Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Помощ за задачи на Pascal (merged)

Featured Replies

Много моля някой да ми помогне с горната задача - много спешно ми трябва!!! Публикувано изображение

• Отговори 622
  • Прегледи 131,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Много моля някой да ми помогне с горната задача - много спешно ми трябва!!! Публикувано изображение

Умолявам някой да ми реши следната задача на Паскал:

Напишете програма, която въвежда два знакови низа, определя тяхната дължина и извежда резултата на екран.

todorchev стига СПАМИ.Написал си веднъж условието стига си давал зор.Човека от темата който ги решава щом види ще напише решението.

Сори за офф-а

Редактирано от Michael_forever (преглед на промените)

Съжалявам че отговарям чак сега, но... съм на работа, насам-натам, пък и сесията дойде....и си е ***** майката Публикувано изображение

Програмата е писана на Delphi, ама ти ще си я нагодиш за Паскала. Успех ако все още ти върши работа. Публикувано изображение

program Todorchev;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  SysUtils;
var
  Data1, Data2 : string;
  Exit : char;
begin
  Repeat
	Writeln('Enter the first character string :');
	Readln(Data1);
	Writeln('Enter the second character string :');
	Readln(Data2);
	Writeln('The length of the first character string is :', Length(Data1));
	Writeln('The length of the second character string is :', Length(Data2));
	Writeln('Would you like to exit - Y/N?');
	Readln(Exit);
  Until (Exit = 'Y') or (Exit = 'y');
end.

Дали някой може да отдели малко време и да реши следната задача? Да се напише програма,която въвежда 12-знаков низ и проверява дали в този низ се съдържа низът "*/" и да се изведе съобщение <<YES>> и номера на позицията. Ако не се съдържа да се изведе "NO".

Дали някой може да отдели малко време и да реши следната задача?

Да се напише програма,която въвежда 12-знаков низ и проверява дали в този низ се съдържа низът "*/" и да се изведе съобщение <<YES>> и номера на позицията. Ако не се съдържа да се изведе "NO".

Здравей! По-долу е нужния ти код, нз дали е нужно, но тъй като в условието на задачата пише "въвеждане на 12-знаков низ", аз му зададох да се иска от потребителя въвеждане на точно толкова дълъг низ, но ако не ти трябва, можеш лесно да го махнеш :P

Program tyrsene;
Const Tyrsi='*/';
Var Niz:String;
Begin
Repeat
Write('Въведете 12-знаковия низ в който да се извърши търсенето: ');
Readln(Niz);
until length(niz)=12; {Ще иска въвеждане на точно 12 знаков низ}
If Pos(Tyrsi,Niz)<>0 then Writeln('<<YES>>',' ',Pos(Tyrsi,Niz)) else Writeln('NO');
Readln;
End.

Редактирано от plam80 (преглед на промените)

Ако можете да ми решите тая задачка: "Напишете програма,която въвежда знаков низ,определя неговата дължина и извежда резултата на екран" :)

Ако можете да ми решите тая задачка: "Напишете програма,която въвежда знаков низ,определя неговата дължина и извежда резултата на екран" :clap:

Program za_luvcheto;
Var niz:string;
Begin
Write('Molq vyvedete niza, kojto trbva da se proveri: ');
Readln(niz);
Write('V nizyt ',niz,' ima',length(niz),' znaka!');
readln;
end.

Трябва ми помощ за следната задача: Да се въведе 12-знаков низ. Да се вмъкне низ "BG" от позиция 9 и да се изведе на екран полученият низ.

