Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчайте ми Linux дистрибуция

Featured Replies

Това въобще не е вярно. Правилното твърдение е че някои дистрибуции се настройват по-лесно от НЕПРОФЕСИОНАЛИСТИ.

Това исках да кажа, не ме разбирай погрешно. :wors: Поначало няма дистрибуции, създадени за да затормозяват този, който ги ползва, ама нещата погледнати от погледа на новаци са едни, от погледа на по-опитни други и т.н.

• Отговори 161
  • Прегледи 31,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Това исках да кажа, не ме разбирай погрешно. :wors: Поначало няма дистрибуции, създадени за да затормозяват този, който ги ползва, ама нещата погледнати от погледа на новаци са едни, от погледа на по-опитни други и т.н.

За да си евангелист на отворения код трябва да поработиш малко върху стила си на изразяване :-)

• 4 седмици по-късно...

>Поздрав, препоръчайте ми дистрибуция базирана на Red Hat, която може да се инсталира от 1 cd си има всичко т.е. основни програми и десктоп среда, примерно както е ubuntu или windows xp, предпочитам по-популярна система, за да има достатъчно информация, включително на български, с gnome или xfce за начален десктоп

>или ако сте инсталирали Fedora или CentOS - имат ли завършен вид след инсталация на първото cd (примерно Fedora-9-i386-disc1.iso/CentOS-5.1-i386-bin-1of6.iso)

>по-принцип ползвам Debian, инсталирам само с нетинстал, гледам Fedora-9-i386-netinst.iso, CentOS също имат, в крайна сметка сигурно така ще пробвам, но ми се ще да имам едно cd за пълноценна офлайн инсталация

>Поздрав, препоръчайте ми дистрибуция базирана на Red Hat, която може да се инсталира от 1 cd си има всичко т.е. основни програми и десктоп среда, примерно както е ubuntu или windows xp, предпочитам по-популярна система, за да има достатъчно информация, включително на български, с gnome или xfce за начален десктоп

>или ако сте инсталирали Fedora или CentOS - имат ли завършен вид след инсталация на първото cd (примерно Fedora-9-i386-disc1.iso/CentOS-5.1-i386-bin-1of6.iso)

>по-принцип ползвам Debian, инсталирам само с нетинстал, гледам Fedora-9-i386-netinst.iso, CentOS също имат, в крайна сметка сигурно така ще пробвам, но ми се ще да имам едно cd за пълноценна офлайн инсталация

Накратко

Cent Os - стабилна система, ползва малко по-стари версии на софтуера. Предпочитан за сървъри, но ако си като мен и не търпиш бъгове, искаш стабилна работа- това е твоят избор.

Fedora - горе-долу от Red Hat "изпробват" всички нововъведения в своя RHEL как вървят при Fedora :sobbing: Т.е. това дистро е известно с това, че ти дава най-новият софт, доста нововъведения с всяка нова версия, но рядко всички са сполучливи. Има бъгове, с които ще трябва да се примириш. Доста популярен избор за домашните потберители, не и за сървъри.

• 2 седмици по-късно...

Инсталирах Cent Os, останах с впечетление че е най-близко до Red Hat според distrowatch:

=

CentOS as a group is a community of open source contributors and users. Typical CentOS users are organisations and individuals that do not need strong commercial support in order to achieve successful operation. CentOS is 100% compatible rebuild of the Red Hat Enterprise Linux, in full compliance with Red Hat's redistribution requirements. CentOS is for people who need an enterprise class operating system stability without the cost of certification and support.

=

същината на въпроса ми беше дали става с едно cd - по-скоро не - или трябва да си сглобявам аз .iso-то, не съм толко напред, пробвах първите дискове на Fedora и CentOS на виртуална машина, избирах сравнително минимални включвания и пак искаше някои от следващите дискове, в крайна сметка инсталирах мрежово с Unetbootin през Debian

Инсталирах Cent Os, останах с впечетление че е най-близко до Red Hat според distrowatch:

=

CentOS as a group is a community of open source contributors and users. Typical CentOS users are organisations and individuals that do not need strong commercial support in order to achieve successful operation. CentOS is 100% compatible rebuild of the Red Hat Enterprise Linux, in full compliance with Red Hat's redistribution requirements. CentOS is for people who need an enterprise class operating system stability without the cost of certification and support.

=

същината на въпроса ми беше дали става с едно cd - по-скоро не - или трябва да си сглобявам аз .iso-то, не съм толко напред, пробвах първите дискове на Fedora и CentOS на виртуална машина, избирах сравнително минимални включвания и пак искаше някои от следващите дискове, в крайна сметка инсталирах мрежово с Unetbootin през Debian

Има по-лесен начин - има DVD, теглиш него, или пробваш с CD-то за мрежова инсталация или си слагаш на друга машина файловете от дисковете (има описано как става) и инсталираш само с първото ЦД

• 2 седмици по-късно...

Ще пускам Counter-Strike сървър и ми казаха, че най-добре е да си сложа линукс, тъй като уиндоуса отделял много ресурси и неставал за сървър. Препоръчайте ми някакъв линукс, тъй като незнам какъв ще е подходящ за мене. Само незнам дали ще се справя с инсталацията, с уиндоус се справям, надявам се и с линукс да се получи.

Реших да сложа ubuntu, но има 2 вида:

Ubuntu 8.04 LTS Desktop Edition - Supported to 2011

Ubuntu 8.04 LTS Server Edition - Supported to 2013

Предполагам server edition ще е по-добре за сървъра, но каква е по-точно разликата между двете?

Knoppix за начинаещи за мен е най - добрия.

Аз съм на BackTrack, но не ти го препоръчвам, докато не си сменил поне 3 дистрибуции :);)

Реших да сложа ubuntu, но има 2 вида:

Ubuntu 8.04 LTS Desktop Edition - Supported to 2011

Ubuntu 8.04 LTS Server Edition - Supported to 2013

Предполагам server edition ще е по-добре за сървъра, но каква е по-точно разликата между двете?

Общо взето никаква. Идеята че на Server Edition се залага на инструменти и програми, ориентирани към сървър. Ако ще правиш машината си десктоп първата версия е за теб (както сочи името)

• 5 седмици по-късно...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.