Премини към съдържанието
ivanst

Информация за Вълнисти папагали

Препоръчан отговор


Ето едни много интерестни сайтове за тези, който отглеждат Вълнисти папагали!

уебсайт 1

уебсайт 2

уебсайт 3

уебсайт 4

И малко информация! Публикувано изображение

Публикувано изображение

Как да накараме папагалчето ни да "проговори"?

Много хора смятат, че да говорят могат само големите папагали жако, ара и какаду. Истината е, че ако имате достатъчно търпение, можете да научите и най-обикновеното вълнисто папагалче на 100 и повече думи. Преди да започнете с "дресировката", трябва да спечелите доверието на птичето. Дайте му 3-4 дни да се приспособи на новото място и започнете често да се приближавате до клетката, като със спокоен глас изричате някоя фраза, например "добро момче". Щом престане да се плаши от вас, можете да го научите да стои на пръста ви. Вкарайте бавно ръка в клетката, сложете изпънатия си показалец пред пръчицата, на която е стъпило, и го мушнете внимателно под коремчето му, докато не стъпи на него. Бавно местете ръката си из клетката, пренасяйте папагала от една пръчица на друга. Повтаряйте му насърчителната фраза.

След няколко дни такива упражнения може внимателно да измъкнете ръката със седящия на нея папагал от клетката. Не забравяйте, че стаята трябва да е обезопасена - без котки, кучета, отворени прозорци и врати. Опитайте с показалеца на другата си ръка да погалите внимателно папагалчето по човката, това може да помогне да спечелите неговото приятелство.

Повтаряйте възможно най-често избраната фраза и скоро търпението ви ще бъде възнаградено. Веднага щом птичето научи първата дума, започнете с втора по същия метод. Така дума по дума то ще натрупа значителен запас от думи.

Ако сте достатъчно последователни, вашият вълнист папагал ще научи първите си думи до 6 седмици след пристигането му при вас. Имайте предвид обаче, че птица, която не се е научила да говори до деветия си месец, едва ли би могла някога да проговори. Макар че, разбира се, има изключения.

Публикувано изображение

Как да разберем дали папагалчето ни и мъжко или женско?

Ако имат една годинка,цветовете ще са ярки. При мъжките цвета на ноздрите е светлосин или тъмносин,а при женските-розов или кафяв.Цветовете на перушината не трябва да ви бъркат.Няма такова като сините са мъжки,а жълтите-женски.Преди да си купите вълнисти папагалчета ви съветвам да посетите повече зоомагазини.По-опитните продавачи ще ви казват повече.По дължината на опашката можете да съдите за възрастта.Колкото по-дълга е,толкова по-старо е папагалчето. Обикновено мъжките вълнисти папагалчета са по-кресливи и ядат много повече.Те са и по-активни и пеят повече.Женските са по-нападателни и изследователни.Те са по-любопитните и обикновено кълват по-здраво.В летенето мъжките са по-добри и бързи.Женските се блъскат в някой прозорец или стена и се приземяват тупвайки на пода.Мъжките са по-големи скандалджии и пият повече. Когато се стигне до ухажване,първо напада мъжкият.След дъъълго време двете папагалчета ще започнат да се "целуват" или да си стискат човките.

Публикувано изображение

Как да си размножим Вълнистите папагалчета?

Ето,че стана време и за тази последна,но и най-трудна част от живота на папагалите.

Имате двойка вълнисти папагалчета-мъжко и женско.Наистина е хубаво да ги гледаш как се ухажват и стискат човки,чистят се едно друго. Тук ще спра и ще обясня за отчаялите се с многобройни опити,които не са постигнали нищо.