Много ви моля трябва ми решението на тая задача>>>>>>>> Напишете програма която въвежда 12-знаков низ, копира стоиността му от 1-ви знак до 6-ти в нов низ и извежда ножия низ на екран. моля ви много ми е спешно трябва ми до 1 час и мерси много предварително!!!!!!!!!!!!!!! ;)

Много ви моля трябва ми решението на тая задача>>>>>>>> Напишете програма която въвежда 12-знаков низ, копира стоиността му от 1-ви знак до 6-ти в нов низ и извежда ножия низ на екран. моля ви много ми е спешно трябва ми до 1 час и мерси много предварително!!!!!!!!!!!!!!! ;)

program Project1;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  SysUtils;
var
  String1 : string[12];
  String2 : string[6];
  i : integer;
begin
 Repeat
   Writeln('Vavedete parviq niz (12 znakov, zadyljitelno).');
   Readln(String1);
	 if Length(String1) < 12 then
	   Writeln('Nepravilna daljina');
 Until Length(String1) = 12;
 for i := 0 to 6 do
   String2[i] := String1[i];
 Writeln('Niz 1 : ',String1);
 Writeln('Niz 2 : ',String2);
Readln;
end.

Много ви моля, ако можете да ми помогнете за задачата ми по информатика: Напишете програма, която въвежда вход число n(1<n<1 000 000) и извежда на стандартния изход получената по следния начин парола: а)първата цифра на паролата е равна на броя на четните цифри на числото n; б)втората цифра е сумата на четните цифри на дадено число.Ако резултата не е едноцифрето число, цифрите му се събират, докато се получи едноцифрено число; в)третата цифра е сумата от четните цифри на даденото число.Ако резултата не е едноцифрено число, цифрите му се събират,докато се получи едноцифрено число; г)четвъртата цифра се получава като разлика от най-голямата и най-малката цифра на числото; Много ви се моля ако знаете дори и част от задачата да пишете плс!!!

Много ви моля, ако можете да ми помогнете за задачата ми по информатика:

Напишете програма, която въвежда вход число n(1<n<1 000 000) и извежда на стандартния изход получената по следния начин парола:

а)първата цифра на паролата е равна на броя на четните цифри на числото n;

б)втората цифра е сумата на четните цифри на дадено число.Ако резултата не е едноцифрето число, цифрите му се събират, докато се получи едноцифрено число;

в)третата цифра е сумата от четните цифри на даденото число.Ако резултата не е едноцифрено число, цифрите му се събират,докато се получи едноцифрено число;

г)четвъртата цифра се получава като разлика от най-голямата и най-малката цифра на числото;

Много ви се моля ако знаете дори и част от задачата да пишете плс!!!

Приятел..седнах да я драсна набързо, но нещо има бъг и не работи като хората. Съжалявам но нямам време да го търся. Имам доста друга работа. Това е което написах. макар и грешно, дано ти помогне донякъде. Успех

[size="1"][/size]program PasswordGenerator;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  SysUtils;

var
  pblN, pblI: integer;
  pblPass : array[1..4] of Integer;

procedure Vhod(prvN : integer);
begin
  Repeat
	Write('Vavedete cshilo 1<N<1 000 000 :');
	Readln(prvN);
	if (prvN<=1) or (prvN>=1000000) then
	  Writeln('Vavedenoto ot Vas chislo e izvan ozna4eniq diapazon!. Opitaite otnovo!');
  Until (prvN>1) and (prvN<1000000);
end;

procedure FirsChar;
var
  tempFirst : integer;
  tempstr : string;
begin
  tempFirst := 0;
  for i:= 1 to pblN do
	if not odd(i) then
	  inc(tempFirst);
  Repeat
	tempstr := IntToStr(tempFirst);
	if Length(tempstr) > 1 then
	  begin
		tempFirst := 0;
		for i := 0 to Length(Tempstr) do
		  tempFirst := strToInt(tempstr[i]);
	  end
  Until  (tempfirst/10) >= 10;

PblPass[1] := tempfirst;
end;

procedure SecondChar;
var
  tempSecond : integer;
begin
  tempSecond := 0;
  tempstr := intToStr(pblN);
  for i:= 1 to length(tempstr) do
	if odd(StrToInt(tempstr[i])) then
	  TempSecond := TempSecond + StrToInt(tempstr[i]);
  Repeat
	tempstr := '';
	tempstr := IntToStr(tempSecond);
	  begin
		tempSecond := 0;
		  tempSecond := strToInt(tempstr[i]);
	  end;
  Until  (tempSecond/10) >= 10;

