Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българите в Кипър

Featured Replies

Благодаря за инфото. Публикувано изображение

• Отговори 505
  • Прегледи 191,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Благодаря за инфото. Публикувано изображение

в момента разбирам че има и работа в една фирма за почистване на офиси-заплата 600 евро без език,има и свободни работни места в IKEA(CIPROS),но е нужен поне малко гръцки-заплата около 700евро

Единствената разлика която има между Гръцкият и Кипърският гръцки които се говори от хората с образование в градовете а не из села и паланки е че използват едно "Ре" по което веднага се разбира че си Кипърец като отидеш в континентална Гърция.

Към бълграското землячество се бяха лепнали Янис Макадасис от Гърция и Маврутакис от Киприяти или какво там ву викат. Тези двамата се гледаха като отровени от гъби и помежду си разговаряха на руски. Като се напиехме ги наричхме Ташакис и Мъдякис - много тънки душички бяха и все разправяха, че в Гърция има всичко.И какво има там? Мандолини, маслини и камъняк. Имаше две гъркини. Те бяха по-грозни от крокодила на Дънди Крокодила, обаче един наш тарикат се залепи за тях, за да отпука от Мазохистан.

Комшиите ми работиха седем години в Кипър. Люба замина 99кг и се върна 67кг с мустаци (то всяка жена има мустаци, но нейните като на Хитов), а Любо е мургав и се върна негър. Люба седем години брала домати, а той с някакъв пикап ги разкарвал. След седем години ни с яхта си дойдоха, ни джип купиха, ами селската мечта - мерседес 190Д тънка лайсна. Разказваха ми, че Кипър вадел по три реколти картофи и който му е по душа агро-мериолативните мероприятия да ходи там и да усвоява целини с виетнамска мотика под знойното слънце на субтропика.

Синът им Иво замина на 6 годинки и се върна в седми клас. Тъпо. Не знаеше български и родното школо му се видя шок. Ходиха в МОН и платиха някави 700евро за прездавания на изпити. Сега осмокласника Иво учи с петокласници-изкараха детето малоумник, а в Кипър бил отличник сред молдованци, украинци и местни. Лично класната му в Кипър дошла да ги изпрати.

Другарят Gizmo ви светна къде е ключа от бараката. Там се живее на социални. Тарикатлъка е да набарате някоя загоряла за българска плът другарка от запада.

Сестра ми и съпруга и са в Кипър от 10г. с кратки прекъсвания. Родителите ми в момента също са там. Факт е, че се съсипват от работа в една птицеферма и заплатите, които взимат за кипърските стандарти са нищожни. Хубавото е, че не плащат квартира, ток, газ и др, подобни. Но ако трябва с тези заплати да живеят там за постоянно и да си поемат всички разходи няма как да стане. Има много румънци до колкото знам и аз, както и араби. Преки впечатления нямам, но от това, което са ми разказвали (а то не е малко) свестните работодатели там са рядко срещани. Или ще са свидливи, или заядливи... И с това евро съвсем са се прецакали нещата.

Гадното е, че повечето българи, които работят там са много по-интелигентни и кадърни от работодателите си, но след като в нашата държава е трудно да се справят всички бягат там, където дават повече пари.

За кипърците казват че са слезли от магарето и с калните галоши са се качили в мерцедесите.

Това е абсолютно вярно! :cheers:

• Автор

истината е че:никак не е лесно,но то лесно няма и в бг.друг е въпроса кой как е свикнал да живее,има много българи,които познавам тук и теса много добре и неискат да се връщат в бг поне докато нещата не се оправят малко.дали работодателите са гадни или не мога да ви кажа следното:докато в бг, "работодателя си мисли че ние му работим а ние си мислим че той ни плаща"тук тази система я няма,и ако си мислите че кипърци не работят то много се лъжите,работят и то повече от нас,защото в нашата държава така сме научени, да не ходим на работа да се правим на болни да се криеме когато сме на работа и други такива,но и това ще мине дори сега има много фирми,които наистина искат работа ама много работа говоря за бг..и то какво парите пак са по-малко от тук.въпрос на личен избор и разбиране.

Към бълграското землячество се бяха лепнали Янис Макадасис от Гърция и Маврутакис от Киприяти или какво там ву викат. Тези двамата се гледаха като отровени от гъби и помежду си разговаряха на руски. Като се напиехме ги наричхме Ташакис и Мъдякис - много тънки душички бяха и все разправяха, че в Гърция има всичко.И какво има там? Мандолини, маслини и камъняк. Имаше две гъркини. Те бяха по-грозни от крокодила на Дънди Крокодила, обаче един наш тарикат се залепи за тях, за да отпука от Мазохистан.

