Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Символът на Орела

Featured Replies

Офелия аз не обичам да имам лоши взаимоотношения с хората затова искам да те поздравя с ценната мисъл за днес като знак на доброжелателство към душата ти:

"Гледайте да намерите вашата душа и да се обърнете навътре към нея. Като намерите душата си, вие ще почувствате една вътрешна пълнота, а сега чувствате празнота и всеки ден отивате назад. И когато вземете нещо, и когато не вземете, винаги се усещайте пълни!"

Дънов, Петър Мисли за всеки ден

http://network-hv.com/forum//index.php?sho...&#entry4807

Поздрави!

Много ти благодаря, но ще ми отговориш ли на един въпрос?

ЗАЩО НЕПРЕКЪСНАТО НИ НАВИРАШ стенограми на ТВОЯ УЧИТЕЛ?

Да станем бЯли братя и сестри ли?! Да се въртим в кръгове/ махайки нескопосно ръце/, които са конструирани от други и за цели, за които си нямаме и идея?! Или да живеем здравословно и да си лекуваме - въпреки здравословния живот - появилите се болежки? Да чистим Пещерата /сърцата си/, за да стане достойна да я посети Светия Дух/Гълаба/ ей - така, както си решим ние самите? Или да четем в захлас записите разбрали - недоразбрали стенографки СЕНКИ от Словото на този ваш Учител?. Моля те да се опиташ да разбереш -

НЯМА МЪРТВИ УЧИТЕЛИ! Има живи учители, и мъртви БИВШИ учители. Те са учители, докато са между живите в плът и кръв. Като си заминат от този свят, вече на са Учители. От тях остава само спомен. Мога да ти го докажа. Нали и Беинса Дуно затова закрива Всемирното бяло братство преди смъртта си - за да не стане параван за изява на безмощници, имитатори.

А друг е въпросът, че доста кандидат - гуру се крият зад спомена за такива Учители. Ми всички религии така са създадени - от пишман-ученици на вече мъртъв Учител.

светлина+любов+радост+........празни слънчасали глави, правещи се на "духовни" /без, естествено, връзка с духът си/ :whist::wors::whist::P

• Отговори 53
  • Прегледи 20,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

• Автор

biggrin.gif Офелия както искаш така го приемай, ако искаш не го чети не е задължително. Аз го направих от сърце и не съжалявам твоя е волята как ще приемеш нещата, но никой не може да ме спре да си чета и да поствам това което ми е на сърцето. Поздрави!

п.п.Свободна съм да го правя, а ти да го/не го четеш, както искаш я погледни колко възможности за изява има в kaldata.com biggrin.gifcool.gif

biggrin.gif Офелия както искаш така го приемай, ако искаш не го чети не е задължително. Аз го направих от сърце и не съжалявам твоя е волята как ще приемеш нещата, но никой не може да ме спре да си чета и да поствам това което ми е на сърцето. Поздрави!

п.п.Свободна съм да го правя, а ти да го/не го четеш, както искаш я погледни колко възможности за изява има в kaldata.com biggrin.gifcool.gif

Не си свободна. В тази тема пишем за Орела като символ. А има тема за Беинса Дуно, пиши си там за твоя Учител. Почти никой друг не ни занимава постоянно със Учителя си, нито ни навира цитати по всеки повод. Спести ни ги! :no-no:

А ако решиш да ни го цитираш, дано да е барем по теманта, защото обикновенно ни даваш линк към каквото ти попадне ... :nono:

• Автор

Свободна съм в Духа, защото изхождам от своя съкровен център. Ето това за мен е символът на Орела и всичко е свързано, а ти защо се нервиш!?! Просто не чети и това е :nono:))

Свободна съм в Духа, защото изхождам от своя съкровен център. Ето това за мен е символът на Орела и всичко е свързано, а ти защо се нервиш!?! Просто не чети и това е :nono:))

Ми нали ти се намеси ето така:

Днес в 09:07ч.

===ohmy.gif Какви техники, какво умуване, какви 5 лева questions.gif В Любовта няма техники, в Духът умуване няма. Говорим за Орела - Символа на Свободата, а на по-дълбоко ниво е символ на... Просто живейте и толкова...Поздрави!===

и си позволи да ни учиш как да живеем. Как де не те забележа? Да не си бацил я?! :no-no:

• Автор

Споделеното не е уроци, аз не те уча нито те навиквам навикваш ме ти мисля biggrin.gif аз просто се усмихвам това е :nono:

п.п. Не знаех че да поздравиш някого е лошо :no-no:

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

Добре де, хайде кажи, но разбрано и без цитати, защо според теб Орелът е символ на Свободата?

