Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Математика -

Featured Replies

Може ли някой да обясни как да реша това показатено уравнение? http://prikachi.com/images/171/2556171N.jpg

• Отговори 539
  • Прегледи 111,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Може ли някой да обясни как да реша това показатено уравнение?

http://prikachi.com/...71/2556171N.jpg

епа, умножи ги тея степенни показатели и накрая ги приравни от двете страни

Ето ти формулите, останалото е бакалски сметки:

am.an = am+ n

an:am= an-m

(an)m = am.n

• 1 месец по-късно...

Моля за разяснение,какво ще рече конусност 7:24?Какъв е ъгъла при върха на конуса?Става дума за държач за инструменти,чиято опашка е с конусност 7:24.

7:24=1:029 ,което отговаря на ъгъл на конуса 16,5943 градуса. P.S.Благодаря на @Ken за поправката.

Редактирано от gyps (преглед на промените)

A common taper is 3 1/2" per foot (7/24 as the metric countries call it). The taper half angle is for 1 3/4" per foot is 8.2971 degrees for a total taper of 16.5943 degrees (16 degrees 35 min 39 seconds for the unreconstructed). If one was committed to error and calculated the total taper from the total cone angle of 3.5/12 (working the math) = 15.2602 degrees; about 1/3 degree of error.

• 4 седмици по-късно...

Може ли някой да ми даде разяснения по следните задачи-тоест за всяка задача с по няколко думи да каже по какъв начин да я реша

Публикувано изображение

Редактирано от gig93 (преглед на промените)

• 5 седмици по-късно...

Здравейте! Подготвям се по математика и сега се каня да си взема някое помагало с задачи за кандидат студентските изпитите,но не знам кое е добро.Разгледах по сайтовете какво предлагат книжарниците,но изданията ми се виждат много стари около 2000г.Някой ще ми препоръча ли нещо наистина добро от което ще има полза?

Редактирано от reletobg (преглед на промените)

Здравейте!

Подготвям се по математика и сега се каня да си взема някое помагало с задачи за кандидат студентските изпитите,но не знам кое е добро.Разгледах по сайтовете какво предлагат книжарниците,но изданията ми се виждат много стари около 2000г.Някой ще ми препоръча ли нещо наистина добро от което ще има полза?

А дали математиката се е променила за последните 10 години?
  • 3 седмици по-късно...

Начинът и методите, използвани за преподаване на математика в училищата, а съответно и в университетите, е... меко казано, за боклука. Затова и много деца още от първи, втори клас намразват математиката, не защото не могат да разберат методите, а защото методдите са зле.

• 2 седмици по-късно...

Здравейте, имам няколко задачи които трябва да реша. С част от тях се справих, но с друга част не мога. За това се обръщам за помощ към Вас. Първа задача: Даден е успоредник ABCD. AB=6см. , AD=4см. , <ABC=120(градуса). Търси се: AC=?, BC =? и лицето на успоредника. Втора задача: Даден е триъгълник ABC. AC=25см.,sinA(алфа)=0,8 и sinG(гама)=0,6 . Търси се лицето на триъгълника. Трета задача: Даден е триъгълник ABC. S=8cm, т. М-медицентър. AA1=5см., BB1=4см. <AMB>90 (градуса). Търси се медианата CC1=? Четвърта здача: Даден е равнобедрен триъгълник ABC. AB=a, AC=b . Търси се R=?(на описаната окръжност).

Може да ми се смеете колкото искате, но аз не мога да вдяна каква е логиката за решаване на тази задача.

Публикувано изображение

Няма даден никакъв пример нито в учебника нито в тетрадката

Може да ми се смеете колкото искате, но аз не мога да вдяна каква е логиката за решаване на тази задача.

Публикувано изображение

Логиката би следвало да е че балончетата са на чифт - тоест колко двойки балончета са - 6х2 - 6 двойки и така....

Публикувано изображение

може би е така както ти казва еминем :ph34r:

Редактирано от emmi (преглед на промените)

Грешка... на третия пример не ми се връзва логиката.... Е как дете на 8 години изобщо ще разбере за какво иде реч. Да е*а и държавата...

Грешка... на третия пример не ми се връзва логиката.... Е как дете на 8 години изобщо ще разбере за какво иде реч. Да е*а и държавата...

между другото самият пример е грешен. Не са шест двойки

а, да - шест са :down:

Редактирано от emmi (преглед на промените)

Идеята, е че трябва да се пише нещо в кръгчетата. Примера (картинката) е точно като в тетрадката, като с червено в квадратчетата съм сложил резултат изразен чрез умножение П.С. Изобщо не съм се замислял да броя двойките кръгчетата и на базата на това да пиша отговора, но както сам каза не се връзва с третия пример

Редактирано от ihm (преглед на промените)

Идеята, е че трябва да се пише нещо в кръгчетата. Примера (картинката) е точно като в тетрадката, като с червено в квадратчетата съм сложил резултат изразен чрез умножение

Ако правилно съм разбрал това в червеното не е било попълнено така ли? Т.е. това е решението на задачата а кръгчетата са уж визуално да подсещат. Ако трябва да се пише и в тях просто се предавам и взимам манарата....

Да бяха празни, затова и направих цифрите червени - сори че не го написах в самото начало

Да бяха празни, затова и направих цифрите червени - сори че не го написах в самото начало

Задачата е решена правилно, не разбирам къде е проблема?

Ако следваме тази логика, няма как да се получи с пет чифта кръгчета защото 2+4.2+2=12 - в третия пример!?

Редактирано от ihm (преглед на промените)

Публикувано изображение

Логиката е следната: Дизайнерът е допуснал в "т-образния" пример елементарна грешка с цел да шашка заедно и децата, и родителите.

В средата липсва най-долният ред с две кръгчета.

Ihm, да не ти пука! В следващите класове броят на грешките в задачите по математика и в отговорите към тях значително нараства, а в учебниците за седми клас дори е по-добре да не гледаш отговорите, защото ги е писала чистачката на някое от издателствата.

Да, има грешка и дизайнерът е за бой. Спестили са пари за коректори и десетки хиляди семейства страдат.

Така стават нещата в България - няколко души си свършват работата като кучето на нивата, а след тях хиляди страдат, но само единици се сещат да ги попържват и да им поискат сметка за безобразието.

---------

Ihm, свиркай си, иначе до 12 клас ще си съсипеш нервите! :cool:

Редактирано от NavNav (преглед на промените)

Логиката е следната: Дизайнерът е допуснал в "т-образния" пример елементарна грешка с цел да шашка заедно и децата, и родителите.

В средата липсва най-долният ред с две кръгчета.

Ihm, да не ти пука! В следващите класове броят на грешките в задачите по математика и в отговорите към тях значително нараства, а в учебниците за седми клас дори е по-добре да не гледаш отговорите, защото ги е писала чистачката на някое от издателствата.

Ахам - в "т-образния' пример са асмо 5 двойки кръгчета, а не 6.

преди малко погледнах в учебнка на дъщеря ми -същата адача я имаме и ние, аа сме няколко урока назад :)

Благодарение на тази тема ще знам другата седмица какво да обясня на детето :ph34r:

Ахам - в "т-образния' пример са асмо 5 двойки кръгчета, а не 6.

преди малко погледнах в учебнка на дъщеря ми -същата адача я имаме и ние, аа сме няколко урока назад :wors:

Благодарение на тази тема ще знам другата седмица какво да обясня на детето :gift:

Когато учех елементарна математика, такива грешки бяха изключение.

Сега са изключение задачите без грешки в условието или в отговора. :gift:

:question:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.