Комшиите ми работиха седем години в Кипър. Люба замина 99кг и се върна 67кг с мустаци (то всяка жена има мустаци, но нейните като на Хитов), а Любо е мургав и се върна негър. Люба седем години брала домати, а той с някакъв пикап ги разкарвал. След седем години ни с яхта си дойдоха, ни джип купиха, ами селската мечта - мерседес 190Д тънка лайсна. Разказваха ми, че Кипър вадел по три реколти картофи и който му е по душа агро-мериолативните мероприятия да ходи там и да усвоява целини с виетнамска мотика под знойното слънце на субтропика.

Синът им Иво замина на 6 годинки и се върна в седми клас. Тъпо. Не знаеше български и родното школо му се видя шок. Ходиха в МОН и платиха някави 700евро за прездавания на изпити. Сега осмокласника Иво учи с петокласници-изкараха детето малоумник, а в Кипър бил отличник сред молдованци, украинци и местни. Лично класната му в Кипър дошла да ги изпрати.

Другарят Gizmo ви светна къде е ключа от бараката. Там се живее на социални. Тарикатлъка е да набарате някоя загоряла за българска плът другарка от запада.

Това е кофти че не са успели да сменят работата. Ама не знам някъде по света земеделието да е добра работа...

А за загорелите кипърки...много са, ама такава която като видиш от близо и да не избягаш от страх е все едно да търсиш игла в купа сено. Иначе има много красиви пички, ама голямо търсене трябва.

Това е кофти че не са успели да сменят работата. Ама не знам някъде по света земеделието да е добра работа...

А за загорелите кипърки...много са, ама такава която като видиш от близо и да не избягаш от страх е все едно да търсиш игла в купа сено. Иначе има много красиви пички, ама голямо търсене трябва.

А ясно, благодаря за съвета. Да приема ли, че пишеш оттам. Като станеш на 40 всички пички ще качваш на камиона, загорелите кипърки тоже. Вервай ми. Иначе какво за Кипър? Същото море и палми-скука. Кипър не Сингапур, ни Япония, че да очакаваш повече, нито пък добива нефт или платина. Я се огледайте вкъщи и потърсете надпис "произведено в Кипър" и какво остава: туризъм, вътрешен пазар и друсане на мандарини. Точно на 1 януари бях за 4 часа на Кипър и смятам повече да не ходя. Любо комшията е гипсаджия, а Люба завършила реална гимназия. Без език, гръб, образование на тях просто им се е сбъднала кристалната мечта от детинство - да имат мерцедес, а за седемте профукани години кой ще им плати пенсионни. Не казват къде са живели, но допускам в плантаторски бараки и някой мазен кипърец сутрин с бойна тръба ги е събуждал.

А ясно, благодаря за съвета. Да приема ли, че пишеш оттам. Като станеш на 40 всички пички ще качваш на камиона, загорелите кипърки тоже. Вервай ми. Иначе какво за Кипър? Същото море и палми-скука. Кипър не Сингапур, ни Япония, че да очакаваш повече, нито пък добива нефт или платина. Я се огледайте вкъщи и потърсете надпис "произведено в Кипър" и какво остава: туризъм, вътрешен пазар и друсане на мандарини. Точно на 1 януари бях за 4 часа на Кипър и смятам повече да не ходя. Любо комшията е гипсаджия, а Люба завършила реална гимназия. Без език, гръб, образование на тях просто им се е сбъднала кристалната мечта от детинство - да имат мерцедес, а за седемте профукани години кой ще им плати пенсионни. Не казват къде са живели, но допускам в плантаторски бараки и някой мазен кипърец сутрин с бойна тръба ги е събуждал.

