Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Математика -

Featured Replies

Намерете лицето на фигурата, заградена от кривите линии, със зададените уравнения:
1. y=x^2,x=y^2;
2. y=x^3,y=8,x=0;
3. y=9x^2,y=3x;
4. y=x^2, y=2-x^2;
5. y=x^2,x+y-2=0;
6. y^2=2x, x=2;

Публикувано изображение Как се решават тия?

• Отговори 539
  • Прегледи 111,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Така , дадоха идея , която и на мен ми мина :)

Чертежите са неточни, особено втория. Както и или условието, което си дал, или отговора. Според пропорцията на ъглите, трябва да са 50, 55 и 75 градуса съответно. Tриъгълникът APB е равнобедрен - симетралата на AB го дели на два еднакви триъгълника (по две страни и ъгъл). PAB = 25(ъглополовяща) = PBA (ъгли при основата на равнобедрен триъгълник) => PBC = 30 => BQC = 180 - 75 - 30 = 75. Следва BQ = BC. Към този момент е ясно, че перпендикуляр от Q към правата BC задължително ще лежи на самата отсечка BC (BQC е остър), а не извън нея. И както правилно си отбелязал, тъй като именно този перпендикуляр е половината от BQ,няма как и QC да е толкова...

Как се решават тия?

С разлика на определени интеграли в интервала(ите) между точките, в които се пресичат съответните криви. Т.е. първо намираш решение на система от уравнения и после разлика на определени интеграли.

Загрях :) . Малко бавно :( , ама по-добре късно , отколкото никога . Е все пак , доста време мина откакто съм решавал задачи . Сега обаче , трябва да помагам . Всичко е до грешния чертеж , който направих първоначално . С правилния чертеж нещата си дойдоха по местата .

Загрях :) . Малко бавно :( , ама по-добре късно , отколкото никога . Е все пак , доста време мина откакто съм решавал задачи . Сега обаче , трябва да помагам . Всичко е до грешния чертеж , който направих първоначално . С правилния чертеж нещата си дойдоха по местата .

Знаеш ли какво ми казваше математичката в средното, която е голям професионалист в областта си :). "Задачите по геометрия са ти решени на 50% ако си направиш правилният чертеж" - Тя пишеше различна оценка от 2 на всеки който успее да си направи правилен чертеж, даже после да не напишеш нищо отдолу :P.

Намерете лицето на фигурата, заградена от кривите линии, със зададените уравнения:

1. y=x^2,x=y^2;

2. y=x^3,y=8,x=0;

3. y=9x^2,y=3x;

4. y=x^2, y=2-x^2;

5. y=x^2,x+y-2=0;

6. y^2=2x, x=2;

Публикувано изображение Как се решават тия?

Винаги го считам задължително, за да може да се осмисли.

"Задачите по геометрия са ти решени на 50% ако си направиш правилният чертеж" 

С разлика на определени интеграли в интервала(ите) между точките, в които се пресичат съответните криви.

Т.е. първо намираш решение на система от уравнения и после разлика на определени интеграли.

Публикувано изображение

Публикувано изображение

...

И така става. Но с малко повече креативност, винаги ще ти измисля задача, която да не може просто да се постне във WolframAlpha, ако съответният човек не знае, какво е интеграл. Все пак, въпросът беше "Как се решават", а не "Какъв е отговора" :) п.п всъщност ако се повтори експеримента със заявка условието на следващата задачка: y=x^3,y=8,x=0 area enclosed WolframAlpha се дъни лошо...

Редактирано от flare (преглед на промените)

И така става. Но с малко повече креативност, винаги ще ти измисля задача, която да не може просто да се постне във WolframAlpha, ако съответният човек не знае, какво е интеграл. Все пак, въпросът беше "Как се решават", а не "Какъв е отговора" :) п.п всъщност ако се повтори експеримента със заявка условието на следващата задачка: y=x^3,y=8,x=0 area enclosed WolframAlpha се дъни лошо...

Съгласен съм напълно. Като се онагледи това, което си посочил като решение, по-добре се разбира и ако има интерес, питащият ще се разрови за подробности(gig93 с 1400++ поста не е ученик, пишещ домашно). Приятен ден.

Малко помощ отново :) . Малкия , нещо в последно време никакъв го няма :) . И трябва да се намесвам и аз , ама ми трябва малко да набера скорост :) .

Даден е успоредник ABCD с остър ъгъл при върха А . Точката P лежи върху правата АВ и BC = CP . Точката М лежи върху правата BC и AB = AM .
1. Докажете , че DM=DP=AC
2. Докажете ,че < MPD = < BAD

За първа точка е ясно , ама 2 ми дава отпор Публикувано изображение .
Прикрепям и чертежа , може и там пак нещо да съм объркал .

