Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчайте ми Linux дистрибуция

Featured Replies

Рама ми е 512. Вероятно е от видеокартата, чух че ати имали проблеми с уиндовс.

Би ли ми дал линк за сусе лайв дистрибуцията.

• Отговори 161
  • Прегледи 31,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Здравейте ,тъй като никога не съм инсталирал Линукс дистрибуция,а и с

Английския съм малко зле искам да попитам Fedora core 4 има ли я на българ-

ски език.Ако я има да си закупя книгата която излезе скоро от Софт Прес и

да си я инсталирам.

Значи записах си две лайв дистрибуции и двете зареждат и тръгват при буутване от сд-то, но по някое време просто прекъсват. Или има черен екран или самото зареждане зацикля. Някакви идеи, дали е от видео картата - радеон Х700.

<{POST_SNAPBACK}>

пробвай да заредиш в text mode .. и за кои дистрибуции става въпрос ? :help:

Здравейте,

За всички които мигрират от Windows към Linux и не знаят коя е алтернативата на важна за тях програма, препоръчвам да разгледат следния списък.

The table of equivalents / replacements / analogs of Windows software in Linux.

Част от програмите имат линк към сайтовете им.

cool.gif

Успех!

А за линукс има ли аналог на Daemon Tools ?

<{POST_SNAPBACK}>

пусни търсене в страницата която предложих

има и за Daemon tools.

Не съм ползвал тая програмка, но щом пише.......

А за линукс има ли аналог на Daemon Tools ?

<{POST_SNAPBACK}>

Има, CDemu for Linux е нещо подобно.

"CDemu is a kernel module for Linux. It is designed to simulate a CD drive + CD with just simple cue/bin files, which are pretty common in the Windows world."

http://cdemu.sourceforge.net/

Значи записах си две лайв дистрибуции и двете зареждат и тръгват при буутване от сд-то, но по някое време просто прекъсват. Или има черен екран или самото зареждане зацикля. Някакви идеи, дали е от видео картата - радеон Х700.

<{POST_SNAPBACK}>

Пробва ли да провериш MD5 check сумата на дисковете, след като си ги изтеглил?

Как се зарежда text mode? Дистрибуциите са кноупикс в3.6 и убунту 5.10

MD5 check сумата на дисковете - нямам никаква идея какво представлява и как се прави.

Някой може ли да ми каже разликите между 32bit и 64bit при линукс инсталациите?

Редактирано от lpa (преглед на промените)

32 битовите версии са за 32 битови процесори

64 битовите са за 64 битови процесори.

Ако процесорът ти е 32 битов, то няма как да инсталираш 64 битова операционна ситема. Обратното е възможно.

Здравейте ,тъй като никога не съм инсталирал Линукс дистрибуция,а и с

Английския съм малко зле искам да попитам Fedora core 4 има ли я на българ-

ски език.Ако я има да си закупя книгата която излезе скоро от Софт Прес и

да  си я инсталирам.

<{POST_SNAPBACK}>

Да, би трябвало да можеш на български

MD5 check сумата на дисковете - нямам никаква идея какво представлява и как се прави.

<{POST_SNAPBACK}>

Ако имаш друг комп с Линукс в конзолен режим пишеш командата

md5sum <името_на_файла>

Която ти изкарва резултат от вида

de03204ea5777d0e5fd6eb97b43034cb

В случая трябва да се провери ISO файла, който си свалил и си използвал да запишеш диска.

Обикновено там където е файла за сваляне има и файл *.md5 или нещо от сорта където пише тоя номер. Ако номера от сайта съвпада с този получен от твоя файл значи си сигурен че си изтеглил 100% идентичен файл.

Ако пък нямаш комп с Линукс (щом пускаш Live CD вероятно си с Win) можеш да провериш сумата с много различни програми. Предполагам всяка сериозна програма за печене на дискове има тази проверка за файл.

Една друга, която се сещам в момента е IsoBuster

Тази проверка е задължителна когато сваляш големи файлове, защото един прецакан пакет може да ти направи сумати и поразии.

Провери и кажи как е cool.gif

Линукса ми вече засича ММК и външния ми хард диск след като го инсталирах още веднъж и добавих някой кръпки.Вече и музика мога да слушам.Имам нови въпроси:

Как да си инсталирам "Valknut" & "QuickDC" ? На първата програма има "рпм" файлове,но като се отвори Яста ми пише,че липствали следните пакети,без да пише техните имена.Има ли някакъв лесен начин да се инсталира какъвто и да е DC клиент ?

Защо линукса отказва да работи с NTFS дялове - мога да използвам и извличам информацията от тях,но не мога да добавям - не ми дава да местя неща в тях,нито дори да създавам нови папки - защо - драйвъри ли ми трябват или какво ?

