Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За ценителите на верния звук

Featured Replies

Всичко това изглежда ужасно добре! :rolleyes: Иска ми се да можех и аз да чуя за какъв звук става въпрос и да видя разликата му с този, с който съм свикнал.

• Отговори 60
  • Прегледи 41,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Поредният екземпляр от мен. Нещата са както при неговите предшественици - сребърно окабеляване (DH Labs), сребърни спойки (Stannol), фиксирано преднапрежение за лампите, постояннотокова връзка, двупол

Публикувани изображения

• Автор
Всичко това изглежда ужасно добре! ;) Иска ми се да можех и аз да чуя за какъв звук става въпрос и да видя разликата му с този, с който съм свикнал.

Нищо по-лесно от това - просто трябва да се обадиш на някой от телефоните в първия ми пост, за да се уговорим кога можеш да дойдеш :rolleyes:

поздрави от един твой клиент - Манол от сбирките на аудиофилското общество. много добър мой приятел е и много те уважава

Редактирано от kaldata.com (преглед на промените)

Тези изобретения така като ги гледам са разкошни а за звука сигурно ще е доста приятен. :)Тези колони са страшни, може ли да дадеш малко инфо за тях да видим за какво става въпрос :) Жалко че съм далече от София да вида как дрънкат хаха biggrin.gif

Редактирано от DiDokal (преглед на промените)

• Автор
Тези изобретения така като ги гледам са разкошни а за звука сигурно ще е доста приятен. :)Тези колони са страшни, може ли да дадеш малко инфо за тях да видим за какво става въпрос :lol6: Жалко че съм далече от София да вида как дрънкат хаха biggrin.gif

Aми цитираните от теб колони няма да можеш да ги чуеш как "дрънкат" при мен, тъй като съм ги изработвал преди доста години, а от тогава нещата много се промениха - сега "кутииния" звук не мога да го слушам, дразни ме боботенето, бученето и мученето на почти всички тонколони (при опън бафъл-ОБ тези проблеми липсват, затова и предпочитам тази концепция). Който веднъж е чул грамотно изчислен и конструиран ОБ, едва ли някога би се върнал към слушане на конвенционални тонколони. Вече имам и ОБ изцяло от стъкло, свири още по-добре от предишните ми "Kристали". Качих още малко снимки в галерията :wub: , там може да се види и Aurora - последният ми (като модел разбира се) еднотактен усилвател с мощност 13 вата/канал. Познава се по светещите в призрачно жълто изходни лампи, а вечер на тъмно си е направо приказка да го гледаш и да го слушаш ;)

ЩЕ може ли да ми дадеш цена на двете кристални колони с усилвателя на тази снимка: http://www.kaldata.com/forums/index.php?au...si&img=5603

Дървените кутии ти ли ги изработваш? А и масата ако може да дадеш :angry:

Ровех се из нета и попаднах на този сайт(галерии за музикални творения отново)(тя е малко за кино маниаци, но е интересна): http://www.minhembio.com/galleri/lista/popular

Редактирано от Master-D (преглед на промените)

А сега какво звуково налягане може да създадат 4 вата при "Кристалите" - точно 102dB, при което ниво много трудно може да слуша музика.

Забравих да добавя - ватовете не са всичко cool.gif

С тия 4 вата ще им слушаш само от третия обертон нагоре на ниските честоти от един контрабас например.

Трябва мощ за да държиш мембраната на високоговорителя като в железна ръкавица.

Забравил си да обясниш за проблемите с резонантните честоти на самата стая в която ще се слуша музика. Защото ти хубаво си ги оставил отворени, ама площа на стъклото не е достатъчна при найстина ниските честоти за да избегнеш спад в нивото при тях и от което е останало отраженията от задната стена така яко ще им влияе че контрабасиста няма да си познае инструмента ако го слуша на запис.

Освен това високочувствителните високоговорители въобще не са пример за неутрално звучене. Те винаги изкривяват сигнала, големи отклонения нагоре и на долу по графиката при замерване на силата на звука от да речеме от 50 до 12000 херца.

Преди години един сериозен продавач на лампови усилватели и електростатични платна ми е казал че 7 вата са несериозна работа в наши дни за слушане на музика. Човека ходеше всяка година в САЩ на изложението за Hi-End Hi-Fi. По-късно ходих да слушам в Париж в два магазина подобни на твоите творения и не останах убеден по отношение на ниските честоти например.

Аз въобще не искам да споря с аудиофили относно нещата, в които ВЯРВАТ. Стига да не ги НАТРАПВАТ на околните. То и с религиите е същото, но това е друга тема.

