Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчайте ми Linux дистрибуция

Featured Replies

/офф

За да хвърчи слака трябва най-малко да се компилира ядро, а си мисля че един нов линукс потребител доста зорчи ше види с това упражнение. biggrin.gif Но пък ше се научи как става номера и то по схемата на старошколците make mrproper > make menuiconfig > make и т.н.

Редактирано от MDMA (преглед на промените)

• Отговори 161
  • Прегледи 31,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

PHP сървър, смятам да програмирам на него, понеже е малък и удобен лаптоп, а уиндоус 98 ме изкарва извън нерви.
...

ами не знам ....аз всеки път, когато прочета , че някой иска да програмира нещо , не знам защо , си въобразявам , че компилирането на нов кернел няма да е особен проблем за него .... то сега като гледам новите ядра като им кажеш само "make ' и лягаш да къртиш cool.gif .... ама наистина слака си е ръбата чудесия .... ;)

• 4 седмици по-късно...
...

ами не знам ....аз всеки път, когато прочета , че някой иска да програмира нещо , не знам защо , си въобразявам , че компилирането на нов кернел няма да е особен проблем за него .... то сега като гледам новите ядра като им кажеш само "make ' и лягаш да къртиш cool.gif .... ама наистина слака си е ръбата чудесия .... :)

Прекомпилирането на ядрото е една от големите щуротии, които всеки новак прави. По изследвеания разликите в скоростта на работа са пренебрежимо малки и това (прекомпилирането) е излишен труд.

Здравейте !

Намерих една малка дистрибуция за слаби машини . Тя е българска , малка е и е напълно функционална . Май няма LiveCD /поне така разбрах от сайта/ . Според създателя може да се инсталира на компютри с тези параметри :

CPU: Pentium 200 Mхц or better 586/686 Equivalent

RAM: 64 MB

Автора предлага на домашната страница и ъпдейтите /за съжаление няма автоматичен ъпдейт/ . Не съм я пробвал и не мога да кажа личното си мнението . Ето и Домашната страница на BINKI .

Успех на тези , които искат да я пробват !

Здравейте !

Намерих една малка дистрибуция за слаби машини . Тя е българска , малка е и е напълно функционална . Май няма LiveCD /поне така разбрах от сайта/ . Според създателя може да се инсталира на компютри с тези параметри :

CPU: Pentium 200 Mхц or better 586/686 Equivalent

RAM: 64 MB

Автора предлага на домашната страница и ъпдейтите /за съжаление няма автоматичен ъпдейт/ . Не съм я пробвал и не мога да кажа личното си мнението . Ето и Домашната страница на BINKI .

Успех на тези , които искат да я пробват !

То няма лошо човек да пробва нещо ново, но личната ми препоръка е да се пазите от дистрибуции в стил - one man show защото лесно може да бъде зарязана дистрибуцията и вие да трябва да започвате всичко от начало :-)

То няма лошо човек да пробва нещо ново, но личната ми препоръка е да се пазите от дистрибуции в стил - one man show защото лесно може да бъде зарязана дистрибуцията и вие да трябва да започвате всичко от начало :-)

.... Точно по тази причина съм написал , че не съм я пробвал biggrin.gif . Харесва ми "Тиликс" 2.1 , базирана на "KUbuntu" 7.04 и си джиткам с нея cool.gif .

.... Точно по тази причина съм написал , че не съм я пробвал biggrin.gif . Харесва ми "Тиликс" 2.1 , базирана на "KUbuntu" 7.04 и си джиткам с нея cool.gif .

Проблема е че Тиликс е подобна история....

Проблема е че Тиликс е подобна история....

:headphones: Опааа , нещо си в грешка :) . Много е добра дистрибуция , не се бъгясва , не "крашва" , държи се стабилно , има автоматични ъпдейти , възможност за инсталация на Debian-пакети ... Да изброявам ли още предимства ?

:shake_puter: Опааа , нещо си в грешка :speak: . Много е добра дистрибуция , не се бъгясва , не "крашва" , държи се стабилно , има автоматични ъпдейти , възможност за инсталация на Debian-пакети ... Да изброявам ли още предимства ?

Ако ми кажеш, че и ВПН-а тръгва на нея ще си супер, още утре си я слагм ;)

:shake_puter: Опааа , нещо си в грешка :speak: . Много е добра дистрибуция , не се бъгясва , не "крашва" , държи се стабилно , има автоматични ъпдейти , възможност за инсталация на Debian-пакети ... Да изброявам ли още предимства ?

Чакай това няма нищо общо. Въпроса е че зад нея стои само един човек....

Малко сайтчета и от мен:

новини,статии,дистрибуции,програмиране

|1|2|3|4|5|6|7|8|9|10|11|12|13|14

игри,забава

|1|2|3|

Редактирано от Nikolai1990 (преглед на промените)

Чакай това няма нищо общо. Въпроса е че зад нея стои само един човек....

Здравей ! Вярно е , че автора е един , но има още няколко човека , които му помагаме , като даваме идеи , тестваме , опитваме се да сложим най-добрия и използван софтуер ... и.т.н. . cool.gif ...

Здравей ! Вярно е , че автора е един , но има още няколко човека , които му помагаме , като даваме идеи , тестваме , опитваме се да сложим най-добрия и използван софтуер ... и.т.н. . cool.gif ...

ДОбре, само че аз явно съм свикнал с други критерии, защото никой от моите клиенти няма да си сложат на машините нещо, зад което не стои сериозно име и добра 12/5 и даже 24/7 поддръжка :-)

• 4 седмици по-късно...
ДОбре, само че аз явно съм свикнал с други критерии, защото никой от моите клиенти няма да си сложат на машините нещо, зад което не стои сериозно име и добра 12/5 и даже 24/7 поддръжка :-)

Чакай малко capnemo, за каква поддръжка говорим при свободни дистрибуции???