Първо.За да се ухажват и да са си приятелчета,те трябва да се харесат едно друго.Затова е добре да свикват заедно от малки. Изключително рядко (5-10%) от случаите,папагалчетата се чифтосват.В повечето случаи се кълват или ако не го правят,пак не е гарантирано,че ще създадат потомство. Но не се отчайвайте,постъпете като мен-наблюдавайте техните взаимоотношения,дали се чоплят,ухажват.Дори мъжкият изпълнява ритуален танц,ходейки наляво надясно по клечката,кимайки с глава и издавайки нежни гърлени звуци.Настъпи ли пролетта,създайте им условия за размножаване,защото без да сложите ако не го направите, няма да разберете дали си пасват.Необходима е "къщичка",където те да се усамотят.Приспособете кутия от дебел картон с размери 20х20х20 см,с дупка откъм клетката и възможност да наблюдавате какво става отгоре с помощта на прозорче или МАЛКО капаче.Дупката да бъде с диаметър 5 см и на разстояние 3 см от дъното, за да могат новоизлюпените да напуснат къщичката,когато са готови.За "интериора" майката ще се погрижи сама,трупайки перушина и накъсвайки ситни парченца от картона.Най-благоприятното време за тази цел е от края на Март до края на Май месец.Не очаквайте папагалите да влязат веднага в новият дом,не ги насилвайте да влизат,защото ще се стресират и няма да искат.Женската първа ще я проучи след няколко дена.Но не очаквайте да се появи първото яйце на третия или четвъртия ден.Ако нещата ви се получат,женската ще започне да снася през ден бели,с размер на нокът на палец на жена яйца(от 3 първия път до 8 след много опити).Яйцата може да са леко кървави,но това не бива да ви тревожи.Майката ще остане за постоянно в къщичката,за да лежи и топли яйцата.За нейното хранене ще се грижи мъжкият,когото тя няма да допуска вътре.Първото яйце ще се излюпи след двадесетият ден.Останалите-през ден.Не се плашете от новоизлюпените. Те са голи,розови,с големи сини клепачи и меки човки.Кожата им прозира,дори можете да видите трошичките в гушките им,които добиват непропорционални размери.

Публикувано изображение

Хранене на малките

Появи ли се първото птиче,купете сухар и го счукайте на прах.Поставете го в кутийка на дъното на клетката.Мъжкият ще го занася на женската,която в човката си ще го превръща в каша и ще го поставя в човката на малките.

На майката е нужен покой,защото ако я притеснявате,започва да тъпче малките,да ги притиска,което довежда до осакатяване на крачетата им.

Публикувано изображение

Снимките не са мои - взети са от интернет ---- аз също си имам папагали- Рики- мъжко и - Джени- женско!

Ако ви интересува нещо -- Питайте! :clap::clap:

Редактирано от ivanst (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Как се разпознава пола на онези "модерните" бели и жълти папагалчета?

Публикувано изображениеПубликувано изображение

На повечето от тях кожата на носа е лилава Публикувано изображение . Отивам си аз в

зоомагазина и виждам само мъжки папагалчета :eek:, докато

продавачката ми казва че повечето са женски!!! Купих едно зелено с

жълт оттенък по крилата, после го смених за бяло-жълто като на снимката

горе, но и двете се оказаха мъжки (след като пораснаха започнаха да

изпълняват брачните ритуали и песни характерни само за мъжките

папагалчета... гледал съм 9 папагалчета заедно с това което смених и

ги познавам много добре :angry: ). В книгата, която имам пише, че малките

женски имат белезникави пръстени около ноздрите, но какво точно

представляват тези прътени... Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Преди 2 години и ние в нас имахе вълнисто папагалче. Купихме го за подарък на баща ми. Папагалчето много свикна с нас пускахме го лети в аратамента. Кръстихме го Жаро с идеята че е мъжко папагалче . Но на втората година Жаро започна да снася яйца:-) И така всяка година поне по 3-4 . Но за жалост нещо заболя от това снасяне на яйца и си отиде.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Как се разпознава пола на онези "модерните" бели и жълти папагалчета?

Публикувано изображениеПубликувано изображение

На повечето от тях кожата на носа е лилава Публикувано изображение . Отивам си аз в

зоомагазина и виждам само мъжки папагалчета :), докато

продавачката ми казва че повечето са женски!!! Купих едно зелено с

жълт оттенък по крилата, после го смених за бяло-жълто като на снимката

горе, но и двете се оказаха мъжки (след като пораснаха започнаха да

изпълняват брачните ритуали и песни характерни само за мъжките

папагалчета... гледал съм 9 папагалчета заедно с това което смених и

ги познавам много добре :ph34r: ). В книгата, която имам пише, че малките

женски имат белезникави пръстени около ноздрите, но какво точно

представляват тези прътени... Публикувано изображение

Цвета около ноздрите на мъжкия е тъмносин, а на женската е кафяв.

