Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Математика -

Featured Replies

Незнам дали е тука мястото, но тука ще кажа каквото съм намислил. Днес си купих Четиризначни матимиатически таблици и формули и какво се случи, бях крайно разочарован. Сядам аз надъхна ще решавам тригонометрични уравнения, подготвям: химикали, тетрадки ,учебници, разни сборници и задачи който сме решавали в час да ги пререша, сядам, избирам си задача, започвам да решавам и какво откривам. В цеялата книжка от 160 страници има 9 страници за тригонометрия от които 5 са таблици и разни графики а останалите 4 са формули, като общия сбор на формулите не е повече от 25-30 а това са половината от тези които ми трябва. Но иначе в книжарницата ме увериха че точно това ми трябва че тук го има всичко. Чудя се с какъв акъл тези от министерството саа го одобрили товал. Още немога да го проумея. :down:

Редактирано от ПеЧеН ЛиГлЮ (преглед на промените)

• Отговори 539
  • Прегледи 111,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Незнам дали е тука мястото, но тука ще кажа каквото съм намислил.

Днес си купих Четиризначни матимиатически таблици и формули и какво се случи, бях крайно разочарован.

Сядам аз надъхна ще решавам тригонометрични уравнения, подготвям: химикали, тетрадки ,учебници, разни сборници и задачи който сме решавали в час да ги пререша, сядам, избирам си задача, започвам да решавам и какво откривам. В цеялата книжка от 160 страници има 9 страници за тригонометрия от които 5 са таблици и разни графики а останалите 4 са формули, като общия сбор на формулите не е повече от 25-30 а това са половината от тези които ми трябва. Но иначе в книжарницата ме увериха че точно това ми трябва че тук го има всичко. Чудя се с какъв акъл тези от министерството саа го одобрили товал. Още немога да го проумея. :rolleyes:

Мхм .. искаш ли да кажа коя ще ти свърши работа? :yanim: Всичко има в нея :) Аз я позлвам още от 9 клас

Ето ти:"Четиризначни математически таблици и формули"

Автори - Д. Серафимоф, Н. Николов, Г. Коларов

Издателство:"Регалия 6"

Можеш да намериш всичко, което ще ти помогне... естествено са забранени на изпити, щото в нея има всичко Публикувано изображение

Мхм .. искаш ли да кажа коя ще ти свърши работа? ;) Всичко има в нея :) Аз я позлвам още от 9 клас

Ето ти:"Четиризначни математически таблици и формули"

Автори - Д. Серафимоф, Н. Николов, Г. Коларов

Издателство:"Регалия 6"

Можеш да намериш всичко, което ще ти помогне... естествено са забранени на изпити, щото в нея има всичко Публикувано изображение

Точно нея имам.

И отзаде на корицата пише че от 1973 година е разрешена да се ползва на матури, кандидатстудентски изпити и на разни състезания. Публикувано изображение

...

В цеялата книжка от 160 страници има 9 страници за тригонометрия от които 5 са таблици и разни графики а останалите 4 са формули, като общия сбор на формулите не е повече от 25-30 а това са половината от тези които ми трябва. Но иначе в книжарницата ме увериха че точно това ми трябва че тук го има всичко. Чудя се с какъв акъл тези от министерството саа го одобрили товал. Още немога да го проумея. :)

Останалите формули се извеждат с помощта на присъстващите в книжката чрез елементарни преобразувания или малко по-сложни задачки-следствия. :wub:

Точно нея имам.

И отзаде на корицата пише че от 1973 година е разрешена да се ползва на матури, кандидатстудентски изпити и на разни състезания. Публикувано изображение

Ама това е най-добрата за мен!Не знам какво не можеш да откриеш! Публикувано изображение Всичко си има! Публикувано изображение

To не може всичко наготово. Ти какво искаш да има в справочника, учебниците 8-12 клас с по-малък шрифт? Справочника за кандидатстване в СУ, например, е 49 стр. и има на 95% всичко необходимо за решаване на всяка една задача от кандидатстудентски изпит или от учебник.

Някой може ли да реши някои задачи от тези:

Аз определено не бих могъл да реша някоя от тези задачи, защото

откакто завърших гимназия не съм се занимавал с математика.(Макар, че

ако си намеря справочника може и да ги реша.)

Съвсем добронамерения ми съвет е да седнеш и да препишеш четливо задачите

във Word, защото едва ли някой ще седне да се взира в

пресниманото и то от ръкопис.

