Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за задачи на Pascal (merged)

Featured Replies

Здравейте!Обръщам се към вас с огромната молба,ако е възможно да ми помогнете за една програма на Паскал,при писането на която срещнах трудности.Ако някой знае как трябва да представлява следната програма плс да пише. :gift: Напишете програма,която решава следната система линейни уравнения,в която х и y са неизвестни,а a,b,c,d,e и f са коефициенти: |ax+by=c |dx+ey=f Предварително благодаря :P

• Отговори 622
  • Прегледи 132,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Заповядай приятелю :) Program Sistemi; uses crt; var a,b,c,d,e,f,X,Y:Real; Begin Clrscr; Writeln('Vavedete koeficentite na pyrvoto uravnenie:'); Write('A:'); Readln(A); Write('B:'); Readln(B); Write('C:'); Readln©; Writeln('Vavedete koeficentite na vtoroto uravnenie:'); Write('D:'); Readln(D); Write('E:'); Readln(E); Write('F:'); Readln(F); Writeln('Sistemata ima sledniqt vid:'); Writeln('|',A:0:0,'x+',B:0:0,'y=',C:0:0); Writeln('|',D:0:0,'x+',E:0:0,'y=',F:0:0); X:=(F*B-E*C)/(D*B-E*A); Y:=(C-A*X)/B; Write('X=',X:0:0,' , Y=',Y:0:0); Readln; end.

Привет! Адаш, малко ме изпревари... :speak: Елегантно и семпло решение! Браво! Поздрави!

Страшно благодаря и на двамата.Много ми помогнахте.Страшни сте!Някой път ще ви се реванширам и ще ви черпя по едно. :speak:

Не се притеснявеай. Нали сме за това. Въпросът е на теб да ти е свършила работа. Лека вечер Публикувано изображение

Какъв транслатор да исползвам за Паскал. Повечето не трагват на XP!!!

Какъв транслатор да исползвам за Паскал. Повечето не трагват на XP!!!

turbo pascal 7.0 няма проблеми, или free pascal

Здравейте,приятели!Виждам,че има страшно добри програмисти в този форум и пак се обръщам с огромната молба към вас,ако може да ми помогнете за една програма на Паскал.Благодаря предварително! :)

Задача:Един ученик от 7 до 14 часа е на училище,а през останалото време си е в къщи.Да се напише програма,която при въведен час от клавиатурата,да извежда съобщение "вкъщи" или "на училище".

PS:Самата програма написах,но единственото,което не мога да съобразя,е как да дефинирам,че въведеното число трябва да е от 0 до 24,тъй като става въпрос за час.

Ето ти един вариант. Дано ти помогне.Ако има нещо неясно пиши!!!

program hour;

Uses Crt;

label

return;

var

a:integer;

begin

return:writeln('Vavedete 4asa:');

readln(a);

clrscr;

if a>24 then

begin

writeln('Denono6tieto ima 24 hasa');

writeln('Vavedete 4as mejdu 0 i 24');

goto return;

end ;

if (a>=7) and (a<=14) then

begin

writeln('Na u4ii6te');

end

else

begin

write('vka6ti');

end;

read(a);

end.

Редактирано от vitaly (преглед на промените)

Разбрах как става.Благодаря много за помоща!Длъжница съм ти! :)

Разбрах как става.Благодаря много за помоща!Длъжница съм ти! :)

Привет!

Програмата ти ми се стори доста интересна... Ако ми остане малко време, ще се позанимавам и ще ти я напиша с графичен интерфейс...

Поздрави и успех!

Привет и на теб! Ще ти бъда много благодарна,но само,ако имаш време,не искам да те затормозявам.Лека вечер! :huh:

Здрвейте. Относно отговора на vitaly.....само да ти кажа, че оператора goto не е препоръчително да се използва. Ето Ви един отговор. Не съм си на моя компютър, а на този няма паскал, така че извинявам се ако следният код не работи правилно. Просто писах кода на Notepad. Надявам се някой да ме поправи.

Program Uchenik;
uses
 crt;
var
 time:Integer;
begin
clrscr;
 Repeat
  Writeln('Vavedete Chas:');
  Readln(time);
   if (time<0) and (time>=24) then
	Writeln('Vavedeniqt chas ne e korekten.');
 Until (time>=0) and (time<24);
 if (time>7) and (time<14) then
  Writeln('The student is at school.');
 else if (time<7) and (time>14) then
  Writeln('The student is at home.');
 Readln;
end.

Приятна вечер!

Редактирано от borko_aleksandrov (преглед на промените)

Само да вметна, че интервала на стойностите трябва да е от 0 до 23... Иначе излиза, че денонощието има 25 часа. 24-часа не съществува. След 23 часа идва 0 часа... А това за графичния интерфейс е работа за 5 минути на Delphi...

Само да вметна, че интервала на стойностите трябва да е от 0 до 23...

Иначе излиза, че денонощието има 25 часа. 24-часа не съществува. След 23 часа идва 0 часа...

А това за графичния интерфейс е работа за 5 минути на Delphi...

Привет!

За алгоритъма си прав! Трябва да се промени стойността... Но това е лесна работа! А за 5-тте минути на Delphi: Идеята е да е на Pascal. А и в ТУ-София 5 минути са доста време... :) Ще се позанимавам тия дни.

Поздрави и пожелания за лек и приятен ден, изпълнен с много усмивки!