PblPass[2] := tempSecond;
end;

procedure ThirthChar;
var
  tempThirth : integer;
begin
  tempThirth := 0;
  tempstr := intToStr(pblN);
  for i:= 1 to length(tempstr) do
	if not odd(StrToInt(tempstr[i])) then
	  TempThirth := TempThirth + StrToInt(tempstr[i]);
  Repeat
	tempstr := IntToStr(tempThirth);
	  begin
		tempThirth := 0;
		  tempThirth := strToInt(tempstr[i]);
	  end;
  Until  (tempThirth/10) >= 10;

PblPass[3] := tempThirth;
end;

procedure FourthChar;
var
  High, Low : integer;
begin
  tempstr := IntToStr(pblN);
  low := strToInt(tempstr[1]);
  high := strToInt(tempstr[1]);
  for i:= 1 to Length(tempstr) do
	begin
	  if strToInt(tempstr[i]) < low then
		low := strToInt(tempstr[i]);
	  if strToInt(tempstr[i]) > high then
		high := strToInt(tempstr[i]);
	end;
  PblPass[4] := (high - low);
end;

begin
  Vhod(pblN);
  FirsChar();
  SecondChar();
  ThirthChar();
  FourthChar();
  for pblI:= 1 to 4 do
	Write(pblPass[pblI]);
  Readln;  
end.

Ама Sp@rky нали ти казах че не работи правилно. Нещо резултата се губи някъде. Дано някой ти помогне да откриеш бъга. Важно то е алгоритъма да е правилен. Дано ти помогне до някъде поне това което съм драскал. Успех Публикувано изображение

Някой може ли да ми помогне за тази задача Да се състави модул "Таблица", който съдържа процедури за : -пресмятане на сума на елементите на матрица -пресмятане на разлика на две матрици -преобразуване на матрица в единична -извеждане на елементите на матрица във вид на редица -пресмятане на сумата от елементите над главния диагонал

Здравейте Бихте ми ми помогнали с една задача на Паскал.Много ще съм ви благодарен. Съставете програма която въвежда две цели числа и извежда по малкото на степен втора а по голямото умножено по две.

Да се състави програма за обработка на масивите А[11,11], B[7,7], където данните са в интрвала [0 - 1000]. Съответните подпрограми да извършват следните действия: 1. Отпечатване на условието на задачата и името на автора на програмата; 2. Въвеждане на входните данни; 3. Отпечатване на входните данни; 4. Намиране броя елементи кратни на 5 и лежащи над второстепенния диагонал; 5. Отпечатване на получените резултати Език: Паскал/Pascal Моля за помощ, от задачата ми зависи годишната оценка :rolleyes:

Здравейте

Бихте ми ми помогнали с една задача на Паскал.Много ще съм ви благодарен.

Съставете програма която въвежда две цели числа и извежда по малкото на степен втора а по голямото умножено по две.

Провери я дали ще тръгне, че съм я драскал на Notepad.

Program d_100;

uses

crt;

var

A,B : integer;

begin

clrscr;

Write('Vavedete chisloto a:');

Readln(a);

Write('Vavedete chisloto b:');

Readln(b);

if A<B then

begin

Writeln('Po-malkoto chislo e chisloto A: ',a,' i negoviq kvadrat e: ',sqr(a));

Writeln('Po-golqmoto chislo e B: ',b,' i stoinostta mu umnojena po 2 e: ',b*2);

end

else

begin

Writeln('Po-malkoto chislo e chisloto B: ',a,' i negoviq kvadrat e: ',sqr(b));

Writeln('Po-golqmoto chislo e A: ',a,' i stoinostta mu umnojena po 2 e: ',a*2);

end;

Readln;

end.

