Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Математика -

Featured Replies

По принцип съм прекъснал първи курс и сега за да се върна втори трябва да ходя на приемен изпит отново и всичко съм забравил. може ли по-детайлно? и при задачата с производната ми трябва и минималната теория.

• Отговори 539
  • Прегледи 111,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

и при задачата с производната ми трябва и минималната теория.

Трябва ти учебник.

С писане по форумите може да приготвиш някое домашно, но да вземеш изпит, едва ли!

Моля помогнете ми наистина е важно, ако ми помогнете с тези задачи ще съм ви много, много благодарен. Ще може ли да ми решите/докажете следните 2 задачи:

1. Диагоналите на квадрата образуват четири еднакви правоъгълни равнобедрени триъгълника. Защо?

2. В квадрата пресечната точка на диагоналите е равноотдалечена от страните му. Защо?

Ето и чертежа:Публикувано изображение

Мисля, че мога да ги реша донякъде, но искам всичко да е точно, защото наистина е много важно.

Благодаря Ви предварително.

ще може ли някой да докаже 2-рата задача по подробно, защото първата беше вярна но за втората г-жата вика, че трябвало по подробно Публикувано изображение /дадено,да се докаже, доказателство/ знам, че ставам нахален, но наистина ще съм ви благодарен ако може да я напишете така и с математическите означения (примено AB=BC итн) БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!!
  • 2 седмици по-късно...

Може ли някой да ми реши тази системка от 2-ра степен?

|3(x²+1)-3y-2x=11

|(x²+1)²-5(2x+3y)=5

3y-2x-това може да се представи и като -(2x+3y)

Може ли някой да ми реши тази системка от 2-ра степен?

|3(x²+1)-3y-2x=11

|(x²+1)²-5(2x+3y)=5

3y-2x-това може да се представи и като -(2x+3y)

Точно така. Сега полагаш x²+1 = a и 2x+3y = b и получаваш нова система

|3a-b=11 /умонжаваш по-3 => -15a+5b=-55

|a²-5b=5

и като събереш двете уравнения на системата за a получаваш уравнението a² - 15а + 50 = 0, където корените са 5 и 10.

Т.е. за x са възможни следните стойности:

- ако a = 5 -> x²+1=5, x² = 4, x1,2 = 2, -2

тогава b = 4, т.е 2x+3y = 4

ако x = 2 -> 4+3y=4, y=0 -> едното решение е x=2, y=0

ако x = -2 -> -4+3y=4, y=8/3, другото решение е x=02, y=2 2/3

- ако a = 10 -> x²+1=10, x² = 9, x1,2 = 3, -3

тогава b = 19, т.е 2x+3y = 19

ако x = 3 -> 6+3y=19, y=13/3 -> третото решение е x=3, y=4 1/3

ако x = -2 -> -6+3y=19, y=25/3 -> четвъртото решение е x=-3, y=8 1/3

Провери хубаво сметките и знаците, че го правя наум, без да си пиша и може да има грешки!

Ето:

Наближава ми изпита и с решаването на тесотве разбирам ,че не мога да решавам задачи от следния тип. Катеричка тръгва от хралупата си,стига до орехово дърво и се връща за 54сек.Без орех скороста и е 4м/с,а когато носи орех 2м/с.Намерете разтоянието в метри от дървото до хралупата. Благодаря предварително ,ако някой ми помогне!

Дано не е късно!

Винаги тези задачи се решават по формулата S=v.t, където S е пътят (или свършената работа, или нещо подобно), v е скоростта, а t е времето.

В твоя случай се търси S. Знаем, че S=v1.t1 на отиване и S=v2.t2 на връщане, v1 = 4m/s, v2 = 2m/s и t1 + t2 = 54s

Следователно S/4 е t1 и S/2 е t2 => S/4 + S/2 = 54 и като се елиминират дробите -> S + 2S = 54.4, 3S = 216, S = 72 m

• 1 месец по-късно...