Само да кажа, че темата би трябвало да се прекръсти не за "верен", а за "приятен" звук. За собственика на съответната свирка. На някой с нарицателния вече пернишки голф може и да му е приятно дрънченето като консервна кутия на собственото МПС.

Факт е, че т.нар. аудиофили дават луди пари за нещо, което криви. Което им набутва четни хармоници в сигнала. Но то било лампа. Ето и една тема, в която някой си се опитва да обяснява някакви глупости http://hardwarebg.com/forum/showthread.php?t=102364

Само че светът и технологиите се развиват. Да, правил съм лампови усилватели. С EL84, EL34 и други, почнал съм преди повече от 30 години. Когато транзисторите баха германиеви и първите попаднали ми мощни силициеви бяха 2N3055 от стабилизаторите на чернобелите телевизори, произвеждани в търновския радиозавод.

И още въпрос - CD ли от време оно е еталонния източник на звук? Може и да става за ниски и средни честоти, но с високите - не. Не можеш достоверно да ги предадеш с 2-3-4 отчета (по Котелников).

Аз въобще не искам да споря с аудиофили относно нещата, в които ВЯРВАТ.

Истинският аудиофил не вярва а има уши тренирани да слушат и чуят разликите в звученето на музиката. За да ти стане малко по-ясно ще ти дам пример.

Ако моите очи можеха да видят инфрачервената светлина и аз ти говоря за приятното излъчване на кварцова или халогенна електрическа печка, ти ще ми кажеш че вярвам защото това което ти не виждаш спада според твоите нагласи към някаква вяра. Ти ще виждаш само начервените реотани и ще усещаш топлина. А аз ще виждам приятни цветови нюанси по които ще различавам едната от другата печка. И съответно ще си избера тази която ще ми "гали" по-приятно окото до като ме грее. А ти ще избереш по-ефтината щото грее по-яко. И ще се разбереме като глух и ням.

Ето така се получава между теб и истинските аудиофили. Но вината не е твоя, ти съдиш според способностите ти да усещаш разликите в трептенето на въздуха около ушите ти. Вината идва по-скоро от разни търгаши които за да им е по-лесно да си продават стоката пускат разни слухове (или направо вицове) за кое е по-най-бетер добро и разни меломани сляпо им вярват само защото продавачите имат добра музикална култура и знаят как да ги омагьосват със сладки приказки. После тия меломани се опитват да минават за аудиофили и създават изкривена представа у хора около тях за "верния" звук.

Факт е, че т.нар. аудиофили дават луди пари за нещо, което криви. Което им набутва четни хармоници в сигнала. Но то било лампа.

Да доуточня за останалите, лампата наслагва четни обертонове когато е сама за изходна. При Пуш-пул от две лампи това го няма в такава степен. Четните обертонове създават усещането за по-"топъл" ( така му викаме на френски) или "мек" в някои случаи звук. Нечетните пък правят звука дрезгав и за това се изполват при усилватели на китари за да ръмжат струните по-"страхотно" за тинейджърското ухо.

Да, правил съм лампови усилватели. С EL84, EL34 и други, почнал съм преди повече от 30 години.

Да, и брат ми си прави лампов усилвател още аз като бях малък и сам си навива изходните трансформатори, но този му опит въобще не го направи аудиофил.

Редактирано от Gizmoto (преглед на промените)

С тия 4 вата ще им слушаш само от третия обертон нагоре на ниските честоти от един контрабас например.

Трябва мощ за да държиш мембраната на високоговорителя като в железна ръкавица.

Забравил си да обясниш за проблемите с резонантните честоти на самата стая в която ще се слуша музика. Защото ти хубаво си ги оставил отворени, ама площа на стъклото не е достатъчна при найстина ниските честоти за да избегнеш спад в нивото при тях и от което е останало отраженията от задната стена така яко ще им влияе че контрабасиста няма да си познае инструмента ако го слуша на запис.

Освен това високочувствителните високоговорители въобще не са пример за неутрално звучене. Те винаги изкривяват сигнала, големи отклонения нагоре и на долу по графиката при замерване на силата на звука от да речеме от 50 до 12000 херца.

Преди години един сериозен продавач на лампови усилватели и електростатични платна ми е казал че 7 вата са несериозна работа в наши дни за слушане на музика. Човека ходеше всяка година в САЩ на изложението за Hi-End Hi-Fi. По-късно ходих да слушам в Париж в два магазина подобни на твоите творения и не останах убеден по отношение на ниските честоти например.

Toва съм сигурен, че го прочетох повече от два пъти.

Истинският аудиофил не вярва а има уши тренирани да слушат и чуят разликите в звученето на музиката. За да ти стане малко по-ясно ще ти дам пример.

