Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Счетоводство - основни понятия и въведение

Featured Replies

Някоя добра душа ако може да удари едно рамо ще и бъда много благодарна. :help: Условие: Към 30.04.200…г. състоянието по сметка „ Други кредитори „ е в размер на 2 000 лв. Някои от извършените стопански операции през м. май са следните: 1. За доставка на материали са направени транспортни разходи в размер на 320 лв. Сумата не е изплатена на външнотранспортното предприятие. 2. Изплатени са на кредитори 250лв. от наличните средства в касата, в левове в брой. 3. Изплатени са на кредитори 800лв. от средствата по разплащателната сметка в левове. ИСКА СЕ: Да се установи състоянието по сметка „ Други кредитори „ към 31.05. 200…г. и да се анализират настъпилите изменения. Уф и ей това тестче....за него се ровичкам из Нета ама...като не разбирам уфффф.... Къде и кога е публикуван действащия Закон за счетоводстводо у нас: 1. ДВ, бр.21/1998г. 2. Вестник „ Пари „ / 24.02.1998г. 3. ДВ, бр.98/ 16.11.2001г. 4. ДВ, бр.22/ 27.02. 2002г. 1998г. 5. ДВ, бр.4/ 15.01.1991г. Откритите от предприятието акредитиви на трети лица са: 1. Ценни книжа; 2. Разходи за бъдещи периоди; 3. Парични средства; 4. Вземания; 5. Задължения; 6. Краткосрочни финансови активи; 7. Получени заеми; Счетоводна сметка е: 1. Средство за икономическа групировка на обектите на отчитане по определени класификационни признаци; 2. Таблица с определена форма и съдържание; 3. Средство за групиране на измененията в обектите на отчитане; 4. Средство за пресмятане; 5. Средство за представяне имущественото състояние на предприятието; Къде е съставена мемориално – ордерната счетоводна форма: 1. В Германия; 2. Във Франция; 3. В бившия Съветски съюз; 4. В България;

Редактирано от dindi (преглед на промените)

ЗАКОН ЗА СЧЕТОВОДСТВОТО В сила от 1.01.2002 г. Обн. ДВ. бр.98 от 16 Ноември 2001г., изм. ДВ. бр.91 от 25 Септември 2002г., изм. ДВ. бр.96 от 29 Октмври 2004г., изм. ДВ. бр.102 от 20 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.33 от 21 Април 2006г., изм. ДВ. бр.63 от 4 Август 2006г., изм. ДВ. бр.105 от 22 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.108 от 29 Декември 2006г. За задачката: В сметка Други кредитори обикновено се записват някои грешни преводи или пари от собствениците на фирмата, които са дадени за ползване като оборотни средства, а не като уставен капитал - нещо като пари назаем. Следователно, там нямат място другите разходи. В счетоводството задължението към доставчика си остава да виси в с/ка Доставчици.

Малии, имам 4ка по счетоводсто, ама хич не знам как се решават тея задачи. П.П: Абе динди, а на теб за какво ти е тая задача? Не ти я дават от университета нали?

• Автор

ЗАКОН ЗА СЧЕТОВОДСТВОТО

В сила от 1.01.2002 г.

Обн. ДВ. бр.98 от 16 Ноември 2001г., изм. ДВ. бр.91 от 25 Септември 2002г., изм. ДВ. бр.96 от 29 Октмври 2004г., изм. ДВ. бр.102 от 20 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.105 от 29 Декември 2005г., изм. ДВ. бр.33 от 21 Април 2006г., изм. ДВ. бр.63 от 4 Август 2006г., изм. ДВ. бр.105 от 22 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.108 от 29 Декември 2006г.

За задачката:

В сметка Други кредитори обикновено се записват някои грешни преводи или пари от собствениците на фирмата, които са дадени за ползване като оборотни средства, а не като уставен капитал - нещо като пари назаем. Следователно, там нямат място другите разходи. В счетоводството задължението към доставчика си остава да виси в с/ка Доставчици.

Много мерси за помощта! :)

Малии, имам 4ка по счетоводсто, ама хич не знам как се решават тея задачи.