Не го приемай като заяждане, а просто като съвет.

• 2 седмици по-късно...

Моля някой да ми обясни как се решават тези 2 задачи!

1зад,Един от катетите в правоъгълен триъгълник е 20, а прокцията на другия катет в/у хипотенузата е 9. Намерете:

а)хипотенузата и височината към нея

б)медианите към по-малкия катет и към хипотенузата

в)ъглополувящите към по-големия катет и хипотенузата

2зад,По големия ъгъл при основата на триъгълник е 45°.Височината към основата я дели на части 20 и 21. Намерете периметъра на триъгълника!

Задачите са от 9 клас

на втора задача имаш два Питагора за останалите две страни: основата ти е дадена че е 20 + 21 другата е корен от (двайсе на квардрат плюс двайсе на квадрат) а третата е корен от (двайсе на квадрат плюс двайсе и едно на квадрат) тя във въздуха още се вижда...

Здравейте! Имам следния проблем : x^2 +12x+y^2 + 12y е графиката на кръг. Трябва да намеря радиуса и центровете(x,y) Можете ли да я решите ?

• 3 седмици по-късно...

Суперспешно ми трябва следното нещо: R(x1)={x1}U{x2}U{x2,x3}U{x2,x3,x4}U{x2,x3,x4}={x1,x2,x3,x4} R(x2)={x2}U{x2,x3}U{x2,x3,x4}U{x2,x3,x4}={x2,x3,x4} R(x3)={x3}U{x3,x4}U{x2,x3,x4}U{x2,x3,x4}={x2,x3,x4} R(x4)={x4}U{x2}U{x2,x3}U{x2,x3,x4}U{x2,x3,x4}={x2,x3,x4} R(x5)={x5}U{x1,x3}U{x2,x3}U{x3,x4}U{x2,x3,x4}U{x2,x3,x4}={x2,x3,x4} Искам тея уравнения да се представят само с +, -, х и / ... Това са действия с множества, от които нищичко не помня... Ако може някой от вас да ми помогне, но трябва тея уравнения да се представят само с елементарните събиране, изваждане, умножение и деление... Наистина ми трябва зверски спешо...

Принципно всичко може да се представи само със събиране. Малко повечко е, но пък е по-просто за циклично смятане от елка или комп, които така или иначе ще ги сведат точно до същото събиране. Но е много писане...

Принципно всичко може да се представи само със събиране. Малко повечко е, но пък е по-просто за циклично смятане от елка или комп, които така или иначе ще ги сведат точно до същото събиране. Но е много писане...

Дай пример с едно от уравненията... Трябва това нещо, тея формули демек да ги вкарам в програма, ама не помня самите изчисления как ставаха... Дайе и само събиране да е, не ми пука... паскала ще ги сметне тея неща... Дай ми пример как да направя едно от тея поне уравнения само със събиране, моля те...

здр как мога да намеря страна нa разностранен триъгълник ако лицето му е 55 см ас=5 см по малка от страната-по условие триъгалника е в ромб

моля ви помогнете тези задачи ми трябват за Сряда 3.06.2009 1/ АВСD-успоредник.АС-8см ъгъл ВАС-30° ъдъл BDC=90° Намерете ВD 2/ ABCD-ромб ъгъл DАB=60° . т.М £ (принадлежи) АD , т.N £ CD , DM+DN=AB Докажете , че триъгалник МBN e равнобедрен 3/ Единят ъгал на ромб е 40°.Да се определят ъглите,които диагоналите образуват със страните му. 4/ Ъглополовещата на ъгъл BAD в успоредника АВСD пресича CD в т.М и продължението и на ВС в т.N Ако DM=2 cm и BN=5cm. Намерете Р на успоредника 5/ АBCD-правоъгалник AB-12cm. т.М среда на СD ъгал АМD=45°. Намерете Р на правоъгалника 6/ ABCD-ромб.Ъглополовящата на ъгал DAC пресича CD в т.Р.АР=BD Намерете ъглите на ромба