Редактирано от BoByS (преглед на промените)

Ако някой може да ми помогне:

Да се разработи програма, която автоматизира настаняването на клиенти по масите в даден ресторант. Масите в ресторанта са номерирани и са с по 2, 4 и 6 места (от 1-ва до 10-та маса – двуместни, от 11-та – 15-та – 4-местни, от 16-та – 20-та – 6-местни). Информацията за масите се съхранява в списък и е подредена във възходящ ред на номерата на масите.

Публикувано изображение

Програмата в даден момент:

• обработва заявка за настаняване на новопристигнал клиент/клиенти (не повече от 6 места) – претърсва масите с брой места равен или по-голям от заявения и ако има свободна маса извършва настаняване. (Всеки новопристигнал клиент/клиенти се настанява на нова маса). Ако няма свободна маса, клиентът/клиентите чакат на опашка – съответната заявка за настаняване се записва като елемент на списък на чакащите клиенти;

• освобождаване на маса – извършва се настаняване на пореден клиент/клиенти от опашката на чакащите (ако има такива). Ако няма клиенти, масата се отбелязва като свободна.

Здравейте отново,приятели!Пак се обръщам с огромната молба към вас да си кажете мнението по една задача на Паскал.Трябваше да я правя в час по информатика,а преподавателят ми по информатика отхвърли решението ми с обяснението:"Еми...задачата е така,както аз ви я показах".Когато я тествах се оказа правилна,пробвах с различни числа и се получи.Ще ви бъда много благодарна,ако чуя мнението ви по нея. :) Задача:Да се пресметне Y,в зависимост от Х,ако при х<=1,Y=(x+1)/(1-x*x*x),в противен случай Y=(x-1)/(1+x*x*x). Program XY; uses wincrt; var x,y:real; begin write('x='); readln(x); if (x<=1) then begin if (x=1) then writeln('Nqma reshenie') else writeln(y:=(x+1)/(1-x*x*x),y:6:3); end else writeln(y:=(x-1)/(1+x*x*x),y:6:3); end. PS:Знаменателят трябва да е различен от 0,иначе няма решение.Надявам се да съм напривила както трябва задачата.Много се интересувам от информатика и искам да се занимавам и занапред с това,но все още не съм чак толкова напреднала.Лека вечер на всички!И още веднъж езно голямо БЛАГОДАРЯ! ;)

Привет! Програмата, която си написала работи (поне вярвам, че работи), но има малко разбъркана последователност. :P Първо провери дали x=1, защото тогава няма решение. След това премини към проверката x<=1 else x>=1 и така нататък. Като цяло малко структурата writeln(y:=(x+1)/(1-x*x*x),y:6:3); не ми вдъхва доверие... Сигурно затова се е заял учителят... Нали ги знаете какви са? :) Ако все още е нужна помощ, ще ти помогна с алгоритъма... Но съм сигурен, че ще се справиш сама! Има още малко работа! :) Поздрави и успех!

Редактирано от BoByS (преглед на промените)

Привет и на теб! Благодаря ти много за помощта! :yanim:Подобрих програмата с промените в подредбата,както ти ми каза. :clap:А доколкото структурата и мен ме съмняваше,но само това ми дойде на ум.Още веднъж едно голямо БЛАГОДАРЯ!Лека вечер! :wors:

eto ti verniyat kod Задача:Да се пресметне Y,в зависимост от Х,ако при х<=1,Y=(x+1)/(1-x*x*x),в противен случай Y=(x-1)/(1+x*x*x). Program XY; var x,y:real; begin write('x='); readln(x); if x<>1 then begin if (x<1) then y:=(x+1)/(1-x*x*x) else y:=(x-1)/(1+x*x*x); writeln('y=',y:6:2); end. PS:Знаменателят трябва да е различен от 0,иначе няма решение.Надявам се да съм напривила както трябва задачата.Много се интересувам от информатика и искам да се занимавам и занапред с това,но все още не съм чак толкова напреднала.Лека вечер на всички!И още веднъж езно голямо БЛАГОДАРЯ! :angry:

Ще ми помогне ли някой за програмата? Няма да се справя сам Публикувано изображение

Да ти кажа програмата е много дълга и не знам дали на някой му се занимава.

Ако някой може да ми помогне:

Да се разработи програма, която автоматизира настаняването на клиенти по масите в даден ресторант. Масите в ресторанта са номерирани и са с по 2, 4 и 6 места (от 1-ва до 10-та маса – двуместни, от 11-та – 15-та – 4-местни, от 16-та – 20-та – 6-местни). Информацията за масите се съхранява в списък и е подредена във възходящ ред на номерата на масите.

Програмата в даден момент:

• обработва заявка за настаняване на новопристигнал клиент/клиенти (не повече от 6 места) – претърсва масите с брой места равен или по-голям от заявения и ако има свободна маса извършва настаняване. (Всеки новопристигнал клиент/клиенти се настанява на нова маса). Ако няма свободна маса, клиентът/клиентите чакат на опашка – съответната заявка за настаняване се записва като елемент на списък на чакащите клиенти;

• освобождаване на маса – извършва се настаняване на пореден клиент/клиенти от опашката на чакащите (ако има такива). Ако няма клиенти, масата се отбелязва като свободна.

Привет!

За тази става въпрос.. Но наистина е доста дълга и едва ли на някой ще му се занимава...

Поздрави! :angry:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.