На коя свобода? От кое ни освобождава тя? Ние сега не сме ли свободни, и ако не сме свободни кой ни е поробил? ;)

• Автор

Досега не разбрали за какво говорех?!? За вътрешната свобода, за пълнотата, за полета на Духа...

Е като не разбра мисълта с песен ще те поздравя:

Фсб - Високо

Добре де, хайде кажи, но разбрано и без цитати, защо според теб Орелът е символ на Свободата?

На коя свобода? От кое ни освобождава тя? Ние сега не сме ли свободни, и ако не сме свободни кой ни е поробил? ;)

Според Кастанеда и толтеките-летачите.Мисля така беше.

Редактирано от N e o (преглед на промените)

Много интересна тема.

Орелът е преди всичко соларен символ, както и емблема на всички небесни богове.

Например Зевс (бащата на всички богове и върховен повелител е изобрзяван често с орел, символ на неговото върховенство), този негов образ е особено застъпен в гръцката ритуална керамика от VI в. пр. н. е.

И още нещо интересно: според алхимиците издигащият се нагоре орел е освободената част на prima materia. Двойният орел изобразява дойният аспект на живака, а орел с корона и лъв означават вятърът и земята, живакът и сярата, променливите и непроменливите принципи.

Може да се приеме и орелът в образа на птицата Гаруда, която е обяздена от Вишну, също така орелът е и емблема на бог Индра.

Според Кастанеда и толтеките-летачите.Мисля така беше.

точно, и аз мисля така - нещо като летачите на Дон Хуан, нещо като Сатана от Библията, нещо като асурите...такива като агента Смит /пазачите на Матрицата/, които в един момент са се превърнали от пазачи /инструмент/ в намесници, в самоуправници, и по този начин застрашават и самата Матрица.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Алморт каза

"Досега не разбрали за какво говорех?!? За вътрешната свобода, за пълнотата, за полета на Духа...

Фсб - Високо

Благодаря за изпълнението - този път ми хареса

Но няма вътрешна свобода без външна, както и няма външна без вътрешна. Роби сме дотогава, докато не решим твърдо да станем свободни. И да се борим за това. Дори с бездействие /несътрудничество/.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ада каза

"Много интересна тема.

Орелът е преди всичко соларен символ, както и емблема на всички небесни богове.

Например Зевс (бащата на всички богове и върховен повелител е изобрзяван често с орел, символ на неговото върховенство), този негов образ е особено застъпен в гръцката ритуална керамика от VI в. пр. н. е.

И още нещо интересно: според алхимиците издигащият се нагоре орел е освободената част на prima materia. Двойният орел изобразява дойният аспект на живака, а орел с корона и лъв означават вятърът и земята, живакът и сярата, променливите и непроменливите принципи.

Може да се приеме и орелът в образа на птицата Гаруда, която е обяздена от Вишну, също така орелът е и емблема на бог Индра."

Великолепно, точни попадения.

Въпрос към Ади -

Защо Орелът е пратен от Зевс да кълве черния дроб на Прометей?

• Автор

Алморт каза

"Досега не разбрали за какво говорех?!? За вътрешната свобода, за пълнотата, за полета на Духа...

Фсб - Високо

Благодаря за изпълнението - този път ми хареса

Но няма вътрешна свобода без външна, както и няма външна без вътрешна. Роби сме дотогава, докато не решим твърдо да станем свободни. И да се борим за това. Дори с бездействие /несътрудничество/.

Нали за това говорят всички учения дори и Дънов и толтеките. Дънов казва Животът е Велико Училище, и самият живот те учи на безупречност ако си буден. Толтеките говорят за летачите и показват пътя към истинската свобода т.е. в основата на учението им е будността и безупречността + стремежа към истинската свобода и полетът на Духа. В библията се казва:

1 Петрово 5:8

Бъдете трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, като рикаещ лъв обикаля, търсейки кого да погълне.

~~~

11 Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на дявола.

12 Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.

13 Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и, като надвиете на всичко, да устоите.

14 Стойте, прочее, препасани с истина през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник,

15 и с нозете си обути с готовност чрез благовестието на мира.

16 А освен всичко това, вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всичките огнени стрели на нечестивия;

17 вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово;

18 молещи се в Духа на всяко време с всякаква молитва и молба, бидейки бодри в това с неуморно постоянство и моление за всичките светии,

Ефесяни 6 глава

~~~

Христос казва:

Матей 26:41

Бдете и молете се, за да не паднете в изкушение. Духът е бодър, а тялото - немощно.

