Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Инсталация на Linux (за начинаещи)

Featured Replies

Значи реших да инсталирам някой линукс, но искам да си запазя и уина. Пробвах LiveCD на Knoppix (за 1ъв път видях какво е това чудо) но както и да е. Моля препоръчайте някоя дистрибуция (един фр ми каза ubuntu та мисля него да сложо, но незнам) Ако може малко по подробно някой да ми обясни стъпка по стъпка как да инсталирам линукса без загубата на Уина и там за онея дялове. Сега имам два дяла на харда (C:\=20gb [Free=5gb] и E:\=60gb [Free=10gb]) Мога да оставя 10гб за този линкукс който ще инсталирам. Та сега да правя ли нов дял с 10гб? и трябва ли да е фат32 или не? Еми засега това са ми въпросите, сигурно след това ще ви питам още

• Отговори 593
  • Прегледи 137,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Значи реших да инсталирам някой линукс, но искам да си запазя и уина. Пробвах LiveCD на Knoppix (за 1ъв път видях какво е това чудо) но както и да е.

Моля препоръчайте някоя дистрибуция (един фр ми каза ubuntu та мисля него да сложо, но незнам)

Ако може малко по подробно някой да ми обясни стъпка по стъпка как да инсталирам линукса без загубата на Уина и там за онея дялове.

Сега имам два дяла на харда (C:\=20gb [Free=5gb] и E:\=60gb [Free=10gb])

Мога да оставя 10гб за този линкукс който ще инсталирам. Та сега да правя ли нов дял с 10гб? и трябва ли да е фат32 или не?

Еми засега това са ми въпросите, сигурно след това ще ви питам още

Така аз ти препоръчвам Linux Ubuntu и после с тема Beryl Публикувано изображение Мега яко е.... и аз искам да си го сложа,но за съжаление не знам как да го инстална така че да имам и XP ( C:\ = 15 gb , free = 8 gb ; D:\ 65 gb , free = 30 gb )...

Обаче мойто Ubuntu,което изтеглих е *.iso и ако го сложа на CD ще стане ли нещо ?

Редактирано от Scater (преглед на промените)

Така аз ти препоръчвам Linux Ubuntu и после с тема Beryl Публикувано изображение Мега яко е.... и аз искам да си го сложа,но за съжаление не знам как да го инстална така че да имам и XP ( C:\ = 15 gb , free = 8 gb ; D:\ 65 gb , free = 30 gb )...

Обаче мойто Ubuntu,което изтеглих е *.iso и ако го сложа на CD ще стане ли нещо ?

Аз пък ще ви препоръчам като за новаци PClinuxOS.По популярност се нарежда на второ място веднага след Ubuntu,като скоро ще го надмине.То е основано на мандрива пакети,жива дистрибуция е.Удобна е за начинаещи,защото хваща окото,лесен инсталатор,инсталира по подразбиране всички мултимедийни кодеци,използва за пакетен мениджер дебианският synaptic(това е също огромно предимство),ако имате видеокарта nvidia,ati,драйверите се инсталират чрез synaptic с две кликания на мишката и Beryl си го пускате веднага.Тоест за първи досег с Линукс прави прекрасно впечатление.Освен това за десктоп мениджер ползва КДЕ(при желание може да се инсталира и Гном,или xfce).

Но преди да почнете да инсталирате на харда,прочетете нещата от тук:

http://mylinuxtoni.hit.bg

Всичко необходимо като знание за новаци мисля че съм сложил.Успех.

• Автор

Аз пък ще ви препоръчам като за новаци PClinuxOS....

Би ли дал линк, но да е от БГ... че от чужбина ще го свалям 1 седмица Публикувано изображение

Би ли дал линк, но да е от БГ... че от чужбина ще го свалям 1 седмица Публикувано изображение

Еми за бг мирор не знам дали има.По принцип,понеже всичко е свободно и не предстявлява интерес за пиратстване,то каквото търсиш за Линукс го има свободно.Тоест в Гугъл полето за търсене пишеш PClinuxOS и получаваш линкове по темата.На теб остава от тези линкове да си намериш каквото ти трябва.

