Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Южна Осетия и Абхазия обявиха независимост

Featured Replies

Относно оръжието на Грузия си прав.Основно е руско или по-точно съветско,като се има на предвид че е от бившия СССР! Преди дни представителя на Пентагона Брайън Уитман обвини Русия в крадене на щатска техника--http://news.ibox.bg/news/id_2044497956

САЩ съ зъби и нокти иска да се докопа до подсъветското пространство

САЩ ако знаеха, какво и защо точно го искат .... :P

САЩ имат достатъчно проблеми в Ирак и Афганистан, те дори от там се опитват да се измъкват леко по леко, а ти сега в Грузия ли ги пращаш?! :)

Това че са пратили няколко "експерти" да помагат на глупавите грузинци още нищо не означава. И СССР, и САЩ винаги са пращали разни експерти тук и там да подържат "огъня". Така се прави бизнес с оръжия и се сверяват часовниците.

САЩ определено нямат потенциал да докопат цялото подсъветско пространство, а Грузия е от средна степен на важност, защото от там евентуално ще минават нови тръбопроводи за фосилни горива. И САЩ, и Русия, както и другите големи производители на оръжия просто си търсят пазари и с тези "конфликти" и "докопвания" само си правят услуга един на друг. Не че вярвам непременно в някаква голяма конспирация между големите сили, но е странно, че макар уж да са един срещу друг, не правят нищо да се нападнат един друг, а само заработват пари от продажба на оръжия в глупави националистически и религиозни странички като Грузия или Афганистан.

За това сега САЩ се точат на Иран, не просто защото петрола е там, то и там да е, трябва да се продава, а не само да си седи в Иран, но Иран вече си произвеждат каквото искат и сами и не щат да купуват анериканските пушкала.

Но тъпаците по света май продължават да подценяват силата на икономиката и грижата за упадъка/застоя на икономиките на "великите сили".

Редактирано от weselqk (преглед на промените)

• Отговори 209
  • Прегледи 26,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• НАД 500 000 ПРАВОСЛАВНИ ГРУЗИНЦИ СА ЕТНИЧЕСКИ ПРОЧИСТЕНИ ОТ "ПРАВОСЛАВНА" РУСИЯ ..................................... ние православните много добре знаеме кой прави християнски гонения!

САЩ ако знаеха, какво и защо точно го искат .... :P

САЩ имат достатъчно проблеми в Ирак и Афганистан, те дори от там се опитват да се измъкват леко по леко, а ти сега в Грузия ли ги пращаш?! :)

Това че са пратили няколко "експерти" да помагат на глупавите грузинци още нищо не означава. И СССР, и САЩ винаги са пращали разни експерти тук и там да подържат "огъня". Така се прави бизнес с оръжия и се сверяват часовниците.

САЩ определено нямат потенциал да докопат цялото подсъветско пространство, а Грузия е от средна степен на важност, защото от там евентуално ще минават нови тръбопроводи за фосилни горива. И САЩ, и Русия, както и другите големи производители на оръжия просто си търсят пазари и с тези "конфликти" и "докопвания" само си правят услуга един на друг. Не че вярвам непременно в някаква голяма конспирация между големите сили, но е странно, че макар уж да са един срещу друг, не правят нищо да се нападнат един друг, а само заработват пари от продажба на оръжия в глупави националистически и религиозни странички като Грузия или Афганистан.

За това сега САЩ се точат на Иран, не просто защото петрола е там, то и там да е, трябва да се продава, а не само да си седи в Иран, но Иран вече си произвеждат каквото искат и сами и не щат да купуват анериканските пушкала.

Но тъпаците по света май продължават да подценяват силата на икономиката и грижата за упадъка/застоя на икономиките на "великите сили".

Тук нестава въпрос да се намешат в Грузия чрез воени действия.Става въпрос както видя в доставката на оръжия.А че закъсаха в Ирак и Афганистан го вижда всеки.