Цвета на крилата и окраската не трябва да те заблуждават-- няма такова нещо като мъжкия е син, а женската жълта! Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, да, знам че перата нямат значение, казах това само за информация, падам си малко бърборанко... Исках да кажа че тези с "модерните" окраски в чисто жълто или бяло се различават от дивите папагалчета не само по перата. Повечето имат по-големи очи, малко по-едри са (или поне така пише в книгата ми, аз лично не съм забелязал голяма разлика), човките им са оранжеви вместо черно-жълти и главите им са "по-пухкави". Проблемът е че и носовете им са неправилно оцветветени - всички са лилаво-кафяви. В книгата ми пише че е нормално лутиносите (жълтите) и албиносите (белите) да остават с "бебешките" си носове и очи цял живот, но така аз изобщо не мога да разбера кой трябва да е със син и кой с кафяв нос. Дори имах папагалче с "дива" окраска, но в неонови оттенъци (т.е. пак от най-модерните), и и на него не му се оцвети носа правилно. Продавачът в магазина направо посочва папагалчетата и казва "това е мъжко, това женско, това отива към женско, за това още е рано да се каже, по-скоро отива към женско", докато за мен всички са с виолетово -кафяв нос Публикувано изображение. И когато от женските си избера такова каквото ми харесва, то винаги се оказва мъжко ;) . Предишните ми папагалчета бяха най-близки родственици на дивите папагали, т.е. със зелено-черна окраска и черно-жълти човки. При тях беше лесно - това с ярко син нос е мъжкото, а това с кафяв - женското. Но при не-породистите не е така. Потърсих снимки в интернет на бели папагалчета, но всички са с нормални сини или кафяви носове. Явно само в зоомагазините в нашия квартал има розовелковци :sobbing:

Редактирано от int13h (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Преди 2 години и ние в нас имахе вълнисто папагалче. Купихме го за подарък на баща ми. Папагалчето много свикна с нас пускахме го лети в аратамента. Кръстихме го Жаро с идеята че е мъжко папагалче . Но на втората година Жаро започна да снася яйца:-) И така всяка година поне по 3-4 . Но за жалост нещо заболя от това снасяне на яйца и си отиде.

В книгата за вълнисти папагали която имам пише че това е често срещан проблем. Ако намери място за мътене женската снася яйца дори и ако няма партньор. Тези яйца разбира се са неоплодени и колко и да ги мъти от тях няма да се излюпят папагалчета. Повечето женски се ядосват, изхвърлят яйцата и снасят нови. И така до четири пъти на година и до 8-9 яйца всеки път. Авторът на книгата ми пише че е имал женско папагалче което за 9 години е снесло поне 300 яйца докато накрая умряло от изтощение. Затова не трябва да се дава възможност на папагалчето да снася яйца когато собсвеникът не иска. Вълнистите папагалчета използват за мътене хралупи в дърветата издълбани от кълвачи или други животни, но в краен случай могат да изберат и всяко достатъчно тъмно и скрито място като чекмедже, ваза, някои видове хранилки, пространство между мебелите и т.н. Всъщност тъй като папагалчетата използват за мътене хралупи, инстинктът за снасяне на женската се задейства само ако мястото е тъмно. Така че откритите или по-прозрачни хранилки, стъклени вази и изобщо светли места не стават за гнезда. Много важно е собственикът да не разваля гнездото преди женската да е снесла всичките си яйца, защото ако няма къде да снесе новообразувало се яйце, женската няма да се напъва и яйцето може да заседне в яйцепровода. В такива случаи ако веднага не бъде заведена на ветеринар, женската ще умре. Редактирано от int13h (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Да, да, знам че перата нямат значение, казах това само за информация, падам си малко бърборанко... Исках да кажа че тези с "модерните" окраски в чисто жълто или бяло се различават от дивите папагалчета не само по перата. Повечето имат по-големи очи, малко по-едри са (или поне така пише в книгата ми, аз лично не съм забелязал голяма разлика), човките им са оранжеви вместо черно-жълти и главите им са "по-пухкави". Проблемът е че и носовете им са неправилно оцветветени - всички са лилаво-кафяви. В книгата ми пише че е нормално лутиносите (жълтите) и албиносите (белите) да остават с "бебешките" си носове и очи цял живот, но така аз изобщо не мога да разбера кой трябва да е със син и кой с кафяв нос. Дори имах папагалче с "дива" окраска, но в неонови оттенъци (т.е. пак от най-модерните), и и на него не му се оцвети носа правилно. Продавачът в магазина направо посочва папагалчетата и казва "това е мъжко, това женско, това отива към женско, за това още е рано да се каже, по-скоро отива към женско", докато за мен всички са с виолетово -кафяв нос Публикувано изображение. И когато от женските си избера такова каквото ми харесва, то винаги се оказва мъжко ;) . Предишните ми папагалчета бяха най-близки родственици на дивите папагали, т.е. със зелено-черна окраска и черно-жълти човки. При тях беше лесно - това с ярко син нос е мъжкото, а това с кафяв - женското. Но при не-породистите не е така. Потърсих снимки в интернет на бели папагалчета, но всички са с нормални сини или кафяви носове. Явно само в зоомагазините в нашия квартал има розовелковци ;)