Ако моите очи можеха да видят инфрачервената светлина и аз ти говоря за приятното излъчване на кварцова или халогенна електрическа печка, ти ще ми кажеш че вярвам защото това което ти не виждаш спада според твоите нагласи към някаква вяра. Ти ще виждаш само начервените реотани и ще усещаш топлина. А аз ще виждам приятни цветови нюанси по които ще различавам едната от другата печка. И съответно ще си избера тази която ще ми "гали" по-приятно окото до като ме грее. А ти ще избереш по-ефтината щото грее по-яко. И ще се разбереме като глух и ням.

Ето така се получава между теб и истинските аудиофили. Но вината не е твоя, ти съдиш според способностите ти да усещаш разликите в трептенето на въздуха около ушите ти. Вината идва по-скоро от разни търгаши които за да им е по-лесно да си продават стоката пускат разни слухове (или направо вицове) за кое е по-най-бетер добро и разни меломани сляпо им вярват само защото продавачите имат добра музикална култура и знаят как да ги омагьосват със сладки приказки. После тия меломани се опитват да минават за аудиофили и създават изкривена представа у хора около тях за "верния" звук.

Да доуточня за останалите, лампата наслагва четни обертонове когато е сама за изходна. При Пуш-пул от две лампи това го няма в такава степен. Четните обертонове създават усещането за по-"топъл" ( така му викаме на френски) или "мек" в някои случаи звук. Нечетните пък правят звука дрезгав и за това се изполват при усилватели на китари за да ръмжат струните по-"страхотно" за тинейджърското ухо.

Да, и брат ми си прави лампов усилвател още аз като бях малък и сам си навива изходните трансформатори, но този му опит въобще не го направи аудиофил.

И това го прочетох повече от два пъти. Сигурен съм ( и тук се пляскам по челото).

В една и съща тема обаче доразвиване на подобни извънземни тъпотии - няма ли кой да обясни на Gizmoto, че с лепило "Кале" децата лепят картинки, иначе ако продължава да го диша ще ни залее с железните ръкавици, черни обертони и пуш-пулове (каквото и дз значи това). Все пак вижда инфра червената светлина, какво остана за площа на стъклото, която не е достатъчна при найстина ниските честоти за да избегнеш спад в нивото.

Даже в филма вкара някакъв глух контрабасист, който няма да си познае търканията, защото цокъла на лампата вкарвала големи отклонения нагоре и на долу по графиката при замерване на силата на звука от да речеме от 50 до 12000 херца.

Тези мисли ако не са резултат на световната финансова криза, ме карат да се съмнявам, че са подсказани свише. Подобни тъпизми принизяват нивото на форума и не вършат услуга никому. Направо се чудя кого да застрелям - автора или мода!

Да напиша и аз малко в темата , не мога да кажа че съм аудиофил , но определено съм меломан.

При положение , че в момента(и от доста години(10-15)) има решния за аудио усилватели(с полеваци , интегрални схеми и комбинирани) с нелинейни изкривявания под 0.005% в целия честотен спектър , сигнал/шум над 105 децибела и мощности над 150 вт , просто да сравняваш с лампов усилвате си е подигравка с аудиотехниката.

Все едно да сравняваш телевизор с ЕЛТ с LCD или плазма. Технологийте се развиват , независимо от нашето желание .

Толкова от мен , поздрави cool.gif

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Тези мисли ако не са резултат на световната финансова криза, ме карат да се съмнявам, че са подсказани свише. Подобни тъпизми принизяват нивото на форума и не вършат услуга никому. Направо се чудя кого да застрелям - автора или мода!

Тези мисли Магдето ми ги подшушна че се беше затъжила за тебе и се чудеше като каква сирена да запее за да те изкара от подземното убежище между две самоделно направени и изтреляни ракети от ония дето ги гледаме по новините почти всеки ден.

Аз ако бях на твое място щях да ги разпознавам по звука кой модел са ракетите и щях да знам дали летят към мен или в друга посока.

Вярно е че на изток от Кипър май не им е до музика и за това не могат да ни разберат нас западняците (спрямо Кипър де).