А знаеш ли кво каза Маккейн "Ще сме там(Ирак) още 50-100години" Я го коментирай това. Аз оставам без коментар

Тук нестава въпрос да се намешат в Грузия чрез воени действия.Става въпрос както видя в доставката на оръжия.А че закъсаха в Ирак и Афганистан го вижда всеки.

А знаеш ли кво каза Маккейн "Ще сме там(Ирак) още 50-100години" Я го коментирай това. Аз оставам без коментар

Ами че всички доставят оръжия на глупците, които имат пари и мерак да си ги купуват. Не виждам тук причина да обвиняваш било САЩ или Русия. Кой търговец ще се въздържи да реализира сделка, от която да спечели пари? Не ставай наивник и да защитаваш този или онзи, без да са те цанили за адвокат. :P

Няма какво да коментирам предизборните плямпания на който и да било. В днешния свят на предизборна борба, има купища "експерти" които преценят, кое се харчи на пазара на обещанията и го вмъкват в реториката на техния кандидат.

Иначе Абхазия заслужава независимост от Грузия.

Ами че всички доставят оръжия на глупците, които имат пари и мерак да си ги купуват. Не виждам тук причина да обвиняваш било САЩ или Русия. Кой търговец ще се въздържи да реализира сделка, от която да спечели пари? Не ставай наивник и да защитаваш този или онзи, без да са те цанили за адвокат. :)

Няма какво да коментирам предизборните плямпания на който и да било. В днешния свят на предизборна борба, има купища "експерти" които преценят, кое се харчи на пазара на обещанията и го вмъкват в реториката на техния кандидат.

Иначе Абхазия заслужава независимост от Грузия.

Ма те си продават оръжията с цел да прецакат другия.Ще ти кажа един интересен факт-Чеченските терористи се обучават и от американци.А Маккейн ще си спази думите за Ирак ако бъде избран.Забележи че той е от Републиканците,тоест от партията на буш!

Абхазия заслужава независимост да.Но и Южна Осетия също!

Ма те си продават оръжията с цел да прецакат другия.Ще ти кажа един интересен факт-Чеченските терористи се обучават и от американци.А Маккейн ще си спази думите за Ирак ако бъде избран.Забележи че той е от Републиканците,тоест от партията на буш!

Разбира се, че всеки който копнее по независимост трябва да си я има, защото не можеш да накараш насила някой да те обича. Щом два етноса в една държава нямат достатъчно мъдрост да проумеят, че всъщност нямат онование да се делят и са достатъчно глупави да се мразят и да не разбират, че заедно могат повече, тогава няма смисъл насила да ги държиш заедно. Само ша са трепат и омразата ще се покачва още и още.

В България има етнически мир между българи и турци, не заради великия помирител Ахмет Доган или някой българаски антипод на Волен Сидеров, а защото и българи и турци сме достатъчно умни да разбираме, че няма защо да се мразим и бием един с друг. Тук идва вече проблема с нарастващата неграмотност сред населението и на двата етноса и покачващата се религиозна обвързаност и сред турци и сред българи, които може и да доведат до конфликти в бъдеще, но засега все още проблема не е сериозен. В Абхазия, Косово и др. подобни местенца хората са прости, националисти, религиозни фанатици или поне едно от изброените. Поради което няма смисъл да са заедно в една държава или дори в един град. Ето защо аз съм принципно за независимост на всеки глупендер дето иска независимост. Разбира се има и много редки случаи по-скоро в миналото, когато независимостта от по-голяма прогнила корумпирана структура е била дори мъдрото решение. Но така или иначе винаги има някакво основание за разделяне на държавите. Дори във западните стари демокрации има достатъчно луди и глупави сепаратисти, които искат да се отделят било от Испания, Франция или Италия. И пак повтарям, само когато хората се разделят имат шанса да се осъзнаят с времето, че всъщност няма защо да се мразят. Така че това е едно буквално здравословно за мира политическо събитие и никой разумен човек при по-горе посочените обстоятелства няма смисъл да му се противопоставя.