Никъде не е лесно и винаги е каквото сам си го направиш. А за тоже и може, да не забравяме понтииките и дъщерите им...един не лош избор. Не знам какво си видял за 4 часа от Кипър...ама ако се поинтересуваш ще разбереш че там има много бълрари, наистина много. И не съм срещнал някой, изключая идиотите и неудачниците, който да се е прибрал без сериозна причина или да иска да се прибере без такава. Тая думичка "туризъм" която така подметна е причината "За кипърците да казват че са слезли от магарето и с калните галоши са се качили в мерцедесите." Преди да възразиш че не е точно така, помисли за непреките връзки.
  • Автор

мили хорица,пожелавам на всички да дойдат тук и да видят за какво става реч.такива,които не са били тук и не са видели,или са научени "тати носи мама меси"да не изказват мнение за Кипър.кадето и да отидеш по света ще бъде трудно,много трудно.на повечето неим стиска защото си знаят възможностите,какво могат и какво не.тук трябва дупе и то яко дупе за работа,работа и пак работа.като стигнем нивото с едномесична заплата в бг да си купи човек кола или каквото и да било,да не се притеснява за наем,ток,вода и телефон,тогава и само тогава ще кажа:" Кипър не е държава а един малък цигански цирк" Публикувано изображение

мили хорица,пожелавам на всички да дойдат тук и да видят за какво става реч.такива,които не са били тук и не са видели,или са научени "тати носи мама меси"да не изказват мнение за Кипър.кадето и да отидеш по света ще бъде трудно,много трудно.на повечето неим стиска защото си знаят възможностите,какво могат и какво не.тук трябва дупе и то яко дупе за работа,работа и пак работа.като стигнем нивото с едномесична заплата в бг да си купи човек кола или каквото и да било,да не се притеснява за наем,ток,вода и телефон,тогава и само тогава ще кажа:" Кипър не е държава а един малък цигански цирк" Публикувано изображение

Браво колега :P:):gift::yanim: лично аз си купих кола с едномесечна заплата,е вярно не нова от магазина но за такава в бг. ще трябва да работиш 3-4 години и да се лишаваш от всичко че да спестиш.Вярно работя доста но пък не се лишавам от почти нищо.Не мисля дали ще имам пари до края на месеца,дали ще мога да купя на детето си играчка или ще ми стигнат ли парите за ток,вода и телефон.Като имам път към работата ти ще звънна да се запознаем.Аз също се дразня от такива хора които не са видели и пишат глупости,и които са свикнали да чакат на готово,да стоят по цял ден в кафетата и да казват няма работа.Работа има навсякъде но българина е научен да работи колкото се може по малко а да взема повече,ДА АМА НЕ това тук го няма,заради това всички пишат че в Кипър не е добре защото много се работи и парите са малко.Елате в Кипър вижте и тогава пишете глупости!!!

Редактирано от GrishaD (преглед на промените)

Кои как се уреди...

Имаше много българи които като ги срещеш ти говорят на гръцки не били българи а децата им не знаяха и дума български.

Имаше и много българи които се бяха зараболи из фермите.Бяхме се запознали с едни българи от една ферма на които им бяха взели паспортите и едва ли ги караха да работят безплатно. Случей много. Но баща ми работеше за Sadolin всеки петък зимаше чек и свършваше в 2:30.Съботе и неделя почиваше и обиколихме острова.За моите шест години прекарани на острова научих гръцкият по добре от Българският, но роднините пращаха български учебници и никога не изоставих българският, също почнах от първи клас да уча англиски които почти всички кипърци говорят като втори език.

Не е лесно да си имигрант, аз съм имигрант почти целият си живот но никога не забравих кои съм и от къде идвам, но всеки сам прави живота си и се бори за това което иска.Имеше българи които ядяха само маслини и хляб за да спестяват и накрая като се върнаха в България нищо не направиха с "парите" спестени имаше други които пръстнаха всичко по таверни и бузукита,но имаме и наши приятели които за 15 години се издигнаха в фирмите за които работят и пратиха децата си да учат в Англия и България.Няма нищо лесно, кои как се уреди.

Редактирано от nameZx (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
  • Автор

ей как сте скъпи колеги,как изкарахте пасхата,1 май,е сега пак време за работа и всичко отначало,дано сме живи и здрави да се спрвим с всичко. Публикувано изображение

Редактирано от tishomix (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...
  • Автор

хайде мили приятели пишете,какво става при вас,как я карате,имали нещо ново,некви нови работни места

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

е какво стана,май всички българи от кипър се разотидоха,няма никой

• 3 седмици по-късно...

И аз живея в Кипър, харесва ми, когато работя да знам, че мога да живея спокойно със заплатата която получавам. Не ми харесва това, че всичките ми приятели са далече от мен, но все пак нали имаме нет-а, та така малко от малко компенсирам.

• 5 седмици по-късно...