• Автор

В спорове не искам да изпадам - всеки има право да слуша каквото си пожелае. Нелинейните изкривявания на транзисторите от порядъка на 0,0005% (мога да добавя и още нули) не говорят за нищо - ние ще слушаме ли един усилвател или ще му четем характеристиките? А за динамичните, интермодулационните изкривявания никой нищо не спомена - ами тогава аз да кажа - те в най-голяма степен определят звученето (свири или не свири) на един усилвател, бил той транзисторен или лампов. Липсата на обща обратна връзка намалява дъмпинг фактора на усилвателя, увеличава нивото на хармоничните изкривявания, но в същото време увеличава неговото бързодействие (намалява динамичните), а ухото е най-чувствително именно към тях. Защо масовите усилватели имат регулатори за ниски и високи честоти? И защо почти всеки увеличава нивото на високите и на ниските чрез тези регулатори? Ще отговоря - високите са до дупка, защото в повечето случаи усилвателят има дълбока обща обратна връзка (за да има нелинейни изкривявания THD - total harmonic distortion с няколко нули след запетайката), т.е. има ниско бързодействие, това на слух се възприема като липса на детайл, на "високи", звукът е "плосък" и без резолюция и човека се хваща за потенциометъра "Treble"... За ниските - пак въпрос на вкус, обикновено търсим нещо, дето да ни удари в гърдите, искаме да е като в дискотека, да зазвънят прозорците (и затова ни трябват 150, 600, 1500 вата. На канал. И бас до дупка. А какво всъщност е "бас"?....Хайде друг да отговори...

Мога да кажа нещо и за пуш-пула, и за компенсацията на нелинейните изкривявание между първото и второто стъпало в моите усилватели (да не се притеснявате за четните хармоници - доста са малко, толкова са, колкото и при пуш-пул без обратна връзка), мога да говоря и за акустичната обработка на стаята, за задна, за предна вълна, за модалните честоти на моята стая, за честотната нелинейност на коефициента на звукопоглъщане на моите пердета. Много още неща за звука мога да напиша (завършил съм звукотехника в ТУ при покойния проф. Славчо Маляков, хората от по-старото поколение сигурно го знаят), но какъв е смисъла да убеждавам и да пиша - който иска - да заповяда при мен и да слуша, ако иска да си носи усилватели или колони за сравнение - вратата ми е винаги отворена за всеки, независимо как е настроен към лампите (песимистично, негативно, позитивно, оптимистично). Така де - музиката се слуша с ушите cool.gif

При Славчо Маляков (тогава беше още доцент) съм карал ФОП. Човек, предизвикал истинското ми уважение и един от малкото преподаватели, разбиращи от работата си.

Та писането ми беше породено от напъните на някои да ми обясняват че трябва да дам 5 цифрени суми за свирка, 4 цифрени за кабели и прочее излишни разходи само заради "фешън" докато нормално мислещ човек ще се оправи с трицифрени. И това само за едното слушане.

Само че светът върви напред, а аз освен да чувам искам и да виждам изпълнителите. И затова се ориентирам не към CD, а към видео и в частност DVD като най-разпространен формат. Наблягам и на живото посещение на концерти. Групите, които харесвам няма да са още много на сцената. А някои и вече въобще няма да ги видя.

Макар че озвучаването там в повечето случаи е кошмарно. Особено ако е на Антоан Хадад (Това Не Свири). Много зависи и от човекът зад пулта. 2007 много останах учуден какъв звук извадиха Manowar спрямо Heaven & Hell на една и съща сцена и озвучаване. И как Toto и Chris Rea се оправиха със залла 1, която по принцип е правена за партийни конгреси.

Та бих искал да чуя мнението на gogoaudio относно дискусията в темата от HWBG, особено след #39, разни кабели, посоки и подобни "аудиофилски" изцепки.

Така де - музиката се слуша с ушите cool.gif

Да, ама не всякакви уши са тренирани да знаят какво да слушат.

И не всеки разполага с достатъчно колямо помещение вкъщи което да му служи само да слушане на музика.

И после, дискове със свестно направени записи друдно се откриват.

Аудио илюзията е сложна работа и трябва човек да си има бая парици за да си прави кеф на ушите при домашни условия.

И скъпите играчки като ти писне от тях е много трудно да ги продадеш на приемлива цена. Миналата година изхвърлих на боклука моя лампов усилвател и един ЦД-драйв (трябва му и цифров към аналогов конвертор за да работи) които нови струваха двата общо 2250 евро.

Егати кефа :jumping11:

Вече знам да внимавам преди да харча пари.

• Автор
Та бих искал да чуя мнението на gogoaudio относно дискусията в темата от HWBG, особено след #39, разни кабели, посоки и подобни "аудиофилски" изцепки.

За кабелите - ами всеки кабел свири различно. Разликата може да се долови на добра сиситема - който не вярва - да заповяда да сравняваме при мен. И няма универсален кабел. Един може да свири добре на лампи, друг - на транзистори. Неслучайно често пъти хубавите кабели струват почти колкото усилвателя например. За интерконектите важи същото. По отношение на посоките на кабелите - има кабели с и такива без посока - зависи от самата конструкция. И наистина разлика може да се долови, ако се включи наобратно. Аз например предпочитам кабел с посока като интерконект - разликата в този конкретен случай е в замасяването на кабела само от едната страна. За разсирването на кабелите - ще премълча, не съм имал възможност да пробвам да разсвирвам.