Как се прави "Пряк път" на нещо в Линукс ?

Как се прави снимка на десктопа ?

Как се пускат повечето игри - искат ми 3D ускорение - откаде да го взема ?

Защо в Яст не ми отваря "Видео карта и монитор" ?

П.С. Ако реша някога да дейнсталирам линукс как да го направя и да запазя Windows ?

Поправка: На някой от въпросите ми сам си отговорих и накрая се отказах от самия Линукс,поради факта,че Линукс не може да пише върху NTFS файлови системи,а по-голямата част от информацията ми се намира на такива дялове.

Редактирано от XrS (преглед на промените)

stoyanovs, с уиндоус съм. Свалих и инсталирах исобустер, отварям имиджа с него, но не ми е много ясно как точно да проверя дали е повреден или не. Няма мдф файл.

XrS,

1. ами дай повече информация .. през конзолката всичко може,стига да кажеш къде какво се дъни- дали при компилирането още или при инсталацията , и да си се запознал добре с readme & install файловете на съответните приложения

2. http://bisqwit.iki.fi/story/howto/ntfs/ or http://www.jankratochvil.net/project/captive/

4. ksnapshot - работи и при КДЕ,и при ГНОМ .. при уиндоу менъджъри ..

3. зависи коя графична среда /или уиндоу мениджър/ ползваш ... стандартно ln -s /повече информация - man ln /

4.настройка на X-a най-общо казано .. инсталиране,конфигуриране на драйвери за видео карта ,фина настройка на хардуера и тн - http://wiki.linuxquestions.org/wiki/3D_graphics_acceleration

5. тук ще гадаем , временен проблем може би .. а може би не :lol

6. какво общо има уиндоуса в случая ,затриваш линукс-ките дялове .. fixmbr .. стига толкоз ...

peacecrusher, с малко допълнение,все пак трябва да се укаже и файловата система : mount -o loop -t iso9660 ...

stoyanovs, с уиндоус съм. Свалих и инсталирах исобустер, отварям имиджа с него, но не ми е много ясно как точно да проверя дали е повреден или не. Няма мдф файл.

<{POST_SNAPBACK}>

MD5 може да се провери лесно под Windows - Nero MD5 Verifier. В първото поле се пише (пейства) оригиналната МД5 сума, за второто посочваш къде е ИСО файла и готово - ако изтегленият файл е наред, в третото поле ти изписва същата сума като в първото поле ..

peacecrusher, с малко допълнение,все пак трябва да се укаже и файловата система :  mount -o loop -t iso9660 ...

<{POST_SNAPBACK}>

Аз го правя без да я указвам cool.gif

MD5 може да се провери лесно под Windows - Nero MD5 Verifier.  В първото поле се пише (пейства) оригиналната МД5 сума, за второто посочваш къде е ИСО файла и готово - ако изтегленият файл е наред, в третото поле ти изписва същата сума като в първото поле ..

<{POST_SNAPBACK}>

Само че няма мдф файл, а само исо и искам да проверя дали с този исо файл всичко е наред защото досега свалих и се опитах да запиша доста некачествени.

Редактирано от lpa (преглед на промените)

Ето

7fbe948be484ba2f4740ab6113890652 ubuntu-5.10-install-amd64.iso

126751a2dc5528c2f9044d9e4ee36d61 ubuntu-5.10-install-i386.iso

8886a26a1da1daa3669ed6e1253bd93b ubuntu-5.10-install-powerpc.iso

8523ee4b5490c9b77ac4ec5e5a12b2f5 ubuntu-5.10-live-amd64.iso

49f36f8aef009d6403360de23b5a47d4 ubuntu-5.10-live-i386.iso

752c8d641ca486955c7747cac1c8a305 ubuntu-5.10-live-powerpc.iso

• 1 година по-късно...

Имам едно pc което искам да си пусна като сървър за файлове в къщи и искам да му сложа Линъкс. Според вас с коя от дистрибуциите ще се оправя най-лесно. И като настройки и като драйвери за периферни устройства. Всеки ми казва различни неща без да се обосновава. Предварително благодаря за отговорите :beer:

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Suse или Fedora.

Имат много графични инструменти, с които лесно можеш да настроиш каквото ти трябва, но ако до сега не си се занимавал с Линукс няма да се мине без четене.

Ако нямаш истинско желание за промяна изобщо не си губи времето. Първо прочети някоя книга за Линукс и съм сигурен, че после няма да питаш за дистрибуция, а ще можеш сам да прецениш коя ти трябва. Линукс не учи на мързел и стимулира мисленето и разбирането.

я кажете също някакво дистро което ще върви перфекно и на по слаби компютри: 128мб- рам, 1200мгх, 32мб- видео горе долу тва

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.