Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на нов бойлер

life_alert

Препоръчан отговор

:offtopic_s: Като къпещ се, по-убу от централната топла вода-нема....

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• Отговори 75
  • Създадено
  • Последен отговор

:offtopic_s: Като къпещ се, по-убу от централната топла вода-нема....

Бря---той Вейдъра разбирал и от вода и бойлери-аз мислех,че разбира само от ракия :D:offtopic_s:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

"Елдом" - правилният бойлер. Трябва обаче да се отчете и качеството на водата в района в който живеете, налягането на водата, редовната подмяна на анодния протектор . т.е това предопределя продължителноста на живота на всяка марка бойлер

Радвайте се на хубава балканска вода :) другото като анодни , катодни и всякакви други глупости измислени да има какво да напишат във описанието на стоката - не вярвайте :no-no:

Понеже сега се връщам от поредния ремонт и реших и аз да се отчета , дори и със снимков матреал :) Това е нагревател , сложен преди 6/8 месеца , като се има в предвид че бойлера през зимата рядко е пускан на ток - вижте до какво положение е довело качеството на питейната вода в нашия район :shock11:

Във полето хубава вода няма и подобни екстри /аноден протектор / :no-no:  не вършат работа .

Публикувано изображение

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

поне си уцелил на бойлер с добър фланец...а я си представи  тия налепи на префален елдомски фланец чепещ ръката  ;)  преди време един елдомец с водна риза така ме изнерви, че го откачих целия,  и го изнесох  навън, та да мога да работя  ;) .....да не говорим, че съм имал случай с "мустаци" по ръба на фланеца, които след нагряване режат уплътнението като матрица......след 4-то уплътнение, пак навън, та тогава ги видях...........а псуването няма да го описвам  :ph34r:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Колко време отнема демонтажа и монтажът на бойлер.Демонтаж на стария и монтаж на новия?

И колко човека са нужни за тази дейност?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Колко време отнема демонтажа и монтажът на бойлер.Демонтаж на стария и монтаж на новия?

Добре е човек да има помощник, но и сам човек може да се справи. За времето- много е относително, но 1 час приблизително.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добре е човек да има помощник, но и сам човек може да се справи. За времето- много е относително, но 1 час приблизително.

Преди 6 месеца си купих Бойлер Gorenje,изчетох сумати негативни коментари във форумите за почти всички марки за тях нямаше никакви коментари и го счетох за добра поличба незнам дали не сгреших, засега работи ма да видим. Нещо големи сметки за ток плащам май не са особено икономични, пък пише че за 24 часа харчели 1.85 киловата. Някой друг има ли опит с тази марка да сподели мнение!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За смяна на крушка са нужди 10 полицая :) поставя се маса и върху нея стол , 4 полицая въртят масата в едната посока а другите 4 въртят стола в обратната за да не му се завие свят на деветия който развива крушката - а десетия чака на вратата за да не дойде тока в това време Публикувано изображениесега си помисли колко ли ще трябват за бойлер :D

Сега по сериозно , колегата е казал но пак това зависи от много работи и то най вече с укрепването на новия , дали е същия модел , колко е стар предишния и трудното му развиване на холендри и т.н . Трябва си майстора да го погледне и да прецени какво ще му трябва а като ел инсталация - подвързването става бързо .

Преди 6 месеца си купих Бойлер Gorenje,изчетох сумати негативни коментари във форумите за почти всички марки за тях нямаше никакви коментари и го счетох за добра поличба незнам дали не сгреших, засега работи ма да видим. Нещо големи сметки за ток плащам май не са особено икономични, пък пише че за 24 часа харчели 1.85 киловата. Някой друг има ли опит с тази марка да сподели мнение!

Силно ме съмнява само толкова ток да харчи :) освен ако не грее водата до 40 градуса :D това си е относително , с каква температура постъпва водата , но никога не може да е толкова малко ако е настроен да грее до 70 гр :no-no: да не са объркали мерната единица - 1,85 лв  :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

За смяна на крушка са нужди 10 полицая :) поставя се маса и върху нея стол , 4 полицая въртят масата в едната посока а другите 4 въртят стола в обратната за да не му се завие свят на деветия който развива крушката - а десетия чака на вратата за да не дойде тока в това време Публикувано изображениесега си помисли колко ли ще трябват за бойлер :D

Сега по сериозно , колегата е казал но пак това зависи от много работи и то най вече с укрепването на новия , дали е същия модел , колко е стар предишния и трудното му развиване на холендри и т.н . Трябва си майстора да го погледне и да прецени какво ще му трябва а като ел инсталация - подвързването става бързо .

Силно ме съмнява само толкова ток да харчи :) освен ако не грее водата до 40 градуса :D това си е относително , с каква температура постъпва водата , но никога не може да е толкова малко ако е настроен да грее до 70 гр :no-no: да не са объркали мерната единица - 1,85 лв  :)

Толкова при температура на входящата вода от 15 градуса и на околната среда от 20 градуса!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 1 година по-късно...

Относно избор на бойлер. 

Купувате някакъв и се надявайте на добър късмет. Няма марка и модел от, който да има напълно доволни! Това ,че ще хвърлите луди пари не означава, че пак не си купувате боклук!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Този разход на ел енергия е когато не се консумира вода от бойлера за 24 часа или за поддържане на водата до необходимата температура съобразно температурните загуби.

Относно избор на бойлер. 

Купувате някакъв и се надявайте на добър късмет. Няма марка и модел от, който да има напълно доволни! Това ,че ще хвърлите луди пари не означава, че пак не си купувате боклук!

