Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Математика -

Featured Replies

А защо трябва точно с математика да ги развивам? Публикувано изображение Евала на тоя който ми каже поне едно приложение в практиката на по-горното уравнение. С такива напреднали технологии едва ли някой пък ще тръгне на ум да пресмята.

Но както и да е. На мене ми е все тая, тъй като ща не ща все ще ги науча и ще ги забравя. Просто математиката никога не ми е била интересна, нито ми е била силната страна.

Но както и да е. На мене ми е все тая, тъй като ща не ща все ще ги науча и ще ги забравя. Просто математиката никога не ми е била интересна, нито ми е била силната страна.

С това трябваше да започнеш, а не - какво е приложението на квадратното уравнение в практиката? Публикувано изображение

Виж, ако ще ставаш уличен метач едва ли ще го използваш, но и президента колко ли често му се налага да се сеща за въпросното уравнение?!

За парабола си чувал предполагам... та ако решиш да хвърлиш камък и да уцелиш някого може и да ти дотрябва.

А, ако решиш да ловуваш я яребички, я нещо друго хвърчащо, пак вадиш тефтера и смяташ... ;)

Майтап! Публикувано изображение

Пък, по тая логика директно отпада и ученето на физика, информатика и каквито там още такива точни науки се сетиш.

Егоистично е да разсъждаваш, че щом на теб не ти харесва математиката, то не трябва да се учи. Е, аз бих била от ощетените тогава и на свой ред ще река, че пък мен химията примерно не ми допада и е абсолютно ненужно да се изучава.

Нали разбираш, че това е все пак средно образование и откриваш с какво би или не би искал да се занимаваш. Като не ти харесва и не ти се отдава рисуването няма да те правим втори Пикасо, я!

Пък и тези задачи са алгоритмични. Научаваш алгоритъма и си готов.

Аз ползвам квадратното уравнение при описание на траектории от обекти в някои игри, а и не само. Тъй че за мен смисъл има. ;)

Абе, какво се обяснявам - както казва един познат "Животът е квадратно уравнение!". Публикувано изображение

• Отговори 539
  • Прегледи 111,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Продават се книжки с решените задачи по математика към учебниците. Аз винаги си купувах, защото мразя математика нищо не разбирам ;)

Точно заради такива книжки никога не научих математиката...преписваш,преписваш и накрая нищо Публикувано изображение

Ами с този подход към точните науки най-вероятно утре ще ви продадат усилвател на телевизионния сигнал, който не се включва в контакта (физика), ще изтривате програми, като им триете иконката, а после ще плащате на някой "компютърен специалист" да ви оправя нещата (информатика), ще ви лъжат със скоростта на интернета, защото няма да се сетите да разделите на 8 и с рамера на хард диска, защотот няма да знаете колко байта е един гигабайт (информатика), няма да знаете коя стока в магазина излиза по-евтино, защото няма да можете да сметнете просто тройно правило (математика), ще ви излъжат със сложната лихва при взимането на кредите (математика, включително и квадратно уравнение), ще пиете и ядете диетични неща тъпкани със съставки започващи с главно E и три цифри след тях (химия), ще вярвате на безумни диети, които противоречат на елементарни биологични принципи (биология) и още куп други неща ще се случват без да разбирате, че са станали... ;)

А защо трябва точно с математика да ги развивам? Публикувано изображение Евала на тоя който ми каже поне едно приложение в практиката на по-горното уравнение. С такива напреднали технологии едва ли някой пък ще тръгне на ум да пресмята.

защото математиката е логика... без логика няма значение колко знаеш... пак си тъп ;) има разлика между мъдрост и знание...

не мисли математика като за нещо, с което трябва да спечелиш нещо материално... приеми го като развитие на личността ;)

защото математиката е логика... без логика няма значение колко знаеш... пак си тъп :) има разлика между мъдрост и знание...

не мисли математика като за нещо, с което трябва да спечелиш нещо материално... приеми го като развитие на личността :)

И не само математематиката. Основната идея на образованието е да ви научат да мислите. Онези чаркалачета в главите ви да се въртят. Защото всичките тия компютри и напреднали технологии са ги направили онези дето прилежно са си решавали квадратните уравнения. И то не с елка ;)

Ама Федора е права - кво ти пука. В паркстрой винаги търсят хора. Готино. Лек физически труд. На чист въздух....... :)

Редактирано от emmi (преглед на промените)

Тъпото на училищата вече е, че не ти развиват логическото мислене, а те карат да зубриш. Добре, че съм попаднал в свястно училище и като някой познат мо помоли да му помогна с някоя задача ми става смешно. Може да смята пък не знае какво се търси във задачата Публикувано изображение

• 2 седмици по-късно...