Марк 14:38

Бдете и молете се, за да не паднете в изкушение; духът е бодър, а тялото немощно.

и т.н. Всяко учение говори за това и показва пътя на тези които имат стремеж и търсят истински. Бих казала не само духовните учения защото моите приятели намират тези неща в науката и във фантастиката. Всеки е различен, всеки си има път и аз уважавам пътя на всекиго + това уча се от това което споделят другите с мен и на свой ред споделям своето. В тази песен се казва много ако не всичко. Поздрави!

Редактирано от Алморот (преглед на промените)

Не орел, а лешояд.

Не орел, а лешояд.

"...Но стръвното крилато псе

на Зевс, орелът кървав, едри късове

ще ръфа от снагата ти. Неканен гост

при тебе ще долита той и всеки ден

ще къса твоя почернял наяден дроб..."

http://www.chitanka.info:82/lib/text/2788/9#textstart

Нали за това говорят всички учения дори и Дънов и толтеките. Дънов казва Животът е Велико Училище, и самият живот те учи на безупречност ако си буден. Толтеките говорят за летачите и показват пътя към истинската свобода т.е. в основата на учението им е будността и безупречността + стремежа към истинската свобода и полетът на Духа. В библията се казва:

1 Петрово 5:8

Бъдете трезвени, будни. Противникът ви, дяволът, като рикаещ лъв обикаля, търсейки кого да погълне.

~~~

11 Облечете се в Божието всеоръжие, за да можете да устоите срещу хитростите на дявола.

12 Защото нашата борба не е срещу кръв и плът, но срещу началствата, срещу властите, срещу духовните сили на нечестието в небесните места.

13 Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и, като надвиете на всичко, да устоите.

14 Стойте, прочее, препасани с истина през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник,

15 и с нозете си обути с готовност чрез благовестието на мира.

16 А освен всичко това, вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всичките огнени стрели на нечестивия;

17 вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово;

18 молещи се в Духа на всяко време с всякаква молитва и молба, бидейки бодри в това с неуморно постоянство и моление за всичките светии,

Ефесяни 6 глава

~~~

Христос казва:

Матей 26:41

Бдете и молете се, за да не паднете в изкушение. Духът е бодър, а тялото - немощно.

Марк 14:38

Бдете и молете се, за да не паднете в изкушение; духът е бодър, а тялото немощно.

и т.н. Всяко учение говори за това и показва пътя на тези които имат стремеж и търсят истински. Бих казала не само духовните учения защото моите приятели намират тези неща в науката и във фантастиката. Всеки е различен, всеки си има път и аз уважавам пътя на всекиго + това уча се от това което споделят другите с мен и на свой ред споделям своето. В тази песен се казва много ако не всичко. Поздрави!

Ами добре, но кажи го от себе си, без цитати - от какво да се освободим, как и къде да отидем?

Опиши този твой Път - стъпка по стъпка. :wors:

"...Но стръвното крилато псе

на Зевс, орелът кървав, едри късове

ще ръфа от снагата ти. Неканен гост

при тебе ще долита той и всеки ден

ще къса твоя почернял наяден дроб..."

http://www.chitanka.info:82/lib/text/2788/9#textstart

Преводът е лош и е за онези, които не различават орел от лешояд, както и вълк от чакал или от обикновено псе. Предпочитам да чета Есхил в оригинал.

Но все пак, бих желала да отговоря на въпроса ти относно символиката на лешояда в мита за Прометей:

Съзнанието, че човечеството на петата подраса стои под знака на огъня е онова, което първоначално е изразено в мита за Прометей. А Прометей е не друг, а представителят на цялата коренна раса. Неговият брат е Епиметей. Прометей означава “мислещ предварително”, Епиметей означава “мислещ после, размишляващ”. Тук имате двете дейности на човешката мисъл, ясно противопоставени в човека на размишлението и в човека на предвиждането. Размишляващият човек е човекът, който позволява мислите на този свят да работят върху него, и после мисли; такова мислене е Кама-Манас-мисленето. Днес човекът на петата коренна раса все още мисли главно като Епиметей. Обаче доколкото той не просто оставя онова, което вече го има да работи върху него, а става откривател и изследовател, до тази степен той е един Прометей. Никога нямаше да бъдат направени открития, ако всички хора бяха като Епиметей. Откритие възниква, когато едно човешко същество създава нещо, което преди не го е имало. То първо е в мисълта и след това мисълта се превръща в реалност. Това е мисленето на Прометей. Това мислене на Прометей в петата коренна раса е Манас-мисленето. Кама-Манас и Манас текат като два потока един до друг в петата коренна раса. Манас-мисленето постепенно ще става все по и по-разпространено.