Здравейте, Аз сега намирам този Форум, но трябва да кажа, че много се радвам. Аз съм съгласна с твърдението, че нещата до голяма степен са кой както си ги направи. Не съм от дълго време тук (от по-малко от 5 месеца), но мога да кажа, че съм видяла и хубавото и лошото. 2 месеца и половина работех като касиерка по 10 - 12 часа на ден, почивка само Неделя. Не ми платиха и всичките пари. Работа като за НЕ-кипърци. Но аз знаех рисковете, просто исках да работя. Сега имам административна работа, с доста по-добра заплата, а от Септември започам във фирма (една от най-голямите тук), с доста по-голяма заплата, всички видове осигуровки, доброволни фондове и т.н. Живея в Никозия, не мога да кажа, че ми харесва много, но има по-голями възможности за развитие. По сърце иначе са ми Лимасол и Ларнака, за това някой ден мисля да се пренасоча натам. Иначе съм само с английски език, от Октомври почвам курсове по гръцки. Ами това е , което исках да Ви кажа - борбата прави раната :-)! Но е много вярна поговорката. Мнооооооого трудно ще намерите работа (нормална!!!) от България, за това избрах този вариант просто да работя нещо, а да търся на място (все пак на интервюта се ходи, нали?). Иначе естествено, че ми липсва Б-я, особено семейството! Та тъй- хайде пишете, ще се радвам на приятели! ПС Извинявам се за грешките, но пиша с кирилизатор:-)

• 2 седмици по-късно...

Здравейте!В последно време живо се интересувам за живота в Кипър и много бих искала да знам някои неща за ежедневието там.Виждам, че всеки има мнение породено от личния му опит, но все пак вярвам че нещата които се казват са достоверни.Естествено човек живее така както си го направи де...Радвам се че открих този форум, единственото което ме притеснява е че никой освен последния потребител не е писал от месеци насам...Но нищо, нали надеждата умира последна, ще пробвам пък може и някой да ми отговори.Аз съм омъжена,имам едно дете което сега е в първи клас и ме интересува как стоят нещата,подходящо ли е за семейства и за отглеждане на деца там,ако и двамата работят дали средствата стигат за сносна квартира,храна и други неща,как са училищата, и дали можем да се оправим само с английски.Ние тук работим в сферата на туризма,но дефакто сертификати нямаме защото тук не са нужни документи а умения...поне така е в Слънчев бряг.Другия важен въпрос е дали там се живее спокойно и без стрес, добронамерени ли са хората /когато ти си добронамерен към тях естествено/, защото на нас не ни липсват средства в Бг, а спокойствие.Само ще ви кажа че ми омръзна като се събудя сутрин и тръгвайки за работа да гледам как някой е пикал на етажа, друг от скука ми е надрал току що боядисаната кола, и други дивотии с които не искам да си развалям настроението сега...все пак деня при мен едва започва.Ами така скъпи съфорумници от Кипър,ще ви бъда много много благодарна ако ми дадете повече информация!На всички пожелавам приятен ден и успех!

Редактирано от fifi7833 (преглед на промените)

ако трябва да бъде честен се изненадвам от това,което си написал,ако си толкова добър невиждам проблем да взимаш добри пари и в бг,но тук ще трябва да докажеш на какво си способен Публикувано изображениеПубликувано изображение

И какво ще взема? Между 1400 и 2000 лв, колкото вземах и аз преди ли? Не си прав.А именно заради назначаването на ниска длъжност и очакването да раста в службата не отидох във Франция.

Работа има навсякъде но българина е научен да работи колкото се може по малко а да взема повече,ДА АМА НЕ това тук го няма,заради това всички пишат че в Кипър не е добре защото много се работи и парите са малко.Елате в Кипър вижте и тогава пишете глупости!!!

Добре, но може ли да се сравнява стандарта ма живот. Мога ли след като се докажа да получавам примерно 5000 евро?

Здравей Addie#, дано поне ти да посетиш скоро форума,всички май яко работят и никой не се мярка...Ако имаш време и ти е удобно бих искала да ми дадеш малко повече информация.Всичко свързано с ежедневието и стандарта там ще ми бъде от полза за да реша дали искам да рискувам и да се преместя със семейството си...Ами....за сега това е....ще продължавам да се надявам някой да види въпросите ми!Поздрави на всички!

Редактирано от fifi7833 (преглед на промените)

Здравей Addie#, дано поне ти да посетиш скоро форума,всички май яко работят и никой не се мярка...Ако имаш време и ти е удобно бих искала да ми дадеш малко повече информация.Всичко свързано с ежедневието и стандарта там ще ми бъде от полза за да реша дали искам да рискувам и да се преместя със семейството си...Ами....за сега това е....ще продължавам да се надявам някой да види въпросите ми!Поздрави на всички!

