Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Математика -

Featured Replies

Никой ли не може да ми реши мойте задачи? Уффф.. Публикувано изображение:rolleyes:

• Отговори 539
  • Прегледи 111,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Никой ли не може да ми реши мойте задачи? Уффф.. Публикувано изображение:ph34r:

Eто решението на първата задача. Втората, някой друг, че се измъчих да чертая и пиша решението на първата.

Публикувано изображение

Eто решението на първата задача. Втората, някой друг, че се измъчих да чертая и пиша решението на първата.

Публикувано изображение

Мерси много. Публикувано изображение:dancing18: Аз другите ги имам, но не съм сигурна, че са вярно решени ;)))) Но, мерси де!

Интересно ми е как получихте за R=(a√3)/3 :rolleyes: също така да отбележа, че HO=R/2 като катет лежащ срещу ъгъл от 30 градуса, та... намира се R колко е, след това директно се заместват стойностите на известните HO и OD в питагоровата теорема за триъгълника HOD и се намира HD!

Интересно ми е как получихте за R=(a√3)/3 :) също така да отбележа, че HO=R/2 като катет лежащ срещу ъгъл от 30 градуса, та... намира се R колко е, след това директно се заместват стойностите на известните HO и OD в питагоровата теорема за триъгълника HOD и се намира HD!

E, как? R= a√3. Умножаваме и делим с √3 числителя и знаменателя, при което получаваме R=a√3/3

Нека не забравяме, че все пак не помня всички свойства, които директно водят до решението, като примерно това за HO=R/2 като катет лежащ срещу ъгъл от 30 градуса. Отдавна ми мина времето с математиката. :)

Бе то и аз съм ги решавал тия задачи по стереометрия преди 12-13 години (и бях мнооого добър :rolleyes: ), но явно съм позабравил деиствията с корените:) Не може да се дели на корен ли какво:rolleyes: та се правят гимнастиките с умножаване и делене на числителя и знаменателя с √3:) ба ли го:rolleyes:

Бе то и аз съм ги решавал тия задачи по стереометрия преди 12-13 години (и бях мнооого добър :P ), но явно съм позабравил деиствията с корените:) Не може да се дели на корен ли какво:) та се правят гимнастиките с умножаване и делене на числителя и знаменателя с √3:) ба ли го:)

Не знам за гимнастиките, но отговорите на госпожата са дадени по този начин, та и аз реших така да ги "изпраскам".

Мммм и аз навремето бях много добра. Публикувано изображение

Жалко, че сега не ми личи...

С това трябваше да започнеш, а не - какво е приложението на квадратното уравнение в практиката? Публикувано изображение

Виж, ако ще ставаш уличен метач едва ли ще го използваш, но и президента колко ли често му се налага да се сеща за въпросното уравнение?!

За парабола си чувал предполагам... та ако решиш да хвърлиш камък и да уцелиш някого може и да ти дотрябва.

А, ако решиш да ловуваш я яребички, я нещо друго хвърчащо, пак вадиш тефтера и смяташ... :)

Майтап! Публикувано изображение

Пък, по тая логика директно отпада и ученето на физика, информатика и каквито там още такива точни науки се сетиш.

Егоистично е да разсъждаваш, че щом на теб не ти харесва математиката, то не трябва да се учи. Е, аз бих била от ощетените тогава и на свой ред ще река, че пък мен химията примерно не ми допада и е абсолютно ненужно да се изучава.

Нали разбираш, че това е все пак средно образование и откриваш с какво би или не би искал да се занимаваш. Като не ти харесва и не ти се отдава рисуването няма да те правим втори Пикасо, я!

Пък и тези задачи са алгоритмични. Научаваш алгоритъма и си готов.

Аз ползвам квадратното уравнение при описание на траектории от обекти в някои игри, а и не само. Тъй че за мен смисъл има. :hush:

Абе, какво се обяснявам - както казва един познат "Животът е квадратно уравнение!". Публикувано изображение

Много се радвам като видя че някой мисли като мен реално.

С първите 2 цитата съм напълно съгласен,както казвах едно време(СПРЯЛ МЕ НЯКОЙ НА УЛИЦАТА, ТА МА ПИТАЛ ЗА КВАДРАТНОТО УРАВНЕНИЕ)дето изобщо не ми пука как се решава.

Съгласен съм също и с втората част от коментара след цитатите,който иска да си пълни мозъка с неща дето не му се отдават и няма да му треябват да го оставим да се заблуждава че са важни, да се задръства, ние останалите не ни пука ще си гледаме живота и важните неща.

