Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Математика -

Featured Replies

Затова намираш от твойто детство някое учебниче по математика и от там гледа детето! Сега че ги мързи да си прегледат нещата за грешки е просто без коментар... и какви са тия простотии п образен чифт кръгчета и тн. Даваш на детето един чифт зарчета пък да смята колко черни кръгчета вижда... после може и на белот да го научиш да смята бройките на края на играта.... :gift: А и математиката е наука родила се от опита на хората със природата и с това как да я разбират... идеята на задачата е ясна да може да извади две пред скоба и вътре да събере коефициентите, същото нещо може да бъде постигнато и с различни предмети от ежедневието наживо, така че детето да усети математиката..

Редактирано от Vodar (преглед на промените)

• Отговори 539
  • Прегледи 111,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Защо извращават така иначе простата математика?! Това са хипер-малоумници.

Защо извращават така иначе простата математика?! Това са хипер-малоумници.

Не бих използвал думата извращение. По-скоро е типично мързеливо ориенталско недоглеждане.

Лошото е в последствията. Заради няколко муньовци страдат много хора.

Какви прекрасни учебници на английски, немски, руски и т.н. има... Би било съвсем достатъчно те бързичко да се преведат, но това накърнява користните интереси на малката група хора, която трови живота на десетки хиляди деца и родители. Ако се замислим по-дълбоко, ще открием, че само един учебник с много грешки заличава безвъзвратно неопределен, но огромен брой часове, които и децата, и родителите биха могли да използват далеч по-полезно. Да не говорим за похабените нерви...

Прогнозирам, че нашата държава до 20 г. няма да я има.

:cool:

Прогнозирам, че нашата държава до 20 г. няма да я има.

Ще я има, но ще се нарича Циглария или Цигландия.

Българи почти няма да са останали...

Здравейте Имам проблем със задача по математика от олимпиадата тази година в град Пазарджик Задачата е за 11 клас Ето я й нея Зад:3 В триъгълник ABC ъгъл ACB=90 градуса, АC<BC и AC=2A.Права, минаваща през върха C сключв ъгъл фи с катета AC и отсича от хипотенузата отсечка с дължина, равна на 2/7 от дължината на хипотенузата, считано от върха А Да се намери лицето на триъгълника Някой има ли идея, как се решават такива задачи Мъча се вече 1 час и нищо не ми идва на ум, освен една синусова теорема.

Здравейте, тези дни в търсене на решение на задачите по математика се натъкнах на един нов сайт, в който има решени задачи за различните класове и от различните издателства. Все още няма много информация, надявам се да се развие бързо :cool: А сайтът е http://www.domashno.net/ Дано ви е от помощ и на вас :)

• 1 месец по-късно...

Малко помощ :P

Представете като произведение израза sin^2x-sin^2y :)

(sinx+siny)(sinx-siny) Приложи формулите за сбор и разлика от два синуса.

Има и втори начин. Като приложим формулата за понижаване на степента, получаваме:

(1-2cos2a-1+2cos2b)/2.След като съкратим 1 и -1 и изнесем 2 пред скоби и съкратим числителя и знаменатиеля и изнесем - пред скоби , получаваме :

-(cos2a-cos2b) След като приложим формулата и съкратим, получаваме 2.sin(a+b).sin(a-b)

Редактирано от ivan_baroveca (преглед на промените)

Здравейте. Можете ли да ми помогнете с тези задачи? Стойностите на параметъра р, за които точката с координати (7р+1, 2-3р) лежи на правата с уравнение 2рх-15у+3р+6=0, са: а) -3 и 2; б) -4 и ;7/3 в) 4 и ;7/2 г) 3 и -2. Точката В има ордината у= 2 и лежи на отсечката с краища А(4, -5) и С(-1, 7). Абсцисата на точката В е равна на: а) 4/11 б) 11/4 в) 7; г) 4. Благодаря предварително! :yanim: (ако се сетите нещо не ми трябва решението само отговора)

Моля ви за помощ на следните задачи:

Триъгълникът с върхове А(-3, -4), В(1, 1), С(-4, 5) е правоъгълен (проверете!).

Лицето на този триъгълник е:

а) 41/2 б)33/2 в) 28; г) 24.

Точките А(-4, -3), В(2, -1), С(5, 6) са последователни върхове на успоредника

ABCD. Височината през точката D към страната АВ има уравнение:

а) х+у-3=0; б) х+3у-11=0; в) 3х+у-1=0; г) 2х+у+6=0.

Точките А(-3, -1), В(5, а), С(3, 13) са върхове на триъгълник. Стойностите на

параметъра а, за които ъгълът между страната АВ и медианата, минаваща

през А, е равен на 450 , са:

а) 2 и -3; б) 9 и 21; в) -21 и -1; г) -19 и 2.

