Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчайте ми Linux дистрибуция

Featured Replies

4. Да мога да програмирам на Си и Пърл

ами ти колега си направо готов да пиеш от един от изворите на истината :yanim: Предлагам ти Slackware 12 ще имаш каквото искаш и ще получиш изключителна стабилност ......разбира се това не е много юзерфрендли дистро , ама подкараш ли го ...... cool.gif цитирам ти това твое изискване , защото това подсказва определено ниво на грамотност , което в "слак" е особен вид предимство ....да се чустваш добре :yanim:

• Отговори 161
  • Прегледи 32k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Имам тук една машинка със 266 mgh процесор, 32 ram, 4 GB HDD, ще го мъча да му сложа линукс, ако пък не ще го продам на някой музей.

Та дайте съвет каква дистрибуция да му сложа.

Ъъ само да ви помоля, като кажете някоя дистрибуция давайте директен линк за сваляне и минимални системни изисквания.

Редактирано от stanley56 (преглед на промените)

Можеш да си сложиш Дебиан.но без X(графична)среда .

Да сложа дебиан?

Ами ако има изгледи да стане, ще опитам, само да питам аз какво ще рече без x графична среда?Въобще без графична среда или с някаква по лека?

Имам тук една машинка със 266 mgh процесор, 32 ram, 4 GB HDD, ще го мъча да му сложа линукс, ако пък не ще го продам на някой музей.

Ъъ само да ви помоля, като кажете някоя дистрибуция давайте директен линк за сваляне и минимални системни изисквания.

Всяка дистрибуция става, въпроса е какво искаш да правиш с него, защото на толкова памет можеш да го направиш маршрутизатор, пощенски сървър или web сървър (основно със статични страници) :-)

PHP сървър, смятам да програмирам на него, понеже е малък и удобен лаптоп, а уиндоус 98 ме изкарва извън нерви.

Виж това и това. Това второто не иска инсталация. За сега толкова намерих (малкото RAM памет ограничава избора в най-голяма степен) и ако можеш съвсем мъничко да си увеличиш рамта, ще можеш да си инсталираш нещо наистина свястно. Имай предвид че предвид скромния хардуер и възможноститте на тези олекотени дистрибуции ще бъдат само базови.

Оо да знам че избора и функциите на възможностите ще са малки, но такова е положението ;), рам не мога да му сложа, понеже е малко дъртичко и какъвто и да било ремонт ще ми струва повече от самия компютър :wors:

Опс, нали линукса беше свободен за сваляне?

Редактирано от K0ceTo (преглед на промените)

PHP сървър, смятам да програмирам на него, понеже е малък и удобен лаптоп, а уиндоус 98 ме изкарва извън нерви.

Не съм сигурен е точно за тази цел е подходяща тази машина. Прекалено малко е паметта за РНР :-(

А и процесора....

Ами може и така да е, но смятам да опитам :)

Според мен някое bsd ше ти свърши работа. FreeBSD, OpenBSD. Но ако се спреш на някое от тях не се впускай в компилиране а си ползвай бинарните пакети.

А от линукс дистрибуциите най-леки са Slackware и Debian. Който и да избереш няма да съжаляваш. Дженту също е много добре оптимизиран но ще инсталираш с 266 мхц-а поне една седмица.

Успех

Аз още като почнах да чета и да се интересувам за линукса без да имам намерение да си слагам на която и да е машина най ми хареса дебиан.

Но представа си нямам откъде какво да изтегля и как да го инсталирам на тази слаба машинка.

Аз още като почнах да чета и да се интересувам за линукса без да имам намерение да си слагам на която и да е машина най ми хареса дебиан.

Но представа си нямам откъде какво да изтегля и как да го инсталирам на тази слаба машинка.

Install Debian

Но най-добре инсталирай Puppy Linux

Вероятно съм пристрастен , ама бих казал Slackware ..... че той още пакетите му се барат cool.gif за 486 ца ..... а за Х .....най много XFCE .....

Вероятно съм пристрастен , ама бих казал Slackware ..... че той още пакетите му се барат cool.gif за 486 ца ..... а за Х .....най много XFCE .....

Slackware е найстина добро решение.но после как ще компилира с толкова слаба машина?

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

Slackware е найстина добро решение.но после как ще компилира с толкова слабаашина?

ами ..хм...то когато става дума за компилиране , мисля че не зависи чие е дистрото ....а иначе слака си има пакети на поразия ...може само да инсталира .... или аз не разбирам въпроса правилно ?

ами ..хм...то когато става дума за компилиране , мисля че не зависи чие е дистрото ....а иначе слака си има пакети на поразия ...може само да инсталира .... или аз не разбирам въпроса правилно ?

Slackware работи само с .tar.gz .