Дистрибуциите с поддръжка са си платени: Red Hat, Linspire, Xandros...

За свободните - каква поддръжка???

• 4 месеца по-късно...
А да попитам Linux Suse като се инсталира ще разчете ли другия хард който е на NTFS файлова система?

Най-вероятно да.

В Suse-то по-трудно се оправя мултимедията (кодеците), но пък я водят като най-близка до Windows (особено с KDE) като начин на работа - графични инструменти има за всичко. Ако си се спрял на тази дистрибуция, мога да ти предложа да си намериш книжката "Linux в лесни стъпки". Написана е за Suse 10.0, като започва от подготовка и инсталация и стига до работа в конзолата и писане на скриптове.

В момента тегля тази версия (копкам името на исо файла) openSUSE-10.3-GM-DVD-i386-iso

Да, тази е последната версия. При инсталиране ще можеш да избираш между KDE и GNOME десктопи.

openSUSE 11.0 се очаква да излезе чак юни месец тази година. Успех.

Значи като го инсталирам да избера KDE? или GNOME? Вече се обърках с линукс съм съвсем начинаещ едва от днеска спрях се на SUSE защото видях шотове деиствително е като Windows ама само още един въпрос като го инстална ще мога ли да си въведа ръчно IP,Mask,Gedway,DNS адресите?

Значи като го инсталирам да избера KDE? или GNOME? Вече се обърках с линукс съм съвсем начинаещ едва от днеска спрях се на SUSE защото видях шотове деиствително е като Windows ама само още един въпрос като го инстална ще мога ли да си въведа ръчно IP,Mask,Gedway,DNS адресите?

KDE или GNOME е въпрос на лично предпочитание. KDE има повече възможности за настройка. Прилича повече на Windows (при стандартното меню). GNOME прилича донякъде на операционните системи на Mac. Има по-малко настройки и като цяло е по-опростено от KDE. Избора зависи от твоите предпочитания.

Suse (май) има преработено главно меню (аз лично го намирам за неудобно), но може да се замени със стандартното меню. Въобще промяната и разкрасяването на външният вид е много по-добра/лесна отколкото в Windows XP.

За настройките на мрежата си има графични инструменти. Но може и въобще да не ти се наложи да ги правиш, зависи вида на връзката, доставчика и т.н.

Ако си абсолютно начинаещ, пак ти препоръчвам онази книжка (имаше я по книжарниците). В началото ще е много кофти, защото Linux все пак не е Windows - нямаш C, D; нямаш Program Files, частите на една програма се записват на няколко различни места; ще се чудиш къде са ти шрифтовете или иконите... Така че се подготви за нещо ново и различно от Windows - затова трябва четене.

• 1 месец по-късно...

Имам едно старо PC на което обмислям да сложа една лека дистрибуция.Обаче нензам коя. biggrin.gif

Компютъра ще се използва за офис работа, програмки и такива работи, но XP-то забозва нещата... biggrin.gif

Та кажете някоя дистрибуция, която няма много шаренийки(но все пак, да не е някое сиво и мрачно дистро), които да товарят видеото и да има основните неща за спокойна работа.(Оупън офис, накакъв медия плейър и т.н.)

Ето и какво представлява самото PC:

MD: Някакво QDI Legend от 2001 година.

CPU: Intel Pentium III 733Mhz

RAM: 384 SD ram

Video: OnBoard 8mb (biggrin.gif)

HDD: 40GB

Не чете ДВД, само CD и дискети. biggrin.gif

Пробвах с PCLinuxOS ама нещо ми беше "бозаво" biggrin.gif

Редактирано от electric (преглед на промените)

Имам едно старо PC на което обмислям да сложа една лека дистрибуция.Обаче нензам коя. biggrin.gif

Компютъра ще се използва за офис работа, програмки и такива работи, но XP-то забозва нещата... biggrin.gif

Та кажете някоя дистрибуция, която няма много шаренийки(но все пак, да не е някое сиво и мрачно дистро), които да товарят видеото и да има основните неща за спокойна работа.(Оупън офис, накакъв медия плейър и т.н.)

Зависи какмо имаш в предвид под

да не е някое сиво и мрачно
, щото няма начин на това pc да подкараш нещо с много ефекти. Можеш да погледнеш тук но аз ти препоръчвам Debian/Slackware/Gentoo , Zenwalk/XUbuntu/Vector които са сравнително леки, вторите три като че ли са по-лесни за работа, защото много се оплакват, че примерно Debian го настройват два месеца, Slack е конзола и нищо друго и т.н.ohmy.gif

Ето и какво представлява самото PC:

MD: Някакво QDI Legend от 2001 година.

CPU: Intel Pentium III 733Mhz

RAM: 384 SD ram

Video: OnBoard 8mb (biggrin.gif)

HDD: 40GB

Не чете ДВД, само CD и дискети. biggrin.gif

Пробвах с PCLinuxOS ама нещо ми беше "бозаво" biggrin.gif

Може да прегледаш тази тема.

На скоро писах моето мнение за дистрибуция за подобен компютър тук.

Редактирано от trosho (преглед на промените)

Зависи какмо имаш в предвид под , щото няма начин на това pc да подкараш нещо с много ефекти. Можеш да погледнеш тук но аз ти препоръчвам Debian/Slackware/Gentoo , Zenwalk/XUbuntu/Vector които са сравнително леки, вторите три като че ли са по-лесни за работа, защото много се оплакват, че примерно Debian го настройват два месеца, Slack е конзола и нищо друго и т.н. ohmy.gif

Това въобще не е вярно. Правилното твърдение е че някои дистрибуции се настройват по-лесно от НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.