Хиляди благодарности.Стана.А ако ти се занимава ще можеш ли да ми кажеш къде греша аз ето моят код program chisla; var a,b :real; begin writeln ('a='); readln (a); writeln ('b='); readln (b); if a>b then writeln ('a:=a*2'); writeln ('b:=sqr(b)'); if a<b then writeln ('b:=b*2'); writeln ('a:=sqr(a)'); end. Само ако имаш желание и ти се занимава :rolleyes:

Търся някой ако може да ми да направя няколко програми на паскал. Ето ги и условията: 1. Даден е едномерен масив a(n), n<=30. Да се състави програма за намиране произведението на отрицателните елементи на масива 2.Даден е едномерен масив a(n), n<=100. Да се състави програма за намиране среноаритметичното на елементите на масива по-олеми от числото q. 3.Даден е едномерен масив a(n), n<=100. Да се състави програма, която създава нов масив b, съдържащ отрицателните елементи на масива a. 4.Даден е едномерен масив a(n), n<=100. Да се състави програма за намиране на максималният елемент в масива. 5.Даден е едномерен масив a(n), n<=100. Да се състави програма за намиране на максималният елемент в масива и неговото място (индекса му) Благодаря предварително.

Да се състави програма за обработка на масивите А[11,11], B[7,7], където данните са в интрвала [0 - 1000]. Съответните подпрограми да извършват следните действия:

1. Отпечатване на условието на задачата и името на автора на програмата;

2. Въвеждане на входните данни;

3. Отпечатване на входните данни;

4. Намиране броя елементи кратни на 5 и лежащи над второстепенния диагонал;

5. Отпечатване на получените резултати

Език: Паскал/Pascal

Моля за помощ, от задачата ми зависи годишната оценка :P

Айде колега. И гледай само да не изкараш 6 .... ще има бой :P . Публикувано изображение

program Annonymous;

{$APPTYPE CONSOLE}

uses
  SysUtils;
type
  mas1 = array[1..11,1..11] of Integer;
  mas2 = array[1..7,1..7] of Integer;
var
  pblA : mas1;
  pblB : mas2;

procedure Author_and_Condition;
begin
  Writeln('--------------------Óñëîâèå íà çàäà÷àòà---------------------');
  Writeln('Äà ñå ñúñòàâè ïðîãðàìà çà îáðàáîòêà íà ìàñèâèòå À[11,11], B[7,7],');
  Writeln(' êúäåòî äàííèòå ñà â èíòðâàëà [0 - 1000]. Ñúîòâåòíèòå ïîäïðîãðàìè äà èçâúðøâàò ñëåäíèòå äåéñòâèÿ:');
  Writeln('1. Îòïå÷àòâàíå íà óñëîâèåòî íà çàäà÷àòà è èìåòî íà àâòîðà íà ïðîãðàìàòà;');
  Writeln('2. Âúâåæäàíå íà âõîäíèòå äàííè;');
  Writeln('3. Îòïå÷àòâàíå íà âõîäíèòå äàííè;');
  Writeln('4. Íàìèðàíå áðîÿ åëåìåíòè êðàòíè íà 5 è ëåæàùè íàä âòîðîñòåïåííèÿ äèàãîíàë;');
  Writeln('5. Îòïå÷àòâàíå íà ïîëó÷åíèòå ðåçóëòàòè');
end;

procedure Input;
var
  i,j : integer;
begin
  Randomize;
	for i := 1 to 11 do
	  for j := 1 to 11 do
		pblA[i,j] := random(1000);
	for i := 1 to 7 do
	  for j := 1 to 7 do
		pblB[i,j] := random(1000);
end;

procedure Write_Input_Data;
var
  i,j : integer;
begin
	Writeln('Array number 1 A[11,11]');
	  begin
		for j := 1 to 11 do
		  Write('A[',i,',',j,']=',pblA[i,j],', ');
		Writeln;
	  end;

Writeln('Array number 2 B[7,7]');
	  begin
		for j := 1 to 7 do
		  Write('B[',i,',',j,']=',pblB[i,j],', ');
		Writeln;
	  end;
end;

procedure FindNumOdd5AndOutut;
var
  i, j, Count1, Count2 : integer;
begin
  Count1 := 0;
  Count2 := 0;
	for j := 1 to 11 - i do
		if pblA[i,j] mod 5 = 0 then
		  inc(Count1);
	for j := 1 to 7 - i do
	  if pblB[i,j] mod 5 = 0 then
		inc(Count2);

Writeln('Array 1. --> The count of divisible numbers of 5 is :',Count1);
  Writeln('Array 2. --> The count of divisible numbers of 5 is :',Count2);
end;

begin
  Author_and_Condition();
  Input();
  Write_Input_Data();
  FindNumOdd5AndOutut();
  Readln;
end.

