Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

НЕ на съседската намеса в личния живот

Featured Replies

Законопроектът за управление на етажната собственост забранява отглеждането на домашни любимци без изричното съгласие на съседите. Ако не сте съгласни с това, елате на протест.

Дата: 28-09-2008, 12:00

Място: ПРЕД НАРОДНИЯ ТЕАТЪР - София

Ако не сте съгласни съседите да определят начина Ви на живот...

Ако не искате да бъдете поставяни в неравностойно положение...

Ако не желаете да бъдете изнудвани...

Ако не считате за решение междусъседските войни...

Ако никога не бихте изхвърлили домашния си любимец...

ЕЛАТЕ и покажете мнението си!

Законопроект за управление на етажната собственост:

" ...

Задължения на собствениците и обитателите

Чл. 6. (1) Собствениците са длъжни да:

6. не отглеждат животни в своите самостоятелни обекти без съгласието на непосредствените си съседи, с изключение на такива, които се отглеждат в клетки или аквариуми;

...

Правомощия на общото събрание

Чл. 11. (1) Общото събрание:

10. приема решения и за:

л) даване на съгласие за отглеждане на животни в етажната собственост."

Предстои текстовоте да бъдат гласувани на второ четене от Народно събрание тази есен.

Още информация на:

www.park4pets.com/es

www.bezdom.info

djagi, за кучетата, особено големите - ОК, мога да се съглася с тебе. Но котките? Те не се мъчат, като живеят в апартамент. Напротив - чувстват се чудесно и продължителността на живота им е 2 до 5 пъти по-голяма от тази на уличните. Не пречат на съседите, не вдигат шум, упорито се съпротивляват при опит да ги изнесеш навън, т.е. не опикават и не осират асансьора, тротоара пред блока и градинката. Не е необходимо и да си богат, за да гледаш котка - моят котак, който яде само Royal Canin и Hill's Science Plan ми излиза под 100 лв на месец.

djagi, за кучетата, особено големите - ОК, мога да се съглася с тебе. Но котките? Те не се мъчат, като живеят в апартамент. Напротив - чувстват се чудесно и продължителността на живота им е 2 до 5 пъти по-голяма от тази на уличните. Не пречат на съседите, не вдигат шум, упорито се съпротивляват при опит да ги изнесеш навън, т.е. не опикават и не осират асансьора, тротоара пред блока и градинката. Не е необходимо и да си богат, за да гледаш котка - моят котак, който яде само Royal Canin и Hill's Science Plan ми излиза под 100 лв на месец.

За кучетата съм съгласна-да си чистят собствениците купчинките им

Аз не съм длъжна да гледам къде ходя

biggrin.gif

Писанката ми си ходи в банята-не в асансьора

И не навън

Плюс това не лае гадно при всяко звънене на звънеца

sad.gif

... => плащаш 2-3 хиляди! Тези пари отиват в общината да се бори с бездомните кучета и т.н.

Тия пари изобщо не ми решават проблема, пък и почти сигурно ще идат нейде другаде. Съседът и 10000 лв да плати, с това няма да спре почти денонощното виене на специалния му пес, наподобяващо по описание едва ли Баскервилското куче.

И не съм съгласен със заглавието и посоката на разсъждение в темата - значи аз трябва да се съглася комшиите да гледат разни добитъци и по този начин да не им се меся в личния живот. А от своя страна те, т.е. въпросните домашни любимци дали пък не се намесват в моя личен живот, тормозейки ме перманентно?

Водя сутрин детето на градина-насреща пенсионерка от съседния вход разхожда осиновен уличен помияр,който лае до скъсване и опъва синджира в ръцете и.Детето започва да реве уплашено и кикимората започва да го успокоява-"То е добро куче,то не хапе".Като не хапе,целува ли ,какво прави?-питам.И това нещо всяка сутрин.Е не може да живееш в града 20-30 години,без малко от малко да промениш селския манталитет.Та който иска да си гледа животни,там на село му е мястото-козички,крави,кучета и тем подобни.Колкото и калпави закони да приемат нашите народни представители,все пак този да приемат в какъвто и да е -вид все е нещо.

Съгласен съм за котките. Малки животни са и не би трябвало да пречат на съседите. Кучетата е друга тема. Големи или малки те трябва да се извеждат, може би трябва да изключим съвсем малоразмерните като пинчерчета и чихyяхуите. И понеже несобствениците на кучета изглежда сме повече в рамките на толерантността е да ни питат дали искаме да се разминаваме по коридорите на дома си с песове.

А какво правим ако предишните са били съгласни, а новонанесъл се живущ не е - има алергия към кучета да речем. Абе за закон си е!