Ако си от Добрич, Шумен или Силистра не ти трябва късмет, а ти трябва бойлера да е с по голям фланец, защото на няколко години вадиш от него по две ръчни колички котлен камък.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

• 6 месеца по-късно...
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

...Че промоцията ще свърши днес...

Би следвало вече да си взел бойлер. Само ще кажа, че последните две предложения ми звучат абсурдно - моделът на Ariston е с нагревател 1,8 KW, a Gorenje загрява водата до 70о за 3 часа! 

Настоящият ни бойлер е прост варненски на около 7 години, ремонтиран е безброй пъти гаранционно и извън - релета, ключове, поне 10 пъти кабели к-т, 2 пъти гаранционно нагревател... Но от "увиснала" стрелка на термометъра до 70о загрява водата за максимум 60-65 минути с 3 KW нагревател, какви са тия 3 часа?!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

а какво ще кажи те за обемен ел. бойлер който затопля водата до 50 градуса и не харчи ток. български е  нищо повече няма да напиша за да не е реклама, не го произвеждам аз .

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

а какво ще кажи те за обемен ел. бойлер който затопля водата до 50 градуса и не харчи ток.

Ще кажи м, че това изречение съдържа противоречие.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Ще кажи м, че това изречение съдържа противоречие.

за загряване ползва горещия фреон от хладилника като по този начин намалява разхода на електричество на хладилника, проста работа ама трябва да си българин за да се сетиш да прецакаш енергото

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

за загряване ползва горещия фреон от хладилника като по този начин намалява разхода на електричество на хладилника, проста работа ама трябва да си българин за да се сетиш да прецакаш енергото

Не ми се струва толкова праволинейно.  Не мога да си представя как се справят с разминаването на периодите, когато е необходимо охлаждане в хладилника и затопляне на бойлера - те ще са различни в общия случай.

Без да броим количество усложнения от практичен характер, като зависимост на мястото на хладилника, модела му, евентуално гаранцията му...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Не ми се струва толкова праволинейно.  Не мога да си представя как се справят с разминаването на периодите, когато е необходимо охлаждане в хладилника и затопляне на бойлера - те ще са различни в общия случай.

Без да броим количество усложнения от практичен характер, като зависимост на мястото на хладилника, модела му, евентуално гаранцията му...

човече много инженерно говориш, знам само че хладилникът е в кухнята а бойлера в банята, една стена ги дели, гаранцията е 10г. а мой познат ползва туй нещо вече 7 месеца, а аз не мога да си го позволя много е скъпо туй удоволствие

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хитра идея. За енергото трябва още старание, обаче.

Вярно, но добре ще се сработят. С толкова вода, тя просто ще се затопли с още няколко градуса, ако се ползва само хладилника.

Но иначе си е бая играчка тая магария.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Вярно, но добре ще се сработят.

Сещам се за два крайни случая: 1) ако бойлера не се ползва дълго време... Тогава водата ще е гореща и хладилника няма да работи ефективно, освен ако не се превключва между конвенционалния радиатор и бойлер.

2) обратното - ако е необходима много топла вода за кратко време - тогава или водата няма да достигне необходимата температура или би принудило хладилника да работи много, а той трябва да подържа някаква температура (4-8 градуса) а ако работи повече ще е хем неефективно, хем ще замръзнат краставиците.

отделно:

а аз не мога да си го позволя много е скъпо туй удоволствие

т.е. любопитен съм колко точно, особено сравнено с обикновена термопомпа и като период за който се избива.

Остават и аргументите от практично естество

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Би следвало вече да си взел бойлер. Само ще кажа, че последните две предложения ми звучат абсурдно - моделът на Ariston е с нагревател 1,8 KW, a Gorenje загрява водата до 70о за 3 часа! 

Настоящият ни бойлер е прост варненски на около 7 години, ремонтиран е безброй пъти гаранционно и извън - релета, ключове, поне 10 пъти кабели к-т, 2 пъти гаранционно нагревател... Но от "увиснала" стрелка на термометъра до 70о загрява водата за максимум 60-65 минути с 3 KW нагревател, какви са тия 3 часа?!

Благодаря за коментара, в крайна сметка оръчах 

дали е добре? Пише, че загрява за час и половина от 15 до 65.  Като цяла най-добрия байлер 80 литров без серпантина
Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Хитра идея. За енергото трябва още старание, обаче.

Вярно, но добре ще се сработят. С толкова вода, тя просто ще се затопли с още няколко градуса, ако се ползва само хладилника.

Но иначе си е бая играчка тая магария.

бойлера е неръждавейка с изолация 15 - 20 сантиметра,хладилника е обикновен 200 -250 литров с отделна камера, цената почва от 1000лв за 30 литров кухненски бойлер, а за 3 членно   семейство трябва да е 150 литра което е доста по-скъпо от кухненския бойлер. видях ме го на изложението произведено в България. предполагам че през зимата по-нарядко трябва да се къпете. конвенционалния радиатор е включен след серпентините на бойлера

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

...дали е добре? Пише, че загрява за час и половина от 15 до 65.  Като цяла най-добрия байлер 80 литров без серпантина

Не знам дали е добре, това ти ще ни го кажеш след няколко дни. На хартия изглежда ОК, друг е въпросът как ще се държи на практика. От голяма зависимост за работата на бойлера е качеството на водата - ако е по-варовита, нагревателят ще е по-уязвим и едва ли ще кара дълго. Казвам го от личен опит - при нас, по поречието на Дунав, водата на повечето места е доста "твърда" и нов нагревател почва да къкри максимум след 3-4 месеца, ако не го направи и по-рано. Но това е даденост, няма как да й се повлияе.

Успех!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Да , ако това са камерите на месокомбинат и с топлия фреон трябва да се сгрее една кофа вода  :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

• Добави ново...