emmi - блог

  • публикации
    128
  • коментари
    1842
  • прегледи
    152215

Кулинарни уроци. Чаптър. Вишнев сладкиш.

emmi

1421 прегледа

Неприятното на вишните е, че имат костилки. Ако измислят сорт без костилка ще го причислим към ГМО-тата и пак няма да сме доволни. Няма на къде - костилките трябва да се приемат за необходимото зло и да се отстраняват по един или друг начин.

Примерната домакиня от средата на миналия век за целта щеше да си има цял арсенал секретни игли, но времената се менят, домакините също. Домакините не са това, което бяха и секретни игли по къщите почти не се намират. Поне в моята къща се оказаха дефицит. Обаче кламери - дал господ. Първо тръгнах да търся секретна игла /традиции - няма как/, после разрових из папките си и си избрах един голям и тлъст кламер /майната му на традициите/.

И така. Изчовъркваме костилките на една купичка вишни с помощта на секретна игла или кламер.

P1020750.JPG

Намираме си една не много голяма тавичка /после ще я обърнем в тортиера или голяма чиния/, намазваме я обилно с краве масло и подреждаме обезкостилчените вишни.

P1020751.JPG

За сместа ни трябват три яйца, половин водна чаша олио, една водна чаша захар, две водни чаши брашно, едно пакетче бакпулвер.

P1020753.JPG

Разбиваме всичко горе описано в дълбока купа. Трябва да се получи ето такава смес.

P1020757.JPG

Внимателно изсипваме върху плодовете в тавата.

P1020758.JPG

Ето така.

P1020759.JPG

Печем на 180 градуса около половин час и получаваме една такава тавичка. Моля всички да забележат купата със зеления боб, който собствено ръчно набрах от личната ми градина.

P1020760.JPG

Обръщаме тавата в тортиера или голяма плоска чиния

P1020762.JPG

И преди сервиране поръсваме с пудра захар. Може и веднага да се порйси, но пудрата захар има неприятното свойство да се разтапя и ефекта се губи.

P1020766.JPG

И понеже се трепах толкова много, след това си сварих едно кафе и се разположих на поляната да си го изпия с кеф и да си хапна от сладкиша докато наблюдавам как в комшийския двор майсторите се караха как се монтира скеле. Кеффффффффффф.

P1020771.JPG


2 души харесват това


26 Коментара




Не боба ми направи впечатление, ами тетрадката ти с рецепти!lol6.gif

п.п. Перфектна си! Поздравления и приятен апетит!

Сподели този коментар


Линк към коментара

Боб ?! :blink:

аз като обяснявам, че земеделеца в мен не спи ти майтап ти се струва?!?!?! Боб, лук, пет гнезда тиквички, сладка царевица, 40 корена домати, краставици, магданоз, босилек, розмарин, юзъм, бамя..... Нещата са сериозни.

Бел, това е семейната тетрадка. Може би е поне на 30 години минимум. Там се пишат само проверени и изпитани рецепти.

1 човек харесва това

Сподели този коментар


Линк към коментара

аз като обяснявам, че земеделеца в мен не спи ти майтап ти се струва?!?!?!

...аз пък имам 20 корена саксийни чушлета...Да ти пратя семена?

Двора ти колко декара е?lol6.gif


Сподели този коментар


Линк към коментара

...аз пък имам 20 корена саксийни чушлета...Да ти пратя семена?

Двора ти колко декара е?lol6.gif

като почна да копая ми се струва два декара :speak:

Сподели този коментар


Линк към коментара

като почна да копая ми се струва два декара :speak:

...остави половинката за тенис кортblink.gif

Сподели този коментар


Линк към коментара

Ахххх... Каква идилия... :yanim:

идвай - имам една свободна лопата :rolleyes:

Сподели този коментар


Линк към коментара

...остави половинката за тенис кортblink.gif

ааааааааа, след Търново не искам да чуя за тенис-корт :down:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Добре, че не съм се навъртала наоколо - щеше да ти се наложи да правиш сладкиш без вишни :biggrin:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Ся ще го направим с майка ми.Викам да го пробваме с един сладолед с ягоди :P

Сподели този коментар


Линк към коментара

Еми, предполагам че ще стане с череши ... нали ??? eek.gif

ще стане - що да не стане?