А темата: кой на кого и защо дава оръжия ... не искам да я обсъждам нито в дядо ми русофила на село, нито пък с баба ми дето още помни с умиление, как цар Фердинанд минал през село през 1902. :) Би било чиста загуба на време и нищо смислено няма да се каже.

А темата: кой на кого и защо дава оръжия ... не искам да я обсъждам нито в дядо ми русофила на село, нито пък с баба ми дето още помни с умиление, как цар Фердинанд минал през село през 1902. :) Би било чиста загуба на време и нищо смислено няма да се каже.

ха.А пък аз живея в сем.от заклети русофили(в смисъл баща ми,майка ми и брат ми).А имай на предвид че големия син на леля ми живее и работи в Аталанта,без майтап.Но това не е темата сега!

А да те питам,смяташ ли че Русия ще се изтегли от Фрузия напълно?

ха.А пък аз живея в сем.от заклети русофили(в смисъл баща ми,майка ми и брат ми).А имай на предвид че големия син на леля ми живее и работи в Аталанта,без майтап.Но това не е темата сега!

А да те питам,смяташ ли че Русия ще се изтегли от Фрузия напълно?

Смятам, че и Русия и САЩ ще продължат да правят всичко възможно за да продават оръжия на глупендерите от малките държавички. Ако се налага вярвам, че тези две страни могат и да планират заедно като партньори и преразпределят пазарите. Всичко в името на тяхната икономика. Пазара на оръжия го има и докато някой не го ограничи и не му наложи някакви огромни данъци и глоби, какво с тютюневите изделия, хората които са достатъчно глупави да се бият, ще продължават да имат пристрастия към пушки, ракети, танкове и прочие. Виж и какво съм писал по-долу. :)

виж това Американската икономика наистина закъса много напоследък и не подценявай интелекта им, те няма да стоят в Ирак на всяка цена, ако губят много повече от колкото печелят.

Смятам, че и Русия и САЩ ще продължат да правят всичко възможно за да продават оръжия на глупендерите от малките държавички. Ако се налага вярвам, че тези две страни могат и да планират заедно като партньори и преразпределят пазарите. Всичко в името на тяхната икономика. Пазара на оръжия го има и докато някой не го ограничи и не му наложи някакви огромни данъци и глоби, какво с тютюневите изделия, хората които са достатъчно глупави да се бият, ще продължават да имат пристрастия към пушки, ракети, танкове и прочие. Виж и какво съм писал по-долу. :)

виж това Американската икономика наистина закъса много напоследък и не подценявай интелекта им, те няма да стоят в Ирак на всяка цена, ако губят много повече от колкото печелят.

аха ми хубаво.Но както прочетох в нета те са пртниращи врагове!

аха ми хубаво.Но както прочетох в нета те са пртниращи врагове!

Не е важно за какви имаме аз и ти Русия и САЩ, важното за тези страни е техните икономики да печелят и да се развиват. Боли го оная работа и Буш и Медведа, как ние хвалим или плюем Русия или САЩ. Париците са в техния джоб. А ние българите блеем баирите. Ей тва е тъжното в крайна сметка. sad.gif

Не е важно за какви имаме аз и ти Русия и САЩ, важното за тези страни е техните икономики да печелят и да се развиват. Боли го оная работа и Буш и Медведа, как ние хвалим или плюем Русия или САЩ. Париците са в техния джоб. А ние българите блеем баирите. Ей тва е тъжното в крайна сметка. sad.gif

Да ама не ги плюем аз и ти.Западната преса плюе Русия,а руската Запада. Виж че хората се питат чисто и просто "Русия или САЩ"! Те винаги ще са врагове ЗАПОМНИ това! Просто има времена на по-топли отношения! Външно Буш казва"руснаците са наши приятели" но в душата си я мрази като "евреин-есесовец"! Да не мислиш че само аз и ти плюем САЩ или Русия?

Да ама не ги плюем аз и ти.Западната преса плюе Русия,а руската Запада. Виж че хората се питат чисто и просто "Русия или САЩ"! Те винаги ще са врагове ЗАПОМНИ това! Просто има времена на по-топли отношения! Външно Буш казва"руснаците са наши приятели" но в душата си я мрази като "евреин-есесовец"! Да не мислиш че само аз и ти плюем САЩ или Русия?