Мисля че папагалчетата ти са още много млади -- най-добре изчакаи година, две и ще видиш!

Ако не можеш да разбереш какъв е пола (или не ти се чака 2 г.) отиди в някои друг зоо магазин (не във вашия квартал) там може да има женски!

Но зависи може всички в магазина да се окажат Женски!! ;)

Късмет!!! ;)

Редактирано от ivanst (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз на мойте папагали на скоро им купих гнездо,а те изобщо не влизат вътре. Публикувано изображение

А аз исма страшно много да си имат малки.И двете ми папагалчета са на 2години-едното е женска,а другото мъжко.Моля ви помогнете ми!!! Публикувано изображение

post-185928-1222756688_thumb.jpg

post-185928-1222756703_thumb.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз на мойте папагали на скоро им купих гнездо,а те изобщо не влизат вътре. Публикувано изображение

А аз исма страшно много да си имат малки.И двете ми папагалчета са на 2години-едното е женска,а другото мъжко.Моля ви помогнете ми!!! Публикувано изображение

Не ги насилвай да влизат вътре , за да не се стресират и да се плашат от гнездото.

Женската в природата снася в хралупа и иска спокойствие. Направи и нещо като хралупа, най-добре използваи картонена кутия с размери 20 на 20 на 20 с отвор с диаметър около 5 см не е нжно да обзавеждаш вътре, женската ще си обзаведе с пера,парченца картон и пр.

Не се отчаивай когато са готови женската ще влезе!!!

Публикувано изображение

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Аз на мойте папагали на скоро им купих гнездо,а те изобщо не влизат вътре. Публикувано изображение

А аз исма страшно много да си имат малки.И двете ми папагалчета са на 2години-едното е женска,а другото мъжко.Моля ви помогнете ми!!! Публикувано изображение

Значи Вълнистите папагали снасът в къщички а не в гнезда който ти е продал това гнездо е г@@ има случай в които со снасяли в нешто подобно но са мн рядко

Как се разпознава пола на онези "модерните" бели и жълти папагалчета?

Публикувано изображениеПубликувано изображение

На повечето от тях кожата на носа е лилава Публикувано изображение . Отивам си аз в

зоомагазина и виждам само мъжки папагалчета ;), докато

продавачката ми казва че повечето са женски!!! Купих едно зелено с

жълт оттенък по крилата, после го смених за бяло-жълто като на снимката

горе, но и двете се оказаха мъжки (след като пораснаха започнаха да

изпълняват брачните ритуали и песни характерни само за мъжките

папагалчета... гледал съм 9 папагалчета заедно с това което смених и

ги познавам много добре :) ). В книгата, която имам пише, че малките

женски имат белезникави пръстени около ноздрите, но какво точно

представляват тези прътени... Публикувано изображение

значи на тези на които ноздрите над клуна са сини са мъжки на тези на които ноздрите са кафяви са женски

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здр.искам да те питам могат ли вълнисто папагалче и Корел да съжителстват заедно? Благодаря ти предварително!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здр.искам да те питам могат ли вълнисто папагалче и Корел да съжителстват заедно?