Да, ама не всякакви уши са тренирани да знаят какво да слушат.

Миналата година изхвърлих на боклука моя лампов усилвател и един ЦД-драйв (трябва му и цифров към аналогов конвертор за да работи) които нови струваха двата общо 2250 евро.

Егати кефа :jumping11:

Вече знам да внимавам преди да харча пари.

Явно усилвателя не е бил достатъчно добър cool.gif

Нищо лошо не искам да кажа, но предполагам е бил пуш-пул, затова и не ти е харесвал особено. А за транспорта - ами не знам защо си го изхвърлил, след като ЦАП-ове под път и над път, можеш да сменяш и да пробваш, докато си намериш подходящия....

Не те каня да купуваш при мен - просто ела да послушаш, а после ще си говорим за преходни и непреходни неща cool.gif

0887 577 588

Жоро

Да разбирам ли че цялата работа в кабелите е свързана с напълно нормални и измеряеми физически величини като импеданс, вълново съпротивление, капациитет и коя свирка с какъв свири най-приятно е обословено от нормални технически параметри и съгласуване с входни/изходни импеданси? И че няма нищо общо с фантасмафории за подреждане на молекули в кристална решетка и подобни? Посоката само от замасяване в единия край (както се учи в училище) ли се определя? Или от абстрактности?Говорим за нормални кабели с 2 сигнални проводника и оплетка (ширмовка) замасена в единия край. Не за нещо, при което нещо като екран с много икономисан материал се използва като втори сигнален проводник.

За кабелите - ами всеки кабел свири различно.

Неслучайно често пъти хубавите кабели струват почти колкото усилвателя например.

Леле сега ако види бай Знайко от на изток от Кипър това тука, направо ще се закани да гръмне админа на сайта че допуска такиви неща.

Тия дето струват скъпо имат и по една голяма кутия от единия край за да се стресне купувача и да му стане ясно че и електроника има а не било само гол кабел, та за това толко мангизи струвало. (например

MIT)

По отношение на посоките на кабелите - има кабели с и такива без посока - зависи от самата конструкция. И наистина разлика може да се долови, ако се включи наобратно. Аз например предпочитам кабел с посока като интерконект - разликата в този конкретен случай е в замасяването на кабела само от едната страна. За разсвирването на кабелите - ще премълча, не съм имал възможност да пробвам да разсвирвам.

Посока на кабел има даже и на най-простия ако са сложили една стрелка от единия край. Замасяването само от към източника (например ЦД) го правят за да върви сигнала само по двата вътрешни кабела които са еднакви. Ако го разпоиш и го запиш от другия край и съответно го обърнеш, може пак да свирне различно ако марката прави по принцип кабелите си да са с посока. Това при чисто нови два комплекта кабели преди да са ползвани.

Разсвирването на кабелите е една друга непонятна мистерия за незапознатия техничар. Например кабелите към високоговорителите ако ги обърнеш след като са били вече разсвирени да речеме три месеца и звука става мъгляв. Направо шапката да ти падне, особено ако не си пияница и не можеш да си намериш логична причина що така. Ламповите усилватели ги разсвирват поне по един месец от сутрин до вечер в магазините и не ти продават модела който слушаш ами ти поръчват друг. И това заради многото кабели вътре. Ако оголиш купен скъп кабел разсвирването му ще стане за по-кратко време и ще свири по-ясно и спонтанно.

Тези от моите кабели които ми харесва как свират не ги изхърлям, даже и да не ги ползвам.

Явно усилвателя не е бил достатъчно добър cool.gif

Нищо лошо не искам да кажа, но предполагам е бил пуш-пул, затова и не ти е харесвал особено. А за транспорта - ами не знам защо си го изхвърлил, след като ЦАП-ове под път и над път, можеш да сменяш и да пробваш, докато си намериш подходящия....

Не те каня да купуваш при мен - просто ела да послушаш, а после ще си говорим за преходни и непреходни неща cool.gif

Беше пуш-пул но не за това го изхвърлих, ами по други причини.

Лампите звучат различно, има добри усилватели а има и неприятно свирещи според моите вкусове.

ЦАП-а не си го изхвърлих щото свири много готино и помага да се слушат даже и ДВД плейъри когато се налага. Той е Меридиан.

Транспорта го изхвърлих щото ми писна че не може да се справя с всички дискове, някои не тръгват, други спират по средата и т.н. Уж му сменяваха лазера и електронката в Холандия (вносителя му е там), ама пак ми правеше мизерии.

Малко съм далечко за идването, цели два часа с аероплан.