Преди всичко си отваряш домашната страница на проекта(в случая на ПСлинуксОС) и от там намираш доунлоад страницата.Успех.

П.П.Аз ползвам бавен интернет (20 кб/сек) и го свалям за две нощи или един ден(700 Мб)

Първо прочети малко за Линукс и после инсталирай. Най-добре пробвай с виртуална машина - така няма да инсталираш нищо и ще можеш да се запознаеш с Линукс. Първо инсталирай vmplayer после си свали готовата виртуална машина Ubuntu Ultimate. Така ще имаш Линукс който стартираш като обиновенна програма в Уиндос и можеш да го разучаваш на воля.

Упътване:

how-to-install-vmware-player-on-windows

run-ubuntu-linux-on-windows-xp-using

Редактирано от dedmen (преглед на промените)

• Автор

Уфф до са пробвах с няколко дистрибуции и нито една неможах да инсталирам. Само с кубунту го инсталирах стигнах до там където ме пита какво да зареди (linux/win) и след като избера аз убунтуто и зарейда там 10инареда и спира... трябваше да натисна Ctrl Alt Del за рестарт и да си пусна XP'то.. при другите дистрибуции ми даваше проблеми още преди да е заредило LiveCD'то (пак с такъв черен екран) Сега ще пробвам това с vmplayer'а :angry: Искам да попитам сега след като съм инсталирал кубунту но немога да го подкарам, как да го деинсталирам?

Най-вероятно теглиш неподходяща версия на дистрото.Трябва ти исо за i386 или може да е означено и x86.Освен това ако ползваш SATA харддиск ще трябва при зареждането на ядрото още в началото да видиш и избереш подходящото ядро.Това става най-често с F1 или F2 бутоните,даже трябва да има упътки. Колкото до деинсталирането на Линукса,просто форматираш дяла.

Редактирано от tonit1968 (преглед на промените)

Еми за бг мирор не знам дали има.По принцип,понеже всичко е свободно и не предстявлява интерес за пиратстване,то каквото търсиш за Линукс го има свободно.Тоест в Гугъл полето за търсене пишеш PClinuxOS и получаваш линкове по темата.На теб остава от тези линкове да си намериш каквото ти трябва.

Преди всичко си отваряш домашната страница на проекта(в случая на ПСлинуксОС) и от там намираш доунлоад страницата.Успех.

П.П.Аз ползвам бавен интернет (20 кб/сек) и го свалям за две нощи или един ден(700 Мб)

Ами да те питам то като е .iso как се инсталира ? Да го кача на диск ?

Да качи го на диск , направи от BIOS OS да ти зарежда от PC -то , слагаш диска , рестартирваш и си готов :P

Ам...за да зарежда ОС от диска трябва ли да го инсталвам на HDD и трябва ли да е LiveCD ? Защото аз имам Ubuntu & PCLinuxOS ( само изтеглени )

Еми тея познания за ИСО и как се записват важат и за Уиндоус.С каквато и програма да записваш,има два режима: 1.записваш като DATA-тогава iso файла ще го запише на CD бланката като един файл и няма да ти върши работа.Така се записват песни,филми и други. 2.записваш като CD образ -тогава на CD бланката ще се запише съдържанието на исо файла като няколко директории и файлове и ще може да се стартира. Така че дали Убунту или ПСлинуксОС и двете са живи дистрота и исо файловете им трябва да ги "пекнеш" с опцията "запис като СД образ"

Еми тея познания за ИСО и как се записват важат и за Уиндоус.С каквато и програма да записваш,има два режима:

1.записваш като DATA-тогава iso файла ще го запише на CD бланката като един файл и няма да ти върши работа.Така се записват песни,филми и други.

2.записваш като CD образ -тогава на CD бланката ще се запише съдържанието на исо файла като няколко директории и файлове и ще може да се стартира.

