Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за задачи на Pascal (merged)

Featured Replies

Здравейте!Обръщам се към вас с огромната молба,ако е възможно да ми помогнете за една програма на Паскал,при писането на която срещнах трудности.Ако някой знае как трябва да представлява следната програма плс да пише. :gift: Напишете програма,която решава следната система линейни уравнения,в която х и y са неизвестни,а a,b,c,d,e и f са коефициенти: |ax+by=c |dx+ey=f Предварително благодаря :P

• Отговори 622
  • Прегледи 131,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Заповядай приятелю :) Program Sistemi; uses crt; var a,b,c,d,e,f,X,Y:Real; Begin Clrscr; Writeln('Vavedete koeficentite na pyrvoto uravnenie:'); Write('A:'); Readln(A); Write('B:'); Readln(B); Write('C:'); Readln©; Writeln('Vavedete koeficentite na vtoroto uravnenie:'); Write('D:'); Readln(D); Write('E:'); Readln(E); Write('F:'); Readln(F); Writeln('Sistemata ima sledniqt vid:'); Writeln('|',A:0:0,'x+',B:0:0,'y=',C:0:0); Writeln('|',D:0:0,'x+',E:0:0,'y=',F:0:0); X:=(F*B-E*C)/(D*B-E*A); Y:=(C-A*X)/B; Write('X=',X:0:0,' , Y=',Y:0:0); Readln; end.

Привет! Адаш, малко ме изпревари... :speak: Елегантно и семпло решение! Браво! Поздрави!

Страшно благодаря и на двамата.Много ми помогнахте.Страшни сте!Някой път ще ви се реванширам и ще ви черпя по едно. :speak:

Какъв транслатор да исползвам за Паскал. Повечето не трагват на XP!!!

turbo pascal 7.0 няма проблеми, или free pascal

Здравейте,приятели!Виждам,че има страшно добри програмисти в този форум и пак се обръщам с огромната молба към вас,ако може да ми помогнете за една програма на Паскал.Благодаря предварително! :)

Задача:Един ученик от 7 до 14 часа е на училище,а през останалото време си е в къщи.Да се напише програма,която при въведен час от клавиатурата,да извежда съобщение "вкъщи" или "на училище".

PS:Самата програма написах,но единственото,което не мога да съобразя,е как да дефинирам,че въведеното число трябва да е от 0 до 24,тъй като става въпрос за час.

Ето ти един вариант. Дано ти помогне.Ако има нещо неясно пиши!!!

program hour;

Uses Crt;

label

return;

var

a:integer;

begin

return:writeln('Vavedete 4asa:');

readln(a);

clrscr;

if a>24 then

begin

writeln('Denono6tieto ima 24 hasa');

writeln('Vavedete 4as mejdu 0 i 24');

goto return;

end ;

if (a>=7) and (a<=14) then

begin

writeln('Na u4ii6te');

end

else

begin

write('vka6ti');

end;

read(a);

end.

Редактирано от vitaly (преглед на промените)

Разбрах как става.Благодаря много за помоща!Длъжница съм ти! :)

Разбрах как става.Благодаря много за помоща!Длъжница съм ти! :)

Привет!

Програмата ти ми се стори доста интересна... Ако ми остане малко време, ще се позанимавам и ще ти я напиша с графичен интерфейс...

Поздрави и успех!

Привет и на теб! Ще ти бъда много благодарна,но само,ако имаш време,не искам да те затормозявам.Лека вечер! :huh:

Здрвейте. Относно отговора на vitaly.....само да ти кажа, че оператора goto не е препоръчително да се използва. Ето Ви един отговор. Не съм си на моя компютър, а на този няма паскал, така че извинявам се ако следният код не работи правилно. Просто писах кода на Notepad. Надявам се някой да ме поправи.

Program Uchenik;
uses
 crt;
var
 time:Integer;
begin
clrscr;
 Repeat
  Writeln('Vavedete Chas:');
  Readln(time);
   if (time<0) and (time>=24) then
	Writeln('Vavedeniqt chas ne e korekten.');
 Until (time>=0) and (time<24);
 if (time>7) and (time<14) then
  Writeln('The student is at school.');
 else if (time<7) and (time>14) then
  Writeln('The student is at home.');
 Readln;
end.

Приятна вечер!

Редактирано от borko_aleksandrov (преглед на промените)

Само да вметна, че интервала на стойностите трябва да е от 0 до 23... Иначе излиза, че денонощието има 25 часа. 24-часа не съществува. След 23 часа идва 0 часа... А това за графичния интерфейс е работа за 5 минути на Delphi...

Само да вметна, че интервала на стойностите трябва да е от 0 до 23...

Иначе излиза, че денонощието има 25 часа. 24-часа не съществува. След 23 часа идва 0 часа...

А това за графичния интерфейс е работа за 5 минути на Delphi...

Привет!

За алгоритъма си прав! Трябва да се промени стойността... Но това е лесна работа! А за 5-тте минути на Delphi: Идеята е да е на Pascal. А и в ТУ-София 5 минути са доста време... :) Ще се позанимавам тия дни.

Поздрави и пожелания за лек и приятен ден, изпълнен с много усмивки!