Здравейте! Трябва ми учител да ми помогне с Линейната алгебра (най-вече вектори, но не само) и задължително с интегралите ( определени, неопределени, двойни и тройни) Ако имате възможност дайте и по-подробна информация (цена и горе-долу къде се намира). Отнася се за София. Благодаря!

• 1 месец по-късно...
  • 3 седмици по-късно...

може ли одговорите не следнте задачи 1.(х-3)на втора-(х-4)(х-5)=2хнавтора-18 2.(х-2)навтора-(х-3)навтора+14=5х-16 3.4х-8+12х-16х>4х 4.(17х-13)(2х-8)>34хна втора-5

Редактирано от b0928 (преглед на промените)

може ли одговорите не следнте задачи

1.(х-3)на втора-(х-4)(х-5)=2хнавтора-18

2.(х-2)навтора-(х-3)навтора+14=5х-16

3.4х-8+12х-16х>4х

4.(17х-13)(2х-8)>34хна втора-5

1. 2x на втора - 3х-7 (ако правилно съм разбрала задачата с тея степени така написани)

2. 3х-25

3.x<-2 не съм обаче много убедена за > и < то си имаше едни правила, ако умножаваш и двете страни с (-1) ти се сменя знака.

4.х<32\21

Задачите въобще не са трудни, научи се да ги решаваш, че по-нататък ще закъсаш много!

Редактирано от jana_yordanova (преглед на промените)

Значи дадени са 2 триъгълника. Две от страните на единия са съответно равни на две от страните на другия и медианите към третите страни и те са равни. Трябва да се докаже, че триъгълниците са еднакви. Като за 7-8 клас да е решението. Аз съм 12 ама пак не ми се отдава да я реша...

имаше едни правила за еднаквост ама като си отсъствал ;)

имаше едни правила за еднаквост

ама като си отсъствал ;)

Знам ги правилата на изуст. Не съм отсъствал... За 12 год. нямам нито 1 неизвинено ама наистина не се сещам за задачата. Ако може някой да помогне ще съм му благодарен!

Редактирано от firedevilbg (преглед на промените)

Изнамерих решението на задачата чрез помощ в един друг Форум: г) Нека за триъгълниците АВС и А1В1С1 е известно, че АВ = А1В1; АС = А1С1; АМ = А1М1, където АМ и А1М1 са медиани съответно към страната ВС и В1С1(фиг.45) Върху лъчите АМ и А1М1 вземаме съответно точките D и D1 такива, че АМ = МD = А1М1 = М1D1 Тогава триъгълникАМС [еднакви триъгълници] триъгълникВМ D (Іпризнак) защото АМ = МD, ВМ = СМ(АМ е медиана), ъгъл АМС= ъгълВМD (връхни ъгли). Аналогично и триъгълникА1М1С1 [еднакви триъгълници] триъгълникВ1М1D1. От еднаквостта на триъгълниците следва, че АС = ВD и А1С1 = В1D1, следователно АС = ВD = А1С1 = В1D1 Разглеждаме триъгълникАВD и триъгълникА1В1D1 По условие АВ = А1В1, ВD = В1D1 (от горните разглеждания и от АD = 2АМ, А1D1 = 2 А1М1 следва че АD = А1D1 Тогава триъгълникАВD [еднакви триъгълници] триъгълникА1В1D1 (по ІІІ признак) По аналогичен начин се доказва, че триъгълникАDС [еднакви триъгълници] триъгълникА1D1С1 От последните две еднаквости на триъгълници следва, че ъгълDАВ = ъгълD1А1В1 и ъгълDАС = ъгълD1А1С1 Тогава ъгълСАВ = ъгълС1А1В1 (сбор от равни ъгли). По първи признак триъгълникАВС еднакъв на триъгълникА1В1С1 защото АВ = А1В1, АС = А1С1 и ъгълСАВ = ъгълС1А1В1 Ако страна и двата прилежащи към нея ъгъла от един триъгълник са съответно равни на страна и двата прилежащи към нея ъгъла от друг триъгълник, то двата триъгълника са еднакви. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%95%D0%B4%D0%BD%D0%B0%D0%BA%D0%B2%D0%BE%D1%81%D1%82_%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%8A%D0%B3%D1%8A%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8 http://www.math10.com/bg/geometry/2-3-priznak.html

