....а в нас всички пушат и са пушили .Аз съм 1вия от рода който не пуши

Редактирано от Radioaktive (преглед на промените)

Генетично обусловено е влечението към другия пол. Обусловено е влечението на капиталиста към печалба, но влечението на хората към цигарите е изкуствено. Лично мнение, не претендирам за истинност.

:shake_puter:;) Вече ще се оправдавам с тия учени за пушенето си , така де, аз не съм виновен, аз съм просто жертва на тате и мама :shake_puter:
И вии пък сте... Само си хабите парите с тези боклуци! Пушете арсеник! Да умрете по-бързо biggrin.gif

По темата: Това е хубаво - генното инжинерство напредва. Скоро порока ще се лекува.

Ще променя малко репликата на Бай Ганьо и ще напиша следното: "Имал съм бол пари, купил съм (цигари)". Не казвам, че цигарите не са "боклуци", нито се гордея, че пуша, но моето мнение е, че написаното от теб, цитирам: "...Пушете арсеник! Да умрете по-бързо...", е неуместно, дори и да е иронично :). Всеки си преценя сам за себе си какво да прави. А ти, Radioactive, щом си ги спрял в 8-ми клас, кога си започнал, че да ги спираш? ;)

Ами този порок вече се лекува...има лепенки, дъвки, хранителни добавки и т.н. За лепенките и дъвките не гарантирам колко помагат, защото познавам хора, на които не са помогнали. Аз пушех, но скоро ги отказах. Мисля си, че волята си оказва най-голямо значение и по-скоро тя е заложена генетично, а не страстта към никотина. А това, че тийнейджърите започват да пушат от все по-ранна възраст...според мен е точно от лиготия. И аз съм била така, и още много момчета и момичета са така. Но трябва да се има предвид, че те са много наивни в тази възраст и искат да опитат от всичко, без да са наясно с последствията.

Поредната дивотия

Това проучване може и да има някаква истина. На мене родителите ми са трезвеници, и аз и брат ми също. Аз съм по тежкия случай , за 35 години нито една цигара и общо до сега от близвания 20 грама алкохол

• 2 месеца по-късно...

Toва с генетичната предопределеност към цигари е много силно изказване, само защото на човек му липсва серотонин, не означава непременно, че трябва да пуши, вярно депресивния и лабилен характер е податлив на глупости и пушенето като такава, но все пак изказването е типично медийно и пресилено. Все пак е добре човек да не се успокоява с това, а да си даде сметка, че тютюнопушенето е вредно и може да бъде отказано, ако трябва боцкайте си и серотонин, но не пушете. :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.