Не знам някой да му е приятно да гази в ла**а по улиците или тъкмо си си захапал сутрешната баничка и на метър два от тебе цъфне прясно изходено, несанирано от стопанина кучешко *****.

Редактирано от universum (преглед на промените)

Прекрасно, а това животно не попада ли в графата "Отглеждани в клетка" ? И не сме ли ние затворници в клетките на собственните си жилища ?

Аз нямам нищо против огромното куче на съседа, което е доста дружелюбно към съседите си и винаги лае, когато има натрапници на етажа.. Не мисля, че някой разумен човек би се противил да откаже това на съсед, но според мен трябва да има и ред, защото изключения има всякъкви, както и лоши хора. За това в закона трябва да се отежни процедурата по отказа, като се намесят и експерти от дружества за защита на правата и на хората и на животните.

Така и така тая тема заприлича на анкета, що не вкарате една? :-) Още един глас ЗА закона. Само трябв да се измисли добре. Никой закон, който лежи на субективизъм, не е закон. Та нали може животинчето изобщо да не пречи, да е гледано добре, да му почистваш редовно и т.н., но съседът ти просто не ти се кефи (по каквато и да е друга причина) и да използва този "закон" да се заяжда. Т.е трябва човешкият фактор да бъде изключен напълно. Например да го решат - над еди какви си размери и тегло - не може. Или де да знам... Не съм законописец:-)

И още нещо. Така като гледам, няма много желаещи за протеста, но ако все пак се намерят, моля ви не ходете пред Народния театър с въпросните любимци.. Стига ми, че точно около Министерството на вътрешните работи е заринато с л.. ;), нека не осираме и театъра! :-)

айде пък от мене едно НЕ на закона! като имам куче да плащам 1 000 лв глоба защо - защото лае когато някой звънне, а котката е много кротка, ми и аз съм гледал котки в апартамент и мога да кажа, че съседите много повече се оплакват от котката от колкото от кучето, защото кучето ще си покаже гласа за 10 сек и ше млъкне, а какво правите когато котката е разгонена?! дане би да не издава звуци, които са "малко" здразнещи?! и + т'ва няма значение какво е кучето, едни съседи гледат голямо куче, за породата ще ви излъжа, но нито веднъж не съм му чул гласа, а дори и да не е от най възпитаните кучета, и да се изпикае в градинката пред входа и какво - трябва да плащам "глоба" за да го обичам ли?! и какво правя ако съседа е гадняр?! той ми маха кучето, пък аз к'во оплаквам си животинката и се заканвам само че ше го *** в ****. Т'ва е (според мен) един не малко а много глупав закон, и не съседите са тези които ще определят начина ми на живот. И за да не пиша километричен пост само ше кажа, че много зависи от съседите, но моите са отвратителни, веднъж на 15 години ще се случи да се съберем с приятели в къщи и да се позабавляваме малко, а какво правят съседите - викат полиция....

кои каквото си иска ще вкарва и изкарва от апартамента си бре

кои ще ми "нареди" да си изхвърля куче което съм гледал 2/3 години например

:angry:

Редактирано от Stanimir* (преглед на промените)

Още един глас ПРОТИВ закона. Не може малоумния ми съсед да ми каже да си махна котката, която нито вдига шум, нито мирише, а той в същото време да вилнее с дрелката след 21 часа до когато му е кеф или да си гаси цигарата на колата ми. Даже и да го приемат този закон НЯМА ДА СЕ СЪОБРАЗЯ С НЕГО!!!

В текста не е посочено как се процедира при заварена ситуация,когато собственикът има дом. любимец /взимаш си любимец и веднага си в заварена ситуация/ biggrin.gif

Този закон е в противоречие с" Европейската конвенция за защита на животните" -компаньони- чл. 3 ал.2 :"Никой не трябва да изоставя животно -компаньон"/ т. е. никой не може да ме принуди да си зарежа любимеца, след като спазвам "Наредбата за придобиване , притежаване и отглеждане на животни"/ притежаване означава собственост, в тази връзка може и да е в противоречие и със Закона за собствеността/ :yanim:

За придобиване и отглеждане на дете трябва ли да се иска съгласието на домсъвета/ децата са шумни / ohmy.gif

Егати пенсионерския закон :yanim::yanim:

В текста не е посочено как се процедира при заварена ситуация,когато собственикът има дом. любимец /взимаш си любимец и веднага си в заварена ситуация/ biggrin.gif

Този закон е в противоречие с" Европейската конвенция за защита на животните" -компаньони- чл. 3 ал.2 :"Никой не трябва да изоставя животно -компаньон"/ т. е. никой не може да ме принуди да си зарежа любимеца, след като спазвам "Наредбата за придобиване , притежаване и отглеждане на животни"/ притежаване означава собственост, в тази връзка може и да е в противоречие и със Закона за собствеността/ :P

За придобиване и отглеждане на дете трябва ли да се иска съгласието на домсъвета/ децата са шумни / ohmy.gif

Егати пенсионерския закон :speak:;)

Децата не ръфат хората. Не серат из входа и по улиците. Не ти изкарват акъла, като се затичат ръмжащи и лаещи към теб. Поне в повечето деца, които познавам:-) За останалите - намордник! Законът е пенсионерски и недоизмислен, но недей да сравняваш животните и хората. Неслучайно ХОРАТА пишат законите.