Редактирано от kai_99 (преглед на промените)

Slackware ръботи само с .tar.gz .

Да разбирам ли колега , че ти отричаш съществуването на *.tgz и примерно програмата pkgtool ? cool.gif

Редактирано от juve (преглед на промените)

Да разбирам ли колега , че ти отричаш съществуването на *.tgz и примерно програмата pkgtool ? cool.gif

Пактената система на Slackware е съвсем проста за работа и поддръжка. Липсват възможности за dependancy checking но това е една от добрите ѝ страни. Пакетите са най-обикновени tar.gz файлове със скрипт който прави допълнителни настройки при инсталация.

Не отричам pkgtool . но на толкова бавен компютър не му трябват допълнителни програми.

Не отричам pkgtool . но на толкова бавен компютър не му трябват допълнителни програми.

Добре колега , формализирах се най вече, че да инсталираш пакет с гаранция не е като да го компилираш ..... а освен това pkgtool така или иначе има една лека "гъзарийка" - конфигуриране на rc. тата кое кога и как да тръгва ..иначе uncompressed size = 130 kb ..... а бе да не спорим cool.gif все пак сме от 1 страна на барикадата cool.gif каквото имах да кажа - казах го biggrin.gif

Успех на колегата biggrin.gif

ами ти колега си направо готов да пиеш от един от изворите на истината ;) Предлагам ти Slackware 12 ще имаш каквото искаш и ще получиш изключителна стабилност ......разбира се това не е много юзерфрендли дистро , ама подкараш ли го ...... cool.gif цитирам ти това твое изискване , защото това подсказва определено ниво на грамотност , което в "слак" е особен вид предимство ....да се чустваш добре ;)

Пробвах UBUNTU, нз коя версия ( не е от най-новите ), буутва, зареджа ама забива, не ще да се стартира линукс. Пробвах Мадрива иска юзърнейм и парола - руут не помага.

Пробвах ДиЕсЕл, успях да го инстална на мп3 плейъра си, ама не мога да буутна от USB, биосът не го позволява.

И пробвах openSUSE, само дето направих голяма каша с тая инсталация - имах 5-6 партишъна, 2 ФАТ32 другите кой СУАП, кой ЛИНУКС не знам си какво.

И на всичкото отгоре ми се е*а уиндоуса заради всички тея опити.

А диск 3 на тоя линукс не ми го чете и не ми се изхабяваха още дискове, защото баща ми щеше да ма изяде. изхабих около 10 диска.

Сега баща ми търси да ми намери някой, който не само да ми качи линукс но и да ми обясни повечето работи.

Здравей ! ... Ще ти кача Линукс и ще ти обясня някои работи , но от къде си ? .... Има друг вариант - виждам , че си навит и за това ще ти изпратя , например "Кубунту" или "Тиликс" по пощата или куриер /няма да ми е за първи път/ . Разходите за диска остават за моя сметка biggrin.gif . Ако си съгласен - в инфото ми има ICQ и Skype .

До скоро ! .... И успех !

Редактирано от maicky (преглед на промените)

Здравей ! Прочетох внимателно Темата и ще ти предложа наистина нещо лесно , малко и специално за сървър за "първобитни машини" - SLAX Server Edition v5.1.8.1 - Домашна страница . Заповядай Линк и Торент . Размер : ... само 192 Мб .

Успех !

SLAX Server Edition v5.1.8.1 - Домашна страница . Заповядай Линк и Торент . Размер : ... само 192 Мб .

оффтопик : А бе знаех си , че няма начин слак или нещо от родата му да не може да се сложи .... все пак slackware е от времето , когато е писан Стария завет cool.gifcool.gif ( моля представителите с другите древни дистра не ми "скачат " - не съм казал , че те НЕ СА biggrin.gifbiggrin.gif ) То като се замисля затова се и насочих навремето към slackware - едното беше , че моя Учител и Наставник ХХХХ е войнстваш слак - фанатик cool.gif и другото е , че на единия ми древен лаптоп ( 800мхз ) слак се чувства като на суперкомпютър cool.gif ....

Съжалявам за оффтопика .....

Сега баща ми търси да ми намери някой, който не само да ми качи линукс но и да ми обясни повечето работи.

хм.... при това развитие на темата ми се ще да те попитам СИГУРЕН ли си , че искаш линукс ? Защото ще ме извиняваш , ама ти си пробвал най - френдли дистрата и си ударил на камък ..... което показва , че те тегли каъм бозанския начин на мислене - кликай и не мисли cool.gif ..... тая така не става ( поне не и добре ) ....трябва четене !!! Така че си помисли ...в линукса нещата са малко по различни и винаги има начин да тръгнеш и по грешен път - свобода на избора , КО ДА ПРАИШ ... cool.gif

Успех ...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.