П.П: Абе динди, а на теб за какво ти е тая задача? Не ти я дават от университета нали?

Не се притеснявай мацо, тва е за братчедката. В журналистиката такива "мъчения" няма.., то и аз гледам като изтребител относно тази материя :hush:
  • 1 година по-късно...

Препоръчайте ми учебник по счетоводство на предприятие, ама свястен. Да не е от професор Душанов.

Свястен не е точната дума....Но...

Защо не опиташ със Стоян Дурин.

тук!

Виж и тук, може нещо да ти свърши работа

Цък...

:ph34r:

Ето този сайт е много полезен за въпроси свързани със счетоводството...

...тук! :P

1. Курс по счетоводство на бюджетното предприятие

Димитър Косев

2.Счетоводство на предприятието

Славка Петрова, Георги Илиев, Васил Божков

• 1 месец по-късно...

Счетоводство на предприятието Издателство-ГорексПрес Автори-Доц. д-р Васил Божков Доц. д-р Георги Илиев Славка петрова

• 4 седмици по-късно...

здравейте.някой може ли да ми помогне със решаването на следния казуз по корпоративно счетоводство.към 01 юли 2008г. Х оод има задължение към чуждестранен доставчик в размер на 10 000 евро.във връзка с настъпилия падеж за погасяване на задължението дружеството закупува по банков път от обслужващата го търговска банка 10 000 евро с които захранва разплащателната си сметка във валута.към датата на закупуване на валутата обменните курсове са както следва -фиксинг на бнб:1 евро = 1.95583 лв. -курс продава на обслужващата търговска банка:1 евро=2 лв. -курс купува на обслужващата търговска банка:1 евро =1.94 лв. 1.2. съгласно банково извлечение задължението към чуждестранния участник в размер на 10000 евро е изплатено. пропуснах да си оставя имейла за всеки случай [email protected]

• 1 месец по-късно...

Здравейте, драги форумци, ако имате време и желание, бихте ли ми помогнали с тази задача по счетоводство През месец юни 200... г. в предприятие Z, някои от извършените стопански операции са следните: 1. Броен е аванс на домакина на предприятието съгласно Разходен касов ордер № 122 в размер на 100лв. 2. Броен е служебен аванс на главния счетоводител на предприятието въз основа на издадена Заповед № 28 с Разходен касов ордер в размер на 200 лв. 3. Доставени са материали в размер на 1600 лв, които са заприходени в склад № 2. Сумата не е изплатена на доставчика. 4. Установена е липса на материали в склад № 1 в размер на 120 лв. Материално-отговорното лице няма вина. 5. Изтеглени са от разплащателната сметка в левове 40 000 лв. Същите са внесени в касата на предприятието за изплащане възнагражденията на персонала. 6. В нормативно-установения срок са изплатени възнагражденията на персонала. ИСКА СЕ: 1. Да се съставят счетоводните статии. 2. Да се посочат първичните счетоводни документи, основание за извършване на стопански операции № 3, 4, 5 и 6. Благодаря! :speak:

1. Дебит Подотчетно лице/ Домакин - 100лв

Кредит Каса в лева - 100лв

2. За това условие ми трябва консултация с Шефката :rolleyes:

Броен е служебен аванс на главния счетоводител на предприятието въз основа на издадена Заповед № 28 с Разходен касов ордер в размер на 200 лв.

Ако не съм много блокирала, счетоводната статия трябва да е пак същата... Ама аванс, служебен... Може и заплатки да е :P

3. Дебит Материали - 1600лв

Кредит Доставчици - 1600лв

Тук повече ме тревожи заприхождаването в склад номер еди кой си... Щото те се увеличават материалите, к'во значение има в кой склад са?

4. Липса... И как е установена, освен при инвентаризация?

