Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за задачи на Pascal (merged)

Featured Replies

1. Даден е едномерен масив a(n), n<=30. Да се състави програма за намиране произведението на отрицателните елементи на масива

2.Даден е едномерен масив a(n), n<=100. Да се състави програма за намиране среноаритметичното на елементите на масива по-олеми от числото q.

3.Даден е едномерен масив a(n), n<=100. Да се състави програма, която създава нов масив b, съдържащ отрицателните елементи на масива a.

4.Даден е едномерен масив a(n), n<=100. Да се състави програма за намиране на максималният елемент в масива.

5.Даден е едномерен масив a(n), n<=100. Да се състави програма за намиране на максималният елемент в масива и неговото място (индекса му)

Ако може някой да ги направи до сряда, че наистина спешно ми трябват. Благодаря предварително.
  • Отговори 622
  • Прегледи 131,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Благодаря за съвета но не мисля да ставам програмист.Сега ми се налага да уча Паскал,а иначе даже не съм в паралелка с профил имформатика а в паралелка в с профил биология и химия.

Съжалявам за нахалството но имам една последна втора питанка за една имах две задачи тази горната и една която сега ще напиша можех и вчера да Ви по моля но ме досрамя.Ако имате време моля помогнете.

Съставете програма която определя дали даденото цяло число въведено от клавиатурата се дели на 5 и 15.

За първата имах идея но за тази нямам.Отново благодаря на всички отзовали се. :sobbing:

Program D_100;
uses
  crt;
var
  a : integer;
begin
clrscr;
  Write('Vavedete chislo A:');
  Readln(A);
  if (A mod 5 = 0) and (A mod 15 = 0) then
	Writeln('Chisloto ',A,' koeto vacedohte se deli tochno na 5 i na 15.')
  else
	Writeln('Chisloto ',A,' koeto vacedohte NE se deli tochno na 5 i na 15.')
  Readln;
end.

Провери я дали работи, понеже я драсках на Notepad. Успех! И все пак форума е за да питаш. Няма от какво да се притесняваш. Ако има забелешки ще ти кажат, спокойно. Хаиде лека Публикувано изображение

Перфектен както винаги беше изпуснал само ';' но това не е проблем добавих ги на този ред Writeln('Chisloto ',A,' koeto vacedohte NE se deli tochno na 5 i na 15.') Ами тука къде има грешка не мога да схвана мисля че е правилно но дава грешки. var a:real; begin write('a='); readln(a); if (a mod 5 = 0) and (a mod 15 = 0) then writeln('a се дели на 5 и 15'); if (a mod 5 = 0) and (a mod 15 <> 0) then writeln('а се дели на 5, но не и на 15'); if (a mod 5 <> 0) and (a mod 15 = 0) then writeln('а не се дели на 5, но се дели на 15'); if (a mod 5 <> 0) and (a mod 15 <> 0) then writeln('а не се дели нито на 5, нито на 15'); readln; end. Оправих се разбрах къде е грешката не трябва да е Real a Integer

Редактирано от d_100 (преглед на промените)

Здравейте Публикувано изображение
АКо някой може.би ли ми направил една програма,по тези условия за масиви в Паскал:

Измислете задача,която в последствие да реализирате като програма, като условието е следното:
в реализираната програма да участват поне четири компонента от изброените:
вход в масив;
търсене в масив;
сметки между масиви;
намиране на минимален и/или максимален елемент;
броене на елементи в масив по зададен критерий;
защита при въвеждане на данни в масив;
алгоритми, които зависят от конкретната задача.
срок – 22.06.2008 г.

Редактирано от NazzkO (преглед на промените)

Помощ!! Мн ми трябват тези задачи от begin зад 13;integer зад 4;case зад 5;if зад 5; и от For зад 2; Много ми трябват до днес. Мерси предварително :):yanim:

Помощ!!

