Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчайте ми Linux дистрибуция

Featured Replies

Моля да ми препоръчате някоя Linux дистрибуция подходяща за начиаещи . Работил съм с Tilix , но нямам почтиникъкъв опит .

П.П. Желателно е инсталацията на ОС да е по - лесничка .

Редактирано от LordVeidar (преглед на промените)

• Отговори 161
  • Прегледи 31,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Аз бих ти препотъчала Fedora - смятам, че става за начинаещи...Инсталира се лесно - по подобен на Windows начин. Можеш да избереш инсталацията да продължи на бг.

Редактирано от DaSufferer (преглед на промените)

Ако можеш да четеш на английски прегледай DistroWatch.com - няма шанс да не намериш дистрибуция, която да ти хареса.

Ако се интересуваш от български (или с добра поддръжка на български при инсталация и след това):

VS Live - авторът (Валентин Стойков) е българин

Тиликс - българска дистрибуция, обновява се по-рядко от VS Live.

Open SuSE - лесна за инсталиране и поддържане.

Fedora Core - лесна за инсталиране и поддържане.

Mandriva - лесна за инсталиране и поддържане, със "странна" дистрибуционна политика.

Не те съветвам да ползваш в началото следните дистрибуции: Debian, Slackware, Gentoo, самостоятелно компилирана по принцип.

Успех!

take the test

<{POST_SNAPBACK}>

Това е страхотно-значи аз възнамерявам скоро да си слагам SuSe и сега направих теста и познайте какво излезе хах да точно то :)

Редактирано от Diavolo (преглед на промените)

Значи иска да си инсталирам (или да пусна от СД) Линукс, но никога преди не съм го правил, така че си нямам никаква идея как става, нито коя версия е най-удачно да използвам. Сега съм с Уин ХП и бих искал да имам и Линукс, има ли проблем да съм с двете ОСта. Дочух също така че трябва да се раздели харда преди инсталацията (и това не съм наясно как става). Така че търся нещо като упътване или наръчник съвсем за начинаещи с подробно и ясно описание. Мерси

Бих ти препоръчал Тиликс (http://www.tilix.org), защото е на български и е лесен за използване.

Хард диска се разделя на две части.Първата да е около 512 мб. и при форматирането, откъдето си избираш каква файлова система да е избираш swap.Втората част е тази, на която ще се инсталира линукса.Най-добре е да е над 4 гб.Нея трябва да я форматираш в ext3 или ReiserFS файлова система.За форматирането можеш да използваш Partition Magic.

След като си готов с форматирането слагаш диска на тиликс рестартираш.

Като ти зареди системата на десктопа има една иконка "Инсталиране".Цъкаш върху нея и ти се появява менюто за инсталиране, в което си има указания как става тази "сложна" работа;]

Успех!

Йедит: Да може и сусе да пробваш.Има live dvd версия.

Редактирано от peacecrusher (преглед на промените)

Първо пробвай от CD,пускай отвреме навреме за да му свикнеш и да го харесаш или намразиш.Можеш да пробваш и SUSE.

Значи нека споделя че съм с лаптоп (ако има някакво значение) харда ми е на две части и нямам никаква идея как и с коя програмка да го разделя. Бихте ли ми дали линк за сусе live dvd или сd защото в калдата намирам само едно, но немога да го сваля. Мисля първо да пробвам с лайв дистрибуция, че ще оплескам нещата сигурно :hush:

мерси.

Препоръчвам ти да пробваш MEPIS. Доста добра и юзър френдли ОС и според мен не би трябвло да имаш проблеми. Има си live инсталация, така че можеш да я погледнеш. Можеш да си я смъкнеш от тук:

http://gd.tuwien.ac.at/opsys/linux/mepis/released/

Но ме притеснява, че си с лаптоп. Ако имаш някви проблеми с разпознаването на хардуера, бих ти препоръчал да си свалиш OpenSuSE. Него можеш да си свалиш от тук:

http://www.opensuse.org/Download

Но за него не съм сигурен дали има live инсталация.

И един съвет, ако може :hush: Преди да започнеш да правиш каквато и да е инсталация, прочети HowTO или UsersGuide на дадената инсталация. Ще ти е от полза, пък и ще те предпази от нежелани грешки;)

Успех с пробите:P

Абе хора за да не отварям нова тема за същото което пита човека тук ще ви помоля да ми кажете дали Linux Debian е добър за една доста стара машина

AMD DURON 700mhz

768 SD RAM

20GB SEAGATE

nvidia ge force 4 mx 440 64 mb 128 bit

И най добре кажете мнението кое ще върви бързо и да не се пишат много команди предимно с мишката да се работи :hush:

Абе хора за да не отварям нова тема за същото което пита човека тук ще ви помоля да ми кажете дали Linux Debian е добър за една доста стара машина

AMD DURON 700mhz

768 SD RAM

20GB SEAGATE

И най добре кажете мнението кое ще върви бързо и да не се пишат много команди предимно с мишката да се работи :huh:

<{POST_SNAPBACK}>

Става да. Но графичната може и да ти е малко лагава ако ползваш по-нова версия на графичните.

