Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Що е карма?

Featured Replies

Багира,

както вече казах аз съм хаос маг и за нас няма понятия като "добро или зло".

Просто споделих, че "направи добро, за да ти се върне зло" както е казал народа ни и тази поговорка противоречи на основния закон за кармата.

Именно в светлината на закона за кармата тази поговорка е верна. Като натрапваме на света своите представи за добро, току виж ни се върне нашата представа за зло. А то не е нито едното, нито другото. Но винаги има ответ.

А имеше и друга поговорка: "Направи добро и го хвърли в морето!" . Виждам в нея огромна дълбочина.

Хаос маг да не е маг, който прави хаос?

Редактирано от Багира (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Както слънцето винаги изгрява от изток и залязва на запад-знаем или не,посоката е една и съща!!!

Така и с кармата,това е една много сложна система от запазена информация от отминалите ни животи,също вземаме и от хората които са ни създали в момента,взимаме от кармата на нацията ни,а също и от кармата на планетата ни....

Всичко което ни се случва е заслужено от нас или ни помага да изчистим стари грешки -или ни помаг да израстнем духовно.....

Така,че знайте -КОЙ КАКВОТО ПРАВИ,НА СЕБЕ СИ ГО ПРАВИ!!!!!!!! cool.gif

• 3 месеца по-късно...

В Библията на редица места се споменава за прераждането и то не съвсем забулено...

Християнската религия преди много време премахва идеята за прераждането и създава ада и рая за богобоязливите. Но причинно-следствената зависимост е факт във Вселенските закони. Има една американска писателка Даян Стейн, която в своите няколко книги представя програма за работа с Господарите на Кармата и отработване с тяхно позволение много от кармичните възли,които сме натрупали. Има ли някой впечетления от тази програма?
  • 6 месеца по-късно...

Всяка мисъл е форма.

Всяка форма е енергия.

С мислите си човек изпраща енергия в пространството и тя се връща при него тройно по кармичен път. Простичко-да, но за мен страшно вярно.

не ми харесва идеята за кармата от гледна точка на това, че криворазбрана води до измиване на ръцете от отговорност за живота ни - имам лоша карма, и това е. Всеки сам определя дали да е щастлив или не. Лична отговорност е.

не ми харесва идеята за кармата от гледна точка на това, че криворазбрана води до измиване на ръцете от отговорност за живота ни - имам лоша карма, и това е. Всеки сам определя дали да е щастлив или не. Лична отговорност е.

А на мен ми харесва. Карма учи именно на умението да носиш отговорност. Отговорност пред собствената си съвест най-вече. И когато си на ти със съвестта си, тогава разбираш вкуса на свободата. А той не може да се сравни с никой друг на този свят.

Карма не идея, а просто показва как функционират нещата. Като закона за гравитацията, който работи независимо дали го харесваме или вярваме в него :-) Но сте прав/права, че разбирането за карма като съдба или "каквото ми е писано това ще се случи" е напълно погрешно. Lucia_free e напълно права, че да разбереш карма, означава да поемеш отговорност. Всичко започва от тук :-)

Редактирано от dagpo (преглед на промените)

+1 Lucia_free.

Съгласна съм напълно. Кармата е именно вопъл към носене на отговорност. Отговорност към собствените ти думи и дела. Урок. Преди да направиш нещо - мисли. Съвестта - тя помага, стига да я имаш (в необходимото количество за тази цел).

Още по-конкретно по темата:

Темата за Кармата беше зачекната в темата за Съдбата. Там съм си казала мнението - Кармата е изпитото - онова, което си поръчал. Сметката е онова, което следва след изпитото - горчилка или радост за душата и сърцето ти.

Редактирано от Someone_Else (преглед на промените)

+1 Lucia_free.

Съгласна съм напълно. Кармата е именно вопъл към носене на отговорност. Отговорност към собствените ти думи и дела. Урок. Преди да направиш нещо - мисли. Съвестта - тя помага, стига да я имаш (в необходимото количество за тази цел).

Още по-конкретно по темата:

Темата за Кармата беше зачекната в темата за Съдбата. Там съм си казала мнението - Кармата е изпитото - онова, което си поръчал. Сметката е онова, което следва след изпитото - горчилка или радост за душата и сърцето ти.

Много точно и поетично едновремено... Искрено се радвам, когато някой разбере това! Всичко най :-)

• 15 години по-късно...

Какво са генетичните болести – грешка на природата или тежък багаж от миналото? Наистина ли природата прави грешки, или аномалиите в гените не са случайни?

Какво се крие зад генетичния код и има ли нещо общо с концепцията за кармата?

Възможно ли е животът и делата на предците ни да се отразяват на нашето физическо и психическо състояние и тази информацията да се предава чрез гените

Гените са основните диригенти на нашата биология, като контролират различни аспекти от живота ни, включително нашата външност, поведение, здравословно състояние и склонностите ни към различни заболявания.

Те кодират всичко – от цвета на нашите очи и формата на нашите лица до способността ни да обичаме и мислим. Но уви, дълги години човешкият геном е представлявал истинска мистерия за учените, като повече от 98 процента от него е бил с напълно неизяснени функции и дори се е смятал за излишен материал.

Доскоро науката не е имала и задоволително обяснение на въпроса какво точно причинява мутациите в гените и генетичните болести, но със завършването на колосалния проект за картографиране на човешкия геном и зараждането на новата наука за гените – епигенетика, мистерията ДНК започва да се разплита.