1. Нека пресечната точка на диагоналите да е О => АО=ОС=4 см. Тогава триъгълник COD е правоъгълен, като ъгъл OCD е 30 градуса. Срещу такъв ъгъл лежи катет, който е 1/2 от хипотенузата (CO) => DO = 1/2 OC = 2 см. => BD = 2*DO = 4 см. 2. Диагоналите на ромба са и ъглополовящи => ъгъл BDM = 1/2 ъгъл ADC = 60 градуса. От тук следват две неща => а) диагонала DB = AB = BC, защото триъгълник ABD е равностарнен и б) триъгълник DMB е еднакъв с триъгълник CBN (CB = BD, CN = DM и ъгъл между тях = 60 градуса) => NB = BM и триъгълника е рваностранен. 3. Диагоналите на ромба са и ъглополовящи. Нататък самостоятелно! 4. Ъгъл BAD + ъгъл ADC = 180 градуса (свойство на успоредник) и ъгъл MAD + ADM + DMA = 180 градуса (свойство на триъгълник) => ъгъл BAD = MAD + DMA, но MAD = 1/2 BAD => DMA = 1/2 BAD => ъгъл MAD = ADM, т.е. триъгълник ADM е равнобедрен и AD = DM = 2 см. По същия начин за триъгълник ABN и от там периметъра е 2*2 + 2*5 = 14 см. 5. Триъгълник ADM е рванобедрен (защо?) от там AD = DM = 1/2 DC = 1/2 AB = 6 см. => P = 2*12 + 2*6 = 36 см. 6. Хайде поне една самостоятелно, а?

5. Триъгълник ADM е рванобедрен (защо?) от там AD = DM = 1/2 DC = 1/2 AB = 6 см. => P = 2*12 + 2*6 = 36 см.

защото ъглите при усновите са му по 45?

Моля помогнете ми наистина е важно, ако ми помогнете с тези задачи ще съм ви много, много благодарен. Ще може ли да ми решите/докажете следните 2 задачи:

1. Диагоналите на квадрата образуват четири еднакви правоъгълни равнобедрени триъгълника. Защо?

2. В квадрата пресечната точка на диагоналите е равноотдалечена от страните му. Защо?

Ето и чертежа:Публикувано изображение

Мисля, че мога да ги реша донякъде, но искам всичко да е точно, защото наистина е много важно.

Благодаря Ви предварително.

Редактирано от LeoWyatt (преглед на промените)

защото ъглите при основите са му по 45?

А-ха

1. Диагоналите на квадрата образуват четири еднакви правоъгълни равнобедрени триъгълника. Защо?

2. В квадрата пресечната точка на диагоналите е равноотдалечена от страните му. Защо?

Много зависи от това какво е учено вече.

Квадратът е едновременно правоъгълник и ромб. На ромба диагоналите му са ъглополовящи и се пресичат под 90 градуса. На правоъгълника диагоналите му са равни, а ъглите му са по 90 градуса.

От ъглополовящите диагонали (ромб) на 90 градусови ъгли (правоъгълник) следва, че двата ъгъла при основата на всеки от триъгълниците е по 45 градуса => са равнобедрени. А на квадрата страните му са равни и от там, в следствие на втори признак за еднаквост (страна и два прилежащи ъгъла), следва 1.

От това, че са еднакви, следва, че и височините на тези триъгълници са еднакви (височината е "отдалеченост"). Т.е. 2

А така вярно ли е: Квадратът има свойствата на успоредник, ромб и правоъгълник. В правоъгълника диагоналите са равни и взаимо се разполовяват => AO=BO=CO=DO (раменете на триъгълниците са равни). От това че страните на квадрата са равни (АB=BC...) => че триъгълниците са еднакви по 3ти признак (3 страни са равни)

Редактирано от LeoWyatt (преглед на промените)

А така вярно ли е:

Квадратът има свойствата на успоредник, ромб и правоъгълник. В правоъгълника диагоналите са равни и взаимо се разполовяват => AO=BO=CO=DO (раменете на триъгълниците са равни). От това че страните на квадрата са равни (АB=BC...) => че триъгълниците са еднакви по 3ти признак (3 страни са равни)

Разбира се! ;)

лимес при х клонящо към безкрайност 6x^2+3x+2/2x^2-2 = ? Ако log с долен индекс 5 от x-1 =0 то x = ? корен квадратен от 16/25+9/4(и то е под корена) = ? най-малката стойност на функцията f(x)=(1/3)^-3x^2+6x = ?

Ако log с долен индекс 5 от x-1 =0 то x = ?

произволен логаритъм от 1 е нула т.е. х=2

корен квадратен от 16/25+9/4(и то е под корена) = ?

=sqrt(239)/10 (Ако търсиш sqrt (16/25+9/4)

най-малката стойност на функцията f(x)=(1/3)^-3x^2+6x = ?

търси производната, приравняваш на нула, решаваш, корена е екстремум

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.