Хиляди благодарности.Стана.А ако ти се занимава ще можеш ли да ми кажеш къде греша аз ето моят код

program chisla;

var a,b :real;

begin

writeln ('a='); readln (a);

writeln ('b='); readln (b);

if a>b then writeln ('a:=a*2'); writeln ('b:=sqr(b)');

if a<b then writeln ('b:=b*2'); writeln ('a:=sqr(a)');

end.

Само ако имаш желание и ти се занимава :)

Грешката ти е много елементарна приятел :). И ще ти кажа къде е:

В горните 2 реда..и по-точно...writeln ('a:=a*2'); writeln ('b:=sqr(b)'); и writeln ('b:=b*2'); writeln ('a:=sqr(a)');

Просто не се извършват никакви математически функции във Writeln-a, който си задал. Излиза ти всичко като текст, който е в скобите, нали.

Правилният начин е следния:

if a>b then writeln ('a=',a*2); writeln ('b=',sqr(b));

if a<b then writeln ('b=',b*2); writeln ('a=',sqr(a));

Разгледай го внимателно и го научи, защото ако си замислил да ставаш програмист, то ще ти трябва да го знаеш добре Публикувано изображение

Успех!

Никой ли не може да ми помогне за тази задача? Моля ви спешно е, в четвъртък трябва да я представя. Благодаря предварително! Да се състави модул "Таблица", който съдържа процедури за : -пресмятане на сума на елементите на матрица -пресмятане на разлика на две матрици -преобразуване на матрица в единична -извеждане на елементите на матрица във вид на редица -пресмятане на сумата от елементите над главния диагонал

Разгледай го внимателно и го научи, защото ако си замислил да ставаш програмист, то ще ти трябва да го знаеш добре Публикувано изображение

Не е ли по-лесно първо да се сметне, а после да се отпечата? :P Все тая, важното е, че правилният вариант бе изяснен. ;)

Никой ли не може да ми помогне за тази задача? Моля ви спешно е, в четвъртък трябва да я представя. Благодаря предварително!

Да се състави модул "Таблица", който съдържа процедури за :

-пресмятане на сума на елементите на матрица

-пресмятане на разлика на две матрици

-преобразуване на матрица в единична

-извеждане на елементите на матрица във вид на редица

-пресмятане на сумата от елементите над главния диагонал

Дай математическия алгоритъм, че съм захвърлил Висшата математика... Скоро ме чака изпит по Механика. :P И те така... Програма за сумата на елементите над главния диагонал съм писал няколко странички по-назад в темата. Разгледай я! Само че там ставаше дума за масиви, доколкото си спомням. Можеш да я коригираш и процедурата за това смятане ти е готова!

Поздрави!

Грешката ти е много елементарна приятел :). И ще ти кажа къде е:

В горните 2 реда..и по-точно...writeln ('a:=a*2'); writeln ('b:=sqr(b)'); и writeln ('b:=b*2'); writeln ('a:=sqr(a)');

Просто не се извършват никакви математически функции във Writeln-a, който си задал. Излиза ти всичко като текст, който е в скобите, нали.

Успех!

Благодаря за съвета но не мисля да ставам програмист.Сега ми се налага да уча Паскал,а иначе даже не съм в паралелка с профил имформатика а в паралелка в с профил биология и химия.

Съжалявам за нахалството но имам една последна втора питанка за една имах две задачи тази горната и една която сега ще напиша можех и вчера да Ви по моля но ме досрамя.Ако имате време моля помогнете.

Съставете програма която определя дали даденото цяло число въведено от клавиатурата се дели на 5 и 15.

За първата имах идея но за тази нямам.Отново благодаря на всички отзовали се. :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.