AMD DURON 700mhz

768 SD RAM

20GB SEAGATE

И най добре кажете мнението кое ще върви бързо и да не се пишат много команди предимно с мишката да се работи :huh:

<{POST_SNAPBACK}>

Решението особено за лаптоп (и не само) е UBUNTU . Направен е за лесна употреба от типа "цъкни тук цъкни там" Лесна инсталация основно направен за работа с лаптоп разпознава много добре целия хардуер. С две думи точно за тебе:-) Базиран е на Debian(част от разработчиците на дебиан участват и във разработката на убунту. Има графичен фронтенд -synaptic аналог на apt-get от дебиан. Чрез него много лесно можеш да махаш и добавяш пакети. обновява се от бг огледалото: http://bg.archive.ubuntu.com . Успех!

Става да. Но графичната може и да ти е малко лагава ако ползваш по-нова версия на графичните.

<{POST_SNAPBACK}>

Ако си инсталира ускорения драйвер от NVidia ще си работи съвсем нормално с тази карта. Аз имам почти същата, но с 64MB и нямам усещането, че ме бави. Но пак казвам - само с ускорения драйвер на nVidia - другият е пълна скръб.

Здравейте , lpa и -NeO- ! Съветвам Ви да пробвате с българската версия "Тиликс" - тя е базирана на "Debian" , разпознава отлично хардуера , малка е по размер , лесно се работи и не се налага да пишете команди ! Вижте сайта :

http://www.tilix.org/tiki-index.php

Може да се свали от тук , за тези , които бързат :

http://d.linux-bg.org/download/distros/til...0/Tilix_101.iso

http://d.linux-bg.org/download/distros/tilix/1.0/md5sum-101

Няма да е зле все пак да прочетете нещо и за Линукс :

http://www.linux-bulgaria.org/public/guide.html

Успех ! До скоро !

Благодаря за отговорите, мисля да пробвам няколко лайв версии.

Междудругото, пред месец един приятел ми даде такова сд, линукса тръгна, но не и графичната среда. Доколкото разбрах имало проблеми с АТИ видео картите, аз съм с радеон Х700, трябват ли ми драйвери?

Благодаря.

@lpa Това, че си с лаптоп няма особено значение, ако избереш подходяща дистрибуция. Аз съм също съм с лаптоп и при SuSE 9.3 нямах никакви проблеми. Ubuntu също е много добро дистро за начало.

SuSE-то много ще ти добадне, щото интерфейсът е супер user-friendly. Освен това имаш много мощен инструмент (YaST2), чрез който мойеш да настроиш абсолютно всичко чрез няколко клика на мишката

Успех

Хард диска се разделя на две части.Първата да е около 512 мб. и при форматирането, откъдето си избираш каква файлова система да е избираш swap.Втората част е тази, на която ще се инсталира линукса.Най-добре е да е над 4 гб.Нея трябва да я форматираш в ext3 или ReiserFS файлова система.За форматирането можеш да използваш Partition Magic.

такам, айде да забавим малко и да почнем отначало .. first,щом ще инсталира линукс след уиндоус логично е да раздели харддиск-а .. да кажем има 2 дяла за уиндоус,минимум 2 ще са му необходими и за линукс /подчертавам минимум/.. как може да стане разделянето на харддиска-добрия стар fdisk,partition magic и т.н. разбира се,ако ще се намалява размера на вече съществуващ дял с ПМ-а е желателно едно копие да се направи за всеки случай .. относно форматирането - дали ще форматира с ПМ или не няма особено значение,съвсем спокойно при инсталацията на съответната диструбиция могат да се форматират дяловете ...

second,тъй нареченият swap дял..понеже доста често се натъквам на големи смехурии относно размера на този дял .. по принцип се прави 2xram,и следва голямата заблуда от страна на потребителите,/хора с 1гб рам да направят суап 2гб примерно .. смех/ .. ако машината е слаба и има малко рам - 28мб,64 и тн ,тогава е желателно размера на swap да е 2xram .. да не говорим,че при линукс няма такова 'гълтане' на ресурси ,както при уиндоус.. руут дяла над 4 гб -рофл..