Така че дали Убунту или ПСлинуксОС и двете са живи дистрота и исо файловете им трябва да ги "пекнеш" с опцията "запис като СД образ"

Тоест имаш в предвид да го направя "CD-ROM(ISO)" ?!?! Или.....като "CD-ROM(Boot)" ?

P.S. Със Неро 7 съм

Редактирано от Scater (преглед на промените)

Аз винаги съм си пекал готвите ИСО - та като ДАТА диск и никога не съм имал проблем .

/off

Паднах от коня направо. Публикувано изображение

За нерото File>open> и избираш файла Кратко и малко глупавно обяснение какво е Iso файла: това е огледален образ( копие 1към 1) на диска. Това означава че е записано всички фаилове и папки , с техните атрибути, точното им място на диска( дали в началото средата или края). Та записваш файла ISO на диск, настройваш си BIOS-a за FIRST BOOT DEViCE> CDROM и системата ти се пуска от CD-то. Под LiveCD това да операционни системи( Linux, Windows) който нямат нужда от хард за да ги пуснеш, т.е. всичката информация ти се записва в рамта и след рестарт не се помни нищо. Много хубаво е за сърфиране в нета , по простата причина че не остават АБСОЛЮТНО никакви следи къде си ходил. Повечето LiveCD имат и опция да се инсталират на харда, когато вече си навлязъл малко. За да станеш линукс потребител е важното да гледаш какво ти изписва съобщение и др. и по възможност да си го преведеш. Така се разбира какъв е проблема и може да отидеш в някой форум с точен(конкретен) въпрос и да ти помогнат бързо и лесно. Като при споменаване на проблема е хубаво да поясниш какво точно си правил преди да се появи. Това е от мен , най-откровенно ти пожелавам успех

За нерото File>open> и избираш файла

Кратко и малко глупавно обяснение какво е Iso файла: това е огледален образ( копие 1към 1) на диска. Това означава че е записано всички фаилове и папки , с техните атрибути, точното им място на диска( дали в началото средата или края). Та записваш файла ISO на диск, настройваш си BIOS-a за FIRST BOOT DEViCE> CDROM и системата ти се пуска от CD-то. Под LiveCD това да операционни системи( Linux, Windows) който нямат нужда от хард за да ги пуснеш, т.е. всичката информация ти се записва в рамта и след рестарт не се помни нищо. Много хубаво е за сърфиране в нета , по простата причина че не остават АБСОЛЮТНО никакви следи къде си ходил. Повечето LiveCD имат и опция да се инсталират на харда, когато вече си навлязъл малко. За да станеш линукс потребител е важното да гледаш какво ти изписва съобщение и др. и по възможност да си го преведеш. Така се разбира какъв е проблема и може да отидеш в някой форум с точен(конкретен) въпрос и да ти помогнат бързо и лесно. Като при споменаване на проблема е хубаво да поясниш какво точно си правил преди да се появи. Това е от мен , най-откровенно ти пожелавам успех

Е да де ама преди File->Open трябва да избереш CD-ROM ( ISO ) или CD-ROM ( BOOT ) !!! Кое от двете да избера ?

Е да де ама преди File->Open трябва да избереш CD-ROM ( ISO ) или CD-ROM ( BOOT ) !!! Кое от двете да избера ?

ISO - би трябвало в него да си има BOOT сектор, от който да се зареди системата

Точно и правилно съм ти написъл. Нито едното от двете няма нужда да избираш.Този прозорец който излиза е за СЪЗДАВАНЕ НА НОВ а не за отваряне на вече съществуваща компилация/image file. Просто го затваряш този прозорец /Wizard. И следваш стъпките ми. Още нещо хубаво е да имаш доста добри познания по даден език, било то англииски, немски, руски и при даден проблем с непозната дума да се съветваш поне до 2 речника( като може и само 1 но за предпочитане са повече, т.като има по-голям шанс да е преведено правилно, както и различните комбинации с дадената дума)

Аз съм го правил това със инсталиране на Убунту на съседен дял заедно с уиндоус експи.После съм имал проблеми след заличаването на линукс-ката партиция,да си възстановя Уиндоуския masterboot record(MBR),т.е. да изритам отттам записа на GRUB(LILO).Нещо се правеше с едно файлче fixmbr.com,ама падна бая ровене из интернет докато го намеря. Сега искам да попитам колко място заема след инсталация този Vmware player(145 МБ инсталатор),колко РАМ иска, и няма ли някоя по-малка виртуална машина(!препоръчайте,ако може) за зареждане на втора операционна система върху уин-а?