Какво значи враг? Кой ти е враг на теб? А на България?

Аз лично не виждам нищо вражеско в отношенията на САЩ и Русия. Виждам конкурентни отношения на военния пазар, което поражда усъвършенстване на този пазарен сектор. Не съм чул до ден днешен Русия да е нападала САЩ или обратно. Това, какво ме караш да запомня не ме интересува. Учителките в училище ме караха да запомня стихотворения на Вазов и Ботев, тях помня с удоволствие. Но отказвам да помня тва дето ми вменяваш ти, как този и онзи били врагове. Аз вярвам на очите си. Когато видя Руските войски да окупират "Белия дом" тогава може да си променя мнението, респективно американските "Кремъл". :grimace:

И освен това не съм плюл по САЩ или Русия, плюя по глупостта, религиозния фанатизъм и национализма. Русия и САЩ му'ат яко баницата на продажби на оръжия, ама никой не те кара да им я даваш. Луди са си хората, които си купуват оръжия, а не тия дето им ги продават. Не продавачите на оръжия натискат спусъците, а необразованите идиоти и глупендери, които емоциолнално мразят някой друг. А в този свят на диви емоции и тъпотия, САЩ, Русия, Франция, Англия и прочие тарикати просто касират икономически печалби.

Така че ако искаш нещо да направиш за световния мир - бори се с глупостта, емоциите, религиите, национализма! Успех!

Какво значи враг? Кой ти е враг на теб? А на България?

Аз лично не виждам нищо вражеско в отношенията на САЩ и Русия. Виждам конкурентни отношения на военния пазар, което поражда усъвършенстване на този пазарен сектор. Не съм чул до ден днешен Русия да е нападала САЩ или обратно. Това, какво ме караш да запомня не ме интересува. Учителките в училище ме караха да запомня стихотворения на Вазов и Ботев, тях помня с удоволствие. Но отказвам да помня тва дето ми вменяваш ти, как този и онзи били врагове. Аз вярвам на очите си. Когато видя Руските войски да окупират "Белия дом" тогава може да си променя мнението, респективно американските "Кремъл". :P

Пф! Русия и САЩ не били врагове....То не бяха статий от типа "Ще ги изнесем с един ядрен удар"....Путин каза че новите ракети са насочени срещу империализма на САЩ....Маккейн предложи Русия да е изключена от Г-8....руската преса написа че е възможно стратегическите бомбардировачи-Ту-95 и Ту-160 да кацнат в Куба... и това не ми били врагове?

недей така

Пф! Русия и САЩ не били врагове....То не бяха статий от типа "Ще ги изнесем с един ядрен удар"....Путин каза че новите ракети са насочени срещу империализма на САЩ....Маккейн предложи Русия да е изключена от Г-8....руската преса написа че е възможно стратегическите бомбардировачи-Ту-95 и Ту-160 да кацнат в Куба... и това не ми били врагове?

недей така

Пфу ... казали, казали, ма нищо не направили. Дума дупка не прави. Некви там си дървят пишките и чакат някоя глупава държавичка да им ги налапа .... не ме вълнуват такива псевдо "вражди". Когато се нападнат един друг и има нашествие в територията на единия и другия може пак да поговорим. Дотогава не ме занимавай с празни приказки за "вражда". Аз продължавам да виждам само и единствено продажба да оръжия и нищо друго. Чат пат фърлят по някоя бомба по "терористите" колкото да имат претекст да си обновят арсенала и да излъжат своите данъкоплатци. Тва дето пиша не е нищо ново. Преди 60години Дж. Оруел го е описал в известен смисъл в своята книга "1984"