Мн ми трябват тези задачи от begin зад 13;integer зад 4;case зад 5;if зад 5; и от For зад 2;

Много ми трябват до днес. Мерси предварително :speak::wors:

Ако ли пък разбрах нещо от това, което си написал....ей ма на.. ;). Поясни се малко поне, че нещо не мога да ти хвана замисъла. Публикувано изображение

Ако ли пък разбрах нещо от това, което си написал....ей ма на.. :). Поясни се малко поне, че нещо не мога да ти хвана замисъла. Публикувано изображение

Ем нали кат си пусна паскала наи горе в дясно има едни като листчета с букви.натискам парвото и ми отваря прозорец и от там си избирам задача и там дали да е begin integer и тн. :)

Нз сега дали ме разбра :P

Здравейте трябва ми програма за пресмятане на на учебния успех , също така и програма която да пресмята тази функця-> Мерси предварително :rolleyes: а и трябва ми до неделя ПОМОГНЕТЕ !!!

post-169149-1214025399_thumb.jpg

Редактирано от dreamingdead (преглед на промените)

Здравейте трябва ми програма за пресмятане на на учебния успех , също така и програма която да пресмята тази функця->

Мерси предварително :wors: а и трябва ми до неделя ПОМОГНЕТЕ !!!

--------------------------------------------------------------------------------------------------

това е решение на функцията

program fung;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses

SysUtils;

var

x,y:real;

begin

write('x=');

readln(x);

if x<=-4 then

y:=x*x-3*x+5;

if (x>=-4) and (x<=5) then

y:=2*x+abs(x);

if x>5 then

y:=x-10;

writeln('y=',y);

readln;

end.

----------------------------------------------------------------------

Какво искаш да кажеш с това учебния успех. Ако си малко по- точен ще се пробвам.

Редактирано от ferkov (преглед на промените)

Ем нали кат си пусна паскала наи горе в дясно има едни като листчета с букви.натискам парвото и ми отваря прозорец и от там си избирам задача и там дали да е begin integer и тн. :wors:

Нз сега дали ме разбра :wors:

Дайте да му измислим решение, че ще вземе да стане програмист и те тогава си е....!

Дайте да му измислим решение, че ще вземе да стане програмист и те тогава си е....!

Хаха... ако ми се освободи малко време бих се позанимавал, но за сега не мога. Успех! Публикувано изображение

--------------------------------------------------------------------------------------------------

това е решение на функцията

program fung;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses

SysUtils;

var

x,y:real;

begin

write('x=');

readln(x);

if x<=-4 then

y:=x*x-3*x+5;

if (x>=-4) and (x<=5) then

y:=2*x+abs(x);

if x>5 then

y:=x-10;

writeln('y=',y);

readln;

end.

оо мн мерси направо ме спаси :help wanted:

Здравейте пичове и пички трябват ми много спешно програми за Паскал че утре ще ме изпитват и незнам кво да прая тряа оправям оценки апак тоя паскал.. не ми върви особенно сега ще напиша няколко задачи тук урока ми е Масив задачите са за масиви някви който която задача ми направи ще съм много благодарен ... за тази вечер ми трябват... Зад1.Даден е масив А (N), N>2 2.Да се напише програма за определяне броя на положителните,отрицателните и нулевите елементи на масива. Зад2. Даден масив С (М) , М>2 и интервалът [P, Q].Да се напише програма за изчисляване на средното аритметично от елементите на С, принадлежащи на интервала [P,Q] Зад.3 Да се напише програма за пренареждане в обратен ред на едномерен масив. Зад.4 В едномерен масив са записани оценките по даден предмет на ученици от един клас.Да се напише програма чрез която се извършват следните действия А)В отделен масив да се запишат номерата на учениците със слаб успех. Б)Да се определи средния успех на класа. В)Да се определи броят на учениците със слаб,среден,добър,много добър и отличен успех.. Който която направи квото можи нека ми даде че ми трябват спешно Благодаря предваритено !

здравейте, помогнете ми да напиша тази програма чрез езика паскал плс ето я и нея: Да се състави програма пресмятаща произведението Pn=n(n-1)(n-2)....2.1, където n e въведено от клавиатурата число! 1 да е по-малко и равно на n,a n да е по малко или равно на 6 чрез паскал помогнете спешно е

Pn=n(n-1)(n-2)....2.1

Я аргументирай това малко по-добре. ;)

Наскоро бях на предварителен изпит по Информатика в ПУ и там ми беше дадена задача, която сега се мъча да реша и разбера как се прави, преди да дойде същинския изпит. Стигнах до някъде, но зациклих. Ще дам няколко от условията и кода, до където стигнах. Ако някой може да ми помогне ще бъда много благодарен.

Ето за какво става дума:

да се състави програма, която представлява каталог за прием на ученици в УНИ. да се въведе уникален номер на ученика, който да бъде от вида 0000000001, име, бащино, фамилия, име на училище, оценка от матура по БЕЛ и втора матура по избор. Да се изведе списък с имената на ученика, бащиното име да е съставено от пързия знак на името и точка, фамилията по същия начин.