Някои изследователи твърдят, че генетичните предразположености към определени заболявания са свързани с миналите действия или преживявания на предшествениците ни и са отразени чрез т.н. епигенетични маркери.

Концепцията за кармата

Последните разкрития в областта на генетиката показват, че научната общност се доближава до нещо, известно от източните философии и учения като карма.

Кармата е описвана като Вселенски закон за причината и следствието, удържащ баланса в Универсума, и е фундаментална концепция в много системи от вярвания на Изток, включително индуизма, будизма и джайнизма.

Генетиците започват да признават, че духовната концепция за кармата има своя научна основа.

Д-р Питър Ван Хойтен, възпитаник на Медицинския факултет на Калифорнийския университет в Сан Франциско и носител на награда Rural Champion за щата Калифорния, казва, че ДНК всъщност е физическото проявление на нашата карма. Често принудителните и ограничаващи обстоятелства, които едва ли бихме избрали съзнателно, са инерцията на миналото. Това е нашата карма, съдба или орис.

Без значение с каква дума ще я наречем, това просто е енергията, генерирана от действията, които сме извършили в този или други животи. Тя носи определен заряд, който е положителен или отрицателен и е част от енергетиката на нашето същество.

По този начин ние се раждаме в определени семейства със сходна енергетика, която ни поставя в ситуация физически да манифестираме кармичните си дългове и да ги отработим.

И добрата новина е, че ние не сме просто едни статични наблюдатели, а активни участници в проявлението на нашата биология чрез изборите, които правим. Д-р Франсис Колинс, който е бил ръководител на проекта за човешкия геном, казва, че нашите навици и поведение са това, което отключва активността на гените, причиняващи определени заболявания.

В своята книга „Езикът на Бога“ той разглежда ДНК като съвършен божествен шифър, в който са кодирани по невероятно елегантен начин програмите на живота.

Кармичните болести

Аюрведа, древната лечебна система на Индия (вече Бхарат), разглежда кармичните болести като резултат от действията и взаимодействия на душата в другите  животи.

Тя класифицира болестите на такива, които могат да възникнат в този живот в резултат на неспазването на универсалните закони, и такива, които са плод на кармата на душата от предишни прераждания. Последните са генетичните болести.

Една от най-често срещаните генетични болести, при която настъпва спорадична хромозомна аномалия, без да е наследствена, е тризомия 21, или по-известна като Синдром на Даун. Аюрведа причислява това състояние към болестите на Адхиатмика, които се дължат на духовна причина от друг живот.

Тези болести не се обясняват единствено чрез физиологични или генетични фактори, а по-скоро се свързват с енергийните аспекти на съществуването.

Според джайнизма съществуват шест субстанции (dravyas), от които материята (pudgala) и душата (jīva) са изградени. По-грубите материални агрегати изграждат физическото, видимо тяло (audārika śarīra), а по-фините – астралното (taijasa śarīra) и кармичното тяло (karma śarīra).

Джайниската метафизика описва кармата като природна сила, която допринася да се осъществи дадено събитие и също така участва в изграждането на тялото и физическите органи, ръководейки техните функции. А инструкциите за това са в гените.

Кармата в джайнизма се разглежда като материя, която се ангажира с душата в резултат на нейните действия, думи и мисли. Тя е по-фина субстанция от гените, но е това, което определя генетичната програма (nāma karma), която е свързана и с програмите в рода или родовата карма (gotra karma).

По този начин се комбинира индивидуалната карма на индивида с тази на родителите и предците му.

Заключение

Според философиите на Изтока, генетичните болести не са случайни грешки на природата, а са резултат от фундаментален закон, чрез който се съхранява равновесието във Вселената. И понеже кармата не е нещо статично, а се изменя постоянно, то чрез нашите действия, ние променяме и начина, по който функционират нашите гени.

https://novini.bg/razvlecheniq/liubopitno/874739?fbclid=IwY2xjawGPIAJleHRuA2FlbQIxMQABHag3Nf7EFay9dJTGkPTCxffVKIwwdAYq4SHU5SoRk1cwiYpIVpYoAN50Kw_aem__kGkRk7MBqyD9wocN05guA

• 1 месец по-късно...
на 4.09.2008 г. в 18:27, Вало написа:

Карма означава действие. В будизма думата се използва за обозначаване на универсалния закон за причина и следствие.

От будистка гледна точка, всяко нещо, което ни се случва е резултат от предишните ни мисли, думи и действия.

С всяка мисъл, дума и действие сега, определяме какво ще ни се случва в бъдеще.

Цялото щастие на света е резултат от желанието за щастие на другите,

цялото страдание на света е резултат от желанието за лично щастие.

Шантидева, будистки учител

Към това ще прибавя че и проклятията са тясно свързани с кармата. Пример : Един таксиметров шофьор който вземаше двойно на повечето клиенти , го кълняха и на шестия месец от работата му като таксиметров шофьор катастрофира и щетите по колата са му почти половината сума от колата - това злощастно събитие го отдаваме на това че много хора го кълняха ( включително и колеги , защото съсипваше бранша и имиджа на коректните таксита , които вземаха винаги регламентираното от болшинството ) .... И друг случай : един човек който постоянно помага и черпи все печели от различни игри , защото го благославят .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.