Аз съм го правил това със инсталиране на Убунту на съседен дял заедно с уиндоус експи.После съм имал проблеми след заличаването на линукс-ката партиция,да си възстановя Уиндоуския masterboot record(MBR),т.е. да изритам отттам записа на GRUB(LILO).Нещо се правеше с едно файлче fixmbr.com,ама падна бая ровене из интернет докато го намеря.

Сега искам да попитам колко място заема след инсталация този Vmware player(145 МБ инсталатор),колко РАМ иска, и няма ли някоя по-малка виртуална машина(!препоръчайте,ако може) за зареждане на втора операционна система върху уин-а?

Общо взето самата програма е почти без значение колко заема,защото когато си правиш виртуална машина и създаваш виртуален хард,големината му си е реална.Тоест ако искаш да си създадеш виртуален линукс с хард 5 гб,трябва да ги имаш тея 5 гб свободни.А колкото повече RAM памет ,толкова по-добре.Минимум 512 Мб,като пак зависи колко минимум иска домакина плюс госта.И въобще всичките тези неща си ги пише в документациите на програмата,намиращи се на сайта им.

Аз съм го правил това със инсталиране на Убунту на съседен дял заедно с уиндоус експи.После съм имал проблеми след заличаването на линукс-ката партиция,да си възстановя Уиндоуския masterboot record(MBR),т.е. да изритам отттам записа на GRUB(LILO).Нещо се правеше с едно файлче fixmbr.com,ама падна бая ровене из интернет докато го намеря.

Сега искам да попитам колко място заема след инсталация този Vmware player(145 МБ инсталатор),колко РАМ иска, и няма ли някоя по-малка виртуална машина(!препоръчайте,ако може) за зареждане на втора операционна система върху уин-а?

Virtual Box

Общо взето самата програма е почти без значение колко заема,защото когато си правиш виртуална машина и създаваш виртуален хард,големината му си е реална.Тоест ако искаш да си създадеш виртуален линукс с хард 5 гб,трябва да ги имаш тея 5 гб свободни.А колкото повече RAM памет ,толкова по-добре.Минимум 512 Мб,като пак зависи колко минимум иска домакина плюс госта.И въобще всичките тези неща си ги пише в документациите на програмата,намиращи се на сайта им.

Това за наличието ан дисковото пространство не е вярно, защото vmware може да създава дискове, които да растят в зависимост от обема на информацията, записана на тях. И личната ми препоръка е VMWare сървър - хем е безплатна, хем има уникални възможности и постига най-восоко ниво на виртуализация, сварнена с конкурентни продукти. Вярно е че заема доста дисково пространство, но си заслужава

Това за наличието ан дисковото пространство не е вярно, защото vmware може да създава дискове, които да растят в зависимост от обема на информацията, записана на тях. И личната ми препоръка е VMWare сървър - хем е безплатна, хем има уникални възможности и постига най-восоко ниво на виртуализация, сварнена с конкурентни продукти. Вярно е че заема доста дисково пространство, но си заслужава

Защо не пробваш с WUBI да си инсталираш UBUNTU ето ти линк как става това.http://skss.bloghub.org/archives/146

Според мен опечи си един PCLinuxOS на едно двд.Пусни го лайв и се кефи.За начинаещ има си всичко - кодеци,плейъри,инструменти с графичен интерфейс , берил мерил,да се радваш само.Има и опция за инсталиране. Относно Убунту, ако искаш него - по-добре го инсталирай,ще научиш много. Не се плаши - печи и пробвай, няма как да стане иначе.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.