Говори се, че в Гръцките Мистерии било предсказвано бъдещето на хората. Това не означава, че на хората се даваше смътнo и абстрактнo описание на онова, което щеше да се случи в бъдещето, а им бяха давани указания за пътищата, които трябва да бъдат изминати в бъдеще. Великата Мистерийна драма на Прометей е израз на онова, което ще се развие като човешка способност.

Лешоядът символизира Кама, която наистина разрушава силите на петата раса. Лешоядът кълве човешкия черен дроб, основата на живота; така и силата на тази пета коренна раса разкъсва същностните жизнени сили на човека, понеже човекът е прикован към минералната природа, към Петър, към скалата, към Кавказ.

още от тук

В моя пост написах, че орелът често придружава Зевс или е апотеоз и метафора на самия господар на Боговете. И понеже няма как самият Бог да кълве на някого черния дроб, праща своето отмъщение и гняв в образа на орел като наказание за предателството на Прометей.

Или ако лекомислено решим да приемаме, според лични схващания, че върховният бог в нечий пантеон не би могъл да притежава подобни качества, то с подобен, но и малко по-друг смъсъл бихме могли да натоварим съответния символизъм.

Примерно - орелът, разрушител на стария храм. И как прометейските подаръци напомнят етимологично на нещо латинизирано, Люси...

Маат каза

---Преводът е лош и е за онези, които не различават орел от лешояд, както и вълк от чакал или от обикновено псе. Предпочитам да чета Есхил в оригинал. ---

Преводът не е лош.

АЕТОС - това е думата, която Есхил е употребил и се превежда недвусмислено като орел.

"...Маат означава нещо повече от справедливост. Първоначално е представлявала термин от физиката, обозначаващ подравняването, реда и симетрията, условията, необходими за успешното полагане основите на храм. Впоследствие започнала да символизира праведността, истината и справедливостта..."

цитат от P. H.Newby: Warrior Pharaons

Благодаря за цитата от д-р Рудолф Щайнер - антропософията е интересна и може би е добре да се открие специална тема за нея.

Защо не си пишем собственото мнение, а цитираме... ;)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

:)В моя пост написах, че орелът често придружава Зевс или е апотеоз и метафора на самия господар на Боговете. И понеже няма как самият Бог да кълве на някого черния дроб, праща своето отмъщение и гняв в образа на орел като наказание за предателството на Прометей.

Благодаря ти.

Явно си сложи спирачки пред интуицията, защото с този пост спря полета на въображението и креативността. И така затвори сватисрара... ;)

Е, и аз съм същата, все в ша блони се сгъвам ;) Ама хайде пак да опитаме, искаш ли? :)

...Аз дадох много ясновидски способи,

открих им пръв кои съновидения

се сбъдват, изясних им също тъмните

гадания и смисъла на срещите,

показах им кои сред кривоноктите

грабливи птици предвещават щастие,

кои сред тях — неволя, как пернатите

живеят, как създават помежду си те

вражда, любов, другарство и приятелство,

каква да бъде жертвената вътрешност,

с какъв се цвят харесва тя на бозите,

с какви петна са черният дроб и злъчката." /почерненото е от мен/

Есхил, "Прикованият Прометей", част 2.

Редактирано от Офелия (преглед на промените)

Офелия, думата αετός има съвсем друго значение. Орелът на Зевс е прекрасна царствена птица - снежнобяла на цвят - както е известно Зевс притежава склонността да се превръща винаги в бели животни - бял бик, бял лебед и т.н. Гордият орел - символ на самия Зевс, не се занимава с ръфане на леш. Черният дроб на титана Прометей, всъщност, е кълван не от орел, а от грифон - митично същество, полуптица, полубозайник, с крила, горна част, предни крака и глава на орел и задна част - задни лапи, опашка и уши на лъв, което има златист клюн и златисти крака с черни нокти. Той бил осем пъти по-голям от лъва и притежавал силата на сто орела, имал много остър слух и зрение, улавял всичко отровно или наситено с негативна енегия. Пазител е на портата към духовното просветление, заради което често е изобразяван до Дървото на живота. В магията помага за поставяне на ново начало, за постигане на духовно просветление, овладяване на тъмната страна. Грифоните са били наречени "кучетата на Зевс", защото символизират отмъщението, каквото е приложено и спрямо Прометей. Затова тези митични животни са теглили колесницата на Немезида - богинята на възмездието в гръцката митология. Съвременен прототип на грифона е именно лешояда.