Да разбирам ли че цялата работа в кабелите е свързана с напълно нормални и измеряеми физически величини като импеданс, вълново съпротивление, капациитет и коя свирка с какъв свири най-приятно е обословено от нормални технически параметри и съгласуване с входни/изходни импеданси? И че няма нищо общо с фантасмафории за подреждане на молекули в кристална решетка и подобни? Посоката само от замасяване в единия край (както се учи в училище) ли се определя? Или от абстрактности?Говорим за нормални кабели с 2 сигнални проводника и оплетка (ширмовка) замасена в единия край. Не за нещо, при което нещо като екран с много икономисан материал се използва като втори сигнален проводник.

Тия дето правят скъпите кабели няма да ти кажат кое от какво зависи.

Hi-Fi кабелите не са като ония за антените. Ще се опитам да ти дам пример да се замислиш над него.

Струните на цигулките нямат импеданс нито измеримо съпротивление с омметър па пак свирят различно една от друга. Имат даже различни цветове на крайщата за да ти подскажат звуковата естетика постигната от производителя. На моята цигулка струните са червени накрая, цигулар ще се сети как свирят. (не съм цигулар, просто си имам цигулка от 1900г.)

Колкото повече търсиш рацонално обяснение, толкова повече си усложняваш живота, щото всеки произвадител си има някаква тайна и си я пази. Вместо да се опитваш да разгъдаеш тайната на цигулките Страдивариус чрез съвременни технологични средства, по-добре повярвай на музикантите че никой не е успял да ги имитира до сега и си живей живота. Ако имаш пари купи си Страдивариус, ако нямаш пари купи си инструмент които да се доближава по звучене до това което на теб ти харесва.

С усилвателите пак така, слушаш и избираш. Без да си задаваш инженерски въпроси. А ако не можеш да чуеш нищо до като слушаш тогава си купуваш от по-евтините и си свиркаш. Да му мислят ония "чалнатите" капризни аудиофили (като мене) дето все нещо не им харесва в транзисторния усилвател например.

Та няма скоро време да можеш да ги мериш с уреди различните звучения на кабелите.

Ако много, ама много искаш да се доближиш до истината почваш да четеш яко по форумите на английски и след година две ще ти просветне може би къде се крие ключа от мазето.

Ама за кво ти е толко зор?

Виж човека си произвежда продукция без да се е задълбочавал да просвирва кабели и нищо му няма. Не се стряска на сън, нали така.

Още еди пример за из път, гадателството като феномен не съществува, но има врачки и клиентки. Ако почнеш да си блъскаш главата да се опитваш да разбереш как става тоя номер, може и да ти просветне и да го разбереш тайнството, а може и да станеш жертвичка да някоя врачка. Струва ли си да си задаваш въпроси за врачките и за аудиофилите? Разгъдаването и на двете явления е трудна работа. Можеш да чатнеш тайната на врачките ако някоя от тях се заеме да те посвети в тайнството, или ако успееш ти да станеш врачка ако имаш такава предразположеност. Можеш да разбереш фантасмагориите на аудиофилите ако си поставиш за цел да да станеш ти самия такъв и тръгнеш по стръмния път към истината. За целта обаче ще трябва мозъка ти да е устроен по подходящ начин за да може да проникне отвъд чуваемото с "просто ухо" (било то и на меломан). Ако си намериш приятел аудиофил от някой форум той може да ти помогне много, ако желае. Обаче ако усети че не си искрен в намеренията ти ще те прати в трета глуха. Аудиофила има определени потребности да задоволява по отношение на звуковата естетика. То е малко като болест или сърбеж или нещо което е вътре в тебе.

Ти не се бъзикай с админа че е в час - виж #11 в темата. :P

Не бой се бе, админа е наш човек, уважава ни.

Редактирано от Gizmoto (преглед на промените)

• Автор

Това е едното - то е ясно. Обаче има и друго, за което все още няма математични/научни обяснения. И с него се спекулира от някои търговци на кабели, а и от самите производители, за които техния кабел си е ноу-хау (нормално нали). МИТ например имат една кутиика на самия кабел, която се явява RLC комбинация и явно изпълнява някаква функция на съгласуване. Един познат развали такъв кабел, за да изкопира "ноу-хауто" му. Дали успя - да, получи се, но въпреки че ми е приятел, не пожела да сподели с мен индуктивността на бобинката, дето беше в кутийката, както и стойностите на другите компоненти. Нормално, съсипал е скъп кабел, а не аз съм му дал парите :P