Спрямо окръжността х2+ y2 - 6x + 8у + 22 = 0 точката (5, -2)

а) е вътрешна за окръжността;

б) лежи на окръжността;

в) е външна за окръжността.

Правата t минава през точката (-4, 1) и е тангента (допирателна) към

окръжността х22-14х+6у-79=0. Уравнението на t e:

a) x+y+3=0; б) 11х-4у+48=0; в) 5х-7у+27=0; г) 3х-у+13=0.

Стойностите на параметъра к, за които скаларното произведение на векторите

А=(4к-1, 3к2+5, 2, к+4) и В=(4к+1, к+1, 5, 3-3к2) е равно на 25, са:

а) -3 и 4; б) -1 и 1/7 в) -2 и 3; г) 2/7 и 1

Стойностите на параметъра а, за които системата линейни уравнения

| x1 + (a + 1)x2 = 4a + 1

| 3x1 - x2 = a - 1

| x1 + x2 = a + 1

има само едно решение, са:

а) 2 и 3; б) 0 и 4; в) 3 и 4; г) -2 и 5.

На последната задача линията е цяла просот няма как да стане тук.

Ще съм ви много благодарен ако ми помогнете :)

Редактирано от bob4estia (преглед на промените)

Нали разбираш, че ако някой ти реши задачите, това е по-зле за теб. Няма да ги разбереш и на ковтролно какво ще правиш? По-добре отиди на консултация по математика, във всяко училище има. ПОздрави!

• 2 седмици по-късно...

Взех ме урок за изменение на тригонометричните функции, но не мога да схвана всичко! Ето тази задача, където трабва да се сравнят две уравнения, може ли някой да я обясни:

cos3400 и cos(-700) - трябва да се сравнят кое е по-голямо и кое по-малко.

Взех ме урок за изменение на тригонометричните функции, но не мога да схвана всичко! Ето тази задача, където трабва да се сравнят две уравнения, може ли някой да я обясни:

cos3400 и cos(-700) - трябва да се сравнят кое е по-голямо и кое по-малко.

зaради периодичността cos(340)=cos(340-360)=cos(-20). Освен това в интервала 0 -90 градуса косинуса намалява от 1 до 0 значи cos(-20) > cos(-70)

зaради периодичността cos(340)=cos(340-360)=cos(-20). Освен това в интервала 0 -90 градуса косинуса намалява от 1 до 0 значи cos(-20) > cos(-70)

Значи целта е да гивкарам в един и същи интервал? Ами ако едното уравнение е в интервал 270-360, а другото в 180-270 тогава кое от двете да раздробявам и защо?

Значи целта е да гивкарам в един и същи интервал? Ами ако едното уравнение е в интервал 270-360, а другото в 180-270 тогава кое от двете да раздробявам и защо?

tогава си представяш графично функцията и казваш че първото ще е по-голямо, защото в този интервал функцията има САМО положителни стойности и 9, докато във втория има отрицателни (и 0 за 270 градуса)

• 3 седмици по-късно...

Здравейте,ще съм ви много благодарен ако ми кажете как се решават тези задачи(или поне 1-2 от тях): Ако L,B и j(gama) са ъгли в тригълник докажате: 1)cosL+cosB-cosj=4cosj/2 . cosB/2 .sin j/2 -1 2)cosL+cosB+cosj=4sinl/2 .sinb/2 .sinj/2 + 1 За тези и само едно решение ако ми кажете пак ми е достатъчно(само 1-та задача да се реши) 3)sinkv(kvadrat)L+sinkvB-sinkvj=2sinl.sinb.cosj 4)coskvL+coskvB-coskvJ=1-2sinl.sinb.cosj

• 2 седмици по-късно...

моля ви помогнете ми със следната задача аз съм седми клас ( трябва ми обяснението ) моля ви спешно ее !! ето я и задачата :

Ако x²-4х+y²-6y+13 = 0 , намерете стойността на х3 + у3

3дравейте можели някои да ми помогне :Д Че тая математика ще ме умори някои ден... ще ме изпитват последно за 2 или 3 зависи вече и най лесната задача ще е от сорта tgL = -1/4 cosL, sinL, Cotg = ? Ударете 1 рамо който може ако има формулки нещто ги добавете към решението (11клас) (Сори за неграмотното писане ама много бързам :П)

Здравейте, аз съм ученик в 7 клас трябва ми спешно решение на 1 текстова задача : Бригада от 25 работници боядисва 1 сграда за 20 дни. След 6 дни съвместна работа 10 от работниците отишли на друг обект,а след още 4 дни дошли още няколко работници и сградата била боядисана в срок. Колко работници са дошли допълнително?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.