Падането на цените на светодиодното осветяване и на смарт системите за поливане на растенията доведоха до разцвета на вертикалните ферми. Стартъпът Plenty от Сан Франциско произвежда ферми от вертикален тип, даващи 350 пъти повече продукция в сравнение със стандартните методи или оранжерии, използвайки само 1% от водата.

Вертикалните ферми Plenty изглеждат като дълги палети с растения, достигащи височина 6 метра. Във фермите в Сан Франциско се оглеждат редки сортове босилек, ситен лук, Мизуна (японска салата), маруля и още много други.

Много от тези растения не се продават в магазините, а доставката им е скъпа. Ръководителят на Plenty Мат Барнърд счита, че днешното производство на зеленчуци е съобразено с транспортните компании и дистрибутори, а не със създаването на вкусен и качествен продукт. Освен това 30-45% от цената на зеленчуците отиват за логистиката.

Компанията на Барнърд получи инвестиции в размер на $26 милиона от различни фондове, включително Bezos Expeditions и Innovation Endeavors. Стартъпът отглежда по-вкусни и разнообразни зеленчуци с много висока ефективност и при значително по-малки разходи.

Plenty е достигнал тези високи показатели чрез използването на машинно обучение и специални алгоритми, които не допускат появата на паразити. Стартъпът възнамерява да използва и слънчева енергия за осигуряване на електрически ток.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

7 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари