Падането на цените на светодиодното осветяване и на смарт системите за поливане на растенията доведоха до разцвета на вертикалните ферми. Стартъпът Plenty от Сан Франциско произвежда ферми от вертикален тип, даващи 350 пъти повече продукция в сравнение със стандартните методи или оранжерии, използвайки само 1% от водата.

Вертикалните ферми Plenty изглеждат като дълги палети с растения, достигащи височина 6 метра. Във фермите в Сан Франциско се оглеждат редки сортове босилек, ситен лук, Мизуна (японска салата), маруля и още много други.

Много от тези растения не се продават в магазините, а доставката им е скъпа. Ръководителят на Plenty Мат Барнърд счита, че днешното производство на зеленчуци е съобразено с транспортните компании и дистрибутори, а не със създаването на вкусен и качествен продукт. Освен това 30-45% от цената на зеленчуците отиват за логистиката.

Компанията на Барнърд получи инвестиции в размер на $26 милиона от различни фондове, включително Bezos Expeditions и Innovation Endeavors. Стартъпът отглежда по-вкусни и разнообразни зеленчуци с много висока ефективност и при значително по-малки разходи.

Plenty е достигнал тези високи показатели чрез използването на машинно обучение и специални алгоритми, които не допускат появата на паразити. Стартъпът възнамерява да използва и слънчева енергия за осигуряване на електрически ток.

7
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
5 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
ГадьоbluewaterАнонименStiff JobsСвой Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Свой
Свой

Идеята е страхотна най малко защото така се пести доста пространство, а храната е по защитена от природни бедствия. Това би позволило да се отглежда храна и в града на малка площ.

Анонимен
Анонимен

Хайде пак се хвърлят някакви съотношения които нямат нищо общо с действителността. Някой има ли си представа, колко голямо е съотношение от 350:1?

bluewater
bluewater

Едва ли. Но е забавно да си представим едно ягодово растение което обикновенно има 2-3 плода да избухне с 600-900 ягодки от едно коренче.

Stiff Jobs
Stiff Jobs

Това означава ли, че тиквите са немислими като култура 😉

Анонимен
Анонимен

Не, тиквите са определени за премиери на България, или поне на това което остана от страната.

bluewater
bluewater

Едно тиквено растение храни цяло село Яко! Сее се на мегдана, кмета го полива от герана. И Севлиевци ще завиждат. Нищо немислимо няма в човешкото въображение.

Гадьо
Гадьо

Става въпрос за за маруля, която в природата става веднъж в годината, а в тези оранжерии 50 пъти, като я сложиш на 7 етажа стават 350 пъти повече за единица площ земя, а не че цъфти с10 00 листа.