Пфу ... казали, казали, ма нищо не направили. Дума дупка не прави. Некви там си дървят пишките и чакат някоя глупава държавичка да им ги налапа .... не ме вълнуват такива псевдо "вражди". Когато се нападнат един друг и има нашествие в територията на единия и другия може пак да поговорим. Дотогава не ме занимавай с празни приказки за "вражда". Аз продължавам да виждам само и единствено продажба да оръжия и нищо друго. Чат пат фърлят по някоя бомба по "терористите" колкото да имат претекст да си обновят арсенала и да излъжат своите данъкоплатци. Тва дето пиша не е нищо ново. Преди 60години Дж. Оруел го е описал в известен смисъл в своята книга "1984"

както кажеш

• Автор

Байърли: Русия обосновано отговори на Грузия

Руските военни се изтеглиха от Гори и създадоха буферни зони

Руските войски напълно обосновано отговориха на нападението срещу миротворците на Руската федерация в Южна Осетия, заяви в интервю за московския в."Комерсант" посланикът на САЩ в Русия Джон Байърли, който доскоро бе посланик у нас.

"От самото начало повтаряхме, че този конфликт не може да бъде решен със сила. До последния момент убеждавахме грузинската страна да не взема подобно решение. Сега вече убеждаваме руската страна да зачита споразумението за прекратяване на огъня и да изтегли войските си от грузинска територия", каза Байърли. В момента обаче руските сили преминаха на грузинска земя и териториалната цялост на Грузия се оказа под заплаха, предупреди посланикът.

Руските военни части напуснаха вчера грузинския град Гори и се изтеглят от околните райони, заяви секретарят на грузинския Съвет за сигурност Александър Ломая, цитиран от Ройтерс. Той уточни, че предстоят срещи с руски военни, за да се обсъди къде ще бъдат поставени контролни пунктове съгласно руския план за буферна зона в близост до Южна Осетия.

Руски войници копаят траншеи на КПП на главния път край грузинското черноморско пристанище Поти, съобщи Ройтерс. Фотограф на агенцията видял около 30 руски войници и четири бронетранспортьора на пропускателен пункт на пътя, който води към град Сенаки, където има военно летище.

Руските военни контролни пунктове, изграждани на административните граници на Южна Осетия и Абхазия с Грузия, ще бъдат постоянни, заяви зам.-началникът на генералния щаб на руската армия Анатолий Ноговицин. Бъдещата буферна зона ще е от 6 до 18 км и в нея ще има общо 18 поста на руски миротворци, уточни той. В Абхазия ще бъдат разположени 2142 руски войници от този контингент, а в Южна Осетия - 452-ма.

Студени пари, не студена война

От финансова гледна точка САЩ се нуждаят от Русия повече, отколкото Русия от САЩ

v5e3b6.jpg

Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов (вляво) и сенаторът от Ню Йорк Чарлз Шумър (вдясно) показват на тогавашния руски президент Владимир Путин (в средата) бензиностанция на "Лукойл" в Ню Йорк през есента на 2003 г

Руската окупация на Грузия и споразумението на САЩ и Полша за американската противоракетна отбрана накараха посивелите бойци от студената война да празнуват с патоса от 1979 г. Хардлайнерите отново изровиха старата риторика и заплашват със санкции, защото Руската мечка се стовари върху един от свободолюбивите си съседи. Не, не бързайте да бършете праха и да вадите от архива статията "Хикс" на Джордж Кенън във "Форин Афеърс" и доклада "Цели и програма на САЩ в областта на националната сигурност" ("NSC 68"). Ще е доста по-трудно да се разпали студена война между Русия и Запада през 2008 г., отколкото беше през 1948 г.

За всички на възраст под 40 г. нека припомним, че по време на студената война светът бе разделен на две - на комунистическия свят в лицето на СССР и Китай и свободен свят. И макар да имаше някакъв ограничен стокообмен (през 70-те "Пепси" започна да прави бартер пепси-кола срещу водка "Столичная", а САЩ изнасяха пшеница за СССР), търговските връзки между Източния блок и Запада бяха изключително ограничени.