Моля някой да помогне:

Определете броя на решенията на системите:

a)

|2x-y=-3

|x²-y=0

б)

|x²+2x-y=-1

|2y+1=0

Отговори: а)две решения б)няма решение

Задачата е от урока `квадратна функция`(10 клас) и предполагам че трябва да се реши графично но незнам как!

Ако някой може да ми обясни как ще се реши?

Редактирано от gig93 (преглед на промените)

Моля някой да помогне:

Определете броя на решенията на системите:

a)

|2x-y=-3

|x²-y=0

б)

|x²+2x-y=-1

|2y+1=0

Отговори: а)две решения б)няма решение

Задачата е от урока `квадратна функция`(10 клас) и предполагам че трябва да се реши графично но незнам как!

Ако някой може да ми обясни как ще се реши?

а) От първото уравнение на системата имаме, че (1) y=2x+3. Заместваме във второто

x2-2x-3=0

Решаваме квадратното уравнение и получаваме х1=1 и x2=-1/3

Заместваме резутата в (1)и получаваме y1=5 и y2=7/3

Т.е. системата има две решения

б)От второто уравнение на системата получаваме, че y=-1/2.

Заместваме в първото и получаваме квадратното уравнение x2+2x+3/2=0, чиято дискриминанта е отрицателна.

Т.е. системата няма реални решения.

Моля някой да помага:

Дадена е функцията f(x)=x2+bx+c. Определете коефицентите b и с, ако

а)графиката на дадената функция минава през точките А(1,2) и В(-2,-4)

б)за х=1 стойноста на функцията е 3, а за х=-1 стойноста е 2

в)има връх при х принадлежи(- бескрайност,3), расте при х принадлежи (3,+ безкрайност) и графиката пресича абцисната ос при х=2

д)графиката и пресича абцисната ос при х=-4 и при х=-3

е)пресечните точки на графиките на f(x) и g(x)=2x+1 имат абциси съответно -1 и 3.

Отговори: a)b=3, c=-2 б)b=1/2, c=3/2 в) b=-4 c=0 г)b=-6 c=8 д)b=7 c=12 e) b=0 c=-2

Редактирано от gig93 (преглед на промените)

здравейте,виждам че помагата за речаването на задачките и аз имам една която много ме затруднява.Тя е по статистика и незнам дали тук е точното място да питам,но..

Ето я и задачката (като трябва да се реши по възможно най лесния начин и да я обясним)

по теория на вероятности и статистика търсете помагалата и сборниците на проф. Гешев, а по математика ненадминатия Георги Паскалев
  • 1 месец по-късно...

Някой да знае сайт, където мога да видя примери за изследване на функции, че са ми пълна мъгла...

Някой да знае сайт, където мога да видя примери за изследване на функции, че са ми пълна мъгла...

мисля че тук са обяснени добре,надявам се да ти помогне тази информация.там има и форум и може да се пита каквото не е ясно.Успех :)

http://www.math10.com/bg/algebra/functions.html

Редактирано от paitashka1 (преглед на промените)

Моля помогнете!

Дадена е функцията f(x)=x2+px+q

Да се намерят p и q при дадени пресечни точки А(1,3) и В(-1,2)

Моля помогнете!

Дадена е функцията f(x)=x2+px+q

Да се намерят p и q при дадени пресечни точки А(1,3) и В(-1,2)

Пресечни точки с какво?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.