Аз стигнах до тук:

program maturi;
uses crt;
const n=100;
type reco=record
	 nomer:shortint;
	 ime:string[20];
	 prezime:string[20];
	 familia:string[20];
	 u4ili6te:string[60];
	 ocenkambel:real;
	 ocenkadve:real;
	 end;
var zapis:reco;izbor:char;istina:boolean;imefail:string[12];
	kolko:word;fail:file of reco;masiv:array[1..n] of reco;
	broi:word;
procedure makefile;
begin
write('vyvedete imeto na faila,koito jelaete da syzdadete: ');
readln(imefail);
assign(fail,imefail);
rewrite(fail);
writeln('sega trqbva da vyvedete edin zapis predi da se zatvori faila!');
write('vyvedete poreden nomer na u4enika: ');
readln(zapis.nomer);
write('vyvedete ime na u4enika: ');
readln(zapis.ime);
write('vyvedete prezime na u4enika: ');
readln(zapis.prezime);
write('vyvedete familiq na u4enika: ');
readln(zapis.familia);
write('vyvedete ime na u4ili6teto: ');
readln(zapis.u4ili6te);
write('vyvedete ocenkata po BEL matura: ');
readln(zapis.ocenkambel);
write('vuvedete i ocenkata ot vtorata matura: ');
readln(zapis.ocenkadve);
write(fail,zapis);
close(fail);
end;
procedure vhojdane;
begin
clrscr;
write('vyvedete imeto na faila za sybirane na bazata danni: ');
readln(imefail);
assign(fail,imefail);
write('kolko zapisa jelaete da vyvedete: ');
readln(kolko);
istina:=false;
for kolko:=1 to kolko do
	begin
	writeln('zapo4va vyvejdneto na zapis nomer ',kolko);
	write('vyvedete poredniq nomer na u4enika: ');
	readln(zapis.nomer);
	reset(fail);
	while not eof do
	begin
	read(fail,zapis);
	masiv[kolko]:=zapis;
	end;
	for broi:=1 to kolko do
	if masiv[kolko].nomer<>zapis.nomer then istina:=true else
	   writeln('ve4e ima vyveden takyv nomer!');
	if istina then
	   begin
	   write('vyvedete imeto na u4enika: ');
	   readln(zapis.ime);
	   write('vyvedete ba6tinoto ime na u4enika: ');
	   readln(zapis.prezime);
	   write('vyvedete familiq na u4enika: ');
	   readln(zapis.familia);
	   write('vyvedete ime na u4ili6teto: ');
	   readln(zapis.u4ili6te);
	   write('vyvedete ocenkata po BEL ot maturata: ');
	   readln(zapis.ocenkambel);
	   write('vyvedete ocenkata ot vtorata matura: ');
	   readln(zapis.ocenkadve);
	   write(fail,zapis);
	   end;
	   end;
	   end;
begin
clrscr;
writeln('izberete nqkoq po izbor opciq:');
writeln('1- syzdavane na fail za BD');
writeln('2- vyvejdane na danni v BD');
readln(izbor);
case izbor of
'1': makefile;
'2': vhojdane;
end;
assign(fail,'opit.bak');
reset(fail);
while not eof do
begin
read(fail,zapis);
write(zapis.ime);
close(fail);
end;
readln;
end.
До тук само въвежда данните и се опитвам да разбера дали не е въведен вече този уникален номер, не съм зада какъв вид да има, важното е да го търси, но не работи нещо... Къде бъркам?

Предварително благодаря за съветите/кодовете ви!

Привет, колеги! Настана време и аз да питам за нещо на Паскал. Някой има ли си на представа как се сортира масив, примерно... едномерен масив от 10 елемента, да се сортира по големина на стойността (от най-голямо към най-малко)? Битът ме сблъска с този въпрос, с който не съм се занимавал досега. :laughing5: Че и възложителите ми подхвърлиха мисълта "Става с функцията qsort", която дори не знам, дали има в Паскал. Както и да е, със задачата се извъртях по бабешкия начин... ;) Но ми стана интересно как ли може да стане това с по-елементарни функции? Грабвам книжките... Мерси за вниманието! Поздрави!

Редактирано от BoByS (преглед на промените)

Привет, колеги!