Сподели този коментар


Линк към коментара

Ся ще го направим с майка ми.Викам да го пробваме с един сладолед с ягоди :P

пробвай да кажеш как е :yanim:

Сподели този коментар


Линк към коментара
Ся ще го направим с майка ми.

И аз специално извиках майка ми, пулим се в рецептата от половин час, сега отивам пред техния блок, че има една вишна да я обера...blink.gif

Сподели този коментар


Линк към коментара

И аз специално извиках майка ми, пулим се в рецептата от половин час, сега отивам пред техния блок, че има една вишна да я обера...blink.gif

e? Стана ли сладкиша? :rolleyes:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Чудесна рецепта :yanim: и веднага ще я изпробвам.

Мерси за идеята! :wors:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Обърнете внимание на тавичката!

Държа да отбележа, че алуминиевите тави са най-подходящи за печене на какво да е тесто и меса.

А тестото с мая просто си е семейно с алуминия .

Сладоледа в момента е прекрасен и задължителен аксесоар предполагам.

Това с чаша/две изстуден Траминер от Търговище и подходяща компания цена няма да има.

Отивам да набера вишни ...

ще помисля и за компанията утре :ph34r:

Благодаря Еми ! :kiss:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Че сладкишът изглежда и звучи супер - няма нужда да ти казвам. Ще го пробвам при първа възможност.

Но последната снимка плюс предшестващия я коментар просто ме разби :laugh: :laugh: :laugh:

Сподели този коментар


Линк към коментара

Че сладкишът изглежда и звучи супер - няма нужда да ти казвам. Ще го пробвам при първа възможност.

Но последната снимка плюс предшестващия я коментар просто ме разби :laugh: :laugh: :laugh:

Личната ми житейска философия е много проста: понеже съм си най-близка е изключително важно да се самовъзнаграждавам и самообичам за всяко едно положено усилие. Което, от своя страна, е в унисон с правилото, че в природата всичко е в равновесие. Затова малките /и големите/ удоволствия си ги създавам аз - защото ги заслужавам ;)

А майсторите в комшийския двор бяха просто като един бонус от съдбата :) Скелето е от най-простите. И тъпанарите не можеха да разберат как точно се сглобява. Все едно филмче за Лаурел и Харди хахаххахаха

Сподели този коментар


Линк към коментара

Обърнете внимание на тавичката!

Благодаря Еми ! :kiss:

Вил, това са семейните тавички. Някои са още от баба ми. Вярвам, че с времето са се "научили" как да "готвят" вкусно ;)

Сподели този коментар


Линк към коментара

Личната ми житейска философия е много проста: понеже съм си най-близка е изключително важно да се самовъзнаграждавам и самообичам за всяко едно положено усилие. Което, от своя страна, е в унисон с правилото, че в природата всичко е в равновесие. Затова малките /и големите/ удоволствия си ги създавам аз - защото ги заслужавам ;)

А майсторите в комшийския двор бяха просто като един бонус от съдбата :) Скелето е от най-простите. И тъпанарите не можеха да разберат как точно се сглобява. Все едно филмче за Лаурел и Харди хахаххахаха

Тази житейска философия може да е "много проста", но е практически съвършена. :cool:

Да, това имах предвид.

Много ми харесва мястото от картинката. Всичко е в перфектна хармония.

Сподели този коментар


Линк към коментара

Много е изкусително сладкишчето, Еми. Лазарчо 'апна ли?wink.gif

Чакам рецепта за бобеца tongue.gif

Сподели този коментар


Линк към коментара

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!


Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.


Вход