Редактирано от BoByS (преглед на промените)

Ако някой може да ми помогне:

Да се разработи програма, която автоматизира настаняването на клиенти по масите в даден ресторант. Масите в ресторанта са номерирани и са с по 2, 4 и 6 места (от 1-ва до 10-та маса – двуместни, от 11-та – 15-та – 4-местни, от 16-та – 20-та – 6-местни). Информацията за масите се съхранява в списък и е подредена във възходящ ред на номерата на масите.

Публикувано изображение

Програмата в даден момент:

• обработва заявка за настаняване на новопристигнал клиент/клиенти (не повече от 6 места) – претърсва масите с брой места равен или по-голям от заявения и ако има свободна маса извършва настаняване. (Всеки новопристигнал клиент/клиенти се настанява на нова маса). Ако няма свободна маса, клиентът/клиентите чакат на опашка – съответната заявка за настаняване се записва като елемент на списък на чакащите клиенти;

• освобождаване на маса – извършва се настаняване на пореден клиент/клиенти от опашката на чакащите (ако има такива). Ако няма клиенти, масата се отбелязва като свободна.

Здравейте отново,приятели!Пак се обръщам с огромната молба към вас да си кажете мнението по една задача на Паскал.Трябваше да я правя в час по информатика,а преподавателят ми по информатика отхвърли решението ми с обяснението:"Еми...задачата е така,както аз ви я показах".Когато я тествах се оказа правилна,пробвах с различни числа и се получи.Ще ви бъда много благодарна,ако чуя мнението ви по нея. :) Задача:Да се пресметне Y,в зависимост от Х,ако при х<=1,Y=(x+1)/(1-x*x*x),в противен случай Y=(x-1)/(1+x*x*x). Program XY; uses wincrt; var x,y:real; begin write('x='); readln(x); if (x<=1) then begin if (x=1) then writeln('Nqma reshenie') else writeln(y:=(x+1)/(1-x*x*x),y:6:3); end else writeln(y:=(x-1)/(1+x*x*x),y:6:3); end. PS:Знаменателят трябва да е различен от 0,иначе няма решение.Надявам се да съм напривила както трябва задачата.Много се интересувам от информатика и искам да се занимавам и занапред с това,но все още не съм чак толкова напреднала.Лека вечер на всички!И още веднъж езно голямо БЛАГОДАРЯ! ;)

Привет! Програмата, която си написала работи (поне вярвам, че работи), но има малко разбъркана последователност. :P Първо провери дали x=1, защото тогава няма решение. След това премини към проверката x<=1 else x>=1 и така нататък. Като цяло малко структурата writeln(y:=(x+1)/(1-x*x*x),y:6:3); не ми вдъхва доверие... Сигурно затова се е заял учителят... Нали ги знаете какви са? :) Ако все още е нужна помощ, ще ти помогна с алгоритъма... Но съм сигурен, че ще се справиш сама! Има още малко работа! :) Поздрави и успех!

Редактирано от BoByS (преглед на промените)

Привет и на теб! Благодаря ти много за помощта! :yanim:Подобрих програмата с промените в подредбата,както ти ми каза. :clap:А доколкото структурата и мен ме съмняваше,но само това ми дойде на ум.Още веднъж едно голямо БЛАГОДАРЯ!Лека вечер! :wors:

eto ti verniyat kod Задача:Да се пресметне Y,в зависимост от Х,ако при х<=1,Y=(x+1)/(1-x*x*x),в противен случай Y=(x-1)/(1+x*x*x). Program XY; var x,y:real; begin write('x='); readln(x); if x<>1 then begin if (x<1) then y:=(x+1)/(1-x*x*x) else y:=(x-1)/(1+x*x*x); writeln('y=',y:6:2); end. PS:Знаменателят трябва да е различен от 0,иначе няма решение.Надявам се да съм напривила както трябва задачата.Много се интересувам от информатика и искам да се занимавам и занапред с това,но все още не съм чак толкова напреднала.Лека вечер на всички!И още веднъж езно голямо БЛАГОДАРЯ! :angry:

Ще ми помогне ли някой за програмата? Няма да се справя сам Публикувано изображение

Да ти кажа програмата е много дълга и не знам дали на някой му се занимава.

Ако някой може да ми помогне:

Да се разработи програма, която автоматизира настаняването на клиенти по масите в даден ресторант. Масите в ресторанта са номерирани и са с по 2, 4 и 6 места (от 1-ва до 10-та маса – двуместни, от 11-та – 15-та – 4-местни, от 16-та – 20-та – 6-местни). Информацията за масите се съхранява в списък и е подредена във възходящ ред на номерата на масите.

Програмата в даден момент:

• обработва заявка за настаняване на новопристигнал клиент/клиенти (не повече от 6 места) – претърсва масите с брой места равен или по-голям от заявения и ако има свободна маса извършва настаняване. (Всеки новопристигнал клиент/клиенти се настанява на нова маса). Ако няма свободна маса, клиентът/клиентите чакат на опашка – съответната заявка за настаняване се записва като елемент на списък на чакащите клиенти;

• освобождаване на маса – извършва се настаняване на пореден клиент/клиенти от опашката на чакащите (ако има такива). Ако няма клиенти, масата се отбелязва като свободна.

Привет!

За тази става въпрос.. Но наистина е доста дълга и едва ли на някой ще му се занимава...

Поздрави! :angry:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.