Днес, почти 20 г. след падането на Берлинската стена, Русия все още не е раят на свободния пазар. Но се превърна във важна част на глобалната търговска система и изгради дълбоки, трайни и значими икономически връзки със Запада. Ето защо последиците от нарастващото напрежение в отношенията им са повече икономически, отколкото геополитически. Новият хлад в отношенията Москва-Вашингтон ще наруши съня не само на пацифистите, но и на висшите корпоративни мениджъри. От друга страна, именно заради близките икономически връзки е малко вероятно политическото напрежение да избуи в реални военни действия, защото изпълнителните директори в Москва, Ню Йорк, Лондон, Франкфурт и Милано ще лобират за мир.

Икономическата обвързаност между Русия и Запада започва с енергетиката

Постсъветска Русия се превърна в огромен износител на "хидрокарбонати", а западноевропейските страни са най-големите й клиенти. Според администрацията за енергийна информация Германия е на второ място след Украйна като дестинация за руския износ на газ. (Германия разчита на Русия за 36% от потребностите си от природен газ.) Мощна мрежа от газопроводи свързва Русия със Западна Европа. След като напусна поста си в края на 2005 г., бившият германски канцлер Герхард Шрьодер постъпи на работа в една от тези енергийни компании. Италия и Франция са съответно на 4-то и 5-о място в списъка на клиентите на руския природен газ.

Русия е и значим износител на петрол. По данни на американското министерство на търговията през първата половина на 2008 г. САЩ са внесли 17.5 млн. барела петрол за близо 2 млрд. долара от Русия. Руският петрол е само част от огромните търговски потоци между враговете-приятели. Американският износ за Русия за същия период е 4.66 млрд. долара, а вносът - 13.3 млрд. долара, пак по данни на търговското министерство.

Търговските данни съвсем не изчерпват целия спектър на руско-американските финансови отношения. Американските компании намират нови пазари в бързо развиващата се руска икономика с население от около 142 млн. души. Когато "Форд - Европа" обяви в началото на седмицата продажбите си за юли, Русия се оказа един от най-добрите й пазари. На основните западноевропейски пазари продажбите са паднали с 6.6% в сравнение с 2007 г., но продажбите в Русия са нараснали с 26%. През юли "Форд" е продал в Русия повече автомобили, отколкото във Франция, и почти толкова, колкото в Германия.

Междувременно руснаците инвестират солидно в САЩ

Само през тази година руският стоманен гигант "Северсталь" придоби предприятието Sparrows Point в Мериленд от Arcelor-Mittal, Esmark Inc. и WCI Steel. Дейността на "Северсталь" в САЩ я нарежда на четвърто място сред производителите на стомана в страната. Руският гигант "Лукойл", който купи Getty през 2000 г., превърна стотиците нейни обекти в североизточните щати в бензиностанции на "Лукойл". Богатите руснаци се превърнаха в спасители на пазара за недвижими имоти в САЩ, изкупувайки скъпи имоти в Аспен, Палм Бийч и Ню Йорк.

И тъй като износът на петрол и други стоки позволи на Русия да натрупа огромни валутни резерви, тя се превърна и в значим купувач на американски държавни ценни книжа. Миналия месец руският финансов министър обяви, че Руската централна банка има около 100 млрд. долара в американски дългови книжа - акции на финансовите институции Fannie Mae и Freddie Mac. В сряда "Ню Йорк таймс" писа, че пазарите с ценни книжа търсят първо одобрението на Москва. Руският финансов министър Алексей Кудрин заяви пред репортери в Москва във вторник, че Русия все още изкупува дългови книжа на Fannie Mae и Freddie Mac, но в "по-малки обеми".

Ето къде е иронията. Първо - от финансова гледна точка САЩ се нуждаят от Русия повече, отколкото Русия от САЩ. И второ - едно влошаване на отношенията ще нанесе повече икономическа вреда на Русия, отколкото биха могли да я засегнат координирани западни санкции.

6slcmbq.gif

Редактирано от nameZx (преглед на промените)

Посланик Байърли беше най-добрият дипломат и политик, не само американски, но изобщо, който някога съм виждал, дано да работи все така успешно и занапред за да имаме по-стабилен свят.