Благодаря ти предварително!

Би трябвало да могат.

Ще се разбират стига клетката да не е много малка и те да се карат за хранилка или др.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Би трябвало да могат.

Ще се разбират стига клетката да не е много малка и те да се карат за хранилка или др.

Благодаря ти намерих доста информация из нета и всички одг. са положителни. Те вече живеят заедно и мога да ти кажа,че Корелата е много по приятелски настроена и по-кротка и мила отколкото Вълнистото (голям разбойник е) Общо взето се разбират,няма проблем клетката е доста голяма,хранилките са 2 както и поилките и двете си имат самостоятелни люлки и т.н.

Благодаря ти за одг.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Благодаря ти намерих доста информация из нета и всички одг. са положителни. Те вече живеят заедно и мога да ти кажа,че Корелата е много по приятелски настроена и по-кротка и мила отколкото Вълнистото (голям разбойник е) Общо взето се разбират,няма проблем клетката е доста голяма,хранилките са 2 както и поилките и двете си имат самостоятелни люлки и т.н.

Благодаря ти за одг.

Учиш ли ги да говорят, или те вече го могат?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Учиш ли ги да говорят, или те вече го могат?

От ЗОО магазина ми качаха,че Корелата може да се научи на няколко думи но във нета четох,че докато са два или повече ще е много по трудно да се научи!

Уча го но все още не може нищо!

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бихте ли ми казали кой от двата папагала какъв е .От зоо магазина казаха че синия е женски,а белия мъжки,на в няколко теми четох,че на мъжките над човката им е синьо.И затова сам малко объркана...

post-183166-1233483951_thumb.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Бихте ли ми казали кой от двата папагала какъв е .От зоо магазина казаха че синия е женски,а белия мъжки,на в няколко теми четох,че на мъжките над човката им е синьо.И затова сам малко объркана...

Здравей,женският папагал около ноздрите трябва да е розово до кафяво.Според мен твоите папагали са мъжки и двата.При мъжките е от синьо до лилаво. Редактирано от vkarata (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Здравей,женският папагал около ноздрите трябва да е розово до кафяво.Според мен твоите папагали са мъжки и двата.При мъжките е от синьо до лилаво.

Ами така като погледна папагала над човката ми прилича на розово... не знам...различно им е оцветяването над човките на двата папагала ...

post-183166-1233594784_thumb.jpg

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Имам Вълнист папагал и искам да попитам как се дават зеленчуците и плодовете/ моркови, ябълки и др./ в отделна хранилка или може и на земята; да са нарязани на парчета или настъргани.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Имам Вълнист папагал и искам да попитам как се дават зеленчуците и плодовете/ моркови, ябълки и др./ в отделна хранилка или може и на земята; да са нарязани на парчета или настъргани.

нарязани на парчета,по-добре между решетките за да не ги цапат...Пробваш какво харесва и му даваш.Нашите обичат морков,семена от чушка но не люта,ябълка,банан,киви.Пробвай и други.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

нарязани на парчета,по-добре между решетките за да не ги цапат...Пробваш какво харесва и му даваш.Нашите обичат морков,семена от чушка но не люта,ябълка,банан,киви.Пробвай и други.

обичат много твърдо сварено яйце,солети 'без сол' , сухар,обикновени бисквити,моята корела обожава кашкавал,варени картофи,но тя се мисли за човек така че не се брой

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Наскоро пуснах моите вълнисти папагалчета да летят за първи път. Хжанах ги лесно но когато ги пуснах за втори път ,не беше така . Чудя се дали ако ги пусна пак, ще успея да ги хвана :) ?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.