Всеки един кабел си има посока - това е посоката на изтеглянето му през дюзатана машината. При това движение през дюзата кристалната решетка на кабела се формира по определен начин, който (нормално) е различен ако го погледнеш в другата посока. Може би това има значение когато говорим за посока. Но според мен другото по-важно нещо е самата повърхност на вече изтегления проводник. Като знаем, че тока тече основно по повърхността на проводника (скин-ефект), то нормално именно тази повърхност да е от решаващо значение за това, как свири един кабел. Сребърните проводници за вътрешно окабеляване, които ползвам (на DH Labs основно) са с изключително гладка повърхност - изглеждат като полирани, дори погледнати под микроскоп. Това не е така да кажем при сребърни проводници, изтеглени от някой местен бижутер (със същата дебелина). И разликата в звука е огромна - най-общо "местните" свирят с изпъкнала висока среда, изцъклено, докато истинските - рафинирано и нежно, с много подробности в звука. За мен обяснението е именно повърхността на "местните", която под микроскоп изглежда като кратери от вулкани. И със сигурност на електроните няма да им е все тая дали се движат по магистрала или по пресечена местност :blink: . Затова и самото оголване на изолацията на проводника трябва да става без да се докосва самия проводник, защото така му се нарушава така важната за нас повърхност. Изолацията също е от голямо значение за звученето, но и там е една мистика...

Ламповите усилватели ги разсвирват поне по един месец от сутрин до вечер в магазините и не ти продават модела който слушаш ами ти поръчват друг. И това заради многото кабели вътре. Ако оголиш купен скъп кабел разсвирването му ще стане за по-кратко време и ще свири по-ясно и спонтанно.

Тези от моите кабели които ми харесва как свират не ги изхърлям, даже и да не ги ползвам.

Малко съм далечко за идването, цели два часа с аероплан.

Да, разсвирването при лампите си има логично обяснение - не са мо кабелите вътре, но самите лампи си се разсвирват за около месец. Аз не можах да си позная усилвателя (в добрия смисъл на думата), когато мой клиент ми го донесе за профилактика (смяна на лампи) след двугодишна употреба. Когато сложих новите лампи - сам не го харесах - те не бяха разсвирени. След около седмица той ми се обади и каза, че вече всичко е ОК и звука е пак същия и с новите лампи.

За идването - два часа не са нищо, стига човек да има желание :P

Обаче има и друго, за което все още няма математични/научни обяснения. И с него се спекулира от някои търговци на кабели, а и от самите производители, за които техния кабел си е ноу-хау (нормално нали).

Има научни обяснения но те са за определени среди от просветени люде.

Но според мен другото по-важно нещо е самата повърхност на вече изтегления проводник. Като знаем, че тока тече основно по повърхността на проводника (скин-ефект), то нормално именно тази повърхност да е от решаващо значение за това, как свири един кабел.

Сребърните проводници за вътрешно окабеляване, които ползвам (на DH Labs основно) са с изключително гладка повърхност - изглеждат като полирани, дори погледнати под микроскоп. Това не е така да кажем при сребърни проводници, изтеглени от някой местен бижутер (със същата дебелина). И разликата в звука е огромна - най-общо "местните" свирят с изпъкнала висока среда, изцъклено, докато истинските - рафинирано и нежно, с много подробности в звука. За мен обяснението е именно повърхността на "местните", която под микроскоп изглежда като кратери от вулкани.

Рафинираното с много подробности и нежно звучене се появява при многожични кабели с тънки жички. Има съотношение между силата на тока и напрежението които ще минават през тях и сечението на отделната нишка. За това Монстер например прави кабели с една по-"дебела" жица в средата и до две различни сечения от множество жици навити около нея и изолирани вътрешно да не се допират. По-дебелата жица е за да не са недъгави басите, а другите размиват бруталнаста на звученето на дебелата и придават по-добра звукова естетика в останалата част на спектъра.

За високоговорителите пък общото сечение на кабела не трябва да прекалено голямо (да не е дебел) за да не омекне звука в ниските честоти. При прекалено тънък кабел пък се губи усещането за мощ на басите.

Между сребро и мед при една и съща цена и една и съща технология на производство на проводника, избирам втория метал със затворени очи и най-вече запушени уши.

На среброто ще му трябва дебела каменна плоча под усилвателя или пък дебело стъкло около високоговорителите за да го укроти до известна степен в "заглушителния" му звуков блясък (или писък).

Изолацията също е от голямо значение за звученето, но и там е една мистика...

Ако нямаше мистика повечето от "лудите" клиенти нямаше да си харчат парите.

За идването - два часа не са нищо, стига човек да има желание :offtopic_s:

И да го пусне жена му, нали cool.gif

Здравейте! Някой може ли да ми даде съвет как да заземя електрическата си китара? В смисъл що я свържа към кубето и се чува едно много нешриятно цвърчене.

Редактирано от stolz (преглед на промените)

Здравейте !