• Автор

Медведев готов да прекрати отношенията с НАТО

Руският парламент гласува да се признае независимостта на Абхазия и Южна Осетия

Руският президент Дмитрий Медведев предупреди вчера, че обмисля редица варианти за отношенията с НАТО, включително прекратяване на връзките, съобщиха руските медии.

"Готови сме на всякакво решение до прекратяване на връзките, макар че това би било ненужно развитие на събитията", заяви Медведев в Сочи на среща с постоянния представител на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин. Според руския президент Северноатлантическият алианс е заинтересован повече от Русия от развитието на сътрудничеството между тях. Медведев констатира рязко влошаване на отношенията на Русия с НАТО след "грузинската агресия" в Южна Осетия, но подчерта, че не Москва е виновна за това.

Руската Дума (долната камара на парламента) подкрепи вчера единодушно вече одобрената от Съвета на федерацията декларация с призив към президента Дмитрий Медведев да бъде призната независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Сега Кремъл има последната дума при признаването на сепаратистките републики и според експерти вероятно ще поиска в тях да се проведат нови референдуми, което ще забави решението.

Призивът на руския парламент Москва да признае двете грузински сепаратистки области е продължение на "агресията" срещу Грузия, съобщи грузинското МВнР. "Ние приемаме това решение като нова стъпка в борбата на Русия срещу суверенитета на Грузия", съобщи зам.външният министър Гига Бокерия.

Европейската комисия отказа да изрази позиция за решението на руския парламент, съобщи неин говорител, цитиран от Ройтерс. Той добави, че позицията на висшия изпълнителен орган на Европейския съюз ще бъде подробно заявена на извънредната среща на високо равнище на съюза на 1 септември. Според наблюдатели Брюксел е изпаднал в много неудобно положение заради кризата в Кавказ. За ЕС е трудно да заеме по-ясни и твърди позиции, след като в областта на сигурността и отбраната е така зависим от САЩ, а в областта на енергетиката - от Русия.

Конфликтът между Москва и Тбилиси е причинил на Грузия щети за над два милиарда долара(1.4 млрд. евро), заяви грузинският президент Михаил Саакашвили в интервю за в."Файненшъл таймс". Руският премиер Владимир Путин пък заяви, че Южна Осетия е загубила 1 млрд. долара заради агресията.

ПОЗИЦИЯ

Руският президент Дмитрий Медведев смята, че има добри шансове за решаване на проблема с руския сепаратистки регион Приднестровие в Молдова. Това стана ясно след разговорите в Сочи с молдовския му колега Владимир Воронин. Конфликтът в Южна Осетия е сериозно предупреждение за всички и в този контекст трябва да започнем да разглеждаме другите съществуващи проблеми, допълни Медведев. Русия направи тази година ново предложение за решаване на проблема, според което Приднестровието ще остане част от Молдова, но ще получи широка автономия.

6slcmbq.gif

САЩ могат да останат без космически превоз

Влошаването на американско-руските отношения заради конфликта в Грузия може да доведе до проблеми при американския достъп до Международната космическа станция, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

НАСА ще се окаже зависима от руските полети до МКС с кораба ”Съюз”, след като американската совалка, доставяща американски астронавти на орбита, бъде извадена от експлоатация. Следващата американска совалка,”Орион”, няма да бъде готова преди 2015 г., според плановете. Винсънт Сабатие, експерт по човешкото изследване на космоса, изказа опасения, че използването на евентуално техническо извинение, за да се откаже на американските астронавти достъп до станцията, се”вписва”в подхода Кремъл за постигането на геополитически цели и става все по-вероятно с нарастването на напрежението между Вашингтон и Москва поради кризата в Грузия и разполагането на елементи от американския противоракетен щит в Полша и Чехия.Ако не бъде сключен договор за наемане на”Съюз”, предупреждават експертите, от 2011г. САЩ може да се окажат без достъп до струващата 100 милиарда долара МКС.