Здравей фифи7833,

Извинявам се, че чак сега отговарям, но напоследък имах много работа и не намирам време за Форума, а и честно казано и аз видях, че хората нещо не пишат тук. Прочетох ти всичките въпроси, та един по един. Относно първият за работата. За съжаление аз не мога да ти бъда много полезна относно информациа за работа в туризма. Не съм се занимавала с това и нямам представа за заплащането. То Кипър си е туристическа държава, та работа в тази сфера колкото искаш, ноо друг е въпросът колко плащат. Значи, ако си търсите работа от България и ако прегледаш какво се предлага в нашие сайтове - парите не са многообещаващи. ПОне аз като проверявах - заплатите бяха между 600-800 Евро. За твоя информациая - тука мин заплата е около 700 Евро, така, че тези заплати са в тази граница. Можеш да пробваш и от сайта на Европейския съюз - там има също доста позиции в туризма. Друг вариянт - най-големите им сайтове за работа - www.jobincyprus.com, www.cyprusjobs.com. Но както писах и преди - все пак трянба да се ходи по интервюта, което значи да сте тук. Значи за езика - тука главно се търсят - английски + гръцки или английски + руски. Българския - никой не го тачи. Само с английски - трудно е, но не невъзможно (аз също съм така за сега). В сферата на туризма обаче смятам, че шансовете са добри. 90% сигурно говорят английски и комуникацията е лесна, още повече, че ангийският на повечето не е на кой знае какво ниво, та няма да е проблем да ги разбираш (в смисъл, че не ползват кож знае какви особени думи и т.н.).За квартирите - аз съм в едностаен апартамент, малък - 500 Евро на месец, значи за по-голям повече. Но зависи и в кои квартал, за 2-3 стайни от 500 (краен) - 800 (не говоря за лукс). В другите градове (освен Никозия) е по-евтино, но не разчитай на огроооми разлики. Това, което правят българите е да живеят по 2 семейства примерно, поне докато си стъпят на краката. Училища има - и държавни и частни, но нямам представа за цените (мога да проверя, ако те интересува). Иначе има доста българи тук - сами/семейстава - явно се справят по някакъв начин, но ако нямате познати да подадът ръка ще е трудно в началото. Сигурна съм обаче, че който издържи началото, харесва му, можещ е и знае езици - след години може да има и доста добре платена работа и добър живот. То това за началото се отнася за всяка чужбина според мен. Иначе - живота е доста спокоен, не мога и да сравня лудницата в София с Никозия ( за мен тука си е като малък град). Проблеми има по курортите с пияни чужденци обикновенно. За хората - ОК са според мен. Не мисля, че сме толкова различни (а и сме близо все пак). Но това си е мое мнение, Срещала съм и други българи - на някои им харесва много на други не. Стандарта е по-висок от България, личи си че имат повече пари, а и по-разглезени ми се виждат. Цените са грубо ь 2 от БГ.

Ми за сега толкова, че стана много. Ако има нещо друго - питай.

Здравей отново!Много ти благодаря за отговора и съветите.Ще помисля добре как да постъпя,защото това с живеенето на две семейства в едно жилище не ме привлича особено и точно за да не изпадаме в такива ситуации не предприемам необмислени рискове.Иначе мъжът ми е живял на Крит /и къде ли не още/ и също казва че манталитета на гърците е сходен на нашия за разлика от Западна Европа и други местенца по света където е бил.Идеята за Кипър е моя /той се дърпа малко :speak:))/и за това предприех тази инициатива да събера информация за ежедневието там.Ако имам други въпроси ще ти пиша пак и ти благодаря,че ми даваш тази възможност.Поздрави!Чао за сега!

Здравей фифи7833,хайде да ти дам и аз малко информация.Ако имаш малки деца,детската градина е 130 евро на месец в държавна градина това означава от 7.30 до 18.00 часа от понеделник до петък,частните градини са от сутринта до обяд цената е от 150 до 200 евро на месец като там дори си носиш храна за детето.Ако решиш да тръгваш с цялото си семейство да не казвам голяма дума но ще са ти нужни поне 1500-2000 евро да си вземете квартира (тук се плащат първоначално 2 наема) да имате за храна и други разходи,докато си намерите работа.Има работодатели които плащат на седмица,на две и на месец това вече е политика на дадената фирма.Страшно трудно ще ви бъде ако нямате никой познат който да ви помогне малко в началото за квартира,работа и така нататък.Иначе работа все още се намира но трябва обикаляне четене на обяви.Аз съм тук с жена си и сина ми който е на 2 години,не мога да кажа че живеем кой знае колко добре но не мога да се оплача.Живота е спокоен не мисля дали утре няма да ме изгонят от работа и да не ми платят заплатата,не мисля как ще си покрием разходите за месеца и честно казано не мислим изобщо да се прибираме в България.Ако имаш нещо да питаш пиши с каквото мога ще помагам!