P.S. Сещам се и за други разлики между децата и кучетата, ако ви интересуват, питайте на Л.С. ;-)

P.P.S Не се зяждам, няма нужда да ми отговаряш. Знам, че не говореше буквално. Лаф да става:-)

Днес гледах ОФ за язовир Въча. Това, което ми направи впечатление е българската безотговорност и как група ентусиасти се борят с вятърни мелници.

Тук забелязвам същата история.

Как да го кажеш по-просто като отсреща никой не приема. Домашните любимици не са виновни, виновни са стопаните. Кучето се изпикава във вашата градинка отпред(на, която съм сигурна много държите и редовно почиствате и най-вероятно поддържате), защото стопанинът го е позволил и го е завел там. Ако само кучетата цапаха бих ви разбрала. Ама да виждаш как някой си изхвърля боклука през балкона(и ти цапа туко що измитите прозорци- лично мое преживяване) и същият този малоумник да нарежда после, че кучетото ти е виновно е върха на лицемерието.

Никой ама никой няма право право да ми казва какво мога и какво не мога да гледам дома си. И свиня да гледам и тя ще пази по-чисто от хората около мен.

UGLY_KID Не ми захващай тези смешни спорове за децата. Тази година на моята скъпоценна почивка, която съм я чакала 2 години бях тероризирана от същите тези малки ангелчета, които защитаваш. То не бях газена, то не бях замеряна с пясък, то не беше плюто около мен. И всичко това докато родителите им най-безхаберно си пушат цигари под чадърите. Абе, как веднъж не чух някой родител да се скара на детето си, че пречи на половината плаж. Те децата не са виновни, ние сме си виновни.

Престанете да обвинявате тоя и оня. Животните не са виновни, децата не са виновни, птичките и пчеличките на се виновни. Ние сме виновни. Защото сме тъпи и безотговорни и това ни харесва.

Аз лично никой не моля да излиза на протест, не моля да организирате акцийки, единственото, за което моля е да се държите човешки, а не свински.

Можем да забраним на съседите си да нямат животни в домовете си, но не можем да забраним на Генчо да намали музиката, да си плаща сметките и да не ми цапа прозорците.

Аре стига с тая дребнавост, че ми се повдига. Когато искаш някаква промяна, първо трябва да промениш себе си.

Така и така тая тема заприлича на анкета, що не вкарате една? :-) Още един глас ЗА закона. Само трябв да се измисли добре. Никой закон, който лежи на субективизъм, не е закон. Та нали може животинчето изобщо да не пречи, да е гледано добре, да му почистваш редовно и т.н., но съседът ти просто не ти се кефи (по каквато и да е друга причина) и да използва този "закон" да се заяжда. Т.е трябва човешкият фактор да бъде изключен напълно. Например да го решат - над еди какви си размери и тегло - не може. Или де да знам... Не съм законописец:-)

И още нещо. Така като гледам, няма много желаещи за протеста, но ако все пак се намерят, моля ви не ходете пред Народния театър с въпросните любимци.. Стига ми, че точно около Министерството на вътрешните работи е заринато с л.. :ph34r:, нека не осираме и театъра! :-)

Че те съседите ми изобщо не знаят - котка ли имам хамстер ли имам крокодил у ваната ми ли живее

biggrin.gif

Само че аз техните песове ги чувам нонстоп да лаят жално-когато са на работа стопаните

С повечето се сприятелих у асансьора даже-ща не ща

Аз на всички кучовци и кучки от входа им знам имената-на стопаните мне

Те животинките не са виновни за нищо

Малко въпрос на редакция.

Т. 6. бих я написал като шумни животни и такива, преминаващи през общите части.

За т.11 пък въобще не виждам какво се обсъжда - това касае животни, отглеждани в общите части (например стълбището), а не в апартаментите.

Децата не ръфат хората. Не серат из входа и по улиците. Не ти изкарват акъла, като се затичат ръмжащи и лаещи към теб. Поне в повечето деца, които познавам:-) За останалите - намордник! Законът е пенсионерски и недоизмислен, но недей да сравняваш животните и хората. Неслучайно ХОРАТА пишат законите.