Източник: DarikNews

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

САЩ могат да останат без космически превоз

Влошаването на американско-руските отношения заради конфликта в Грузия може да доведе до проблеми при американския достъп до Международната космическа станция, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

НАСА ще се окаже зависима от руските полети до МКС с кораба ”Съюз”, след като американската совалка, доставяща американски астронавти на орбита, бъде извадена от експлоатация. Следващата американска совалка,”Орион”, няма да бъде готова преди 2015 г., според плановете. Винсънт Сабатие, експерт по човешкото изследване на космоса, изказа опасения, че използването на евентуално техническо извинение, за да се откаже на американските астронавти достъп до станцията, се”вписва”в подхода Кремъл за постигането на геополитически цели и става все по-вероятно с нарастването на напрежението между Вашингтон и Москва поради кризата в Грузия и разполагането на елементи от американския противоракетен щит в Полша и Чехия.Ако не бъде сключен договор за наемане на”Съюз”, предупреждават експертите, от 2011г. САЩ може да се окажат без достъп до струващата 100 милиарда долара МКС.

Източник: DarikNews

Руската дума вече гласува да се признае незвисимоста на Двата региона! За мене всичко е заради Косово! Просто Русия иска да си го върне на Запада!

Руската дума вече гласува да се признае незвисимоста на Двата региона! За мене всичко е заради Косово! Просто Русия иска да си го върне на Запада!
Не си струва,до сега те се разпореждаха с Черно Море,сега като им цъфна американски боен кораб в задния двор и никой не им гарантира че утре няма да се довлече цял черно-морски американски флот базиран в Грузинска база. Приобщаването на Абхазия и Ю.Осетия към Русия срещу 2_ри господар в Черно море си е като кон за кокошка. cool.gif
Не си струва,до сега те се разпореждаха с Черно Море,сега като им цъфна американски боен кораб в задния двор и никой не им гарантира че утре няма да се довлече цял черно-морски американски флот базиран в Грузинска база. Приобщаването на Абхазия и Ю.Осетия към Русия срещу 2_ри господар в Черно море си е като кон за кокошка. cool.gif

И два кораба на НАТО в Черно море.Кой ли говореше че 3-тата световна е плод на фантазия и въображение?

Но на братушките няма да им е лесно срещу НАТО ...Чудя се Медведев и Путин виждат че Запада се опитва да ги прецака,защо не направят военен съюз с Китай,може би таен?Шансът за победа ще е 3-ен че и по-голям!!! sad.gif

Редактирано от Амигоса (преглед на промените)

Teбе не те ли отвлякоха вече с антигравитационния кораб, както се опасяваше?! :)

И два кораба на НАТО в Черно море.Кой ли говореше че 3-тата световна е плод на фантазия и въображение?

Но на братушките няма да им е лесно срещу НАТО ...Чудя се Медведев и Путин виждат че Запада се опитва да ги прецака,защо не направят военен съюз с Китай,може би таен?Шансът за победа ще е 3-ен че и по-голям!!! sad.gif

тъй тъй ... вие вече и разпределението на тайните договори сте направили. Момчета, я си пуснете някоя стратегическа игра и се позабавлявайте там. Стига сте си губили времето да пишете по форумите. Току виж наистина завладеете света в играта. Вперьод! cool.gif

Teбе не те ли отвлякоха вече с антигравитационния кораб, както се опасяваше?! :)

Да отвлякоха ме! Беше супер!Е са ме върнах,по-точно телепортираха! друго нещо да питаш?

тъй тъй ... вие вече и разпределението на тайните договори сте направили. Момчета, я си пуснете някоя стратегическа игра и се позабавлявайте там. Стига сте си губили времето да пишете по форумите. Току виж наистина завладеете света в играта. Вперьод! cool.gif

Ми да знаем ного тайни!Чак свръхсекретни дето висши от Пентагона и Кремъл си нямат хал-хабер! А за игрите-стратегий не се завладява света!

Ама тук за война ли се говори аз разбрах че за харчене на пари става въпрос cool.gif

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.