От доста време съм превърженик на истинската HI-FI техника и на естествения звук. Нямам големи финансови средства и за това съм си закупил конфигурация от:

CD-SONY-cdp-xe700-фиксирана оптика, Ресивър-Teshnics-sa-gx 280-чисто стерео, Тонколоните ми са -JBL-E50-трилентови, хоризонтални, студийни монитори ,с bi-wiring.

Ресъвърчето, не е с транзистори-дори, на крайното стъпало, а с хибридна ИС-CLASS H+ ( MOS-FET структура ). Никъде не мога, да намеря , принципната схема на това стъпало

, както и дали това е усилвател, клас -D -както ме уверяват. Съмнявам се, защото захранването на стапалото е със стандартен, масивен трансформатор и дискретен "Грец " от мощни диоди и филтрови конденз.-2х6,8mF.За цифров усилвател, такова захранване, е супер безсмислено.Такъв тип захранване се инсталира, само при аналогово усилване.Усилвателя е 2х80W,при 4ома.

Господа, кажете ми, какви кабели да взема, за колонките и за CDкъм усилвателя.Знам много марки, но моля за вашия , по-голям опит.Нужно ми е добро съотношение качество-цена, а не да се фукам със скъпа покупка.

Желая, да се включа в дискусията и да кажа, че според мен, нещата, нужни да чувстваш удоволствие от музиката, са:

-Добър, не увреден слух.

-Тонколоните, се избират, като се взема в предвид в какво помещение ще се слушат-обем и обзавеждане, както и какъв точно звук харесва потребителя.

-Оригинален произход на записите-но и висококачествени.

-SACD,или CD-най- съществено-по 1 ЦАП, НА КАНАЛ и ТРАНСПОРТ С ФИКС.ОПТИКА.

-Усилвател-двукомпонентен, с транз. крайно стъпало ( комб.-mos-fet/биполярен )и задължително, превключване на входовете, с релета, с позлатени контакти .

Всичко това-според мен, ще предизвика истината, казане от древния математик-Гаус, че:.."Музиката, е математика на чувствата..."

Здраве и късмет, пожелавам от Казанлък !

Здравейте !

От доста време съм превърженик на истинската HI-FI техника и на естествения звук. Нямам големи финансови средства и за това съм си закупил конфигурация от:

CD-SONY-cdp-xe700-фиксирана оптика, Ресивър-Teshnics-sa-gx 280-чисто стерео, Тонколоните ми са -JBL-E50-трилентови, хоризонтални, студийни монитори ,с bi-wiring.

Ресъвърчето, не е с транзистори-дори, на крайното стъпало, а с хибридна ИС-CLASS H+ ( MOS-FET структура ). Никъде не мога, да намеря , принципната схема на това стъпало

, както и дали това е усилвател, клас -D -както ме уверяват. Съмнявам се, защото захранването на стапалото е със стандартен, масивен трансформатор и дискретен "Грец " от мощни диоди и филтрови конденз.-2х6,8mF.За цифров усилвател, такова захранване, е супер безсмислено.Такъв тип захранване се инсталира, само при аналогово усилване.Усилвателя е 2х80W,при 4ома.

Господа, кажете ми, какви кабели да взема, за колонките и за CDкъм усилвателя.Знам много марки, но моля за вашия , по-голям опит.Нужно ми е добро съотношение качество-цена, а не да се фукам със скъпа покупка.

Желая, да се включа в дискусията и да кажа, че според мен, нещата, нужни да чувстваш удоволствие от музиката, са:

-Добър, не увреден слух.

-Тонколоните, се избират, като се взема в предвид в какво помещение ще се слушат-обем и обзавеждане, както и какъв точно звук харесва потребителя.

-Оригинален произход на записите-но и висококачествени.

-SACD,или CD-най- съществено-по 1 ЦАП, НА КАНАЛ и ТРАНСПОРТ С ФИКС.ОПТИКА.

-Усилвател-двукомпонентен, с транз. крайно стъпало ( комб.-mos-fet/биполярен )и задължително, превключване на входовете, с релета, с позлатени контакти .

Всичко това-според мен, ще предизвика истината, казане от древния математик-Гаус, че:.."Музиката, е математика на чувствата..."

Здраве и късмет, пожелавам от Казанлък !

За тия мощности си вземи 2х2,5 мм2 за лев на метър и не се притеснявай. Някой беше писал, че "тока се движи по повърхността на кабела" пълни щуротии, и това го има но при СВЧ. Кабела от СД към усилвателя да е възможно най къс и да е екраниран както трябва. По възможност екрана да е занулен към корпусите на СД и У. Не си играй да разсвирваш кабелите те сами ще се разсвирят.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.