Федора - личи ти:whist: доколкото за математиката - еми важна е, даже е много важна за развиване на мисленето, а и в зависимост от това, с какво се занимава човек след училище има много полза от нея. Например, не може някой, който се занимава с 3д анимация да няма основни математически познания. Всичко е математика, колкото и да не се харесва на много хора :P

Може би за някой задачата е лесна но за мене не много. Правя чертежа и до там. Та, ето я и нея:

Върховете на правилен шестоъгълник ABCDEF лежат върху окръжност. Намерете ъгълACB, ъгълABC, ъгъл ADC и ъгълBDE. Има дадени отговорите накрая : 30°, 120°, 60°, 90°. Успех и благодаря предварително Публикувано изображение

п.п Задачата е за 8 клас Публикувано изображение

Може би за някой задачата е лесна но за мене не много. Правя чертежа и до там. Та, ето я и нея:

Върховете на правилен шестоъгълник ABCDEF лежат върху окръжност. Намерете ъгълACB, ъгълABC, ъгъл ADC и ъгълBDE. Има дадени отговорите накрая : 30°, 120°, 60°, 90°. Успех и благодаря предварително Публикувано изображение

п.п Задачата е за 8 клас Публикувано изображение

Ъгъл ще го пиша така <

Та <AOB = 60° (<AOB + <BOC + <COD + <DOE + <EOF + <FOA = 360°/6=60°)

<ACB e вписан ъгъл и се измерва с половината от прилежащата му дъга AB, откъдето следва че <ACB = <AOB/2 = 30°

<ABC e вписан и се измерва с половината от прилежащата му дъга AFEDC; <ABC = (<AOF + <FOE + <EOD + <DOC)/2 = 240/2 = 120°

Може и по друг начин - триъгълниците AOB и BOC са равностранни, т.е. с ъгли по 60° ; <ABC = <ABO + <OBC = 120°

<ADC e вписан и се измерва с половината от прилежащата му дъга ABC; <ADC = (<AOB +<BOC)/2 = 120°/2 = 60°

<BDE = <BAFE/2 = 90°

• 5 седмици по-късно...

Някой добър човек ще ми реши ли тези квадратни уравнения ?

Публикувано изображение

Задачите са за 8 клас.

Мерси предварително ! ;)

• 2 седмици по-късно...

2x2-7x+6=0 D=b2-4ac=7 на 2ра степен-2.6.4=49-48=1 7-1 x1= ----=3/2 x2=2 4 3x2+2x-8=0,тук се решава с К,защото б-е ти е четно число К=-1 D=1+24=25 x1=-2;x2=4/3 x2-6x+9=0 D=36-36=0,когато е 0 корените са равни x1,2=3 x2-3x-10=0 D=9+40=49 x1=5;x2=-2 Останалите 4 си ги реши сам/а,за да се научиш,че ще ти трябват докато завършиш.Само по една формула се смятат елементарни са

Здравейте, съфорумци!Тука от 18часа се мъча на една задача.Струва проста ,а не ми излизат сметките и реших да ви моля за помощ. Кораб изминава разтоянието от А до Б за 3часа,а обратно за 5часа.Ако скоростта на течението е 3км/ч ,намерете колко километра е разтоянието между двете пристанища. :ph34r:

Редактирано от coolmeen (преглед на промените)

Здравейте, съфорумци!Тука от 18часа се мъча на една задача.Струва проста ,а не ми излизат сметките и реших да ви моля за помощ.

Кораб изминава разтоянието от А до Б за 3часа,а обратно за 5часа.Ако скоростта на течението е 3км/ч ,намерете колко километра е разтоянието между двете тристанища. :P

S = (3+x).3 = (x-3).5

Получаваме, че х = 12, откъдето следва, че S = (3+12).3 = 45 км

С х съм означила скоростта на кораба в спокойни води

S = (3+x).3 = (x-3).5

Получаваме, че х = 12, откъдето следва, че S = (3+12).3 = 45 км

С х съм означила скоростта на кораба в спокойни води

Благодаря :yanim: !

здравейте незнам каде да пусна тази тема затова я пускам тук

аз съм 7 клас и изучаваме уравнения и са ми доста труднички Публикувано изображение

може ли някой да ми обясни как стават.

Ако може дайте и 1 пример за показно

здравейте незнам каде да пусна тази тема затова я пускам тук

аз съм 7 клас и изучаваме уравнения и са ми доста труднички Публикувано изображение

може ли някой да ми обясни как стават.

Ако може дайте и 1 пример за показно

Клик!

Здравейте,значи ще ви помоля някои ако може да реши тази задача от Висшата математика 3част ще съм му много благодарен.Мисля че е хомогенно уравнение ,но не съм сигурен.който знае висшата математика би трябвало да знае каква е,аз не я зная затова питам вас. ;)

Благодаря ви предварително ;)

Публикувано изображение

Вие на лекции не ходите ли, учебници нямате ли?

Уравнението е линейно нехомогенно диференциално със специална дясна част и постоянни коефициенти.

Ето тук е обяснено как се решават такива уравнения, има и примери.

Вие на лекции не ходите ли, учебници нямате ли?

Уравнението е линейно нехомогенно диференциално със специална дясна част и постоянни коефициенти.

Ето тук е обяснено как се решават такива уравнения, има и примери.

Благодаря ти много, но ми трябва някой да ми я реши Публикувано изображение

Благодаря ти много, но ми трябва някой да ми я реши Публикувано изображение

Виж, даден ти е начина, да искаш повече е доста нахално.....

П.С Кой курс си и къде ако не е тайна...

Какво става бе народе,никои ли незнае това чудо как да се реши?

абе мързел дадоха ти ясна инструкция, ако ти го реша наготово как ще можеш сам да решиш друго подобно! пак ли ще търсиш друг да ти го реши!!!!

Mu7kO бе чети

Mu7kO не чете.......

Редактирано от martab (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.