Дебит нещо си - 120лв

Кредит Материали - 120лв

5. Дебит Каса в лева - 40 000лв

Кредит Разплащателната сметка в лева- 40 000 лв

6. Дебит Персонал - 40 000 лв

Кредит Каса в лева - 40 000лв

А тия хора не плащат ли удръжки Публикувано изображение

Редактирано от diadia (преглед на промените)

5. 501/503 - 40 000 лв

каса в лв/ разплащателна лв

не си спомням имаше или нямаше междинна стъпка с разходи, ама все пак нямам висше счетоводство Публикувано изображение

6. заплати не си спомням коя е сметката/ 501

познах ли нещо Публикувано изображение

за 4 е трик - питайте някой завършил скоро търговска гимназия - 100% знае какво е Публикувано изображение

5. 501/503 - 40 000 лв

каса в лв/ разплащателна лв

не си спомням имаше или нямаше междинна стъпка с разходи, ама все пак нямам висше счетоводство Публикувано изображение

6. заплати не си спомням коя е сметката/ 501

познах ли нещо Публикувано изображение

421 Публикувано изображение

Позна Публикувано изображение

Само дето всяка фирма/предприятие си определят номерчетата на сметките Публикувано изображение

3. Доставени са материали в размер на 1600 лв, които са заприходени в склад № 2. Сумата не е изплатена на доставчика.

4. Установена е липса на материали в склад № 1 в размер на 120 лв. Материално-отговорното лице няма вина.

5. Изтеглени са от разплащателната сметка в левове 40 000 лв. Същите са внесени в касата на предприятието за изплащане възнагражденията на персонала.

6. В нормативно-установения срок са изплатени възнагражденията на персонала.

Да се посочат първичните счетоводни документи, основание за извършване на стопански операции № 3, 4, 5 и 6.

Омг...

Фактура за операция 3.

За 4 мисля :blink:

5.Нареждане разписка и ПКО.

6.Ведомост за заплати и РКО.

Тия преподаватели няма ли да си сменят задачите някога :baby:

Браво Диа, ти си отличничка Публикувано изображение

Ама с т.2 и аз не съм сигурна точно :speak:

Била съм, ами Публикувано изображение Преди сто години :blink:

Сега да помислим малко за двете проблемни операции :baby:

4. разходи/материали - питах Публикувано изображение

Те са разходи, ама...

Чакай да помисля :blink:

693 каква беше? Липси на активи, направих справка...

Сега си поспомних една задача с това 693, че нямам нищо като задачи тук... По памет условието беше, че е установена липса на материали НАД допустимите норми при инвентаризация, без вина на МОЛ.

Та сега...

Редактирано от diadia (преглед на промените)

За 4 е други разходи/материални запаси

справка

Тия преподаватели няма ли да си сменят задачите някога :blink:

За какво да ги сменят, това са стандартни операции. Те това, ако не знаят, къде са тръгнали Публикувано изображение

Ще взема и аз да запиша едно счетоводство... че най-накрая да въведа ред в портфейла си Публикувано изображение

Страшно много благодаря на всички ви, които така бързо откликнахте на питането ми и дадохте отговори.

Стпахотни сте! Мерси :PПубликувано изображение:blink:

Страшно много благодаря на всички ви, които така бързо откликнахте на питането ми и дадохте отговори.

Стпахотни сте! Мерси :PПубликувано изображение:blink:

Не претендираме за пълна точност, ама се опитахме ;)

4, Дт с/ка 609 Други разходи Кт с.ка 302 Материали Инвинтаризационен опис, сравнителна ведомост.

• 8 месеца по-късно...

Здравейте! Искам да ви питам дали някой може да ми каже относителният дял винаги ли се смята в проценти? Уча счетоводство и контрол първи курс съм и още отсега разбирам, че ми е шибана работата... От часове се опитвам да направя някаква таблица и диаграми, обаче нещо ми подсказва, че не съм изчислила нещата, както трябва. Благодаря предварително!

Здравейте! Искам да ви питам дали някой може да ми каже относителният дял винаги ли се смята в проценти? Уча счетоводство и контрол първи курс съм и още отсега разбирам, че ми е шибана работата... От часове се опитвам да направя някаква таблица и диаграми, обаче нещо ми подсказва, че не съм изчислила нещата, както трябва. Благодаря предварително!

Да, относителният дял е винаги в проценти.
  • 1 месец по-късно...

Привет! Искам да ви питам какво всъщност означават тези съкращения ТЦ, СП, ПГ в счетоводството, че изобщо не ми е ясно. Благодаря предварително!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.