П.С.  Извинявам се на модераторите , бях пуснал незнайно как темата в друга секция :( .

post-7880-0-13703800-1365508923_thumb.pn

Ммм мен винаги ме затруднява най-лесното:

Примера ми е такъв: 51007=1007хе^6.i

търсим i?

Пробвах с ln така: ln51007=1007x6i

i=ln51007/6042...но отговора е шантав..някъде нещо пропускам...

някъде нещо пропускам...

51007 = 1007.е^6.i

51007/1007 = е^6.i

логаритмуваме двете страни:

ln(51007/1007) = ln(е^6.i)

ln(51007/1007) = 6.i

i = ln(51007 / 1007)/6.

пак е "шантав" отговора, но директната проверка показва, че е верен.

51007 = 1007.е^6.i

51007/1007 = е^6.i

логаритмуваме двете страни:

ln(51007/1007) = ln(е^6.i)

ln(51007/1007) = 6.i

i = ln(51007 / 1007)/6.

пак е "шантав" отговора, но директната проверка показва, че е верен.

Благодаря. :) i=лихвен процент от задачата...което означава, че 0,654...х100 = някви 60% нереални, но няма друг начин за задачата. Или ако пак не бъркам в изчисленията :D 

Благодаря. :) i=лихвен процент от задачата...което означава, че 0,654...х100 = някви 60% нереални, но няма друг начин за задачата. Или ако пак не бъркам в изчисленията :D

На твое място, бих потърсил грешка в изчисленията, чрез които си достигнала до това уравнение.

На твое място, бих потърсил грешка в изчисленията, чрез които си достигнала до това уравнение.

Ами няма изчисления ..просто замествам във формулата:S=P.e^ni => 51007 = 1007.е^6.i

n може да се избира свободно като число. :) Това е.

А S, P и n откъде идват?

n може да се избира свободно като число.

:shock11: Обичам такива числа... Ми избери по-големичко...

А S, P и n откъде идват?

:shock11: Обичам такива числа... Ми избери по-големичко...

S=последните 5 цифри от факултетния ми номер, а P на последните 4...така е формулирана задачата. И се налага да използвам тях...

Става въпрос за непрекъснати парични потоци.... S е натрупана стойност, а P или още So е сегашната стойност на паричният поток.

S=последните 5 цифри от факултетния ми номер, а P на последните 4...така е формулирана задачата. И се налага да използвам тях...

Става въпрос за непрекъснати парични потоци.... S е натрупана стойност, а P или още So е сегашната стойност на паричният поток.

(образно казано) Уффф, ш'а та удуша... :( Използваш факултетния си номер, за да правиш финансови сметки и се оплакваш, че ти излиза гаден резултат и аз тука ти се връзвам...

(образно казано) Уффф, ш'а та удуша... :( Използваш факултетния си номер, за да правиш финансови сметки и се оплакваш, че ти излиза гаден резултат и аз тука ти се връзвам...

Ами такъв ни е академика!!! :D Аз не съм виновна :( 

Той е дърт, смрадлив и изисква всевъзможни неща подобни на тази задача..

• 2 седмици по-късно...

Предмет: Алгебра и логика, самата глава се казва Елементи на математическата логика, във формулите се търси F по каква формула се намира, т.е. задачите с таблицата | x | y | x -> y| F | - x = 0, y = 0, x -> y = 1 как се намира F

• 2 седмици по-късно...
Ако някой ако разбира да даде идея как става или да ги реши ако може, ще съм благодарен
Намерете радиусите и интервалите на сходимост на степенните редове:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение
  • 1 месец по-късно...

Здравейте, търся примери за деление на полиноми със схемата на Хорнер. Също така искам да попитам как да разбера кои са евентуалните комплексни корени? Ясно ми е, че попринцип евентуалните корени са делителите на свободния член върху делителите на коефииента пред най - високата степен, но е възможно да има и комлплесни корени. Как да разбера, кои може да са те?

Редактирано от ACCESS DENIED (преглед на промените)

Драги математици,

От мен се изисква непосилното.  Предполага се, че трябва да измисля две математически игри. Условието е горе-долу следното: игрите трябва да са логически, свързани с измерването на площ. Нещо от типа „колко мравки могат да се съберат в дадена площ, ако знаем, че на 1кв.м. могат да се съберат 1млн. мравки“ - нещо в този дух, но малко по-по...

Иде реч за един открит урок по Математика, а на мен бе възложена задачата да измисля...задачи. Но креативността не ми достигна, затова моля вас. Наистина ще ме спасите, ако драснете нещо.

Благодаря.

• 4 месеца по-късно...

Как да намеря възможните комбинации за код, ако имам 36 различни знака, които могат да участват в самия код, а той е съставен от 13 знака?

Получих 1,090350383732111е+16 и нямам никаква идея дали е вярно!?

Редактирано от dvd_cd (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.