Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Планините и Оцеляването

Featured Replies

• Автор

Ето един линк с палатки Малки и Големи има голям избор и доста информация.

Аз лично предпочитам 4 сезонните но и 3 сезонна върши работа. При избиране на палатка най важното е да не Протече ако вали като я докоснете. И естествено гледайте да Ви е възможно най удобно и широко

Палтки

• Отговори 88
  • Прегледи 26,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Ето един линк с палатки Малки и Големи има голям избор и доста информация.

Аз лично предпочитам 4 сезонните но и 3 сезонна върши работа. При избиране на палатка най важното е да не Протече ако вали като я докоснете. И естествено гледайте да Ви е възможно най удобно и широко

Палтки

<{POST_SNAPBACK}>

:yanim::wors::wors:

Много са готини,избирам си най-голямата. laugh.gif

• 1 месец по-късно...
  • Автор

Наближава зимата или по-скоро тя дойде някой навитак за палатков лагер ? по време на сняг ????

Наближава зимата или по-скоро тя дойде някой навитак за палатков лагер ? по време на сняг ????

<{POST_SNAPBACK}>

Само ако общаеш да ме сгрееш,подобаващо ще дойда. laugh.gifcool.gif

• Автор

нямаш грижи. Ром, Водка, Ракия, топло хапване. Кво повече може да иска човек ]:>

Малко въпросче как да си запалите огън БЕЗ КИБРИТ ЗАПАЛКА или по традиционните НАЧИНИ ????

• 2 седмици по-късно...

Хихи ами първо изброй традиционните начини, щото за мен лупата не е от традиционните, а аз теб може да е :)

• Автор

Под традиционни начини имам в предвид

1. Клечка кибрит

2. Запалка

3. Огиниво

4. Лайта с газ или бензин

Айде мислте :))

Е, тогава лупата остава, само слънце ще ни трябва и

търкането на кремъка- но с това нямам опит.

Може и да чакаме да падне светкавица, да запали някое дърво и ние да изтърчим да се възползваме biggrin.gif:)

• Автор

Ето малко помощ.

Повечето пъти сте с кола но да кажем сте забравили кибрит и тн.

Взимате малко памук и с 2 жички от Акумулатора и правите късо върху памука. Веднага се пали и го пренасята върху сухи дърва

Друг начин е с Батерия от фенерчето и Метална вълна давате накъсо с металната вълна на батерията и пак имате пламък.

• 1 година по-късно...
  • Автор

Няма ли планинари да кажат какво си носят по чантичките ;)

П.п неска май съм решил да възраждам стари теми :whist:

• 5 месеца по-късно...

Аз съм ходил 4-5 пъти в планината

1 път в Родопите на връх снежанка

2-3 пъти в Стара Планина

Честно да си призная, и на двете места ми харесва, но Родпите са по-готини, :) заради голямото количество от иглолистни дървета... :)

Сега, какво взимаме ли ? ;) ;) Ами, горе-долу това:

1. Фенерче и батериики ..

2. Дрехи - всякакви по много

3. Бинокли - х3, случайно да не се счупи някой ?!

4. Фотоапарат.. Ако не го забравя..

5. Палатка

6. 1 или 2 раници..

7. Ножчета - х3

8. Сега, храната - Сирене, кашкавал, консерви (най-много), плодове .. Друго, не

Е, и други неща, но сега се сещам за това ..

Други дреболийки доста има ...... :) :) :)

Редактирано от SentLorlpMan (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Нож, непромокаема шуба, дебели и топли дрехи, подходящи обувки, хляб, сирене, запалки и кибрит, телефон с добре заредена батерия, вода, походна лопатка(за зимата), вестник, спален чувал и още разни други неща, ма ме мързи да пиша.

Много ми стана мъчно за момчето,което загина скоро в Стара планина

То е било без пълна екипировка за съжаление

А планината е като морето-дава много,но си иска и своя курбан

sad.gif

И на това ако му казвате оцеляване в планината здраве да е

Наистина е важно да носиш някои неща със себе си ,но е по-важно да знаеш какво може да ти даде планината за да оцелееш

Като ви прчетох постовете вие полвин аптека изнесохте в гората а има една просто растение което е страшен атибиотик

Живовлек се казва и нямя поляна в България където да не расте , просто късаш няколко листа и налагаш на инфектирената рана и гледай чудеса

И кой е казал че винаги ще си до колата та да даваш жиците на късо ,ти оставал ли си вечер в дън гори тирилейски дето с кола не може да се стигне .Има едни камъни кремък им викат ,намират се във всяко едно корито на горските потоци

в различни цветове са от маслено зелен до червен ,светло розовия дава най-голяма искра търкайки два камъка един в друг

Ето го и начина ,търсиш изъхнал мъх от дърветата или изъхнали хвойнови клони ,взимаш суха кора от дърво за предпочетание червен бор съдържа много смола и запалиш ли го веднъж трудно гасне дори и във влажно време

Слагаш мъхът върху корота и с много чести и силни удари започваш да търкаш кремакувите камъни един със друг така че искрите да отиват към мъхт и си готов с огъня

Иначе най лесния начин е газова горелка с пиезо кристално запалване ,работи безотказно .Ама така всеки може

Нали за оцеляване се говори

Добре е да познаваш видовете гъби и билки които са в голямо разнообразие .Аз лично познавам 70% от ядливите гъби в България и гладен в гората не мога да остана

Различните видове билки имат различно действие върху организма ,едни разхлабват други запичат ,трети са обезболяващи и.т.н

Ако те свари гръмотевична буря какво се прави

Веднага се слиза в най-ниската точка на релефа който е покрай вас намалявайки риска да ви удари гръм, всичко метално се оставя настрани от вас и никога не се застава под голямо дърво

В града е малко вероятно да ви удари гръм поради всички гръмоотводи по сградите но в планината окичени с какви ли не метални предмети по нас си е напълно реално

Друго когато сте във поход няколко човека и сте във трудно проходма от растителност местнос винаги разтоанието между хората трябва де е не по-малко от 5м.

Причината е че ходейки предходният извива и завлича клони със себе си които при освобождаването си най малко да ви одерат и наранят ,но се е случвало и по лошо ,извадено око или счупен крайник

Ако терна позволява поне не се движете в индийска нижда а на няколко метра един от друг в редица

А ето ви и най-лесният начин за студена биричка когато сте на къмпинг

Просто трабва да имате една кофа за вода ,пълните кофата с вода слагате вътре бирата и добавяте две шепи амонива силитра /купува се от агро аптеките вид тор/ изчаквате 20 мин. и биричката ви е ледено студена

Другият път като пиша ще ви кажа как да си олувите храна ,какво се прави ако ви охапе змия и как се реагира при евентуална среща с някои видове горски животни

А иначе е най добре да вземеш със себе си разума щото в планината една безобидна игра за нула време може да се превърне в трагедия или поне в ситоация от коато да се чудиш как да се измъкнеш

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.