P.S. Сещам се и за други разлики между децата и кучетата, ако ви интересуват, питайте на Л.С. ;-)

P.P.S Не се зяждам, няма нужда да ми отговаряш. Знам, че не говореше буквално. Лаф да става:-)

Не го приемам като заяждане , само за сведение освен домашни любимци , имам и дете

Контекстът на поста ми беше в съвсем друга насока :wors:

Законопроект=недомислица.

Към момента нямам домашен любимец,но отглеждах сиамски котарак 16 години и напълно разбирам всички собственици на кучета и котки как ще се почувстват,ако тази глупост бъде приета като закон.

Против съм тази глупост и дори и да бъде приета,когато се върна в България ще си взема любимец без да искам съгласието на изперкалата бабичка над мен,алкохолика от 6-ти ежаж,хомо двойката от 8-ми етаж и др.

Законопроект=недомислица.

Към момента нямам домашен любимец,но отглеждах сиамски котарак 16 години и напълно разбирам всички собственици на кучета и котки как ще се почувстват,ако тази глупост бъде приета като закон.

Против съм тази глупост и дори и да бъде приета,когато се върна в България ще си взема любимец без да искам съгласието на изперкалата бабичка над мен,алкохолика от 6-ти ежаж,хомо двойката от 8-ми етаж и др.

Хехе чак такива екземпляри няма при мене

60-70% в блока са гърци под наем,бабичките и дядовците са измрели-докато се построи кооперацията от 1983 година

Другите си имат или бебета или кучовци-дето акат по тротоара

Поне розите да наторяват,имаме страхотна градинка с рози-е тва ме яд

:)

Всъщност, нямам нищо против съседите да си гледат аквариумни рибки, стига да не са точно комшиите, дето живеят над нас - не виждам особена разлика дали третия път ще ни наводнят отново с пералнята си или със строшения аквариум.

Мдам...

Голяма простотия.

Искам малко да вкарам още размирици в темата. До скоро гледах ротвайлер. И се убедих в следното:

Няма значение колко е голямо кучето, колко килограма тежи и на каква възраст е. ВАЖНОТО е как ще го възпиташ. Това е всичко. Виждал съм кучета които ми се събират в шепата да се скъсват от лаене и да огласят квартала. Виждал съм и Немски догове(60-100 килограма) да минават спокойно покрай кучета и котки. И преди някой да се е изцепил че Немския дог е спокойно животно ще кажа че същото поведение съм го виждал и от други кучета. Ротвайлера ми примерно.

Това че някои стопани озлобяват кучетата си или не полагат достатъчно грижа за тях не означава че всички останали трябва да страдат.

Така че този закон е поредната недомислица.

А който има проблеми с кучето на съседа, да си намери решение. Стига само сте писали по темите и сте псували. Като не те кефи че кучето на съседката напъва към детето щом го види се разбери с нея. Не си малък, нали? Вярвай ми, когато подходящите мерки се поднесат по подходящия начин всичко се оправя.

Но понеже Вие Българите много обичате да говорите, оплювате и тъпчете и затова не можете да свършите абсолютно нищо. Карате ме да се срамувам че съм се родил Българин!

Затова входовете Ви, етажите и общите помещения тънат в мизерия. Да не говоря за между блоковите площи.

Затова вечно Ви оправят, кой за 800 дни, кой за повече или по-малко.

Поздрави на всички.

Привет!

Не съм съгласен с отглеждането на големи кучета! В Стара Загора живея на 6 етаж. Съседите под мен гледат куче от 5-6 години. Лае като бясно, скимти като лудо и се носят зловония по терасите... Общо взето, щяхме да се съдим, но още нямаше закон за това. В крайна сметка, сега набързо ще оправя нещата. :offtopic_s::):)

За котките съм съгласен да се отглеждат. Те са разглезени и мързеливи, и най-вече - тихи. :)

А съседът ми над мен беше барабанист... Че там как съм го заплашвал със съд... Но това вече е тема за друг разговор. :)

Поздрави!

Подобно на други закони и законопроекти, които имат за цел да нарушат спокойствието на гражданите и да ги скарат като съседи и този "проект" в настоящата тема е поредната дришня на управляващите и "мъдрите" законотворци. Извинете за грубия израз, но напоследък зачестиха подобни дивотии, както при казуса с "Топлофикация" и колективната отговорност.

С две думи - аз съм против подобни измислени закони за съседски саморазправи. Така държавните институции най-лесно си мият ръцете и бягат от отговорност. Такива "закони" са позор за една държава!

Редактирано от nologo (преглед на промените)

Няма да приемат такъв законопроект против животинките - само си приказват.

А и е опасно най-вече за децата, ако всички свирепи кучета-пазители на домовете изляазат на улицата. Това вече е противозаконно.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.