Здравей GrishaD!Много ти благодаря за информацията.Нямам деца за детската градина,имам син на 7 години.Предполагам че там трябва да ходи на училище,а може би децата започват от по ранна възраст ?За наемите ми е ясно че трябва предплата,то и тука е така,пък и в цял свят.А за първоначална сума е немислимо човек да няма скатан лев за първо време,защото всичко може да се случи.Не мисля че ще е много лесно,хич не се заблуждавам да ти кажа.Преди 5 месеца съпругът ми се прибра от Нова Зеландия/не му дадоха работна виза,макар че беше с джоб офър по търсена професия/ и да ти кажа ми е ясно за какви средства става на въпрос при една евентуална емиграция на цялото семейство.Нещата които ме привличат в Кипър са морето/морско дете съм/,сходния манталитет,наблизо е/все пак бяхме тръгнали за Нова Зеландия/и не на последно място е това че няма ограничения на трудовия им пазар.Което означава че няма джоб офъри,работни визи,резидеции и тн.Благодаря ти,ако можеш да ми кажеш и нещичко за училищата там,продълителност на учебния ден,колко работни дни има седмицата при вас 5 ли 6?Поздрави!

Здравей GrishaD!Много ти благодаря за информацията.Нямам деца за детската градина,имам син на 7 години.Предполагам че там трябва да ходи на училище,а може би децата започват от по ранна възраст ?За наемите ми е ясно че трябва предплата,то и тука е така,пък и в цял свят.А за първоначална сума е немислимо човек да няма скатан лев за първо време,защото всичко може да се случи.Не мисля че ще е много лесно,хич не се заблуждавам да ти кажа.Преди 5 месеца съпругът ми се прибра от Нова Зеландия/не му дадоха работна виза,макар че беше с джоб офър по търсена професия/ и да ти кажа ми е ясно за какви средства става на въпрос при една евентуална емиграция на цялото семейство.Нещата които ме привличат в Кипър са морето/морско дете съм/,сходния манталитет,наблизо е/все пак бяхме тръгнали за Нова Зеландия/и не на последно място е това че няма ограничения на трудовия им пазар.Което означава че няма джоб офъри,работни визи,резидеции и тн.Благодаря ти,ако можеш да ми кажеш и нещичко за училищата там,продълителност на учебния ден,колко работни дни има седмицата при вас 5 ли 6?Поздрави!

Здравей fifi7833,по въпроса с училището мога да кажа че ако дойдете детето ще повтаря една година същия клас за да може да научи езика,доколкото знам тук децата тръгват на училище от 6 годишни но не съм много сигурен.Ако искаш мога да поразпитам дъщерята на мой познат дойде и сега започна училище но не мога кажа със сигурност как точно се процедира и какви документи трябват за да запишеш детето си в училище,ние нямахме проблеми със записването на сина ни в градина защото той е раждан тук а и с градината е по лесно стига да има свободни места.За работата не знам какво да ти кажа навсякъде при всеки работодател е различно но съм длъжен да кажа че кипърци като цяло са големи гадове рядко можеш да попаднеш на добър работодател който да не иска да вземе всичко от теб а да ти плати жълти стотинки.В големи фирми и предприятия се работи в повечето случаи на 6 дневна работна седмица,при частници се работи както се договориш преди да започнеш работа има някои които плащат овертаим има някои които не плащат нищо,всичко е въпрос на договаряне.Същото важи и за осигуровките преди България да влезе в европейския съюз всички плащаха осигуровки защото нямаше как да вземат работник без да му направят виза,а като направи виза трябва и да плаща осигуровки,сега всеки гледа да не плаща и те започнаха да захитряват,ако не си знаеш правата могат луд да те направят.Най пресния пример,позната на дойде от бг.започна работа в една таверна без договор и осигуровки като се понаучи как стои въпроса за тези неща поиска от шефа си да и плаща осигуровките и той и каза че вече не я иска на работа,затова казвам че както се договориш в началото така си вървят нещата,а като си на зор и не знаеш нищо те веднага гледат да те избачкат.Поздрави от слънчев Кипър!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.