Можете ли да решите тая задача a2+2x/x-a=x-a/x+a Урока се казва Дробни уравнения с един параметър , свеждащи се до квадратни уравнения. Много благодаря предварително :)

fedora покажи се Публикувано изображение

Сигурна съм че ще ти реши задачата...аз нищичко не разбирам от математика

онова там наистина ли е 2х делено на х?

Можете ли да решите тая задача

a2+2x/x-a=x-a/x+a

Урока се казва Дробни уравнения с един параметър , свеждащи се до квадратни уравнения.

Много благодаря предварително :)

Хайде да напишеш правилно задачата - къде има и къде не скоби

Аз тълкувам написаното от теб така

Публикувано изображение

или написано тук би изглеждало така

а2 + 2x/(x-a) = (x-a)/(x+a)

Така ли е или е нещо друго?

аз съвсем по друг начин го разбрах - то за това и питах - не видях никакъв смисъл

аз съвсем по друг начин го разбрах - то за това и питах - не видях никакъв смисъл

Ами правилно си разбрала. То както е написано, излиза че е

Публикувано изображение:)

fedora със коя програма ги правиш тези формулки?!

С Word

Insert/Object/Microsoft Equation 3.0

Публикувано изображение

Провери сметките, че може да съм допуснала неволно някоя аритметична грешка

П.П. Имам грешка, на ДМ го мети х различно от плюс и минус а, а не от плюс и минус 1

Редактирано от fedora (преглед на промените)

Благодаря ти много :) Само да те питам ,където пише "Всяко а принадлежи (и какав е символа това К ли е или Х ? Немога да разбера) което е ... "

Редактирано от d1dcho (преглед на промените)

Благодаря ти много :tease:

Само да те питам ,където пише

"Всяко а принадлежи (и какав е символа това К ли е или Х ? Немога да разбера) което е ... "

R - реално число ;) ееееех тия уроци по математика. Що не вемете от време на време за разнообразие и да ги прочитате.

Браво на fedora :rolleyes: Не само, че мисли, ами успява и грешките си да види, а това е мнооого по-трудно от самото решаване!

R мога ли да го запиша : а приндалежи на Допустимите стойности :)

Ще съм много благодарна, ако някой ми реши тези задачи : :P

1.Основния ръб и височината на правилна триъгълна пирамида са равни на 'а'.Апотемата на пирамидата е равна на? ... Публикувано изображение

* Отговори, които г-жата е дала за тази задача са:

А) a√33 върху 6 ; Б) а√10 върху 3

В) а√39 върху 6 ; Г) 2а√2 върху 3

2.Основните ръбове на провоъгълен паралепипед ABCDA1B1C1D1 са 3см и 4см.Равнината (BC1D) е наклонена към основата ABCD под ъгъл от 45 градуса.Обема на паралепипеда е ? .. Публикувано изображение

* И пак отговори:

а) 30см ³ ; б) 144 върху 5 см ³ ; в) 5см ³ г) друг отговор

Мерси предварително на този, който отдели време. :cheers::rolleyes:;)

искам да питам как се решава една задача с логаритми

10 lg6-lg2=X може ли някой да ми помогне :angry: :angry: :angry:

значи въпросното уравнение е

на 1-та страница е мойто уравнение,моля ако някой може да ми помогне да го направи Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение:huh::help wanted:

и пак никой не помогна за мойта задачкаааааааа Публикувано изображение

New_Microsoft_Word_Document.doc

Редактирано от Trichocephalus
заглавие (преглед на промените)

искам да питам как се решава една задача с логаритми

10 lg6-lg2=X може ли някой да ми помогне :angry: :angry: :angry:

значи въпросното уравнение е

на 1-та страница е мойто уравнение,моля ако някой може да ми помогне да го направи Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение:whist:;)

и пак никой не помогна за мойта задачкаааааааа Публикувано изображение

.

.

Doc1.doc

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.