Думата е γύπας. Кралски лешояд - Sarcoramphus papa. Тази птица обитава до ден днешен територията около Кавказ.

А орелът - обектът на настоящата ни тема, е символ на слънцето и небесното божество, атрибут на върховните вселенски сили - в елинската митология на Зевс, в прабългарската на върховния бог Тангра, в египетската - на бог Хор. Свързва се с духовното зрение, с духовната сила и издигането над границите. Също така орелът е считан за символ на Възкресението. Съществува легенда, че орлите, които обиколят Слънцето и после се изкъпят в езеро, придобиват безсмъртие. Освен това, високо летящите в небето орли символизират Възнесението, победата на интелекта над физическото начало и въобще, на всички добродетели у човека. Считат го още за посредник между боговете и хората. Символизира още небесната сила на светещото небе, озарено от ярката слънчева светлина, която поглъща мрака. Издигащият се нагоре орел представлява освободената част на първичната материя, а двуглавият е знак на всезнание и могъща, двойна сила.

Офелия, думата αετός има съвсем друго значение. Орелът на Зевс е прекрасна царствена птица - снежнобяла на цвят - както е известно Зевс притежава склонността да се превръща винаги в бели животни - бял бик, бял лебед и т.н. Гордият орел - символ на самия Зевс, не се занимава с ръфане на леш. Черният дроб на титана Прометей, всъщност, е кълван не от орел, а от грифон - митично същество, полуптица, полубозайник, с крила, горна част, предни крака и глава на орел и задна част - задни лапи, опашка и уши на лъв, което има златист клюн и златисти крака с черни нокти. Той бил осем пъти по-голям от лъва и притежавал силата на сто орела, имал много остър слух и зрение, улавял всичко отровно или наситено с негативна енегия. Пазител е на портата към духовното просветление, заради което често е изобразяван до Дървото на живота. В магията помага за поставяне на ново начало, за постигане на духовно просветление, овладяване на тъмната страна. Грифоните са били наречени "кучетата на Зевс", защото символизират отмъщението, каквото е приложено и спрямо Прометей. Затова тези митични животни са теглили колесницата на Немезида - богинята на възмездието в гръцката митология. Съвременен прототип на грифона е именно лешояда.

Думата е γύπας. Кралски лешояд - Sarcoramphus papa. Тази птица обитава до ден днешен територията около Кавказ.

А орелът - обектът на настоящата ни тема, е символ на слънцето и небесното божество, атрибут на върховните вселенски сили - в елинската митология на Зевс, в прабългарската на върховния бог Тангра, в египетската - на бог Хор. Свързва се с духовното зрение, с духовната сила и издигането над границите. Също така орелът е считан за символ на Възкресението. Съществува легенда, че орлите, които обиколят Слънцето и после се изкъпят в езеро, придобиват безсмъртие. Освен това, високо летящите в небето орли символизират Възнесението, победата на интелекта над физическото начало и въобще, на всички добродетели у човека. Считат го още за посредник между боговете и хората. Символизира още небесната сила на светещото небе, озарено от ярката слънчева светлина, която поглъща мрака. Издигащият се нагоре орел представлява освободената част на първичната материя, а двуглавият е знак на всезнание и могъща, двойна сила.

:angry: грифон = лешояд, а αετός /орел/ го НЯМА в текста...ми добре, нямам повече въпроси към тебе

:) грифон = лешояд, а αετός /орел/ го НЯМА в текста...ми добре, нямам повече въпроси към тебе

Мила Офелия, нещо не се доразбираме с тебЕ. Грифонът не е лешояд, а негов прототип в онези далечни и митични времена. Орелът - птицата, символизираща божественото благородство няма място при отмъщението.

Смехът е здраве. Смехотерапията действа добре на подтисната психика.

Много, много ти благодарим!

...само в някоя таверна си се оцапала така

• 4 седмици по-късно...

Толкова е красиво! Благодаря ти много, Иве, за удоволствието! Това ми припомни нещо - човекът често забравя, че може да лети.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.