разбира се ,ако са направени само 2 дяла за линукс -суап и руут според зависи потребителя какви пакети ще инсталира от самата диструбиция,дали после ще сваля допълнителни приложения,които ще инсталира и тн .. сега,за мен лично е по-практично примерно руут дяла по-мъничък да бъде и да има един дял,на който ще е монтирана /home директорията примерно .. /лично аз за линукс диструбицията съм направила 5 дяла ,като в тях се числи и суап-а,но това вече е въпрос на вкус и предпочитания,та да не се задълбаваме/ ... относно файловите системи за линукс,е защо пък реши,че обезателно ext3 или рейзър-а трябва да ползва ?!? и тук е въпрос на предпочитания,пък и всеки може да отвори гууглето и да види какви са разликите м/у различните ФС в линукс ..

та,понеже не видях някой да коментира буутлоадерите ,с 2 думи накратко .. според зависи от диструбицията се инсталира буутлоадер,чрез който да се избира коя ОС да зареди .. ако ще се ползват lilo,grub & etc при самата инсталация се указва системния дял на уиндоус и останалите дялове,ако има такива,разбира се .. ако стане пропуск ,просто се редактира конфигурационния файл на съответния буутлоадер,като се добавя едно редче за указване на уиндоус системния дял ... ако има още уиндоус дялове и не е зададено да се виждат от съответната линукс диструция се редактира файла fstab .. но да не задълбаваме .. а пък относно избора на линукс диструбиция,ся който каквото иска да казва,коя е frindly,коя е лесна за инсталация и тн .. за човек,на който линукс му е съвсем нова и чужда материя,всяка диструбиция ще му се стори трудна в началото в каквото и да било отношение .. така,че ..относно това 'коя е най-добра и подходяща за начинаещи' - ами тази,която си хванеш да инсталираш /и разучиш/ първо :)

Значи доколкото разбрах като за начало трябва да си делна харда на 2части. Научих много програми, с които мога да го направя, но има ли някакви инструкции или просто стартирам и разделям. Тези руут и суап дялове аз ли трябва да ги създам или самата програма си ги прави? Аз ли трябва да избера коя точно част от харда (при разделянето) или самата програма отделя празната част? Доста въпроси, дано не ви се струват прекалено елементарни или глупави ;).

Благодаря.

lpa,да уточним още веднъж - става въпрос за харддиск,върху който има инсталиран уиндоус,нали ? :doh:

честно казано избора на програма да ти е последния проблем,аз предпочитам с fdisk да си разделям,независимо че не мога да смятам biggrin.gif

та, да предположим,че си избрал да направиш още 2 дяла на харддиска с Partition Magic .. трябва да намалиш размера на някой уиндоуски дял - но НЕ СИСТЕМНИЯ .. при resize-ване на дял /уиндоуски/ винаги съществува вероятността да се позагуби малко от датата /лично аз досега нямам никакви загуби,но си имай едно на ум/ ... единствения важен момент при разделянето на hdd при существуваща инсталация на уиндоус е дяловете за линукс,които ще създадеш да са logical partition ...

ти си определяш колко пространство от харддиска да отделиш,ти избираш файловите системи,ти създаваш дялове ... разбира се , PM / и не само тя ест / от останалото свободно пространство може да направи дял .. ся ,май малко объркано прозвуча това последното изречение затова да дам един пример : имаш харддиск 20гб,уин системен дял - 4 гб , дата - останалите ~ 16гб .. /като се предполага ,че на дата дяла има известно количество свободно пространство / .. намаляваш размера на дата дял примерно с 5гб ,като от тези 5 гб правиш един swap дял с размер 512мб с файлова система linux swap.. от останалото свободно пространсвто ,който и инструмент да ползваш,можеш директно да дадеш - 'направи дял от останалото пространство на харддиск' като пак съответно избираш файлова система .. цифрите от примера на момента си ги измислям :)

ако ще разделяш чисто нов харддиск,логично ,че линукс root дял трябва да е primary partition ,а останалите дялове logical partitions и/или extended в зависимост от количеството дялове и т.н . laugh.gif

Харда ми е разделен на 2х40. Смятам втория където имам само музика и инфо да деля. Реших да използвам акронис, но смятам да си направя първо един бекъп, за да не объркам нещо. Този суап и logical дял ме притесняват. Как точно се прави, по време на деленето или след това?

логически дялове трябва да са linux partitions .. по-простата причина,че вече имаш primary partition /системния дял на унидоус/ ..

като отделиш пространство от този 40гб дял и тръгнеш да създаваш новите дялове,тогава задаваш да са логически .. като swap дяла трябва да бъде форматиран с файлова система linux swap,а другият/другите линукс дялове - ext2 or ext3 or reiserfs etc ,т.е файловата система е по-избор .. както написах вече за разликите в тези файлове системи можеш да погледнеш навсякъде .. поразрови се малко из нет пространството :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.