Настана време и аз да питам за нещо на Паскал. Някой има ли си на представа как се сортира масив, примерно... едномерен масив от 10 елемента, да се сортира по големина на стойността (от най-голямо към най-малко)? Битът ме сблъска с този въпрос, с който не съм се занимавал досега. :) Че и възложителите ми подхвърлиха мисълта "Става с функцията qsort", която дори не знам, дали има в Паскал. Както и да е, със задачата се извъртях по бабешкия начин... :) Но ми стана интересно как ли може да стане това с по-елементарни функции?

Грабвам книжките...

Мерси за вниманието!

Поздрави!

То има, но така като чета...си го дефинираш сам. Както има bubblesort, така изглежда, че има и qsort(quick sort). Успех с писането. Публикувано изображение

То има, но така като чета...си го дефинираш сам. Както има bubblesort, така изглежда, че има и qsort(quick sort). Успех с писането. Публикувано изображение

Адаш, мерси. ;)

Намерих интересен код в Интернет... Работи супер, само трябва да го изуча... :)

{Quick Sort
Copyright (c) 2000 Breakpoint Computer Systems and Services
#12 New Lucban cor. Caguioa Rd., Baguio City
www.breakpointcomputers.bizland.com

This program will sort array of integers in ascending order using bubble
sort algorithm.
}
uses crt;

type tnum=array[1..10] of integer;

procedure qsort(var numbers:tnum;count:integer);
var
prim,sec,temp:integer;
begin
for prim:=1 to count-1 do
for sec:=prim+1 to count do
begin
  if numbers[prim]>numbers[sec] then
  {swap}
  begin
   temp:=numbers[prim];
   numbers[prim]:=numbers[sec];
   numbers[sec]:=temp;
  end;
end;{for sec:=prim+1 to count do}
end;

{display the numbers}
procedure display(numbers:tnum;count,x,y:integer);
var
n:integer;
begin
for n:=1 to count do
begin
  gotoxy(x,y+n);
  write(numbers[n]:3);
end;{for(n=0;n<count;n++)}
end;

var
num:tnum;
n:integer;
begin
{get 10 numbers from user}
clrscr;
writeln('Input...');
for n:=1 to 10 do
begin
  write('Number ',n,': ');
  readln(num[n]);
end;
clrscr;

write('UNSORTED NUMBERS SORTED NUMBERS');
display(num,10,9,2);

qsort(num,10);
display(num,10,30,2);

readln;
end.
Поздрави!

Този метод на сортировка е лесен и лесно се помни. Аз лично използвам само него, понеже не е толкова дълъг. Когато учих в Правец, го учихме като "Метода на мехурчето". Тук в ТУ, пък му викат "Метода на пряката размяна". Както и да е.. става за сортиране. Имам и някакви други..ако проявяваш интерес към тях, драскай. Хайде лек ден Публикувано изображение

• 1 месец по-късно...

Ако някой може да ми помогне:

Да се разработи програма, която автоматизира настаняването на клиенти по масите в даден ресторант. Масите в ресторанта са номерирани и са с по 2, 4 и 6 места (от 1-ва до 10-та маса – двуместни, от 11-та – 15-та – 4-местни, от 16-та – 20-та – 6-местни). Информацията за масите се съхранява в списък и е подредена във възходящ ред на номерата на масите.

Публикувано изображение

Програмата в даден момент:

• обработва заявка за настаняване на новопристигнал клиент/клиенти (не повече от 6 места) – претърсва масите с брой места равен или по-голям от заявения и ако има свободна маса извършва настаняване. (Всеки новопристигнал клиент/клиенти се настанява на нова маса). Ако няма свободна маса, клиентът/клиентите чакат на опашка – съответната заявка за настаняване се записва като елемент на списък на чакащите клиенти;

• освобождаване на маса – извършва се настаняване на пореден клиент/клиенти от опашката на чакащите (ако има такива). Ако няма клиенти, масата се отбелязва като свободна.

Ще почерпя! Публикувано изображение

• 4 седмици по-късно...

zdraveite moje li da mi pomognete da si napravq programata v Pascal?eto yslovieto Да се въведат произволни реални стойности за елементите на едномерен масив Р[M].Да се определи средната стойност на всички елементи, по-малки от променливата АТ, за която предварително е въведена реална стойност. Да се изведат входния масив, получената средна стойност и брой елементи. Благодаря предварително

Добре де, с какво точно искаш да ти помогнем? Кажи какво си направил/а какво те затруднява и ще помагаме, ако искаш някой да ти напише директно програмата може и да се направи нещо по въпро, но все пак се опитай да направиш нещо сам/а пък да видим кво ще излезе :>

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.